Ladataan...
Halpa elokuu

Viimeisimmässä postauksessa kerroin alkoholittomasta helmikuusta ja kuinka kaikki ei niin sanotusti mennyt kuin Strömsössä. Yksi virhe oli, että en halunnut tehdä asiasta numeroa. Näin ollen en puhunut siitä kovinkaan monelle kaverille ja yritin valikoida alkoholitonta mahdollisimman vaivihkaisesti.

Tällaisessa vaivihkaisuudessa on kuitenkin pari ongelmaa. Ensinnäkin se saa käytöksen helposti vaikuttamaan muiden silmissä vähän salamyhkäiseltä ja oudolta. “Eikö se viihdy?” “Onkohan sen raskaana?” “Eikö se kehtaa sanoa, ettei tykkää tästä viinistä?” Olisi varmasti ollut helpompaa sekä kavereille että itselleni, jos olisin ollut asiasta avoimempi.

Siinä yksi selitys tämänkertaiselle blogimanifestille.

Toiseksi kavereilta voi saada ihan valtavasti inspiraatiota, tukea ja tosi käytännöllisiä vinkkejä. Tämän olen saanut huomata, kun olen jutellut säästäväisyysprojektistani muutamien kavereiden kanssa.

Kaverit ovat avoimesti jakaneet itse hyväksi havaitsemiaan säästäväisyysneuvoja. Tässä pari suosikkiani, joita aion tavalla tai toisella kokeilla elokuun aikana:

  • Aseta itsellesi etukäteen päivä-/viikkobudjetti.

  • Kirjoita ylös kaikki, mitä olet ostanut. Käy lista päivän/viikon lopuksi läpi ja korosta asiat, joita et enää hankkisi, jos saisit nyt päättää. Jos jatkat tapaa, alkaa muodostua hyvä kuva siitä, millaisiin tarpeettomiin tai vähemmän tarpeellisiin asioihin rahaa kuluu.

  • Laita jokaista tekemääsi ostosta kohden euro säästöön.

  • Laita joka viikko vuoden ajan säästöön yhtä monta euroa, kuin viikon järjestysnumero on. Nyt esimerkiksi eletään viikkoa 30, joten säästöön menisi 30 euroa. Vuoden säästämisen jälkeen koossa on kokonaiset 1378 euroa.

Kiitos näistä! Jos sinulla on hyvä neuvo tai vinkki, olisi kiva löytää se kommenteista.

 

Ladataan...

Ladataan...
Halpa elokuu

 

Tammikuun lopussa päätin kokeilla kuukautta ilman alkoholia. Saattaa alkaa kuulostaa siltä, että minulla on koko ajan käynnissä joku kummallinen kokeilu, eikä se oikeastaan ole kovin kaukana totuudesta.

Joitain vuosia sitten päätin joogata joka päivä kuukauden ajan. Päivittäisen joogaamisen jakso venähti useamman kuukauden pituiseksi, koska joogasta tuli niin hyvä olo. Lisäksi olen jo usean vuoden ajan viettänyt pääsiäispaastoa, jonka muoto tosin on vaihdellut. Opiskeluaikoina kokeilin tukan pesemistä pelkällä vedellä melkein puolen vuoden ajan.

Vaikutuin taannoin Avoimen yliopiston psykologian peruskurssilla tapojen ja rutiinien muodostumista koskevasta tutkimustiedosta. Erilaiset rutiinit vaativat kehittyäkseen eri pituisia aikoja, mutta useissa tutkimuksissa uuden rutiinin toistamisen 20‒30 päivän ajan on osoitettu edesauttavan sen vakiintumista osaksi arkea.

Tämän tiedon valossa ajattelen, että kuukausi on oikein sopiva aika kokeilla uutta toiminta- tai ajattelutapaa. Kuukauden aikana ehtii ainakin antaa itselleen mahdollisuuden omaksua uutta. Toisaalta tiedetään sekin, että tammikuu ja maanantait ovat muihin kuukausiin ja viikonpäiviin verrattuina kiireisintä aikaa kuntosaleilla. Kuntokuuri ja dieetti ‒ ja säästäväisyys ‒ on houkuttelevampaa aloittaa ensi maanantaina tai ensi kuussa kuin nyt heti, samalta istumalta. Aivomme ovat mieltyneet selkeästi määriteltyihin tavoitejaksoihin.

Palaan takaisin helmikuuhun, jolloin en juonut lainkaan alkoholia. Tai, khöm, jolloin minun ei ollut tarkoitus juoda lainkaan alkoholia.

Alkoholittomuuskokeilu sai alkunsa, kun tuntui, että kaikkiin tapaamisiin liittyi vähintään lasillinen vettä vahvempaa, monta kertaa viikossa. Illanistujaiset kaveriporukalla ystävän luona: pari yhdessä jaettua viinipulloa. Afterwork: lasi tai pari viiniä, ehkä siideri. Kokkailua kavereiden kanssa: ruoanlaittopunkkua ja ruoan kanssa olut. Ja niin edelleen.

Samalla kun alkoholi on mielestäni ihana sosiaalinen relaksantti, suhtaudun vakavasti alkoholin terveyshaittoihin. Lisäksi alkoholi sopii huonosti yhteen sen kanssa, että harrastan liikuntaa monta kertaa viikossa, mieluiten aamuisin. Aamulenkki tuntuu erilaiselta, jos illalla on ottanut lasillisen tai pari viiniä.

Näin jälkeenpäin ajateltuna olin aika huonosti valmistautunut kokeiluun. Alkoholittomuus tuntui ikävästi luopumiselta, enkä sitten viimeisellä viikolla enää jaksanut kieltäytyä jakamasta kavereiden kanssa ravintolassa valkkaria enkä brunssilla lasiin kaadetusta kuohuviinistä. Juhlistin kokeilun loppumista… no, voinette arvata.

Säästäväisyyskokeilun päättymistä en kuitenkaan halua juhlia tuhlaamisorigioilla. Toivon, että kokeilusta jäisi kiva ja inspiroitunut fiilis. Ehkä sen loppumisen kunniaksi järjestän vaikka kymmenen euron bileet (kaikki tarjoilut kympillä) tai villiyrtti-illallisen, tai jotain muuta säästeliästä hupia.

 

Alkoholittomuuskokeilusta viisastuneena olen myös koittanut jo hiljalleen orientoitua säästäväisyyteen. Jos mielessä on vaikkapa dieetin aloittaminen ‒ silloin ensi maanantaina, tietysti ‒ sunnuntaina tulee helposti mässättyä maha tarpeettoman täyteen, vain koska vielä “saa” ja “voi”. Toivon kuitenkin välttäväni tämän sudenkuopan pyrkimällä jo teroittelemaan säästäväisyyshoksottimiani.

 

Toinen, jo mainitsemani, opetus alkoholittomuuskokeilusta on, että ärsyttävältä tuntuva kokeilu tuskin kehittyy toimivaksi rutiiniksi.

Päätettyäni aloittaa säästäväisyyskokeilun olen alkanut soveltaa näitä havaintoja keittiössä. Olen tehnyt yksin ja avopuolison kanssa harvinaisen ahkerasti ruokaa kotona. Olen välttänyt uusien raaka-aineiden ostamista ja miettinyt, mitä kaapin antimista saisi aikaan. Pelkällä Alepasta hankitun kiinankaalin ja soijakastikepullon lisäyksellä on syntynyt jo leipää, hölskytyskurkkuja, kimchiä, tofurky-pastakastiketta, marjajälkkäriä sekä kesärullia ja maapähkinäkastiketta. Hölskytyskurkkuja ja kimchiä kokeilin ensimmäistä kertaa. Halvalla voi olla luova.

 

Vaikka Woltin ja ravintoloissa syömisen helppoutta tulee varmasti elokuussa ikävä, onneksi kotiruoka on mielestäni parasta. Pitää vain varautua käyttämään kokkailuun tavallista enemmän aikaa.

 

 

Ladataan...
Halpa elokuu

Suhtaudun rahaan jotakuinkin leväperäisesti. Pidän siitä, ettei elämää tarvitse suunnitella rahan ehdoilla. 

Mutta entä jos rahalla on potentiaalia, jota en ole aiemmin ymmärtänyt? Onko olemassa tapoja käyttää rahaa, jotka tukisivat enemmän kokonaishyvinvointiani? Kadunko suurpiirteistä rahankäyttöä myöhemmin?

Suunnilleen tällaisissa mietteissä lähestyy elokuu 2018.

Jo noin vuoden ajan olen suunnitellut “säästäväisyyskokeilua”, mutta suunnitelma on kerta toisensa jälkeen kosahtanut milloin lähestyvään lomaan, milloin ystävän spontaaniin reissuehdotukseen.

Nyt vuoden suunnittelun jälkeen aion ottaa härkää sarvista ja aloittaa halvan elokuun.

Blogi on keskeinen osa projektia. Yhtäältä toivon blogin selittävän lähipiirilleni, miksi kulutustapani muuttuvat kertaheitolla. Toisaalta blogi toimii projektipäiväkirjana, jonka avulla voin seurata kehitystä. Erityisesti toivon, että blogi voi innostaa muita, joilla on kiinnostusta opetella säästäväisyyttä.

Ihannetapauksessa halvasta elokuusta tulee elämänmittainen tutkimusmatka rahankäyttöön, joka tuntuu luonnolliselta, eettiseltä ja mielekkäältä. Mutta kukapa tietää. Joskus löytyy Ameriikka, toisinaan Intia.

Aiemmin olen harjoittanut kokeilukulttuuria elämässäni ruokavalion saralla. Kun jätin pois kaikki eläinkunnan tuotteet, alkuun auttoi noin puoli vuotta ennen täysvegaaniutta pitämäni vegaaninen kuukausi. Kuukauden aikana olin ehtinyt tutustua saatavilla oleviin vegaanisiin tuotteisiin ja löytänyt useamman uuden luottoreseptin.

Toivon, että halpa elokuu voi toimia samaan tapaan: oivallusten heräämisen ja kokemusten karttumisen aikana.

Kuten sanottu, rahalla on melko marginaalinen osa elämässäni. Ajattelen rahaa vähän ja käytän paljon.

Joitakin rahaa ja kuluttamista koskevia periaatteita minulla kuitenkin on. Ensinnäkin tavoittelen kulutusvalinnoissani eettis-ekologista kestävyyttä. Kuluttamisen tulee nähdäkseni ideaalitilanteessa lisätä sekä omaa että muun maailman hyvinvointia.

En nauti kaupoissa kiertelystä, mutta saatan ohimennen heräteostaa netissä kalliin nojatuolin tai viikonloppuloman matka-, majoitus- ja elämyskuluineen.

Arjessa olen havainnut noudattavani seuraavanlaisia nyrkkisääntöjä:

En halua olla se tyyppi, joka kieltäytyy hauskoista menoista rahan takia.

En halua ajatella rahaa yhtään enempää kuin on pakko.

En halua antaa rahan rajoittaa elämääni.

Halvan elokuun ajan pyrin olemaan valmiimpi astumaan pois tältä mukavuusalueelta. Etsin tasapainoa toisaalta äärimmäisen säästäväisyyden ja toisaalta myös kokeilun jälkeiseen elämään sovellettavien oivallusten väliltä.

Projektin välittömiä tavoitteita ovat:

  1. Kulutan kuukauden ajan mahdollisimman vähän.
  2. Säästäväisyys ei tunnu ankealta niuhotukselta.

Projektin pitkäaikaisia päämääriä ovat:

  1. Opin ymmärtämään kulutuskäyttäytymistäni paremmin.
  2. Opin säästämään luontevasti.

 

Tervetuloa seuraamaan kokeilua!