Biojätedyykkarin päiväkirja osa 1 (also in English)

Heippatirallaa maailma!

Tuli tossa pari kuukautta sitte yks lämmin kesäpäivä herra rokkarin kanssa puheeks se loputtoman helteen ahistavuus ja miten ihmiskunta tuhoaa tätä meijän yhteistä maapalloa joka päivä lisää ja lisää. Ollaan käytetty luonnonvaramme loppuun joka vuosi vaan aiemmin ja aiemmin ja on aika pelottava ajatus, että koko ajan isommalla todennäkösyydellä meijän lapset ja lapsenlapset tulee kokemaan aika kreisejä juttuja, jos ei ihmiset ala just nyt tehä parempia valintoja ja funtsia vähän et miten me tätä maapalloa kunnioitetaan ja kohdellaan. Kaikenlaiset luonnon muutokset ja katastrofit alkaa olla liian arkipäiväsiä juttuja. Niistä ei enää tehä sellasia isoja uutisia niinku joitain vuosia takaperin...

En oo ikinä ollu mitenkään kovin ekologinen tyyppi enkä oo jaksanu ajatella omaa kulutustani. Oon menny sellasella juntilla "ei miun valinnoilla kuitenkaan mitään väliä oo" -asenteella, joka on ihan super tyhmää. En myöskään jotenkii koskaan oo ollu kiinnostunu ekologisuudesta, koska mukamas muut jutut on ollu niin paljo tärkeempiä. Nyt ku asiasta puhutaan jo tosi vakavalla äänensävyllä, on itekkii alkanu hiffaamaa et ei tätä elämää tällei kyllä voi jatkaa...Niimpä oon koittanu miettiä vähä ekologisempia vaihtoehtoja omassa elämässäni ja arjessani. Tässä muutama juttu, missä ollaan jo skarpattu ja mitä muutoksia aiotaan tehä, jotta meijän talouden valinnat olis ympäristölle ystävällisempiä:

  • Roskien lajittelu. Miun kuuleman mukaan Tanskan roskien lajittelusysteemi on ollu vähän huonossa jamassa aiemmin ja esimerkiks meijän taloyhtiöön tuli biojäteroskis vasta ihan lähivuosina. Siispä meillä jätteiden lajittelu on ollu aika heikkoa (ainoostaan bio- ja sekajäte erikseen), mut viimeset pari kuukautta ollaan alettu erotella sekajäte, biojäte, metalli ja lasi kaikki erikseen. Vielä on skarpattavaa ja opeteltavaa, mut miun mielestä ollaan hienosti opittu lajittelemaan ja ollaan onnekkaita että meijän talon omasta jätekatoksesta löytyy niin hyvät mahollisuudet aika tarkallekkii kierrätykselle. Pienillä askelilla parempaan suuntaan!
  • Vesipullot. Me ei osteta vesipulloja oikeestaan koskaan, paitsi hiilihapollista vettä. Tosin siihekkin on tulossa muutos, ku ollaan suunniteltu hiilihapotuskoneen ostamista. Juuaan hiilihapollista vettä nimittäin melkeimpä jokaisella ruualla, joten sitä kuluu. Sodastream on siis ollu ostoslistalla jo jonkun aikaa ja nyt päätin että vuoden loppuun mennessä se löytyy meijän keittiöstä. Muuten perus vettä varten käytetään samoja juomapulloja päivittäin. Meillä molemmilla juomapullot on matkassa koko ajan mihin ikinä mennäänkään, töissä, salilla, yms. Miusta on ihan hurjaa ajatella, että täälläkin monet ihmiset ostaa uuden muovisen vesipullon JOKA PÄIVÄ...ja pahimmassa tapauksessa se heitetään tyhjänä mihin tahansa roskikseen, tai vielä kamalampaa, kadulle...
  • Liha. Myö syyään punasta lihaa aika harvoin, ehkä kerran kahteen viikkoon tai joskus jopa vieläkin harvemmin. Kanaa kuluu vähän turhankin paljon. Punasen lihan kultusta miun on tosi hankala enää enempää vähentää, koska tykkään lihan mausta liikaa lopettaakseni sen syömistä ainakaan kokonaan. Kanan syömisen vähenätmisen tiiän olevan jo huomattavasti helpompaa. Kasviruuat on super hyviä, joten oon pyrkiny lisäämää kasvisjuttuja ja vähentämään lihan käyttöä. A on myös ihan fine sen kanssa, että jokaisella ruualla ei oliskaan lihaa, vaan enemmän kasvisjuttuja. Suomessa punasta lihaa meni kurkusta alas päivittäin, joten tänne muuttaessa oon jo tehny ISON muutoksen tässä asiassa.

Sen sijaan, että menisin tohon viereiseen kauppakeskuksen kemikaalikauppaan ostamaan jonkun "taianomaisen puhdistavan kasvokuorintataika-aineen" ihan törkeesee hintaan ja turhan paljoon muoviin pakattuna, päätin vähä dyykata meijän ruokakaappia ja biojäteastiaa ja tein kasvojenhoitotuotteen ihan ite. Tässä olis siis ohje super helppoon ja rentouttavaan diy-kasvonaamioon:

1 ruokalusikallinen käytettyjä kahvin puruja

1 ruokalusikallinen hunajaa

Sekota ainekset keskenään ja hiero kasvoille. Anna vaikuttaa 10-20 minuuttia ja huuhtele pois lämpösellä vedellä. Lisää vielä kasvorasvaa viimeistelemään ihanan pehmonen lopputulos.

Tällä herkullisen tuoksusella naamiolla on monta hyvää vaikutusta: kahvin pitäis kiihdyttää verenkiertoa (kofeiini), vähentää turvotusta, poistaa selluliittia ja kiinteyttää ihoa. Hunaja taas rauhottaa ja puhistaa ihoa. Kahvin purujen vähän karkee rakenne myös kuorii aika kivasti, poistaa kuolleita ihosoluja ja tekee ainakin miun kuivalle iholle tosi ihanan pehomsen tunteen: miun kasvojen iho ei oo koskaan aiemmin tuntunu yhtä pehmoselta ja freshiltä kun tän naamion jälkeen. En oo saanu samanlaista vaikutusta mistään kaupasta ostetusta tuotteesta. Suosittelen isosti!

Luin internetin ihmeellisestä maailmasta, että kahvinpuruja vois käyttää myös hiuksiin ennen shampoon levittämistä! Kahvinpurut kuulemma kuoris ihon pinnasta hiuksiin käytetyt tuotteet tosi tehokkaasti ja tekee hiuksista kiiltävät ja pehmoset. Tää menee seuraavalla hiustenpesukerralla kokeiluun ehottomasti. Tästä tulikin mieleen, että oon varmaan jo vuoden verran pessy hiuksia vaan kerran viikossa. En siis välttämättä edes kastele hiuksia kun pari kertaa viikossa. Oon huomannu, että miun hiukset pysyy paremmin puhtaana pidempään ja niistä on tullu huomattavasti parempikuntoset ja kiiltävämmät kun aiemmin. Myös iho miun päässä on paljon hyvinvoivampi eikä ollenkaan kuiva. Käytän siis shampoota ja hoitoainetta kerran viikkoon ja muutoin pelkkä vesipesu riittää oikein hyvin. Oon vähentäny huomattavasti myös kaikenlaisten hiusmömmöjen käyttämistä ja shampoon ja hoitoaineen lisäks miun tukkaan menee vaan öljyä sillon tällön ja hiuslakkaa vaan ihan tosi harvoin. Suosittelen kokeilemaan, mut vinkkinä haluun antaa, että olkaa kärsivällisiä. Ekat viikot tuntu että hiukset on aina likaset ja ällöttävät. Hiuksille ja päänahalle pitää antaa aikaa totutellaa uuteen tapaan ja voin kertoo, että odotus palkitaan!

Mie haluan omille lapsilleni ja lapsenlapsilleni turvallisen ja hyvän maailman elää, joten aion kyllä alkaa miettimään omia valintojani paremmin! Onks siulla sellasia juttuja omassa arjessa, joita voisit tehä vähän ekologisemmin tai ihan vaikka rahansäästösyistä uusiokäyttää juttuja tai kierrättää paremmin? Mie haastan jokaisen tätä tekstiä lukeneen funtsimaan vähän omia arkisia valintoja. Mie otan myös tosi mielelläni vastaan vinkkejä siitä, miten voisin tehä omasta arjestani vieläkin ympäristöystävällisemmän ja fiksumman. Ihanaa viikkoa jokaiselle!!!

//Henna

------------------------------

Hello World!

I've been thinking a bit our everyday life and how we could do more ecological choices. We haven't done anything super huge and effective, but I think that with small steps we will make it!

  • Recycling. Earlier we only put bio waste separately and all other trash to same. But now we also take metal and glass things separately. We have lot to do better with recycling, but I think this is already a good start.
  • Water bottles. We never buy bottle water because we are using the same drinking bottles every day. One thing we should do better is that we buy a lot sparkling water. We drink it almost in every meal so we've actually been planning to buy Sodastream machine so we don't need to buy those plastic bottles anymore. My goal is to have the machine before this year ends!
  • Red meat. While living in Finland I ate meat every day. Here in Denmark I've reduced eating red, cow's meat a lot! We are eating meat maybe once in two weeks or even rarely. For me it's anyway almost impossible to quit eating meat totally, because I just love good steak so much so I have to get that sometimes...But anyway I'm ready to eat less chicken and more veggie food!

I also have a little tip for all who likes to keep their skin soft and nice. You don't need to go anywhere to buy expensive things with crazy lot of plastic around them. This product is easy to make from things in your own kitchen:

1 spoon of used coffee grounds

1 spoon of honey

Mix those two together and massage them to your face. Let it affect for 10-20 minutes and polish off with warm water. Add some facecream and your skin is soft and fresh.

Coffee and honey has lot of good effections for skin. I also read that coffee could be used for hair also. It peels off all the hair products from hair and makes hair super soft. I will definitely try that next time I wash my hair! Actually I want to tell you, that I'm washing my hair with shampoo and conditioner only once a week. I started doing that about one year ago and it's been working really well for me! My hair doesn't get dirty anymore that easily and it looks and feels more healthy and soft than before. I only use these four things for my hair: shampoo and conditioner once a week, oil sometimes and hairspray when needed. But remember if you start washing you hair less and rarely, it takes a bit time your hair to get used to new routines so give it a bit time and don't give up if your hair feels and looks dirty the first weeks, it will change!

Is there anything you could do a bit more ecological way or be more nice to our own World and Nature? If you have some good tips how we could do our everyday life more ecological, I'm happy to hear!

Have a good week friends!

//Henna

Kommentit

iisaraita
Aamupuurolla

Kanan ilmastopäästöt on huomattavasti naudanlihaa ja jopa juustoa pienemmät, joten kana on ainakin "parempi" vaihtoehto kuin punainen liha. Itse oon koittanut korvata tuota kanan syömistä nyt enemmän kasviproteiineilla ja mua kiinnostaa myös ympäristöystävällisempi elämä, josta kirjoittelen blogiin. :) 
Kahvinpuruista saa myös hyvän naamion kun yhdistää sen kookosöljyyn. Ihosta tulee ihan superpehmeä!

Kommentoi