Ladataan...
Heppatic

Mun selällä on tällä hetkellä menossa sellainen vaihe, että suorastaan kuulen, kuinka nikamat keskustelevat keskenään: Jos sie kääntyisit tuohon suuntaan, jookopliiiiis, niin mie voisin kääntyä tuohon toiseen suuntaan ja mie niiiin haluisin! Sitten tuo kolmas voi sojottaa tohon suuntaan myös ja loput saa tehdä mitä lystää.

Tunsin kyllä, kun torstaina lannerangassa tapahtui jotain. Joku meni vinoon. Sitten sitä aristi ja koitin hoitaa sitä rullailemalla (naks niks naks) ja roikkumalla tangossa (lumps). Ja sitten tuntuikin aivan hyvältä ja olin tyytyväinen itsehoitooni. No okei kyllä sitä vähän alkoi taas aristaa myöhemmin, mutta ei pahasti. Joten päätin lähteä ratsastamaan illalla. En osannut istua satulassa ollenkaan. Tunsin, kuinka lantion luut vääntävät ihan miten sattuu (ja muuten sattuu erikoisiin paikkoihin) enkä pysynyt istuinluideni päällä keskellä hevosta yhtään. Huomasin joka kolmannella askeleella liukuneeni 20 cm suuntaan x tai y. Lisäksi kuulemma selkäni oli notkolla kuin riippumatto ja kylkien pituudet oli mitä sattuu.

Ei mennyt ihan putkeen. Laukkaympyrällä istuin oikeassa kierroksessa huomattavan oikealle asettuneena mutta vasemmalle rintamasuunta tahtoi jäädä edelleen oikealle. Aloin jo epäillä uskollisten sametti-tuffridereideni menettäneen paikkojensa pitävyyden liukuessani satulassa sinne, tänne ja tuonne. Mutta kai se nyt oli kaikille selvää että jotain on vinossa, kun koko istunta hajoaa käsiin aivan yhtäkkiä. Mielestäni vedin häntää koipien väliin ja palautetta tulee pelkästä notkoselästä, mukavaa tämä vartalonhallinta.

Päätin sitten siinä paikassa loppukäyntien aikana etten kiipeä hevosen selkään ennen jäsenkorjaajaa. Kuvittelin sen olevan nyt tulevana perjantaina, mutta asiaa tiedusteltuani jouduin pettymään kun se onkin vasta 15. päivä! Eli kolme viikkoa ihan totaalisen mutkalla! Lisäksi oireileva ranka otti mukaan myös rintarangan, johon kehitin perjantain aikana niin kammottavan fasettilukon, ettei missään asennossa ollut hyvä. Fasettilukko veti mukanaan oikean puolen selkälihakset taas kerran mahtavaan kramppiin, jonka seurauksena oikean käden käyttöaste rajoittui ehkä puoleen normaalista, koska se ei liikkunut ääriasentoihin päinkään. Sain fasettilukon jotenkin vahingossa aukeamaan lopulta, mutta kramppi jäi. Nyt vähitellen sekin alkaa helpottaa eikä lihas tunnu enää kuumalta ja tulehtuneelta, joten taidan varata ajan fyssarille, joka saa ronkkia selkäosastoa kaikella asiantuntijuudellaan. Lanneosastolle se harvemmin pystyy mitään tekemään, mutta jos saisi edes oiretta vähän helpotettua syyn hoitamista odotellessa.

Kävin eilen reippaalla kävelyllä ja kiinnitin huomiota siihen, että selän notko on kyllä olemassa muutenkin kuin ratsastaessa. Lisäksi jalat tuntuu ihan eripituisilta ja toisen liike tuntuu paljon rajoittuneemmalta kuin toisen. Mielenkiintoista. Vähän pelottaa että mitä muuta tässä vielä ehtii kehittää sitä viidettätoista päivää odottaessa. Mutta ilmoitin jo talli-ihmisille että ratsastus on nyt jäähyllä hetken, koska ihan turha sinne on mennä vinossa istumaan ja antamaan hevoselle ristiriitaisia ohjeita. Samaten salille lienee turha änkeä, mutta kävelylenkkejä varmaan voin tehdä vinonakin, ei huvita ihan paikoilleenkaan jäädä.

Ladataan...
Heppatic

Vihdoin ja viimein löysin oman rullan!

Armas fysioterapeuttini käski mun fasciakidutuksen tueksi harrastaa pilatesrullailua tuossa kesemmällä. Se oli jopa niin ihana ja huolehtivainen että toi mulle omansa lainaan ihan varta vasten kotiin asti. Saattaapi tuo olla että kyseisellä herralla on täällä jotain muitakin mielenkiinnonkohteita kuin mun lihaskalvot, mutta jos ei lasketa niitä vaan huokaillaan ihastuneena että miten omistautunut terapeutti voikaan olla. Oih ja voih.

Olin jo sitä aiemminkin katsellut toisella silmällä etuisia rullia ja käskystä innostuneena sitten jopa molemmilla silmillä, mutta koska kukkaroni ei anna periksi ostaa mitään 50+ euron rullia ja toiseksi kaikki löytämäni olivat armottoman pehmeitä, oon jäänyt ilman omaa. Pari viikkoa sitten fyssarinikin tarvitsi omansa takaisin ja ilman jäätiin. Kunnes nyt viikolla silmäni kohtasivat kuvaputkitelevision ruudussa mielenkiintoisia merkkejä: Hong Kong, pilatesrulla, 9,95 €.

Kipaisin heti tilaisuuden tullen paikalliseen Honkkariin, josta muuten aiemmin olin yrittänyt rullia kaverin vihjeestä etsiä turhaan. Siispä tällä kertaa tiesin täsmälleen mille osastolle askeleni suunnata ja siitä isosta rullapinosta kaappasin syleilyyn oman rullaatirullan. Kassan kautta pihalle - noin 90 sekunnissa kymppiä köyhemmäksi mutta ah niin onnelliseksi rullanomistajaksi.

Tuon rullan normihintakaan ei päätä huimaa kyseisessä liikkeessä, jos en ihan väärin muista niin saattoi olla peräti 12,90. Tarjousajan ulkopuolella niiden saatavuutta ei vaan kukaan takaa, joten nyt jos joku on kidutusvälinettä vailla, äkkiä apajille! Tämä Yoga Foam Rollerin nimellä kulkeva kapine ei ole ehkä ihan kovimmasta päästä, mutta tarpeeksi kova aiheuttaakseen kipua ja tuskaa, eli oikein pätevä. Sen mukana tuli ohjelappu, josta jo ehdin pari uutta vinkkiä poimia käyttöön ja tietenkin kaupan päälle kissalle tuollainen jännittävä pahvitunneli vaanimiseen. Ei huonot kaupat siis!

Itse rullailen pääasiassa reisiä joka puolelta, mutta myös penikoita, pyllerströmiä ja selkää. Ja tietenkin jos tulee jotain erityisiä jumeja, aina kannattaa hyödyntää. Se on kamalaa, mutta tekee hyvää. Ensimmäiset rullailukerrat merkitsin HeiaHeiaan taistelulajit-nimikkeen alle, mutta nyt viimeisimmän harhauttavasti venyttelyksi. Kyllä se meinaan edelleen taistelua on, sattuu enemmän kuin keskimääräinen Jeet Kune Do -kontaktimatsi, mutta välillä pitää ehkä vähän sattua niin voi tulla ehjemmäksi ja päästä ehkä jopa kroonisesta kivusta.

Au au au.

Ladataan...
Heppatic

Mun ratsiopeni kertoi että tutun ja turvallisen Fabriiizioni sijaan olisi kiva jos menisin koulutunnilla aivan uudella tuttavuudella. Topsukka on oikein varsinainen Estehevonen isolla eellä, ja ratsastettu aika pitkälti sillä mentaliteetilla että ihan sama miten päin kulkee kunhan hyppää. Ja ilmeisesti on hypännyt, 130-luokkia menty vielä kesällä. Sillä on tosi lennokkaat liikkeet ja se reagoi tosi nopeasti eteen ja taakse, mutta sitten kaikki sitä tarkempi hienosäätö onkin hieman hakusessa. Jahkasin tunnin verran että uskallanko vai enkö, mutta totesin sitten että kiinnostus on suurempi kuin varovaisuus (uteliaisuus kissan tappoi jne.), joten eikun satula selkään ja ite perässä.

Se on käyttänyt selkäänsä ehkä joskus kerran. Sen mielestä työskentely on sitä, että katsellaan kuskia yläkautta silmiin selkä notkolla ja kuunnellaan vauhtineuvoja. Asettuminen, taipuminen, myötääminen, vatsalihasten käyttö, selän nostaminen ja niin edelleen - täyttä hepreaa. Väistää toki, mutta eipä ne ristiaskeleet vielä kovin pitkälle kanna. Laitoinkin suosiolla gramaanit että saisin vähän houkuteltua nenää alaspäin ja selkää ylöspäin. Toki se samalla tekee omasta kämmenestä aika kömpelön (mulla ainakin) kun käsi on täynnä tavaraa (kankiohjat on niin helppoa tähän verrattuna) ja semmoset pienet merkit jää gramaaniin eikä mee ehkä suuhun asti kun joku pikkunen sormella kuolaimen liikautus on... no ei nyt mahdotonta mutta ei nyt ihan näppärimmin sujuvaakaan. No ei kai siinä sitten muuta kun taas nopeita kehuja rennosta niskasta ja pään laskusta jne. ja siinä varmaan 40 minuutin kohdalla alkoi jo löytyä jonkun sortin asetuksia ja joustavuuttakin ja sitten saikin ihania tuntemuksia siitä, millaiseksi tuo heponen vielä kehittyy saadessaan vähän lihaksia ja oppiessaan että kuolain on ystävä.

En valitettavasti päässyt näin ollen testaamaan tutulla hevosella niitä Kimmon kahvavinkkejä kädelle enkä tohtinut opettajan toivomuksesta kokeilla niitä Topsukan kanssa mutta pitää vähän miettiä ja jutskailla aiheesta josko siihen löytyisi joku kiva kompromissi. Nenä pystyssä kulkevalla hevosella olisi mun mielestä hankala pitääkin käsi ihan kauhukahvassa asti, koska kuolain-ohja-käsi-kulmaukset menisi niin jyrkäksi että mun mielessä ainakin "virtaus loppuisi". Mutta toisaalta juuri tuollaiselle hevoselle se kahvakäden vakaus toisi ehkä tunteen siitä että uskaltaa tulla alemmas. Tai kun emmä tiedä, ei se tunnu sitä tuntumaa pelkäävän tai välttävän, se ei vaan tiedä että niin on hyvä olla, koska sitä ei oo koskaan siihen opetettu. Tai jotain. Tarvisin tähän ehkä enemmän kuin 5 varttia kokemusta kyseisestä hevosesta että voisi tehdä tarkempia analiiseja.

Mutta Topsulla on myös ihania ominaisuuksia: se reagoi tosi nopeasti eteen/taakse ja jää odottamaan neuvoja seuraavasta toiminnosta. Täähän on tietty ihan esteponijuttu, mutta ei vähennä sen hienoutta. Sillä on tosi laaja säätövara ravissa ja laukassa, mikä on myös estehevoserikoisuus, mutta oikein kiva ominaisuus myös koulupuolella, koska selkeitä erojahan niilläkin radoilla toivotaan nähtäväksi. Lisäksi se on tosi kiltti eikä kyttäile mitään tai protestoi turhista.

Mulle jäi kauhea hinku päästä vielä lisääkin tutustumaan tähän polleen ja seuraamaan sen kehitystä. Vaikka se oli #muuten myös ns. väärän mallinen meikäläiselle (ennemmin joku mustan/vihreän kaaren leveysluokkaa kuin valkoisesta ylöspäin niinku saisi mielellään olla), en saanut paikkojani kipeytettyä joten voisin jopa uskaltautua harrastamaan sen kanssa toistekin! Ehkäpä Topsukka vierailee täällä siis vielä uudelleen, toivotaan ainakin :)

Pages