Ladataan...
Heppatic

suuri kilparatsastajan urani sai jatkoa seurakisoissa pari viikkoa sitten. lähdin ratsastamaan fabriiiziolla b-merkkiä lähinnä tavoitteenani saada yksi tietty päänahka ja edes kohtalaisen epänolo sijoitus. molemmat tavoitteet täyttyi ja jälkeenpäin olen naureskellut sitä, miten paljon tyytyväisempi olin suoritukseen sijoituksen kuultuani kuin radalta poistuessani.

aiempien kokemusten perusteella osasin odottaa hevoselta oikeastaan ihan minkälaista käytöstä tahansa kisäpäivänä. lähinnä olin varma siitä, että ratsastettavuus on ihan erilainen kuin normitilanteessa ja satavarma siitä, että minkä tahansa mörkönä näkevä babe saisi vähintäänkin paskahalvauksen tuomaripöydästä. olin aika väärässä molemmissa - pohkeesta ei lennähdettykään tällä kertaa viisi metriä loikalla eteenpäin eikä tuomaripöydälle jaksettu muuta kuin kerran puhahtaa kummassakin kierroksessa.

en sitten ehkä osannut ihan ratsastaa hevosta tarpeeksi eteen, kun odotin toisenlaista käytöstä ja se jäi vähän tahmeaksi ja etupainoiseksi. tästä meni sitten pisteitä ihan reilusti. lisäksi laukkaosuuksiin tuli pari hienoa mokaa: ekalla laukkalävistäjällä (harjoituslaukassa) herra fabriiizio katsoi ohjelman selkeästi liian haasteettomaksi ja teki kauniin laukanvaihdon askelessa. ei ollut käynyt mielessäkään että se vaihtaisi, joten en osannut varautua ja ratsastin varmaan vähän jalat irti kulman jälkeen. hups vaan ja nelonen. päästelin sen lävistäjän menemään miten sattuu koska peli oli sen osalta jo menetetty ja keskityin sen jälkeiseen lyhyeen ravipätkään niin tiiviisti että ratsastaessani tosi hienoa pääty-ympyrän tietä hoksasin noin pisteessä I että niin joo muuten tässä kohdassa piti tulla toinen laukannosto..... joka sitten sattuneesta syystä nousi noin 5 metriä myöhässä, hehh ja taas putoili pisteitä. temponlisäys toisella lävistäjällä oli aika järkyttävä, paketti hajosi ihan täysin mutta eipä vaihtunut tällä kertaa. palautteessa toivottiin tehokkaampaa istuntaa ja vähemmän tahmeaa hevosta.

lopputuloksissa olin viides, hävisin neljännelle puoli pistettä ja kärkikolmikko olikin sitten vähän toista maata ammattilaisratsastajineen joten siihen olin ihan tyytyväinen vaikka suoritus nyt olikin vähän paikoitellen nolo. mutta sellasta se ratsastus on, tästä taas opitaan jotain ja ens kerralla tähdätään siihen harrastelijaosaston ykköspaikalle :D unelmahomma olisi kyllä, jos babelle saisi estepenkin tilalle koulusatulan, mutta koska en siihen voi vaikuttaa, vedellään penkitellen koululuokat läpi... ainakin tuo baines on ihanan pehmeä istua, ei oo kertaakaan tullut istuinluut kipeäksi sen kanssa.

joistain hovikuvaajani marin ottamista kisakuvista huomaa, miten mulla karkaa siirtymissä selkä notkolle eli unohdan kääntää lantion kunnolla vatsalihaksilla alle. lisäksi mun ranteiden ojennuksessa olisi paikoitellen vähän sanomista, olispa kiva tietää ratsastanko aina samalla lailla. olisi ihan hyvä päästä johonkin (istunta)valmennukseen lähitulevaisuudessa, mutta noilla mun lainaratsuilla taitaa olla ihan tarpeeksi tekemistä omistajiensakin kanssa valmentautuessa. sitä odotellessa pitää koittaa kiinnittää omaa ja muiden huomiota siihen, jos joku joskus muistaisi välillä huikata että ranne, lantio, hanskaaa!

Ladataan...
Heppatic

oon tainnut  ennenkin mainita siitä, että kivun lisäksi tässä mun kuntoutusprosessissa turhauttavinta on se, että tasan kaikki mua hoitavat ammattihenkilöt ovat toistensa kanssa tasan eri mieltä siitä, mikä olisi nyt paras tapa lähteä tilannetta parantamaan. siis oikeasti ihan kirjaimellisesti yksi sanoo että ehdottomasti nyt nää sun syvät pakaralihakset on saatava auki ja määrää piriformista ja gluteus mediusta avaavia venytyksiä joita teen ahkerasti kuukauden kunnes seuraava asiantuntija sanoo kauhistuneena että älä nyt herran tähden pakaroita venytä!!! yksi sanoo että tää on ainut tapa venyttää oikein tota sun pohjetta joka aiheuttaa jalkaterään virheasentoja ja toinen täräyttää että ei kuule tuosta venytyksestä oo mitään hyötyä, tee näin. ja kaikilla on täysin loogiset ja järkeenkäyvät perustelut omalle kannalleen.

viimeksi jouduin nyt tällaiseen ristiriitatilanteeseen, kun juttelin kuntoutusprosessin etenemisestä silloin hermopinnehoitojen jälkeen pari viikkoa sitten mielestäni vakuuttavimman hoitohenkilöni kanssa. miksi vakuuttavimman: hänellä on taustaa sekä länsimaisen että vaihtoehtoisen lääketieteen alalta ja lisäksi hän on mm. method putkisto - ja sport somatic -ohjaaja. fysioterapeutti, jäsenkorjaaja, akupunktiohoitaja ja syvälihastreeniekspertti samassa paketissa. esiteltyäni hänelle kaikkea mitä oltiin saatu kuukausien fysiatrian polihoitojen ja -treeniohjeiden avulla aikaan hän teilasi noin 90 % siitä kaikesta ja käytti varmaan tunnin omaa kallista aikaansa opastaakseen mua täsmäohjeilla ja (taas kerran) perusteli asiansa niin hyvin, että olen nyt valmis heittämään kaikki muut ohjeet romukoppaan. kun menen viikon päästä fysiatrialle, koitan muistaa tulla tänne lukemaan tämän ja mahdollisesti (taas kerran) hämmentymään entisestään.

moniosaajaterapeutin teesit mun kropalle:

- lonkankoukistajien dynaamiset venytykset ehdottoman tärkeitä! koska mun lonkankoukistajien kireysaste on luokkaa viulunkieli, lonkankoukistaja kippaa lantion väärään asentoon. syvistä vatsalihastreeneistä (ja muistakin) jätettävä ehdottomasti jalannostot selinmakuulla ym. pois kireyttävän vaikutuksen takia. dynaamiset venytykset tehtävä päivittäin.

kuva

- täsmäliike si-nivelelle. jätetään pois valtaosa muista ns. vakauttavista liikkeistä, jotka tosiasiassa vaan keikauttaa mut vinoon. toistoja vaikka vain kolme kerralla per päivä, kunhan varmistaa tekevänsä oikein. myös pilateksesta tutut osterit ym. pois, ja täsmäliikettä tilalle.

- rintarankaa avaava kierto. ja nimenomaan rintarankaa. toisin sanoen äärimmäisen huolellisella kontrollilla ettei lanneranka lähde liikkeeseen mukaan. oon muutoin enemmän yliliikkuvan tyyppinen, joten rintaranka kompensoi sitä sitten jäykistymällä. tästä seuraa mm. helpommin muodostuvia fasettilukkoja ja niiden seurauksena kaikennäköistä kivaa... kuten todistettua...

kuva

- moninivelliikkeet vs. eristävät liikkeet: painonnostajatyyppinen harjoittelu ennen kehonrakennustyyppistä harjoittelua. esim. romanialainen maastaveto muutaman kilon painoilla, hitaaaaaaasti ja oikein. peilin edessä edestä ja sivulta tarkistaen oikea asento. vahvistamaan koko lihaskalvoa eikä yksittäisiä lihaksia. voidaan yhdistää eristävämpiinkin liikkeisiin, mutta kaikessa on ehdottoman tärkeää kiinnittää huomiota oikeaan asentoon esim. istuessa.

- painonsiirrot peilin edessä: paino yhdellä jalalla, pieniä kyykkyjä (tanssija sanois varmaan että demi jos sitäkään), tiukka fokus asennon säilymiseen.

- ulkokierto reiteen kaikessa elämässä. mulla kääntyy reisiluu vähän sisäänpäin, mikä avaa si-niveltä. ulkokierrolla millinkin liike si-niveleen kiinnipäin korjaa asentoa merkittävästi oikeaan suuntaan. arvatkaa miten helppoa tämän toteuttaminen on oikeassa elämässä. 24/7.

- paino rintakehän alaosalle myös oikeassa elämässä eikä pelkästään hevosen selässä. yritän parhaani.

mua risoo aika lailla etten päässyt sinne ratsastuspilatekseen koska olisin tarvinnut sitäkin, mutta toisaalta sain nyt niin paljon apua tähän touhuun, että saatan ehkä malttaa odottaa. ehkä. no pitää toivoa ettei tarvi kesään asti jäädä istuntavalmennuksetta ja että saan lainapounin sitten kun kaksikko palaa maakuntaan.

uusia hämmennyttäviä ohjeita odotellessani toimin nyt näiden mukaan. ja lähden nyt kävelylle protskukauppaan, koska oon löytänyt suosikkiprotskulisäni ja koen sen toimivan kauhistuttavan hyvin mun kropalle. jos kasvais vaikka ne syvät lihakset sitten edes.