Kasvissyöjät on tyhmiä?

Hey girl

Olen ollut kasvissyöjä 14-vuotiaasta lähtien. Ajatus eläinten syömisestä on henkilökohtaisesti tuntunut aina vastenmieliseltä, ja nähtyäni dokumentin niiden kohtelusta, olin päätökseni tehnyt. En halua tuottaa kärsimystä muille olennoille. Jos se tekee musta typerän viherpiiperön, so be it.

En ole ikinä tuputtanut mielipiteitäni muille, enkä myöskään puutu muiden päätöksiin. Jokainen tekee itse omat valintansa. Enkä ole mielestäni tuonut sitä mitenkään erityisemmin esillekään, että "hei, katsokaas minua, olen kasvissyöjä". En kuvittele olevani mitenkään parempi ihminen sen ansiosta. Olen vaan ehkä äärimmäisen eläinrakas. Silti oltuani vegaanihaasteessa pari viikoa, ja jaettuani Facebookin vegevinkkejä, koska koin sen kyllä hetkittäin haastavaksi, sain kommentteja että "mistä tietää että joku on vegaani, se kyllä kertoo sen". Lähinnä halusin jakaa tietojani muillekin, ja toisaalta mitä pahaa siinä oikeastaan olisi, kertoa muille vegaaniuudestaan.

Olen silti saanut vastata kysymyksiin kasvissyönnistäni tuhansia kertoja. Eikä siinä mitään, voin vastatakin. Mutta toisaalta, en mäkään kysele muilta miksi ne syö lihaa. Useimmiten kyselyt johtaa myös siihen että aletaan pohtia että saanko nyt varmasti kaiken tarvitsemani ravinnostani, ja ettei se anemia nyt vaan iske. Ei se lihansyöjän ruokavaliokaan automaattisesti ole riittävän monipuolinen. Tähän asti kasvisyönnistäni ei ole seurannut ongelmia, hemoglobiini on superhyvä, ja muutenkin kaikki ok.

Ja onhan asenteet kasvisyöntiä kohtaan muuttumassa kovaa vauhtia, samoin se miten paljon kasvissyöjille ja vegaaneille on vaihtoehtoja tarjolla. Ja se jos mikä on nättiä :)! Ehkä siksi olinkin niin yllättynyt kun kuulin viime viikolla kommentin "kasvissyöjät on tyhmiä". Myönnän, se meni tunteisiin. Otin sen henkilökohtaisesti. Väite nyt tuntuu vaan nykypäivänä erityisen hassulta, kun kasvissyönnin hyödyistä ihmiselle ja ympäristölle, puhumattakaan eläimistä, on monenlaista näyttöä. Se voi olla monenlaista, mutta tyhmää siitä on vaikeaa saada. Puolueellisesta näkökulmasta järjetön eläinten tehotuotanto tuntuu tyhmältä.

 

 

Kommentoi