Luonnonkosmetikan sertifioinnit

Olimme Citymarketissa ruokaostoksilla kun huomasin uuden ekologisen kodinpesuaine-sarjan kassan lähellä. Nopealla vilkaisulla se oli edullisempi kun käyttämämme, ja uteliaana aloin tutkia pulloja. Etsin pupu-logoa koska pesuaineita testataan vielä eläinkokein. Se että tuote on eläinkokeeton on mulle tärkein ostokriteeri. Pupua ei vaan löytynyt mistään. Puolison ”meneeköhän tässä vielä kauan” oli hienovarainen vihjaus siitä että voitaisi siirtyä pikkuhiljaa kassalle.

Googlasin valmistajan sivut ja aloin olla itsekin tuskastunut. Samalla mietin että oliko nyt niin että Ecosert-logoon kuului eläinkokeettomuus….se pulloista löytyi.

Päätin jättää tuotteet hyllylle kunnes ehdin palauttaa mieleen sertin sisällön.

Tuntuuko tutulta, pakkauksessa on jos mitäkin pupu, eco- ja vegan-logoa mutta mitä ne loppujen lopuksi pitävät sisällään ei ole täysin selvää? Itselleni on viimeaikoina käynyt tämä sen verran usein, että päätin listata itselleni muistutuksena ja selvennyksenä luonnonkosmetiikan sertit ja merkinnät.

Alla olevat logot edustavat yleisimpiä ja virallisia sertifiointeja joita luonnonkosmetiikalle saa.

Niillä on yhteisiä pääkriteerejä:

  • valmistuksessa tulee ensijaisesti käyttää luonnollisia ja luomuja raaka-aineita
  • raaka-aineiden tulee olla mahdollisimman vähän prosessoituja
  • luonnonkosmetiikkaa ei testata eläinkokeilla. Raaka-aineita eikä tuotteita testata eläimillä.
  • tuotteiden tuotannon, käytön ja hävittämisen tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle
  • tuotteiden tulee olla turvallisia käyttää ja tämä varmistetaan testaamalla tuotteet vapaaehtoisilla. Dermatologiset testit tehdään lääkärien valvonnassa.

 

aiab.png

AIAB
AIAB on italialainen luomualalle sertifikaatteja myöntävä järjestö.
www.aiab.it

BDIH.png

BDIH
Saksan teollisuuden ja kaupan liitto, jolla on tiukat vaatimukset raaka-aineille, tuotannolle ja ympäristölle.
www.kontrollierte-naturkosmetik.de

 

cosme bio.png

Cosmebio
Ranskalainen järjestö, joka valvoo tuotteiden koostumuksen ja tuotannon ympäristövaikutuksia. Cosmebio-logolla varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95 % luonnontuotteista tai luonnosta peräisin olevista ainesosista.
www.cosmebio.org/

demeter.png

DEMETER
Demeter  on globaali luonnonkosmetiikkaohjeistus, jonka tavoite on tarjota ihmisen ihoa mahdollisiman hyvin hoitavia tuotteita, mahdollisimman pienillä ympäristövaikutuksilla.

www.demeter.net

 

ecocert.png

Ecocert
Euroopan suurin riippumaton sertifiointielin. Ecocert valvoo ja tarkastaa tuotteiden sisällön, raaka-aineet, tuotantoprosessin ja pakkauksen.
www.ecocert.com

 

soil.png

Soil Association
Ison-Britannian suurin luomusertifiointielin.
www.soilassociation.org

 

natrue.png

NaTrue
Eurooppalainen sertifiointielin, jonka tavoitteena on kansainvälisen standardin luominen.
www.natrue.org

 

finatura.png

FI-NATURA
Suomalainen yhdistys, jonka jäsenet ovat sitoutuneet luonnonkosmetiikan periaatteisiin. Pro luonnonkosmetiikka ry hyväksyy jäsenikseen Suomessa valmistetut sarjat, joilla on FI-Natura merkki.
www.finatura.com

eco garantie.png

EcoGarantie
Belgialainen luonnonkosmetiikan sertifiointi.
http://www.ecogarantie.eu/

 

icea.png

ICEA
Environmental and Ethical Certification Institute on järjestö, joka kontrolloi ja sertifioi yrityksiä, jotka kohtelevat ihmisiä ja luontoa kunnioituksella ja jotka vaalivat työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia
http://www.icea.info/en/

 

Ekstrana, mutta ei yhtään vähempiarvoisena!

LEAPING BUNNY

Eläinkokeettoman kosmetiikan Leaping Bunny -sertifikaatti.

Leaping Bunnyn taustalta löytyy Humane Cosmetics Standard -järjestelmä, jonka ylläpitämiseen on sitoutunut joukko eri maiden eläinkokeita vastustavia toimijoita ja järjestöjä. Eläinsuojelujärjestöt ovat jäseniä eläinkokeiden lopettamiseen tähtäävässä ECEAE (The European Coalition to End Animal Experiments) -ryhmittymässä.

Leaping Bunny -sertifikaatti vaatii eläinkokeettomuuden noudattamista tuotannon eri vaiheista. Kosmetiikkayritys ei saa testata tai testauttaa valmista kosmetiikkaa tai sen raaka-aineita eläinkokein.

Raaka-ainetoimittajilta vaaditaan kirjalliset vakuudet eläinkokeettomuudesta. Sertifikaatti ei salli tuotteiden vientiä sellaisille alueille, jossa kosmetiikkaa jouduttaisiin testaamaan eläinkokein. Esimerkiksi Kiina vaatii eläintestausta osalle tuontikosmetiikasta.

On myös kaksi muuta aitoa eläinkokeita vastustavaa sertiä. Sekä läjäpäin epävirallisia.

againsta animal testing.jpg

Kuva: www.choice.com/au

 

VEGAN

Vegan societyn myöntämä merkki. Tuotteissa on synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat sallittuja. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa.

https://www.vegansociety.com/

Tässä vielä hyvää luettavaa aiheeseen liittyen.

http://animalia.fi/wp-content/uploads/2018/03/Elaineettisen_kuluttajan_opas2018_verkko.pdf

Lähdetietoina mm. merkkien myöntäjien sivut, Pro luonnonkosmetiikka ry:n sivut, sekä Animalina ja PETA:n sivut.

En ole alan asiantuntija joten jos sinulla on lisää hyödyllistä tietoa, lisää se ihmeessä kommenttikenttään :)!

-All the logos and symbols above are used in certified natural cosmetics products. More information about the certifications you can find from the links below the logos. Sorry for the super short english version, but I think you can find quality info from the pages, they are all in English. To me it is so important that my products aren’t tested on animals and I prefer using so natural cosmetics, so this is kind of reminder for myself :).By the way, all of these logos used are granted only for products that aren’t tested on animals :).

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *