Oliko se mun vika?

Hey girl

Mietin pitkään kirjoitanko tästä aiheesta. Onko siitä tässä parin päivän aikana sanottu jo kaikki oleellinen.

Voinko tuoda keskusteluun enää mitään lisää?

Mietin asiaa monelta kannalta kun postasin tämän statuksen Facebook-sivulleni. Mietin myös että voinko mä edes postata tätä. 

"#metoo
Mä olin 11-vuotias kun ensimmäisen kerran joku aikuinen mies tarrasi mun rintaan kiinni."

Kun me too-kampanja alkoi, mietin että niin, niinhan meillä kaikilla naisilla on näitä kokemuksia...ja tajusin samalla miten järkyttävä ajatus se on.

Aloin samalla miettiä omaa elämääni taaksepäin, tuohon hetkeen jolloin ensimmäisen kerran joku rähmäkäpälä ajatteli että on ok puristaa kaupassa tuon tytön rintaa.

Siihen kun tulin yläasteella koulusta ja joku seurasi autolla ja huuteli kaiken näköistä ja tarjosi rahaa jos olisin tullut autoon.

Lapselle.

Työharjoittelussa 16-vuotiaana kerroin paikan aikuisille että eräs miespuolisista työntekijöistä puhui aina aivan järkyttäviä juttuja, tuli ihan iholle kiinni ja ehdotteli kaikkea, heti jos jäin hänen kanssaan hetkeksikään kahden. Vastaukseksi sain että no miehet on semmoisia, ja älä nyt ota sitä noin vakavasti, sehän on niin hauska mies. Ei paljon naurattanut.

Ja sitten alkoi säännöt.

Ei kannata meikata jos ei halua huomiota. Älä sano näin, tai tee näin. Jos teet näin, se on sitten oma vikasi jos jotain sattuu.

Jos sulla on lyhyt hame tai korot, sähän kerjäät sitä. Äläkä nyt ainakaan laita avonaista kaula-aukkoa tai kireää paitaa.

Jos ne autosta sulle huutelee, se on sun oma vika kun näytät tuolta. Älä mene yksin ulos pimeällä, ainakaan iltaisin kaupungilla.

Kuinka moni tunnistaa jotain näitä lauseita? Ja miten ristiriitaista se on, kun olet kasvanut ihmiseksi jolla on oma vapaa tahto. Jonka mielestä jokainen on vastuussa teoistaan.

Miten usein nainen jättää näistä asioista kertomatta koska yhä ajattelee että se on oma vika? Ja miten usein alitajuisesti osa ihmisistä edelleen ajattelee että no, kerjäsihän se sitä tavallaan.

Moni on järkyttynyt kampanjan aikana siitä laajuudesta millä #metoo-hashtagia jaetaan, ja miten paljon näitä kokemuksia on. Mutta musta tuntuu että aika harvalle naiselle se on tullut yllätyksenä.

Olisiko aika muuttaa maailmaa?

 

Kommentit

Yhtä sirkusta!

Tuo on niin totta. Miesten mielestä se on vain vitsiä, hauskan pitoa, eihän siitä voi suuttua tai loukkaantua. On onneksi ajat muuttuneetkin. Ei työpaikalla enää voi sanoa ja tehdä mitä huvittaa, on oltava tarkkana, ettei ole seksuaalista häirintää.

MarikaJohannaP
Hey girl

Totta, onneksi ajat muuttuu.

Kirsikka W.

Tää on omasta mielestäni tosi toimiva kampanja, sillä itsekin on tullut tajuttua, että kuinka kamalan yleistä tämmönen seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on. Itsellänikin on siitä kokemusta vaikka kuinka paljon!

MarikaJohannaP
Hey girl

Olen samaa mieltä, uskon että tämä on avannut monen ihmisen silmät.

Tepita
Outlandish

Olen jotenkin skeptisesti suhtautunut näihin #prayfor-tyyppisiin kampanjoihin mitä porukka jakelee, niihin turtuu niin äkkiä ja niiden merkitys ei mielestäni välity tarpeeksi... Kunnes kyseiset asiat tapahtuvat itselle. Turun terrori-iskun läpikäyneenä ja miesten pahoinpitelemäksi jouduttuani solidaarisuus tuntuu hyvältä ja todella tarpeelliselta vaikka sitten vain hashtagien välityksellä.

Kirjasin omat mietteeni #metoo :sta englanninkieliseen blogiini outlandish-blog.blogspot.com/2017/10/me-too

MarikaJohannaP
Hey girl

Kiitos linkistä, käyn lukemassa. Olen kanssa joiden kampanjoiden suhteen aika skeptinen, mutta tämä on tärkeä kampanja.

Kommentoi