Ladataan...
home away from home

1.       Mistä olet kotoisin?

Puhun jo hyvää hollantia, mutta luonnollisesti pienellä aksentilla. Monet luulevat, että tulen alunperin joltain hollantilaiselta alueelta, jossa puhutaan vähän oudosti. Eli minua ei välttämättä heti luokitella ulkomaalaiseksi, mutta varsinkin Zeelandissa (jossa on oma aksentti/murre) ihmiset kuulee, etten ole Zeelandilainen. Kun sitten kerron, että tulen Suomesta, saan usein positiivisia kommentteja hyvästä kielitaidostani, mikä tuntuu tietenkin aina kivalta!

2.       Miten olet päätynyt tänne?

Tietenkin uusia tuttavuuksia aina kiinnostaa, kuinka olen päätynyt Hollantiin. Vaikka syitä on loppujen lopuksi monia, vastaan aina simppelisti, että rakkauden perässä.

3.       Mitä teet täällä, käytkö töissä?

Luonnollisesti ihmisiä kiinnostaa, että mitä minä täällä oikein teen. Käynkö töissä, vai  “elelenkö heidän verorahoilla.”
Minulla oli itseasiassa työpaikka jo ennen kuin saavuin Hollantiin, ja se oli yksi minun kriteereistäni tänne muuttaessa. En halunnut tulla tänne vain istuskelemaan kotona, siinä olisi helposti käynyt aika pitkäksi ja veikkaan että olisin palannut Suomeen melko pian.

4.       Oliko hankalaa lähteä?

Oli. Tietenkin. Jätin taakse kaiken – perheen, ystävät, työpaikan, kaiken tutun ja turvallisen.. Mutta jollain ihmeellisellä tavalla kuitenkin uskalsin lähteä!

5.       Ovatko vanha ja uusi kotimaa erilaisia?

Tähän kysymykseen on mielestäni erittäin vaikea vastata! Tottakai Suomi ja Hollanti ovat ihan erilaisia, mutta eroja on hankala selittää sellaiselle henkilölle, joka ei tunne suomalaista kulttuuria ollenkaan. Ja toisaalta taas, kun länsimaissa liikutaan, niin kyllähän Suomi ja Hollanti ovat myös samanlaisia. Ihan samalla tavalla täällä käydään töissä ja ruokakaupassa kuin Suomessakin.

6.       Tykkäätkö olla täällä?

Tähän kysymykseen on taas helppo vastata – todellakin tykkään! Jos en tykkäisi, olisin lähtenyt muualle.

7.       Aiotko joskus muuttaa takaisin?

Ostettiin juuri oma koti Hollannissa, joten ei nyt ihan heti olla muuttamassa Suomeen. Minusta olisi kuitenkin ihanaa, jos voisimme joskus asua vuoden tai pari Suomessa. Olisi hienoa, jos Ramon oppisi kunnolla Suomea ja muutenkin lisää suomalaisesta elämänmenosta.

Ladataan...
home away from home

Hollanninkielen yksi hienoimmista koukeroista on numerot ja laskeminen. Numerot 1 - 20 ovat vielä loogisia, mutta sen jälkeen numerot luetaan eri järjestyksessa kuin suomeksi (jokseenkin sama logiikka kuin ranskaksi). Eli ensin lausutaan luvun jälkimmäinen numero, ja vasta sitten kerrotaan kuinka monta kymmentä.

Tämä epäloogisuus aiheuttaa jo ihan vaikka kaupassa hämmentäviä hetkiä, kun loppusumma on 52€ ja ojennan kaupan kassalle 25€. Mutta kaikista kiusallisimmat hetket tapahtuvat töissä. Työskentelen asiakaspalvelutehtävissä, ja silloin tällöin joudun pyytämään asiakasta toistamaan puhelimitse numeron, josta he soittavat. Jos puhelinnumero on 050 1234 5678, hollantilainen luettelee numeron näin:

Nolla - viisikymmentä - kaksitoista - neljä ja kolmekymmentä - kuusi ja viisikymmentä - kahdeksan ja seitsemänkymmentä.

Voitte siis varmasti kuvitella, kuinka monta kertaa minun kirjoittamani puhelinnumero ei sitten ollutkaan oikein.

Minä kun hollantilainen luettelee puhelinnumeronsa ääneen. (Kuva täältä)

Aiemmat kielikukkaset:

Kielikukkasia #1

Kielikukkasia #2

Ladataan...

Ladataan...
home away from home

Me vietimme tämän vuoden kesälomasta puolet Karibialla! Tuon kirjoittaminen ja ääneen lausuminen tuntuu edelleen jotenkin epätodelliselta. Siis oikeasti Karibialla? Nykypäivän matkaajille, jotka reissaavat ympäri maailmaa, tämä ei nyt varmaan ole niin ihmeellinen juttu, mutta meille oli.

Olen matkustellut aina melko paljon: perheen kanssa vietetyt kesälomamatkat Kreikkaan, voimistelumatkat ympäri Eurooppaa, vaihtovuosi Barcelonassa, interrail ja muut lomat.. mutten koskaan ennen Euroopan ulkopuolella. Joskus teininä haaveiltiin Karibian matkasta - se oli jotenkin "in" ja kaikkien kavereidenkin haavematka.

No nyt sitten päästiin sinne Karibialle, ja oikeastaan aika ex tempore. Joskus alkukesästä Ramon ehdotti, että jos lähdettäisiin Curacaolle, eli yhdelle Hollannille kuuluvista niin kutsutuista ABC-saarista (Aruba, Bonaire ja Curacao). Ja sitten noin kuukausi ennen lähtöä varattiin matka paikalliselta matkanjärjestäjältä äkkilähtönä.

Ja siis kuinka ihana loma meillä olikaan! Mitään sen kummempia ei puuhailtu, makoiltiin rannalla ja snorklattiin. Vuokrattiin auto muutamaksi päiväksi niin, että päästiin lähirantoja hiukan pidemmälle uimaan merikilpikonnien kanssa ja käväisimme me yhdessä kansallispuistossakin. Rentouttavin loma ikinä. Tunnelma saarella oli erittäin chill, ja päästiin hyvin mukaan paikalliseen rytmiin. Hyvä esimerkki: käytiin yhtenä päivänä rannalla sellaisessa bungalow-tyyppisessa ravintolassa syömässä. Ilmeisesti keittiössä oli ruuhkaa, ja odottelimme ruokia tunnin - me ei edes huomattu että ruuissa kestää kauemmin kun normaalisti! Istuttiin vaan ja tuijoteltiin tunti turkoosia merta ja oltiin ihan ihmeissään kun tarjoilija ruuat tuodessaan pahoitteli, kun kesti niin kauan.

Rentouttavin loma ikinä!

Ladataan...

Pages