5 vinkkiä tasapainoiseen elämään

Kaupallinen yhteistyö: Arla

Koen että oma arkeni on nykyään varsin onnellista, leppoisaa ja mutkatonta. Olen tyytyväinen elämässäni tekemiini valintoihin, enkä pohdi mitä muut niistä tai minusta ajattelevat. En ole juuri miettinyt asiaa aiemmin, mutta Arlan Got Guts? -jugurttien kanssa toteutettu kaupallinen yhteistyö kannusti pohtimaan, kuinka olen itse löytänyt tasapainon elämääni.Suoliston hyvinvointi, säännöllinen ateriarytmi ja stressin välttäminen ovat kaikki tärkeitä osia tasapainoiseen elämään.

1. Ole terveellä tavalla itsekäs ja rakasta itseäsi

Hyvä itsetunto ja itsekkyys mahdollistavat sen, että oman jaksamisen voi laittaa etusijalle. Ei ole syytä loputtomiin miettiä muiden tarpeiden tyydyttämistä oman jaksamisensa kustannuksella. On syytä myös tarkastella missä asioissa laittaa riman korkealle ja minkä asian suhteen ottaa rennommin.

Esimerkiksi työelämässä kannattaa priorisoida asioita, eikä tavoitella jokaista unelmaansa samaan aikaan. Lapsiarjessa taas kannustan pohtimaan, onko syytä valmistaa vauvanruoat itse, vai voisiko kaupan hyllyltä löytyä helpotusta arkeen. Kun itsetunto on kohdillaan, ei kapasitettia mene myöskään sen pohtimiseen, mitä muut omista valinnoista tai ulkonäöstä ajattelevat.

2. Riittävä uni

Uni on varsinkin vauvaperheessä haaste ja syksymmällä pääsen kokemaan kyseisen haasteen saman uudemman kerran. Adilin vauvavuoden aikana jaoimme heräilyvastuuta alusta alkaen. Itse kestin yöheräilyjä yllättävän hyvin, kunhan sain aamuisin nukkua pitkään. Niinpä minä hoidin yöimetyksen ja aamuja varten olin pumpannnut Santulle maitoa valmiiksi. Viikonloppujen lisäksi katsoimme kalenterista arkiaamuja, joilloin Santtu meni myöhempään töihin, jotta minä sain nukkua niin pitkään kuin halusin.

Nyt kun olen osittaisella hoitovapaalla ennen uuttaa äitiyslomaa, pyrin aikatauluttamaan päiväni mahdollisimman optimaalisiksi itseni kannalta. Vältän tietoisesti palavereiden, neuvolan tai kokousten sopimista aikaisiin ajankohtiin. Minulle myöhäinen rytmi on luontainen. Kahdeksan aamut aiheuttaisivat minulle stressiä ja ajaisivat vain väsymykseen ja suklaa-kahvi-närästys-kierteeseen. Mikä siinä onkin, että väsyneenä tulee tehtyä myös ruokavaliossa huonompia valintoja!

Kaikilla työelämä ei jousta yhtä paljon kuin ,meidän perheellämme. Silloin kannattaa pyytää apua läheisiltä tai vaikka neuvolan kautta saatavalla kotipalvelulta. Ja pyytää sitä ajoissa.

3. Tasapainoinen ruokavalio

Tämä on melkoinen itsestäänselvyys, mutta mainitsen sen silti – niin tärkeä asia on kyseessä. Itse olen rento sekasyöjä, joka syö perusterveellisesti herkuttelua unohtamatta. Ehkä voisin kuvailla ruokavaliotani 80-20 -henkiseksi. Kun 80% ravinnosta on terveellistä, voi 20% olla herkkuja – ilman minkäänlaista huonoa omatuntoa.

Terveelliseen syömiseen kannattaa kiinnittää huoiota aina, mutta etenkin raskaana. Sikiökautiset tapahtumat nimittäin vaikuttavat lapsen tereyteen vielä vauva-ajan jälkeenkin. Turun yliopiston väitöstutkimuksessa on myös huomattu, että raskauden aikana syödyt probiootit muokkaavat sekä äidin, että lapsen geenien toimintaa ja vaikuttavat esimerkiksi lihomisherkkyyteen.

Itse pyrin syömään säännöllisesti, jottei verensokeri pääse laksemaan liian alas ja meganälkä yllättämään. Arlan Got Guts? – jugut ovat itselleni mieluinen välipala, sillä ne on makeutettu sokerin sijaan banaanijauheella ja ne sisältävät kalsiumia ja lisättyjä probiotteja. Purkin puolestaan voi kierrättää kartonkien mukana. Jugut on myös helppo ottaa mukaan evääksi esimerkiksi hiekkalaatikolle.

4. Älä tee kotitöitä lapsen nukkuessa

Ei ole harvinaista, että kotona oleva vanhempi käyttää lapsen päiväuniajan kotiaskareiden hoitamiseen, eikä näin ollen tule levänneeksi päivän aikana lainkaan. Itse en enää tähän syyllisty, vaan laiskottelen häpeämättä lapsen nukkuessa. Yllättävän nopeasti silmä tottuu kaaokseen, eivätkä hujan hajan olevat lelut haittaa itseäni enää lainkaan.

Mikäli vauva ei viihdy itsekseen, voi hänet ottaa vaikka kantoreppuun imuroinnin tai kokkailun ajaksi. Taaperon kanssa taas kaikki kodinpuuhat ovat hauskaa leikkiä!

Olen ottanut Adilin alusta saakka mukaan kaikkiin kotitöihin. Toki hänen ”apunsa” usein vain hidastaa projektia, mutta en halua tapaa luontaista uteliaisuutta ja intoa. Joskus pyykkikoneen täyttäminen voi viedä puolikin tuntia, kun sitä pitää uudestaan ja uudestaan tyhjentää ja täyttää. Ja välillä kieltämättä menee hermot, kun Adil käy keräämässä kuvaksi luulemansa pyykit narulta vain muutama minuttii niden kuivumaan asettamisen jälkeen. On kuitenkin riemastuttavaa huomata kuinka mielellään hän auttaa ja kuinka nopeasti hän oppii.

5. Varaa päiviä joutilaisuuteen

Länsimaalaisen ihmisen elämä on helposti varsin aikataulutettua. Jos ei ole lapsia ja niitä kuuluisia ruuhkavuosia, on ehkä intensiiviset opiskelut tai nousukiitoinen ura ylitöineen. Itse jaksan paahtaa pitkiäkin päiviä, kunhan säännöllisesti on myös päiviä, joille ei ole mitään sovittua ohjelmaa. Siis ei mitään. Ei edes leppoisia kahvitreffejä ystävien kanssa!

On tärkeää seurata omaa oloa ja mennä sen mukaan. Lapsen myötä viikonloput onkin meidän perheessäämme pyhitetty usein aikatauluttomalle yhdessäololle. Joskus aamut ovat hitaita, emmekä saa aikaan mitään ennen lapsen päiväuniaikaa. Joskus taas draivia riitää ja puunaamme koko kämpän, vaihdamme lakanat ja pesemme pyykit. Kaikki on yhtä sallittua. Usein lampsimme leppoisalle kävelylle Mustikkamaalle ja joskus nappaamme myös piknikeväät mukaan. Myös piknikillä yksittäispakatut Got Guts? –jugurtit toimivat tosi hyvin!

adf.track(546989, ’06_2020_ArlaGotGuts_JasminHamid’);

Kommentit (3)
  1. Näinhän se on, että kun nuo em. asiat ovat balanssissa, niin ihminen voi todennäköisesti hyvin. Välillä helpommin sanottu kuin tehty. Mutta mielestäni pääasia on, että pyrkii kohti hyvää oloa.

  2. Kysymys ihan toisesta aiheesta. Mistä ne Adilin kasattavat leikkilaatikot olivatkaan? Tai minkä merkkiset ovat. Vaikuttavat kivoilta. Kiitti!

    1. Ne on kyllä toi kivat, kun niitä voi pinota päällekkäin ja siskkäin ja myöhemmin niiden avulla voi opetella numeroita. meidän laatikot on ostettu helsinkiläisestä Zicco-lelukaupasta ja ne ovat merkiltään Vilac (Stacking Cubes)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *