Hankintoja syntyvälle vauvalle

Esikoisen saaminen on yksi elämän suurimpia mullistuksia. Siksi olen vähän jopa yllättynyt kuinka leppoisin mielin olen osannut olla – niin vauvakaman hamstraamisen kuin vauvan hyvinvoinnin tarkkailun suhteen. Olin etukäteen ajatellut ramppaavani jatkuvasti neuvolassa ja viettäväni illat neuroottisesti vauvan sydänääniä kuunnellen. Olo on kuitenkin ollut läpi raskauden varsin seesteinen. Nyt loppuraskaudesta tosin olen ollut toooodella väsynyt ja sen takia bloginkin päivittäminen on tuntunut ylivoimaiselta ponnistukselta. Kirjoitan seuraavassa postuksessa enemmän raskaudesta, nyt kän läpi lasta varten tekemiämme hankintoja ja pohdiskelen mitä olennaista vielä puuttuu. 

Vauva on syntyessään noin puolimetrinen – ylivoimaisesti perheemme pienikokoisin jäsen. Silti vauaa varten tarvittava tavaramäärä on valtava. Vaunukoppa, ratasosa, turvakaukalo, hoitopöytä, pinnasänky, syöttötuoli, babysitteri, vaippavarasto voiteineen ja puhdistusliinoineen, rintapumppu, tuttipullo – you name it! Listaa riittää ja osa vauvalle tarvittavista tavaroista on vieläpä aika suurikokoisia. Niinpä olenkin jättänyt pinnasängyn ja vaunujen tilaamisen viimetinkaan, jotta asunnossa mahtuisi liikkumaan pujottelematta. 

Kuten blogistani ehkä käy selville, olen aika tarkka rahankäyttäjä. Laadusta olen valmis maksamaan, mutta en juurikaan tee heräteostoksia. Olin pelännyt että esikoisen saaminen muuttaisi kaiken ja koti alkaisi täyttyä söpöistä leluista ja tyylikkäistä asukokonaisuuksista vastasyntyneelle. Pakko myöntää, että ovathan vauvatavarat äärettömän suloisia ja kun itse vauvaa ei vielä pääse halailemaan, on pesänrakennus aika luonnollinen tapa lääkitä malttamattomuutta. 

Kuin ihmeen kaupalla olen onnistunut pitämään järjen päässä raskaushormoneista huolimatta. Vauva ei ole itseasiassa saanut äitiyspakkausta lukuunottamatta mitään uutta. Facebookin kierrätysryhmistä olen hankkinut yhden kassillisen vaatteita vastasyntyneelle ja yhden kassillisen imetyspaitoja itselleni. Lisäksi ystäviltä olemme saaneet lahjaksi käytetyn sitterin ja joitain raskausvaatteita. Myös hoitopöytä ja syöttötuoli löytyivät käytettyinä. Varsinkin vaatteet ovat niin lyhyen aikaa käytössä, että minkään uuden ostaminen tuntuu aivan järjettömältä. Vaunutkin olin suunnitellut ostavani käytettyinä, mutta mieluisimmaksi osoittautui merkki, jota ei Suomessa vielä paljoa jälkimarkinoilla näy. Vaunut ovatkin sängyn lisäksi ainoat uutena hankitut varusteet ja vaunujen hankinnasta on tulossa oma postauksensa kunhan kärryt vain saapuvat postissa. Ja sanonpa vaan, että tuo vaunujen valinta on ollut toistaiseksi haastavinta tässä vauvashowssa. Vaihtoehtoja ja huomioitavia asioita nimittäin riittää!

äitiyspakkaus.JPG

 

Äitiyspakkaus! Ah, äitiyspakkaus! <3 Onko mitään ihanampaa, kuin tämä vuodesta 1949 alkaen kaikille äideille myönnetty avustus? Äitiysavustuksen saa myös rahana, mutta eipä tullut mieleenkään kieltäytyä tästä ikonisesta klassikosta. Ensinnäkin äitiyspakkauksen myöntäminen kaikille neuvolatoimintaan sitoutuville äideille tulotasosta riippumatta on ihana, symbolisesti tärkeä ele. Kuinka moni meistä, tänä vuonna äideiksi tulevista onkaan aikanaan nukkunut ensimmäiset kuukautensa samaisessa laatikossa? Lisäksi pakkaus on äärimmäisen hyödyllinen ja sisältää valtavan määrän todella laadukkaita tekstiilejä ja tarvikkeita vauvan hoitoa varten. Kokovalikoima on laaja, ja osalle vaatteista lienee käyttöä vasta vuoden päästä. Toivottavasti äitiyspakkauksesta (tai vanhempainpakkauksesta) ei luovuta Suomessa koskaan. 

Muiden vauvakamojen suhteen en ole lainkaan kranttu, mutta syöttötuolin halusin olevan kaunis. Se on kuitenkin osa sisustusta hyvin pitkään ja esillä ruokailuhuoneessa joka päivä. Stokken Trip Trapissa ihastutti skandinaavinen muotoilu ja funktionaalisuus; syöttötuoli ei jää turhaksi heti kun lapsi osaa istua tavallisella tuolilla, vaan se mukautuu vastasyntyneen pötköttelypaikasta aina syöttötuoliksi ja tavalliseksi penkiksi aikuistenkin käyttöön. Juuri tällaisesta järkimuotoilusta diggaan! Tuoli maksoi käyttetynä 80 euroa ja vastasyntyneen kaukalo niinikään käytettynä 50 euroa. Näin vauva pääsee heti mukaan ruokahetkiin ja sosiaalisiin tilanteisiin, vaikkei itse vielä ruokapöydän ääressä aterioikaan. 

P1060701.JPG

 

Halusimme vauvalle ehdottomasti oman sängyn alusta asti. Monet suosivat perhepetiä ensimmäisinä kuukausina, kun vauva herää monta kertaa yössä syömään. Tiedän kuitenkin, etten itse saisi nukuttua kun pelottaisi, että vauva liiskaantuu väliimme tai jää talvisten untuvapeittojen alle ja tukehtuu. Niinpä aloin etsiä sänkyä, jonka saisi kiinni vanhempien vuoteeseen ja toisen laidan irrotettua. Näin vauvalla olisi oma turvallinen  nukkumapaikka, mutta hänen ruokkimisensa olisi öisin helppoa. En löytänyt kuin yhden pinnasängyn, jonka korkeudessa oli portaaton säätö ja jonka saisi helposti kiinnitettyä vanhempien vuoteeseen. Tätä petiä en valitettvasti löytänyt käytettynä, joten sellainen on nyt tilattu uutena. Hintaa eurooppalaisesta puusta valmistetulla pinnasängyllä on 109 euroa. 

P1060711.JPG

 

Hoitopöytä päätettiin sijoittaa kätevyyden takia kylppäriin. Helpointahan se on vaihtaa vaippa ja pestä peppu samassa tilassa. Kompaktin kaupunkikylppärin takia päädyimme kokoontaitettavaan malliin. Ja näissähän ei sitten tyylikkyydessä kilpailla. Toisin kuin syöttötuolin muotoilussa, tämän vekottimen suunnittelussa keihäänkärkenä on tainnut olla vain ja ainoastaan käytännöllisyys. Pöytä on helppo pestä, se on tukeva ja menee pieneen kasaan – ja on kaikkea muuta kuin kaunis. 😀 Minkäs teet, kaikkea ei voi saada! Tämä rumilus löytyi Facebookin kierrätysryhmästä ja maksoi muistaakseni 15 euroa. 

Toinen rumilusten rumilus on leikkimatto. Tuo värien kirjollaan migreenin auttava, jokaisen skandisisustajan pahin painajainen. Onko sellainen välttämätön? Jääkö lapseni kokonaan virikkeettä ja vailla mielikuvitusta, jos hän ei saa pötkötellä kymmenen toinen toistaan kirjavamman pehmolelun alla ritisevää alustaa tunnustellen?

 

P1060723.jpg

 

Lasketaanpas tässä vaiheessa tähänastisten hankintojen kustannuksia:

– Äitiyspakkaus 0 €
– Sitteri 0 €
– Imetyspaitoja 8 € 
– Vauvanvaatteet 8 €
– Unipussi ja toppapussi 22 €
– Imetystyyny 10 € 
– Hoitopöytä 15 €
– Vauvansänky 109 €
– Syöttötuoli 130 €
– Kahdet äitiyshousut uutena, yht. 120 €
– Tuttipulloja, tutteja ja harsoja 50 € (ostettu uutena)

Ei mikään mahdoton summa. Vielähän tässä on mahdollisuus seota vauvashoppailuun kun pikkupiltti on sylissä, mutta uslkoisin, että pystymme pitämään järjen päässä suhteellisen pitkään. Ainakin niin kauan, kun tyyppi ei kävele, ja pötköttelee vaunuissa makuupussiin käärittynä, tuntuu vaatteisiin satsaaminen järjettömältä. Itse en ole järin kiinnostunut muodista, joten vaikea kuvitella että hurahtaisin lapsenikaan vaatettamiseen sen kummemmin. Yksi vaaranpaikka on kuitenkin jo nyt nähtävillä; tykkään itse panostaa ulkoilu- ja urheiluvaatteisiin. Niissä ei oikein kannata laadusta ja käytettävyydestä tinkiä ja olenkin jo käynyt ihanilemassa Patagonian lapsukaisille valmistamia ulkoiluvaatteita. Kelpaa sitten ykisvuotiaan söpössä talvihaalarissaan puklailla ja rämpiä loskassa. Katsotaan miten käy. 

Vielä tarvitaan vaippoja, rintapumppu (sähköisenä I guess) ja imetysliivejä. Kantorepun tai kantoliinan olen ajatellut hankkia vasta vauvan synnyttyä, niin pääsee kokeilemaan mukavinta mahdollista mallia yhdessä. Ja voihan olla, ettei vauva tykkää sellaisessa edes olla. Tuleeko mieleen muuta kriittistä, mikä meiltä vielä puuttuu?
 

Kommentit (20)
 1. Tommi Lindgrèn
  21.8.2019, 22:16

  Hei,ostin saman sängyn jonka bongasin täältä blogistasi. Meillä on ollut sängyn kanssa ongelmia. Narisee ja renkaat ei pysy paikoillaan. onko teillä
  samankaltaisia ongelmia ollut? ja vieläkö on sama sänky käytössä vai joko siirrytty isompaan? 🙂

  1. Moikka,
   Ei ole ollut mitään ongelmia. Paitsi että alkaa käydä pieneksi. Oltiin koko kesä mökillä ja herättiin sänkyongelmaan kotiin palattuamme ja nyt odotellaan 120cm pitkää pinnasänkyä saapuvaksi. Me ei koskaan kiinnitetty renkaita, joten niistä en osaa sanoa, mutta muuten sänky on ollut aivan bueno! Harmi että teillä ei, suosittelen reklamoimaan 🙂

 2. Moi,

  Täälläkin rattaiden etsintä edessä kaupunkiolosuhteisiin. Saako kysyä mihin vaunuihin päädyitte ja miksi?

  1. Moikka,
   Phaoittelut hitaasta vastauksesta. Onneksi vauvaa voi ”syyttää” hajamielisyydestä 😀 Päädyimme Cybex Priam -vaunuihin ja olemme olleet aivan valtavan tyytyväisiä. Voisinkin tehdä niistä postauksen vaikka viikonloppuna.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *