Mitä kuuluu veriarvoille kahden raskauden jälkeen?

Kaupallinen yhteistyö: SYNLAB

Jasmin Hamid Hyvä oloTajusin hiljattain, että viimeiset kolme vuotta olen ollut joko raskaana tai imettänyt. Erityisesti raskaus on keholle kirjaimellisesti raskasta aikaa, sillä sikiö saa kaiken ravintonsa äidin kautta. Raskaana ollessa onkin erityisen tärkeää huolehtia riittävän monipuolisesta ravinnosta, jotta lapsi saa kaiken tarvitsemansa

Neuvolassa mitataan säännöllisesti rauta-arvoja ja ainakin itselleni suositeltiin rautalisän lisäksi myös folaattia ja monivitamiineja. 

Synnytyksen jälkeen huomio keskittyy helposti vain vauvaan ja hänen vointiinsa. Olen ollut molemmissa raskauksissa todella väsynyt ja kärsinyt raudanpuutteesta. Nyt kun viimeisestä synnytyksestä on jo yli puoli vuotta, halusin tietää missä veriarvojen kanssa mennään. Vieläkö kehostani löytyy joitain hivenaineiden rippeitä, vai ovatko lapset imeneet minut kuiviin?

Kävin SYNLABilla ottamassa Naisten Terveystarkastuspaketin. Synlabin valikoimasta löytyy laaja valikoima yksittäisiä laboratoriokokeita, sekä valmiita paketteja erilaisiin tarkoituksiin.  Paketteja on räätälöity esimerkiksi kasvissyöjälle ja urheilijoille. Naisten Terveystarkastuspaketti sisältää 11 tutkimusta, esimerkiksi D-vitamiinin, ferritiinin, hemoglobiinin ja kolesterolin. 

Synlabilla on yli 30 toimipaikkaa ympäri Suomen ja kaikkiin niistä pääsee ilman lääkärin lähetettä. Oman aikani varasin Kampin toimipisteeseen saman päivän aamuna. Hommaan meni ilmoittautumisineen alle 10 minuuttia ja tulokset tulivat jo seuraavana päivänä.

Veriarvojen mukana tulee jokaisen kohdan viiteryhmät, jolloin on helppo nähdä, ovatko omat tulokset viitearvojen sisällä. Itselläni esimerkiksi hemoglobiinia, d-vitamiineja, ferritiiniä ja kolesterolia on seurattu työterveydessä jo pitkään, joten on erityisen mielenkiintoista verrtata nykyisiä tuloksia raskauksia edeltäneisiin. Mikäli tuloksissa ilmenisi jotain hyvin poikkeuksellista, kannattaa tietenkin hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

No miltä ne tulokset sitten näyttivät. Hurraa! Ferritiinini oli 48 µg/l eli ensimmäistä kertaa mittaushistoriani aikana viitearvojen (10-150 µg/l) sisällä. Sen sijaan D-vitamiini oli vain 50 µg/l (viitearvo >75µg/l). Tämä siitä huolimatta, että olen talven mittaan syönyt virallista suositusta suurempaa määrää D-vitamiinia. 

Olen vähän pohtinutkin, onko suosituksia suuremman määrän syöminen turvallista. Asia ei ole ihan yksiselitteinen, sillä moni mediassa esiintyvä lääkäri ja asiantuntija liputtaa suosituksia suurempien määrien suhteen. Näyttää siltä, että omalla kohdallani ahkerampi d-vitaminitankkaus on ollut ihan ihan paikallaan.

Ferritiini on ollut viime aikoina paljon tapetilla. Yle on kirjoittanut aiheesta mm. täällä. Myös tämä aihe jakaa lääkäreitä. Ferritiini tuskin on ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta pidän tärkeänä, että aihe on noussut laajaan tietoisuuteen. Anemia on erityisesti naisten vaiva, kuukautisista ja raskauksista johtuen. Olipa kyse sitten anemiasta tai jostain muusta, on tärkeää että vihdoin meidän naisten epämääräisiäkin oireita tutkitaan ja otetaan vakavasti. 

Omalla kohdallani haluan seurata veriarvoja säännöllisen epäsäännöllisesti. En halua popsia vitamiineja turhaan, mutta en myöskään halua että esimerkiksi ferritiiniarvoni laskevat jälleen niin alas, että väsymyksestä tulee sietämätöntä. Vain arvot mittaamalla selviää, kuinka hyvin omalla kohdalla erilaiset ravintoaineet tai ravintolisät imeytyvät. Ehkäpä imetyksen lopettamisen ja kuukautisten alkamisen jälkeen olisi hyvä käydä uudestaan tsekkaamassa, missä silloin mennään.  

Uskon ylipäätänsä erilaisen ennaltaehkäisevän terveydenhoidon lisääntyvän tulevaisuudessa entisestään. Erilaiset unta, palautumista ja askelmäärää mittaavat sormukset ja kellot ovat jo arkipäivää. Unta en ehkä pikkuvauvan äitinä haluaisi mitata. Tiedän mittamattakin, että tässä elämäntilanteessa sitä ei tule riittävästi. Mutta muuten pidän oman terveydentilan ja hyvinvoinnin seuraamista todella mielenkiintoisena ja myös motivoivana.

SYNLABin erityisesti naisten ja miesten tarpeisiin räätälöidyt terveystarkastuspaketit ovat nyt tarjouksessa 90 € (norm. 136 €). 16.5. asti. Kolesterolipaketti on tarjouksessa 15€ (norm. 28,50 €) 9.5. asti.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *