Taivaallinen sitruunamarenkitorttu

Sain siskoltani sitruunamarenkitortun reseptin ja tämä meni heittämällä yhdeksi kaikkien aikojen suosikeistani. En ikimaailmassa olisi uskonut että tortusta tulee näin hyvää – ja näin kaunis!  En voi olla toistamatta itseäni: tästä tuli todella hyvää. Niin raikas ja ihanan keväinen. Ja pohja pysyi hyvin kasassa vaikka teinkin gluteenittomana. Sopii loistavasti vaikka pääsiäispöytään. Kannattaa tehdä!

Siskoni on kondiittori ja ainekset on ilmoitettu grammoittain. Itselläni ei keittiövaakaa ole, joten yritin parhaan kykyni mukaan arvioida määrät sinne päin. Ja kuulkaas, onnistui silti! Eli vaikka reseptissä on monta työvaihetta, ei pidä säikähtää. Sitruunamarenkitortun tekeminen ei ole vaikeaa. Se vaatii toki vähän aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta ihan perus kotileipurikin siinä onnistuu.

Tortun valmistamiseen tarvitset pienen kaasupolttimen ja irtopohjavuoan. Tai eipä se irtopohjavuokakaan ole ehdoton. Tortun voi tehdä myös ihan tavalliseen piirakkavuokaan, mutta silloin piirakkaa ei voi irrtoittaa kauniisti näytille. Kaasupoltin on edullinen parin kympin hankinta ja sillä voi töhöttää jatkossa vaikka crème brûléetä, lohen pintaa tai vaikka vaahtokarkkeja.

Sitruunamarenkitorttu

Ainekset

Pohja
75 g
sokeria
150 g
voita ((käytin Flora+Voi))
225 g
jauhoja ((käytin Semper Fin Mix))
1
muna ((pieni))
Sitruunatäyte
2 dl
sitruunamehua ((käytin kaupan valmista))
200 g
sokeria
320 g
munia (5-6 munaa)
14 g
tärkkelystä ((käytin Maizenaa))
200 g
voita ((käytin Flora+Voi))
Marenki
100 g
kananmunanvalkuaista ((noin 1dl))
200 g
sokeria
40 g
vettä
1 h 00 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Tee ensin muropohja vatkaamalla sokeri ja voi sekaisin. Lisää kanamuna ja sen jälkeen jauhot vatkaten mukaan. Taikinasta on tarkoitus tehdä kaulittavaa, joten lisää jauhoja, jos meinaa jäädä liian kosteaksi.

Kaulitse taikina levyksi ja asettele sen jälkeen irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohja 175 asteessa noin 20-30 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista, joten ei auta kuin kärkkyä vieressä 🙂

Kun pohja on paistettu, jätä se jäähtymään ja siirry täytteen pariin.

Tee sitruunakiisseli keittämällä sitruunamehu, sokeri, munat ja tärkkelys kattilassa. Seos palaa helposti pohjaan, joten ole varovainen ja vatkaa huolellisesti. Siivilöi lämmin kiisseli voin sekaan. Sekoita ja anna jäähtyä.

Kun seos on jäähtynyt, kaada se jäähtyneen muropohjan päälle. Laita torttu jääkaappiin jämäköitymään.

Tee marenki lämmittämällä vesi ja sokeri 121-ateiseksi. Seoksen lämmetessä voit vatkata valkuaiset kevyesti. Kaada lämmin vesi-sokeri-lieni valkuaisten päälle ja vatkaa seos niin kauan että siitä tulee kiiltävää.

Lisää marenki tortun päälle haluamallasi tavalla. Voit käyttää esimerkiksi pursotinta, tai vain levittää marengin nuolijalla. Ja sitten tulee paras vaihe: polta töhöttimellä marenki päältä kauniin ruskeaksi.

Kommentit (2)
  1. Voiko käyttää valmista murotaikinaa?
    Voiko käyttää valmista sitruunakiisseliä?
    Voiko käyttää valmista marenkia?

    1. Varmasti niistäkin aineksista tulee hyvä torttu. Ehkä valmis sitruunakiisselin sekaan puristaisin lisää sitruunaa tuomaan happamuutta, nimittäin happaman ja makean liitto on tortun salaisuus. Ja kiisseli pitää silti jämäköidyttää munalla 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *