cold brew (tutoriaali).

i make cake

Maistoin ensimmäistä kertaa cold brewta kahvifestareilla tänä keväänä. Viime viikolla luin Hesarista ja nyt kirjoitan itse. Koska hei. Onhan tämä ihan sairaan hyvää.

Ensimmäinen kokemus osoittautui tähän menneessä parhaaksi; hanasta valutettu, olutmainen ja vielä vaahdolla kruunattu cold brew oli ehkä yksiä hienoimpia kahvielämyksiä. Näyttää oluelta, on jääkylmää ja haiskahtaakin vähän bisseltä - mutta onkin kahvia. Siideripissiksenä ja valkkarinlitkijänä kun en hirveästi koffista välitä, oli tämä kaikin puolin kiva yllätys. Ja mainittakoon vielä että tämä Kaffan hanakaffe tarjoiltiin jääkylmänä, eli juuri niin kuin pitää.

Nyt Hesarin ruokatorstain mainonnan jälkeen oli pakko testata kylmäuuttamista itse - tarkan ohjeen löydätte täältä. Olen maistanut nyt hana-, sekä pullokahvia ja mielestäni hanasta tulleena siinä oli paljon enemmän jytyä. Useassa Helsingin kahvilassa myydään varsinkin noita pulloja, testatkaa jos saatte tilaisuuden - itse juoksen kuitenkin sen hanakärryn perässä.

Jos kiinnostuksesi heräsi ja haluat salaa haastaa Kaffan miehet, tässä kuvamateriaalilla varusteltu ohje kuinka voit tehdä kylmäuuttettua kahvia itse. Tämä ei vaadi muuta kuin,

  • pressopannun
  • kahvia
  • puhdasta vettä.

Pressopannunkin voit korvata tavallisella kannulla, kattilalla tai vaikka ämpärillä. Riippuen miten kova kahvitarve on. Itselläni on kotona kahvinjauhaja, jolla saa ihanan tuoretta kahvia, mutta ihan tavallinen valmiiksijauhettu suodatinkahvikin käy tähän oikein hyvin. Mulla nyt Good Life Coffeen Easy E:ta, joka on enemmänkin espressoon tai mutteripannuun suositeltava, mutta näillä mentiin ja hyvää tuli.

Noniin.

VAIHE 1

Leiki aitoa kahvihifistelijää ja kiillota kahvinjauhajasi jos omistat sellaisen. Haistele kahvipapuja ja leiki löytäväsi sieltä tarkkojakin aromeja - sitruksinen, hedelmäinen, suklainen, tummahko, pyöreä, vadelmainen - siis ihan mitä vaan.

VAIHE 2

Kaada viimeistään nyt ne kahvipavut jauhimeen ja jauha suodatinkahville sopivaksi karkeudeksi. Tai avaa tässä vaiheessa se Juhla Mokka.

VAIHE 3

Ota esiin pressopannu tai ämpäri jossa aiot kahvisi valmistaa.

VAIHE 4

Jos olet tottunut pressokahvin juoja, lisää kahvia pannuun yhtä paljon kuin normaalistikin käyttäisit pannullista kohden. Sama pätee suodatinkahviin, mutta lue Hesarin ohjeet ylempää jos haluat tarkemmat määrät. Kuitenkin tarkoitus olisi pitää tämä rentona puuhana, joten älä hätäänny jos desimitat eivät ole millilleen.

VAIHE 5

Täytä pannu kylmällä, raikkaalla vedellä - tässäkin siihen asti kuin normaalisti kahvia valmistaessa. 

VAIHE 6

Aseta pressopannun kansi pannun päälle, mutta älä paina sitä vielä alas. Anna kahvin uuttua jääkaapissa yön yli, vähintään 10 tuntia - Kaffan ohje taisi olla 14 tuntia. Tämän jälkeen paina presso alas ja nauti raikasta ja ah niin ihanaa kylmäuutettua kahviasi. Alkuperäisissä ohjeissa tämä olisi pitänyt vielä suodattaa suodatinpaperin läpi, mutta mielestäni kahviini jäänyt rasva sopi joukkoon oikein hyvin eikä pilannut sen raikkautta.

Halutessasi voit lisätä lorauksen maitoa, makusiirappia tai jääpaloja, unohtamatta mausteita (kaneli, kardemumma, vanilja tms). Lisäksi kylmä kahvi kaunistaa, joten tässä siis ehkä tämän kesän hehkein aamudrinkki! Nyt kaikki uuttamaan omaa CBta xxx bises

Kommentit

Julia Thurén
Toimitus

Hei mä koklasin tota tänä aamuna kanssa! Ihmeen hyvää siitä tuli, ja kumman helppoa!

i make cake.
i make cake

Eikös olekin! Ihanan raikasta jos ei tee mieli länmintä :)

Julia Thurén
Toimitus

Sun kuvat vaan on luonnollisesti kauniimman näköisiä kun omat räpellykset. :D Mutta tärkeintä on lopputulos, eli maku!

i make cake.
i make cake

Haha, kyllä niidenkin ottamisessa menee vähän aikaa ja lupaan ettei ne heti ensiyrittämällä näytä hienoilta :D

ingis8

Luin tämän postauksen lomalla ollessani, joten print screenasin sen muistiin, kun kuulosti hauskalta eksperimentiltä. Eilen illalla laitoin kahviprässin jääkaappiin ja aamulla hieman varovaisesti maistoin kahvia. Hyvää!!! Join koko pannullisen! Aivan ihanaa! Kiitos vinkistä :)

Kommentoi