FAQ: suklaakakku.

i make cake

Suklaakakku on ehkä ensimmäisiä leipomuksia joita opin tekemään pienenä; jo ala-asteella perinteeksi muodostui välipalaksi leivottu kakku joka sitten jaettiin kahteen tai useampaan osaan, riippuen kuinka monta henkeä meitä oli sitä syömässä. Myöhemmin sitä leivottiin kotibileissä, jos ei etukäteen niin viimeistään loppuillasta. Nykyään se on ehdoton "yöruoka" jota rupean aina tekemään baarista jatkoille päästyä. Ja sillähän ei siis ole väliä olenko omassa kodissa vai jonkun muun luona, löydän itseni aina jotenkin keittiöstä heittelemässä munia kulhoon ja sotkemassa kaakaolla - anteeksi taas kaikille niille keitä tämä koskettaa.

Täydellistä suklaakakkureseptiä on hankala löytää. Varsinkin jos tapana on aina "vaan tehdä suklaakakku", ilman mittoja ja pelkästään kokeilemalla. Sittenpähän harmittaa kun kakku onnistuu hyvin eikä muista mitä määriä on käyttänyt... Yleensä viskon vaan perusaineita kulhoon, maistelen taikinaa ja toivon että onnistuu. Käytän aina kaakaota, joskus myös suklaata. Olen kokeillut monta kakkua ilman jauhoja, mutta paras syntyy vehnäjauhoilla, sen olen oppinut.

Listasin alle pari reseptiä ja vinkkiä jotka helpottavat ainakin itseäni, ja jotka koitan pitää mielessä jopa niillä yön pikku tunneilla leipoessani.

  • kaakao tuo kaikista intensiivisimmän maun, jopa paremmin kuin tumma suklaa - tällä en tarkoita oboyta vaan sitä aitoa VanHoutenia
  • jos käytät suklaata, osta mahdollisimman tummaa ja hyvälaatuista
  • vehnäjauho on paras jauho suklaakakkuun, se sitoo parhaiten nestettä ja koostumus vain on täydellinen
  • suolaa kannattaa lisätä aina edes vähän, jo pieni ripaus tekee kakusta herkullisemman
  • vahva kahvi (vaikka shotti espressoa) korostaa suklaan makua
  • voi on suklaakakun paras kaveri, unohtakaa tässä ne margariinit, kookosöljyt ja muut korvikkeet
  • maistele taikinaa ja mieti puuttuuko siitä jotain; jos taikina on itsessään jo pahaa, ei kakustakaan voi tulla kovin hyvä...
  • paistoaika on ehkä tärkein; kannattaa myös muistaa että jäähtyessä kakku jähmettyy vielä lisää joten sen voi ottaa uunista pois jo melko löysänä mikäli havittelee mutakakkumaista lopputulosta

 

SUKLAAKAKKU JOKA ONNISTUU AINA

125 g voita
150 g tummaa suklaata
1 dl vahvaa kaakaota
1 dl vehnäjauhoja
iso ripaus suolaa
2 tl vaniljaa
2-3 dl sokeria riippuen miten makeasta pitää
4 munaa
1 shotti espressoa, tai vahvaa kahvijauhoa + 0,5 dl kiehuvaa vettä

>> Sulata voi. Paloittele suklaa sulaan voihin ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vehnäjauho, vanilja, kaakao ja suola keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, lisää edelleen vatkaten suklaavoiseos ja lopuksi jauhot. Vatkaa edelleen ja lisää kahvi/kahvijauho + vesi ja maista puuttuuko sokeria/ripaus suolaa/kaakaota.

>> Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn tai voideltuun vuokaan ja paista 175c noin 20-30 minuuttia. Ota pois kun vuokaa heilutellessa keskusta hyllyy vähän. Anna jäähtyä ja makujen tasoittua noin tunnista pariin tai vaikka yön yli.
 

EXTREME SUKLAAKAKKU

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2,5 dl vahvaa kaakaota
3 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
3 rkl tummaa siirappia
1-2 tl vaniljaa
150g tummaa suklaata
150g voita
4 munaa
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia

>> Sulata voi ja lisää joukkoon kaikki sokerit ja siirapit sulamaan. Sulata myös suklaa ja lisää voiseokseen. Sekoita kuivat ja loput märät aineet keskenään omissa kulhoissaan ja yhdistä kaikki seokset.

>> Paista vuoratussa vuoassa 180c noin 40 minuuttia.

 

HÄTÄINEN SUKLAAKAKKU

225 g voita
4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
7 rkl vahvaa kaakaota
3 munaa

>> Sulata voi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja heivaise 175c noin 20-30 minuutiksi, riippuen kuinka mutakakkumaisen kakun haluat. Syö.

Suklaakakku on mielestäni parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten ennen juhlia kannattaa leipoa kakku hyvissä ajoin niin maut kerkeävät tasaantua. Mutta on se silloin yöllä ihan hyvää tuoreenakin, jos ei ole mahdollisuutta odotella...

Tämän kakun toteutin taas normaaliin tyyliin heittelemällä aineksia kulhoon ja toivoen parasta. Ainakin kavereille kelpasi.

Kommentoi