Riivaako punertava sävy ruskeita hiuksiasi?

Sain postaustoiveen punertavien sävyjen taittamisesta ruskeissa hiuksissa, ja koska vaaleahiuksiset ovat jo saaneet HC-rutiininsa, perehdytään nyt tummempien kutrien värivirheiden taittoon. Punaisten sävyjen läpitunkevuus on erittäin yleinen ongelma ruskeahiuksisten joukossa, joten toivottavasti seuraavasta on apua monelle.

Mistä punertavuus johtuu?

Jos jätetään normaali punapigmentti itsestäänselvyytenä kokonaan ulkopuolelle, ruskeiden hiusten punertavuus johtuu yleensä hiusten vaalenemisesta. Vaalentuessaan hius alkaa paljastaa väripigmenttejään tummuusjärjestyksessä: punaista, oranssia ja keltaista. Musta ja tummanruskea hius hohkaa punaista, keskiruskea oranssia ja vaaleat lopulta keltaista. Vaikka hiustesi oma sävy olisi aivan tuhkanruskea, se sisältää silti näitä värejä.

Vaalenemista tapahtuu tietenkin auringon alla, jolloin hius hapettuu normaalia tehokkaammin. Tähän auttaa ainoastaan hattu ja huivi. Myös normaalit vaalennusprojektit kampaajalla saavat lämpimät sävyt tulemaan esiin. Tällöin niiden päälle laitetaan usein taittoväri, joka valitettavasti kuluu päältä pois ajan kanssa ja pesujen yhteydessä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä paremmassa kunnossa hiukset ovat, sen paremmin siinä pysyvät myös värit, joten hiustenhoitoa ei kannata laiminlyödä.

Yksi yleisimmistä ja vähiten tiedetyistä punertavuuden aiheuttajista on hiusväreissä käytettävät hapetteet. Vaikka värjäisit hiuksesi aivan tummalla, värimassaan sekoitettava hapete (joka saa värin itsessään toimimaan) hapettaa eli saa hiuksen vaalentumaan aivan pikkuisen ennen kuin tumma väri värjäytyy siihen päälle. Kun tumma väri sitten alkaa haalistua, sen alta saattaa paljastua lämpimänsävyinen pohja! Tähän voi olla ratkaisu käyttää mahdollisimman matalaa hapetetta (kampaajalla 1,9 %). Kaupan väreissä tämä on ongelma, sillä hapetteen vahvuutta ei niissä yleensä kerrota - itse veikkaan, että niiden hapete on 6 %:n luokkaa (maksimihapete on 12 %).

Kuinka punertavuutta voi taittaa kotona?

Valitettavasti punertavuuden taittoon on paljon vähemmän kotikonsteja, kuin keltaisuuden taittoon vaaleammista hiuksista. Hopeashampoosta ei ole tässä tapauksessa mitään iloa, sillä punaisen värin taittoon tarvitaan vihreää väriä (hopeashampoo on violettia). Olen löytänyt tähän ongelmaan apuja vain Wellan valikoimista, josta voit kokeilla seuraavia puteleita:

Color Fresh -suoravärit sävyissä 7/19 ja 8/81, riippuen siitä, kuinka tummat hiuksesi ovat (7/19 on tummemmalle). Värintaitto on näissä takuulla yhtä vahvaa, kuin suihkuverhon värjäyskyky. Sävy myös pysyy pitkään ja on todella helppo laittaa! Liiallinen käyttö tekee hiuksista sameat ja likaisen väriset, joten jos hiuksissa on yhtään vaaleita osioita, kannattaa olla varovainen ja pyytää välillä kaveria arvioimaan hiustensävyä luonnonvalossa. Color freshiä saa Sokoksista ja Stockmanneilta n. 15 euron hintaan ja yhdestä purkista riittää monta käyttökertaa.

Color Recharge -hoitoaine sävyssä Cool Brunette. Miedompi ja turvallisempi vaihtoehto ihan päivittäiseen käyttöön, normaalina hoitoaineena. Taitto ei ole kovin vahva, mutta toimii hyvin värin ylläpitoon ja hoitaa samalla todella hyvin. Putelin hinta on parikymppiä ja sellaisen löytää todennäköisesti myös edellämainittujen tavaratalojen valikoimista.

Mikäli punertavista sävyistä haluaa lopullisesti eroon, vaihtoehdoiksi jää oikeastaan vain värjääminen puoli astetta nykyistä tummemmaksi, jolloin taittokyky on vahvimmillaan, tai sitten pohjan vaalentaminen kunnolla. Sen jälkeen hius voidaan taas värjätä tummemmaksi, mutta värin kesto tai hiusten kunto ei välttämättä ole kyllä enää samaa luokkaa kuin ennen vaalentamista. Hankalaa hommaa, joten yritetään pysyä ennaltaehkäisyssä! :)

Mitä kikkoja sinä olet käyttänyt punaisuuden taittoon hiuksista?

-Meeri

Kommentit

katastroofihiukset (Ei varmistettu)

Hei,

kiitos tästä postauksesta tulee tarpeeseen!
Minulla on todella tummat hiuset ja nyt olen laittanut 7.1 väriä hiuksiin. Kumpaa suosittelet 7/19 tai 8/81?

Kiitän!

merkkari

Ehdottomasti tuota tummempaa eli 7/19, vaaleampi ei riitä mihinkään tummissa hiuksissa. Hienoa, että postauksesta oli apua! :)

klbnlks+009+09 (Ei varmistettu)

Olen saanut punaisuutta pois sekoittamalla pienen määrän vihreää suoraväriä hoitoaineeseen. Punaisen vastavärinä se neutraloi sitä. Määrän kanssa saa olla varovainen ettei tule vahingossa vihertävä tukka.

merkkari

Jep, toimii aivan varmasti!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.