Takkutukan taltuttajan muistilista

Takkuuntuvat hiukset ovat monelle riesa. Meidän suomalaisten hiuslaatu on usein hieman taipuisa, herkästi värjäyksistä ja auringosta ärsyyntyvä sekä enemmän tai vähemmän pintapörröinen. Lisäksi hiusrajojen hiukset (toisilla iso ongelma niskassa) eivät oikein tiedä ovatko ne hiuksia vai ihokarvoja, jolloin hius on hentoa, eripituista, jopa kaartuvaa. Ja vielä mitä kuivempi, käsitellympi ja kiharampi hius, sen mukavammin haaraiset latvat kietoutuvat toisiaan halimaan. Siinäpä meillä sitten onkin ainekset valmiina kivalle takkupehkolle!

Jos ajatellaan, että hiuksen laatuun ei nyt yritetä vaikuttaa, niin on olemassa muutamia kikkoja, joilla voi yrittää vähentää takkuuntumista. Listasin tähän nyt kaikki vinkit, jotka vain keksin.

Kuvan malli ei liity asiaan, hiusten muotoilu vain sattuu liippaamaan aihetta tarpeeksi läheltä!

Aloitetaan pesurutiineista:

 • Pese hiukset kevyin ottein - älä myllytä, möyhi tai hankaa tarpeettomasti
 • Hanki suihkusuodatin! Esimerkkinä kampaajamme Hannan suusta: "Normaalisti märillä hiuksilla nukkumaanmennessä aamulla odottaa aikamoinen takkusavotta. Tuon suodattimen käyttöönoton jälkeen hiukset ovat yhtäkkiä aamuisin ihan pehmeät ja harja menee heti läpi! Että jotain se tekee!"
 • Käytä korjaavaa/kosteuttavaa hiusnaamiota viikottain
 • Kuivaa hiukset pyyhkeeseen painellen; vältä pyörittämistä, pörröttämistä ja hankaamista. 

Harjausvaihe on olennainen hiusten kunnon ylläpitämisen vuoksi. Harjalla väkisin raastaessa tapahtuu valtavasti katkeamista, joka on omiaan takuttamaan hiusta entisestään:

 • Jos et vielä omista takkuharjaa (Tangle teezer, ikoo brush), niin hanki sellainen viimeistään nyt! Täten kiellän märän tukan harjaamisen millään muulla harjalla :)
 • Koita harjata hiusta vasta, kun se on aavistuksen kuivunut. Likomärkä ja rakennevaurioitunut hius venyy, kun sitä harjaa märkänä eikä se siitä sitten enää palaudu.
 • Harjaa hiukset rauhallisesti ja osioissa aloittaen niskasta
 • Käytä harjauksen apuna jätettävää hoitoainetta tai vanhaa kunnon XZ Muumi-selvityssuihketta (ruokakaupoista)

Nukkumiseen on omat niksinsä:

 • Vältä hyvin märällä tukalla nukkumista, jo ihan tyynynkin hygieenisyyden vuoksi.
 • Laita hiukset yöksi kevyelle letille. Vaihtele ponnarin paikkaa, jottei rasitus kohdistu vain yhteen kohtaan.
 • Vaihda satiiniseen tai silkkiseen tyynyliinaan, jotta kangas ei hankaa latvoja turhaan.

Päivän kuluessa on myös muutamia seikkoja, joihin voi kiinnittää huomiota:

 • Suorista pahiten takkuuntuva kohta raudalla tärkeänä päivänä. Aivan kevyt suihkaus erittäin kevyttä lakkaa riittää kiinnittämään suoristuksen.
 • Muotoilutuotteet eivät tähän ongelmaan sen suuremmin auta, pikemminkin liialliset määrät tuotteita laittavat hennot latvat vain klimppiin. Less is more siis tämän kanssa!
 • Kiinnitä huomiota paidan, takin ja kaulahuivin materiaaliin, sillä sileämmät kankaat helpottavat hiuksen normaalia liikkumista.
 • Heilauta hiuksesi olalle istuessasi bussiin, autoon tai korkeaan työtuoliin. Lämmin selkä ja karhea kangas rakastavat takuttamista.
 • Hanki pieni matkaharja ja opettele tavaksi hiustenharjaus esim. wc-käynnin yhteydessä. Jo harjan mukana kantaminen pitää oikeasti opetella. (Tässä vaiheessa olet myös iloinen, ettet suihkinut lakkapulloa tyhjäksi aamulla!)
 • Käy leikkauttamassa latvat säännöllisesti. Kaksihaaraisten hävittäminen helpottaa heti ongelmaa.

Ja sitten vain kukkurakaupalla kärsivällisyyttä ja ymmärrystä! Äärimmäisen harvoilla meistä on hius, joka ei päivän mittaan auki ollessaan takkuuntuisi. Asian kanssa on siis hyvä opetella elämään ja harjakaupassa kannattaa käydä jo tänään.

Mikäli olet keksinyt jonkun hyvän kikan takkujen selättämiseen, niin jaa ihmeessä viisautta kommenttiboksissa! Olemme kiitollisia :)

-Meeri

Kommentit

Jane C.

Silkkinen myssy - menee samaan kastiin silkkisen tyynyliinan kanssa. Pitää hiukset kasassa ja pois tieltä (tai tarvitse pelätä kuristuvansa pitkiin kutreihin :D) ja aamulla ei ole takun takkua!

merkkari

Ooh, onko sellaisia ihan tähän tarkoitukseen suunniteltu? Mistä olet hankkinut?

Jane C.

Etsystä (AdorabellaBaby) :-) On toki hieman hintava, mutta on USA:ssa käsin ommeltua silkkiä, todella hyvälaatuisia! Kaikkea sitä hiustensa eteen tekeekin... :D

meg (Ei varmistettu)

Kannattaa harjata hiukset jo ennen kuin menee suihkuun -> vähemmän muotilutuotteita märässä tukassa = vähemmän takkuja.

Itse kuulun tosin juuri niihin joiden hiukset ei ole koskaan takussa. Yritän hangata pyyhkeellä, käyttää suolasuihkeita/kuivashampoota, tupeerata ja kaikkea, mutta ei. Sileää ja suoraa siimaa jota ei saa edes ponnarille kovin nätisti, kun hiukset vaan sojottaa suoraan taaksepäin :D

merkkari

Kyllä, oikeen hyvä pointti!

Hih, miten onkin että omasta mielestä on aina hiukan vääränlaiset hiukset, vaikka vieruskaveri olisi valmis maksamaan samanlaisista :)

It's Mary
Urban dreams

Kiitos postauksesta ja vinkeistä - onneksi löysin tämän. Minulla on pitkä tukka, ja yksittäinen hius on lasimainen, ja niitä on paljon. Viimeksi eilen olin juhlissa tukka auki. Istuin matkalla autossa, juhlissa sisällä ja kävelin vähän ulkosalla. Tuloksena oli kaksi järkyttävää takkupalloa olalla, jotka oli pakko piilottaa hätänutturalla. Tosi rasittavaa.. En tiedä, auttaisivatko silikonia sisältävät tuotteet. Vai pitäisiköhän niitä vain suosiolla vältellä?

merkkari

Oih, kuulostaapa kivalta. Kokeile kuuriluontoisesti erilaisia ratkaisuja, kuukausi silikonia, pari ilman. Toivottavasti helpottaa!

It's Mary
Urban dreams

Joo, vähän on raskasta tukan kanssa. Kiitos avusta! 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.