10 ideaa kestävämpään lahjontaan

Ihme ituhippi

Kesäkuussa sain iloista viestiä, hiljaa itsekseni ihailemani Ilse, blogista Siinä kaikki laittoi meiliä ja ehdotti yhteispostausta. Ilsen blogi on hyvin samansukuinen omani kanssa: olemme molemmat kiinnostuneita ekologisuudesta, kestävästä kuluttamisesta ja luonnonkosmetiikasta. Mukavaa erilaista näkökulmaa Ilsen blogissa antavat myös kurkistukset lapsiperhearjen sovittamiseen sulavasti osaksi elämäntapamuutosta kestävämpään suuntaan. Omia suosikkipostauksiani Ilsen blogista ovat mm. Tavaralistojen kertomaa, Ratkaisu voi olla ihan kulman takana ja Kulutusmuutos #4: palasaippuan paluu.

Aiheeksi meillä valikoituivat aineettomat lahjat, sillä etenkin kesällä ja alkusyksystä yleensä juhlitaan joulua lukuunottamatta kaikki mahdolliset lahjontatilaisuudet; häät, syntymäpäivät, rippijuhlat, tuparit, sukujuhlat, Hipsan pippalot, Birgitin bibikset ja Keken kekkerit. -Juhlakalu on mahdollisesti se rasittava kaveri tai tytär (moikka vaan ja anteeksi kaikki armaat läheiseni), joka ei vaan halua lahjaksi mitään, ja kun häneltä kysyy lahjatoiveita, niin kuuluu vaan "Ei mitään turhaa romua, mistä mulla tulee huono omatunto, kun en raaski heittää teoriassa toimivaa lahjaksi saatua pois”. Lahja myöskin aina kertoo antajastaan, ja itse en mielelläni osta lahjaa, joka jää lahjottavan nurkkiin pyörimään käyttämättömänä, vaan mieluummin jotakin mistä jää hyvä fiilis.

Mitä tälläiselle kieroutuneelle rasittavalle olennolle sitten hommataan?

1. Kurkkaa aiemmin postaamani ekoilutarvikelista, jolla vähennetään kertakäyttökuluttamista. Lahja on ehkä omalla tavallaan tylsän käytännöllinen, mutta toisaalta samalla mukana auttamassa kertakäyttökulttuurin liekkien sammuttamista.

2. Kukkia. Kukat on aina ihania ja virkistäviä, ja niitä hintansa puolesta harvemmin tulee itse ostettua. Siitä huolimatta kukat tuo jotenkin erityisen juhlavan fiiliksen, ja niistä tulee aina todella erityinen olo. Ja jos vinkkaa vielä, että kun laittaa kukat kylmään veteen ja laittaa mukaan hiukan sokeria, esim. ruusut kestää hyvällä tuurilla kauniina ja rupsahtamatta jopa pariin viikkoon asti.

3. Jotain henkilön harrastukseen liittyvää. Ennen näiden systeemien hommaamista kannattaa tosin kysellä aika tarkkaan lahjansaajan harrastuksista ja selvittää, omistaako hän kyseistä tuotetta. Esim. jos itselleni ostaa kirjoja, olen ihan tyytyväinen enkä valita "turhasta rojusta", koska en pidä kirjoja turhana rojuna. Kirjat on mulle tarinoita ja elämyksiä, ja niitä ei voi olla liikaa, vaikka melkein kaikkea muuta voi. Silti on sääli, jos lahjaksi poksahtaa kirja, jonka olen jo joko lukenut tai joka jo odottaa kirjahyllyssäni hetkeä, jolloin se tulisi luetuksi.

4. Hiukan henkilöstä riippuen lahjoitukset hyväntekeväisyyteen henkilön nimissä on kivoja. Ainakin itse tykkäisin siitä, että joku lahjottaisi mun nimissä johonkin itse tärkeänä pitämääni kohteeseen rahaa. Tosin hyväntekeväisyyksien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska jos lahjansaaja ei ole yhtään samaa mieltä hyväntekeväisyyden kohteen tärkeydestä ja jopa vastustaa kyseisen kaltaisen toiminnan tukemista, se olikin yhtäkkiä surkein lahja hetkeen. Tavallaan kannattaa siis hiukan urkkia, kiinnostaako henkilöä Unicef, Amnesty vai paikallinen lasten hiihtojoukkue. Toiset taas on sitä mieltä, että "Miks sä ostat mun nimissä jonkun vuohen Afrikkaan, kun on mun synttärit? Mitä mä siitä hyödyn?" ..jos tiedät että läheisesi kuuluu tähän ihmisluokkaan ja ei silti halua tavaraa, koita antaa jotain muuta.

5. Lahjakortit, paikkoihin joissa henkilö ei muuten raaskisi asioida. Esim. jos saisin pelkkää käteistä, se menisi luultavimmin normaalin elämän ylläpitämiseen, mutta lahjakortin kanssa, joka on sidottu johonkin (ellei kyseessä sitten ole S-market, jolloin lahjakortti on lähinnä tosi tylsä), sitä tulee hankkineeksi sellaisia asioita, joista on haaveillut mutta joita ei raaski itse hankkia. Esim. itselläni tällaisia kohteita ovat suomalainen design. Jos joku viskaisi minua synttäripäivänä Marimekon tai Iittalan lahjakortilla, jolla voisin ostaa jotakin mitä itse todella himoitsen, tarvitsen ja voin itse valita, olisin perin juurin innoissani.

                      

6. Kokemukset ja elämykset. Museoliput, keikkaliput, liput huvipuistoon, lahjakortti johonkin kivaan ravintolaan, lahjakortti hemmotteluhoitoon kauneushoitolassa.. Näitä on moneen lähtöön ja on mahdollista valita elämys, josta lahjansaaja nauttisi. Ja sitä paitsi joku on joskus väittänyt, että ihmiset, jotka käyttävät rahaa elämyksiin tavaran sijasta, ovat onnellisempia.

7. Jotain spesiaalia ruokaa. Itse nauttisin esimerkiksi lahjakori-tyylisestä ratkaisusta, johon olisi kerätty spesiaalimpia ja erikoisempia ruokia, joita en normaalilla kauppareissulla tulisi noukkineeksi koriini, esim. kunnon juustoja, hyvää viiniä, laadukasta suklaata.. Mitä mieleen juolahtaakaan, mutta jotain hauskaa ja nautinnollista, joka ei jää nurkkiin pyörimään syyllisyyden kuorruttamana.

8. Yksi hyvä aineettomien lahjojen kohde etenkin lapsille ja nuorille olisi rahastotilin avaaminen, ja sinne voisi aina merkkipäivän tullen heittää aina sopivaksi katsomansa kokoisen lahjasumman. Nuoruudessa lahja on joko tylsä tai sitä ei tulisi ajatelleeksi, mutta täysi-ikäistymisen portilla se toimisi ensinnäkin todella näppäränä opinkappaleena rahankäytöstä, säästämisestä, sijoittamisesta ja korolle korkoa efektistä, mutta siitä olisi myös iloa, esim. ensimmäiseen omaan kotiin muuttaessa tai vaikka autokoulun rahoituksessa.

9. Joku laadukas ja käytännöllinen juttu. Oli kyse sitten ammattitasoisesta paistinpannusta tai kengistä, jotka kestävät hyvin hoidettuina seuraavat kymmenen vuotta. Näiden kanssa kannattaa olla todella tarkkana lahjansaajan mieltymyksistä ja vähän ehkä keskustellakin aiheesta ja lahjasta ennen lahjan ostoa. Se, että lahjan tulisi aina ennen sen antamista olla yllätys on hiukan kulahtanut käsitys, ja keskustelemalla etukäteen voitaisiin välttää todella monta hutiostosta, joista ei ollutkaan iloa lahjan vastaanottajalle.

                                                                                              

10. Riippuen paljonko henkilö käyttää kyseisiä tai vastaavia palveluja, mutta esim. Spotifyn, Netflixin, Bookbeatin, Hesarin nettiversion tai vaikka kuntosalin maksaminen. Useimmiten sitä itse ei raaski tilata kaikkia mahdollisia palveluita, joita tekisi mieli käyttää, koska niiden kuukausihinta kasaantuu aika nopeasti. Jos esimerkiksi Netflix-tilauksen saisi lahjaksi, se näppäryytensä vuoksi varmasti vähentäisi muita "kyseenalaisempia" tapoja löytää ja katsoa TV-sarjoja.

Mikäli koit, että tästä listasta et vielä löytänyt tarpeeksi ideoita oman aineettomia lahjoja arvostavan läheisesi lahjontaan, vaan jotain kivaa ja persoonallista itse luetusta äänikirjasta xylofonisooloon jäi vielä uupuumaan, löydät Ilsen kasaaman aakkostetun listan; Parhaat aineettomat lahjat, linkistä klikkaamalla ja pääset tutustumaan hänen blogiinsa ja myllertämään vielä syvemmälle kestävän lahjonnan syövereihin.  :)

Millaisia aineettomia lahjoja olet hankkinut läheisillesi, ja mikä on paras aineeton lahja, jonka olet koskaan vastaanottanut?

-Anna

Kuvat: Flickr: Dan Queiroz - Too Much to give, Thai Duong Tran _MG_9998s, Susan Ackeridge- love of family

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Todella hyviä vinkkejä ja just sellasia josta jokaiselle varmasti löytyy jotakin. :)

Täti_oranssiko (Ei varmistettu)

Sain 40v lahjaksi kuumailmapallolennon. Mieleenpainuva lahja. Olin siitä haaveillut ääneen ja toive oli kuultu. Lahjakortit on kyl parhaita, esim ruohonjuureen tai johonkin muuhun mistä tykkää.

iisaraita
Aamupuurolla

Mun mielestä hyvä tapa antaa lahjoja on juurikin tuo, että kysyy lahjan saajalta mitä hän oikeasti tarvitsee. Tietty tällaiset lahjat ei tule vastaanottajalle yllätyksenä, mutta mielestäni on parempi antaa jotakin oikeasti käyttöön menevää, kuin kaappiin hilloutuvaa kamaa. :) Mulla on myös tapana antaa lahjaksi jotakin omaa osaamista, esimerkiksi kaverin lapsen synttäreillä olen ottanut synttärisankarista potretteja. 

iisaraita
Aamupuurolla

...siis ollut valokuvaajana. :D 

Voilaa (Ei varmistettu)

Epäkäytännöllisenä ja hajamielisenä ihmisenä otan ilolla nämä vinkit vastaan

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on tapana kuullostella läheisiäni mistä pitävät tai mitä puuttuu. Hyvin kun käy kerkiää antamaan synttäriksi sen tarvekalun mutta muuten olen turvautunut antamaan elämyslahjan rajoittuen ihan vain kotimaahan ne on olleet hyvin pidettyjä.

Kommentoi