11 keinoa virtuaalisen sotkun selättämiseen

Ihme ituhippi

Ärsyketulvan hillitsemisessä yllättävän näppärä keino on vähentää ärsykkeitä. Viimepäivinä jyllännyt hastag #deletefacebook sai minut pohtimaan virtuaalista saastaa jota kulutamme tahtomattammekin liki päivittäin. Olen käyttänyt paljon aikaa vain siivoten sosiaalisesta mediastani ärsyttäviä tyhjänpäiväisiä ilmoituksia ja sisältöjä, sekä sähköpostista turhia uutiskirjeitä ja muuta virtuaalista roskaa. Koska elektroniikasta tai edes sosiaalisesta mediasta on hankalaa sanoutua kokonaan irti, eikä sillä tavoin välttämättä edes saavuttaisi mitään parempaa, vaihtoehdoksi jää oman elektroniikan aisoissa pitäminen. Facebookin poistaminen olisi hurmaavaa ja haaveilen siitä, mutta töiden ja muutaman hyvän FB ryhmän vuoksi se olisi hankalaa. Myöskin olen luopunut puolituttujen puhelinnumeroiden kysymisestä, koska viestiähän voi aina laittaa naamakirjassa jos tulee tarve! -Some on vähän kuin autot tai koirat: ihmisen pitäisi käyttää sosiaalista mediaa, eikä somen ihmistä. 

En halua olla spämmin ja mainosten uhri, jos tarvitsen tai haluan jotakin, osaan kyllä ottaa selvää ihan itsekin tuotteesta ilman viittätoista välkkyvää mainosta ja manipuloitua aikajanaa. Omalla tavallaan melkein harmillista, että tällä hetkellä vain Spotifysta voi maksaa päästäkseen eroon mainoksista. Toisaalta uskon siihen, että kuluttaja osaa äänestää myös jaloillaan, ja jättää vähemälle sellaisten sovellusten ja palveluiden käytön, jossa aggressiivinen mainonta häiritsee omaa olemista. Aika moni postauksessani esittämistä vinkeistä liittyy Facebookiin, lähinnä siksi, että se on kaikkein aggressiivisimmin omaa tilaansa vaativa ja spämmintäytteisin käyttämäni systeemi. 

11 vinkkiä virtuaalisen sotkun selättämiseen

1. Käy läpi roskapostisi ja klikkaa "peruuta tämän uutiskirjeen tilaus"

2. Unfollowaa instagramissa, snapchatissa ja muissa sosiaalisissa medioissa vaikuttajat joista et ole kiinnostunut, tai joiden kanava on yhtä suurta mainosta 

3. Käy läpi FB tykkäyksesi, ja vähennä etusivullasi majailevien roskajulkaisuiden määrää poistamalla turhia tykkäyksiä. 

4. Käy läpi FB:n kaverilistasi. Onko todella tarpeellista paljastaa näin paljon elämästäsi Masalle jonka kanssa olitte hyvänpäiväntuttuja yläasteella? Poista "turhat" kaverit, ja jätä jäljelle vain oikeat ja sosiaalisista velvotteista säilytettävät kaverit. Tee "kohteliaisuudesta FB-kavereiden" ja "oikeiden FB-kavereiden" välille selkeä jako, lisäämällä ensimmäisenä mainitut "Tuttavat" listalle, ja sen jälkeen säädä postaustesi oletusasetuksiksi "Kaverit, paitsi Tuttavat", jolloin saat pitää kiinni yksityisyydestäsi. 

5. Tarkista äppien ja sosiaalisten medioiden ilmoitusasetukset puhelimessasi, ja säädä ne niin, että saat ilmoituksia vain siitä kun oikea ihminen on joko tykännyt tai kommentoinut postaustasi, tai lähettänyt ihan oikean viestin. Äppien "Perttu-Pirjetta tykkäsi postauksesta/ Julkaisi ryhmässä / Ilmoitti myytävän tuotteen / Et ole juonut vettä puoleen tuntiin/ Klikkaa tästä heti nyt" muistutukset ovat ärsyttäviä ja turhia, ja ne on vain luotu koukuttamaan käyttäjä. Elämästä tulee paljon kivempaa kun puhelin pörisee vain kun on syytä. 

6. Facebookissa itse olen aina ryhmään liittyessä laittanut ryhmän kaikki ilmoitukset pois päältä, koska niiden tulvasta ei ikinä tule loppua. Nyt näen ilmoituksia vain kun saan reaktion oikealta ihmiseltä. 

7. Puhelimessani olen poistanut "infinity-skrollattavat" sosiaaliset mediat ensimmäiseltä näytöltäni ja jättänyt siihen vain työkaluja. Olen poistanut myös Facebook sovelluksen kokonaan. Harkitsen Snapchatin poistamista surkean ja käyttömukavuuden romuttaneen päivityksen jäljiltä. Hankaloittamalla äppien saatavuutta, niitä ei päädy puolihuomiossa skrollaamaan kohti tyhjyyttä, vaan päätyy todennäköisemmin käyttämään aikansa paremmin. Myöskin houkutus avata some on pienempi, sillä poissa silmistä, poissa mielestä. 

8. Poista turhat äppit puhelimestasi. Jos et ikinä käytä sitä, mutta saatat sitten joskus tulevaisuudessa tarvita sitä, sen voi kyllä asentaa uudelleen. Itselläni tästä loistavana esimerkkinä mm. AirBnB. Ei kannata säilyttää jotain helposti korvattavissa olevaa jos käyttöä tulee kerran vuodessa. 

9. Miltä tietokoneesi työpöytä näyttää? Jos se on tiedosto- ja pikakuvakemeren vallassa, käytä hetki siihen, että käyt ajatuksella kaikki läpi ja järjestät jutut kansioihin ja paikalleen. 

10. Tee tärkeistä tiedostoistasi varmuuskopiot joko pilveen, ulkoiselle kovalevylle, tai vaikka molemmille. Tällä tavoin sinun ei tarvitse hillota 5 vuotta vanhoja valokuvia yhä näkyvissä koneella jonka säilytystila on rajallinen. 

11. Asenna ainakin tietokoneellesi AdBlocker. Itselläni on käytössä UBlock, ja saan nauttia suuremmasta määrästä sisältöä ja vähemmästä määrästä ärsyttävää välkettä. 

Lisäksi mitä tulee puhelimen ykkösnäyttöön, kannattaa koittaa kannustaa itseään uusiin parempiin käyttäytymismalleihin uusia työkaluja sille näytölle valitessa. Itseltäni löytyy niinkin jännittävää, kuin bussiaikatauluja, meditaatiota, Kindle app, YLE, BBC ja muita vastaavia käytännöllisiä ja ehkä oikeasti enemmän lukemisen arvoisia kohteita kuin Instagram, Snapchat ja Facebook. 

Kerro parhaat vinkkisi spämmin selättämiseen, ja fantasioi kanssani kommenteissa siitä millainen olisi spämmitön maailma ilman turhia mainoksia :) 

-Anna

Kommentit

Reetta v. (Ei varmistettu) http://sunnuntaimedia.fi

Moi, ihana teksti! Olisi huippua nähdä kuvat sun puhelimesta ja appeista!

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Moikka! Kiitos. Täytyy katsoa jos saan aikaiseksi tässä lähiaikoina :) 

smagardi
astu harhaan

"9. Miltä tietokoneesi työpöytä näyttää? Jos se on tiedosto- ja pikakuvakemeren vallassa, käytä hetki siihen, että käyt ajatuksella kaikki läpi ja järjestät jutut kansioihin ja paikalleen."

Aina, kun avaan kannettavani jonkun uuden ihmisen seurassa on reaktio aina yhtä hämmästynyt. Ei siksi, että työpöytäni tulvisi pikakuvakkeita, vaan siksi, että niitä on tasan kuusi kappaletta - roskakori, oma CV, tietoturva ja omat kansiot työjutuille, videoille ja kuville. Ei näin siistiä kuulemma voi olla kellään, mutta helpottaa kyllä elämää koneen ääressä kummasti. :D Suosittelen myös vahvasti.

smagardi
astu harhaan

Niin ja ps. tämä piti linkata liittyen Facebookiin: https://yle.fi/uutiset/3-10126061 ja sen mahdollisesti suoltamiin mainoksiin.

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Ihan ekana oli pakko käydä toi YLEn lista läpi ja jotenkin hyytävää miten paljon kaikkea outoa ja osuvaa, mutta myös kohtuullisen väärin kohdistettua noiden asetusten alta omastakin Facebookista löytyi, vakka on koittanut olla tarkkana yksityisyysasetusten kanssa.. 

Itselläkin on työpöydällä käytössä vain muutama kansio johon saa tavaraa; esim. koulua varten Kevät 2018 ja muihin tarkoituksiin Oma firma, Kuvat ja Tärkeät. 

Siistin työpöydän kanssa olen huomannut ihanan näppäräksi ja stressiä lievittäväksi, että siihen pystyy luomaan rivin verran Word-tiedostoja, yksi per palautettava essee tai työjuttu, ja se toimii tavallaan to do -listana. Sitten kun on saanut valmiiksi ja palauttanut työn alla olevan tiedoston, sen pääsee arkistoimaan, ja näkee ihanan konkreettisesti miten "to do" -rivi lyhenee kun vaan kirjoittaa niitä pois kummittelemasta kalenterista ja takaraivosta. :) 

A.S. (Ei varmistettu)

En keksi tähän mitään lisättävää, mutta pitää kuitenkin sanoa yleiskiitos koko blogista! Mielenkiintoista asiaa ja mukavan monipuolisia juttuja :) Kiva että kirjoitat!

Kommentoi