5 vinkkiä akneihon rauhoittamiseen

Olen kärsinyt aknesta varmaan niin kauan kuin muistan. Vuosi sitten läpi käyty vuoden mittainen Roaccutan kuuri auttoi huomattavasti, mutta aina välillä vieläkin nyt kun iho on palannut "normaalitilaan" ongelmia esiintyy, eikä ihoni vieläkään ole mikään persikkainen vauvan peppu, joskaan ei ihan yhtä rokonarpinen kynnetty perunapelto kuin aiemmin. Koska pääsiästä edeltävä stressi herätti nukkuneen aknemonsterin ajattelin jakaa 5 "semi-luomua" keinoa joilla yleensä hoidan "ei vielä lääkärikäynnin arvoista" tilannetta. Eli muutamaa ikävää näppyä siellä täällä jotka ovat lähinnä tulosta liiasta stressistä, huonosta syömisestä ja liian vähästä unesta. 

Ongelman kanssa yli puoli elämääni painineena, voin todeta, että ulkoisilla tekijöillä on aknen syntyyn yllättävän vähän vaikutusta. On melkein yhden tekevää mitä puhdistusainetta käyttää, niin kauan kunhan käytät sitä aamuin illoin. Kukin aika usein löytää itselleen parhaiten toimivat tuotteet, ja jää niiden uskollisiksi käyttäjiksi. Jossain vaiheessa aloin hoksaamaan, että tärkeintä on "sisäinen hoito" -Ja ei, kokemuksesta voin todeta, että akne ei synny suklaan tai juuston syömisestä. -Tai juu, voihan joulu-tyyppisellä mässäilyllä näppylän tai pari saada viikoksi, mutta jos koko naama räjähtää yhdeksi suureksi infektion taisteluvyöhykkeeksi, kyse ei kyllä ole siitä yhdestä kusisesta suklaakonvehdista jonka söit pankin odotustilassa. Kyse on enemmän ehkä ihotyypistä ja ihon bakteerikannasta. Itselläni on aina ollut rasvainen iho, ja jos pesen sen nyt, menee vartti, että se kiiltää taas kuin papin pöytähopeat. Yllättävää kyllä, sama rasvoittumisen tahti pätee myös hiuksiin, koska iho on yksi iso organismi. Kokemukseni mukaan, paras tapa hillitä aknea on pyrkiä sisäisesti hillitsemään ihon omaa rasvantuotantoa, jolloin iho tukkeutuu vähemmän. Tämän lisäksi kun välttää hormonaalisia triggereitä ja yrittää antaa iholle vielä hyviä bakteereita tasapainottamana tilannetta infektiota aiheuttavien kanssa, ollaan aika lähellä kohtuullisen hyvää tilannetta tasapainon löytämiseksi. 

Mites ne lupaamani viisi vinkkiä?

1. Super vihersmoothiet. Mitä enemmän A-vitamiinia sitä parempi. A-vitamiini hillitsee ihon omaa rasvantuotantoa, jonka vuoksi se on ihan mahtava aknen hillitsijä. Esimerkiksi paljon puhuttu Roaccutan kuuri on puhdasta A-vitamiinia suurina annoksina. Koska se on kuitenkin keinona hiukan raju (joskin toimiva), vihersmoothieilla voi tasapainottaa tilannetta kätevästi. Mitä tummemman vihreitä kasviksia tunget sekaan, sitä parempi. Esim. lehtikaali, pinaatti, parsakaali ja persilja ovat loistavia vaihtoehtoja. Yleensä myös silloin kun ihoni ailahtelee ymppään myös tumman vihreitä vihanneksia päivän jokaiseen ateriaan, koska siitä ei ainakaan ole haittaa, ja olen jotenkin ollut huomaavinani sillä olevan positiivisia vaikutuksia ihoni kuntoon. 

2. Ei maitotuotteita. Maito tulee lehmistä. Maito on tarkoitettu kasvattamaan pikkuvasikoista uusia isoja ja vahvoja lehmiä. -Kun miettii pienen olennon kasvuun tarkoitettua ainetta, voi havaita että kyseessä on ihon näkökulmasta aika iso hormonimyrsky, ainakin tieteellisen Journal of German Society of Dermatology -aikakausijulkaisun mukaan (artikkeli 1, artikkeli 2). En normaalistikaan juo maitoa, mutta kun ihoni oireilee pyrin välttämään käyttämiäni maitotuotteita juustoa, jogurttia, rahkaa ja hapankermaa, minimoidakseni hormonaalisten finnien syntymisen. 

3. Kasvojenkosteutusaineiden vaihtaminen luonnonkosmetiikkaan.  Mitä tulee ihon kosteuttamiseen, jota myös akneiho kaikesta rasvaisuudestaan huolimatta vaatii, pyrin säilyttämään mahdollisimmaan luonnollisen linjan välttääkseni ihon turhaa tukkimista voiteisiin ympätyillä muovisilla tai silikonisilla täyteaineilla sun muilla. Tällä hetkellä olen kokeillut Vestige Verdantin kevyttä Rare Oil Blendiä, josta varmasti kirjoittelen tarkemmin myöhemmin. 

4. Stressin vähentäminen. Aika usein akne innostuu pitkittyneestä stressistä, tai näin ainakin olen ollut huomaavinani omalla kohdallani. Kun naama alkaa muistuttaa pakanamaan karttaa, on hyvä ottaa hetken verran aikaa hengittää ja vaan analysoida tilannetta. Mitä voin tehdä stressin vähentämiseksi? Tarvitsenko vapaapäivän? Pitäisikö minun organisoida tekemiseni paremmin ja sitä kautta vähentää jatkuvaa painetta?  Paljonko olen nukkunut viime aikoina? Juonko liikaa kahvia? Aika usein stressiin auttavat kunnon uni, liikunta ja kalenterin uudelleen järjestely, jolloin elämässä on taas vaihteeksi selkeä suunta. Nämä kolme perusasiaa kuntoon hoitamalla elämästä katoaa aika monta murhetta, ja ihokin kiittää siinä samalla. 

5. Ravintolisät. Jossain vaiheessa aloin syömään maitohappobakteereita aknen yllättäessä, ja olen näidenkin kohdalla ollut havaitsevinani parannusta ihon kunnossa hyvien bakteerien ottaessa tilaa "pahoilta" bakteereilta. Olen myös vedellyt sinkkiä lisäravinteena luoja ties kuinka kauan, sillä jostain luin tuhat vuotta sitten sen parantavan ihon kuntoa ja helpottavan aknea. Joskus aiemmin ennen Roa-kuuria vetelin varmaan puolen vuoden ajan 20€ kuussa maksanutta ravintolisää akneiholle, joka oli käytännössä maitohappobakteereita ja sinkkiä. Kombohan oli yllättävän tehokas, ei siinä mitään, mutta sen verran voin vinkata, että tulee hiiskatin paljon halvemmaksi ostaa perus Pirkka-maitohappobakteerit ja sinkit, ja vetää ne kitusiinsa päivittäin erillisinä tabletteina. Kannattaa myös muistaa että tehokkaimmin ravintoaineet imeytyvät oikeasta ruoasta, eli esim. sinkin kohdalla kannattaa muistaa, että sitä saa mm. tummanvihreistä vihanneksista, siemenistä ja pähkinöistä ja täysjyväviljasta. 

Ja tähän vielä sen verran, että nämä vinkit ovat näppäriä rauhoittamaan yhtäkkiä tyhjästä pompannutta aknea, mutta siinä vaiheessa kun kyseessä on vaan pitkittynyt kivuliaan puoleinen olotila, lääkäri osaa auttaa huomattavasti paremmin kuin pelkkä vihersmoothie. Ja aika usein sinne ihotautilekurille kannattaa tehdä visiitti vaikka ajattelisikin että "noh, kai mulla on vielä joku hormonaalinen teini-ikä päällä, kyllä tää tästä joskus rauhoittuu". Ehkä rauhoittuu, ehkä ei, mutta lääkärin määräämillä tropeilla pitkittyneet iho-ongelmat rauhoittuu huomattavasti nopeammin kuin himassa toteutettavilla poppaskonsteilla jotka auttavat kevyempiin ongelmiin. 

Kerro kommenteissa oletko itse kärsinyt iho-ongelmista ja miten olet hillinnyt niitä joko lääkärin tai ruokavaliomuutoksien avulla :) 

-Anna 

Kommentit

LMA (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida, että mielestäni tuo lehmän maidon tuotannosta kertova kohta on ihan pielessä. Lehmä eli hieho ei tosiaan tuota maitoa ennen kuin on poikinut ensimmäisen kerran. Sen jälkeen maitoa kyllä tulee. Mieti, miten paljon vasikoita tiloilla olisi, jos kaikki Suomessa tuotettu maito tulisi vain raskaana olevista tai juuri synnyttäneistä! Ternimaito on sitten asia erikseen, siitähän ei käsittääkseni perus maitotuotteita edes valmisteta.

Voi olla, että maitotuotteet eivät ole hyvästä iholle. Mutta tuo ”fakta” jota käytät siinä perusteena, ei pidä kyllä lainkaan paikkaansa :D

Ihmeituhippi

Kiitos valppaudesta ja faktan tarkistuksesta! Näitä faktakukkasia perustuen omiin käsityksiin aina välillä lipsahtaa ja on mahtavaa että joku jolla on tarkempaa tietoa korjaa erheelliset väittämät. Korjaan tämän maidon tuotantoon liittyvän faktan postaukseen pikimmiten. Kiitos :) 

Siri H
Still Life

Täällä toinen aikuisän aknesta kärsivä! Mulla on aina ollut aika epätasainen iho, mutta viimeisten 3-4 vuoden aikana akne paheni (vaikka lieväksi se varmaan kuitenkin tulkittiin) ja alkoi vaivaamaan sen verran että päätin hakeutua ystävien suosittelemalle kosmetologille. Onneksi löysin kertaheitosta sopivan kosmetologin, joka osasi valita just oikeat hoidot mun iholle. Syksyllä 2016-talvella 2017 mulle tehtiin useaan otteeseen lymfahoitoa, joka pisti kehon aineenvaihdunnan ja nestekierron toimimaan ja iho alkoi tavallaan puhdistamaan itse itseään, ja se vaikutti todella merkittävästi ihon kuntoon. Kannattaa googlata enemmänkin tuota lymfahoidosta jos kiinnostaa, mun iholle se oli ainakin sopiva hoitomuoto, jolla saatiin ihon epäpuhtaudet reilusti vähemmäksi :) Kosmetologin kautta tutustuin myös Essen tuotteisiin jotka ovat nyt päivittäisessä käytössä. Nuo Essen tuotteet pitää yllä ihon omaa pH-tasapainoa ja tervettä mikrobikantaa, ja ne on olleet oikea pelastus mun iholle.

Ihmeituhippi

Oon kuullut lymfahoidosta nimenä, mutta en koskaan ole tarkemmin kuullut mitä se sisältää? Lisäksi olen kuullut, että esim. mikroneulas tai timanttihionta helpottaisivat arpien kanssa, mutta tietenkään itse tulehduksen kanssahan ne eivät auta, eli siinä mielessä tuo lymfahoito kuulostaisi huomattavasti kiintoisammalta. Myös Essen tuotteista täytyy ehdottomasti googlata lisää, sillä olen havainnut että ainakin itsellä meikkivoide vaikka ei ratkaisekaan kaikkea, silti vaikuttaa ihon tukkeutumisen määrään, ja esim. sen vuoksi aiempi monen vuoden suosikki Max Factor jäi pois käytöstä kun jossian vaiheessa hoksasin, että se oli puolet ongelmasta :)   

Vierailija (Ei varmistettu)

Essen tuotteille myös täältä vahva suositus! Mulla ei ole aknea, mutta rosacea vaivaa varsinkin kesäisin. Essen tuotteet ovat pitäneet ihon huomattavasti paremmassa kuosissa parit viime vuodet. Meikkivoiteita en käytä ollenkaan, koska ne tuntuvat aina räjäyttävän ihoni. Ainoastaan (aito) mineraalipuuteri toimii mulla. Ja ruokavaliossa tuntuu sokerin vähentämisellä olevan eniten vaikutusta ihon kuntoon.

KRISTA LANNING

Kiitos - mielenkiintoisia vinkkejä! "Kiiltää kun papin pöytähopeat" sai mut nauramaan ääneen!!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun keinot pitää ajoittain herkähkö ja epäpuhtauksiin taipuvainen iho kunnossa:
- veden juonti, ainakin kolmisen litraa päivässä. Pitää ihon kirkkaana ja sileänä!
- lisäravinteet: omega3, sinkki, D, maitohappobakteeri
- kovien rasvojen välttely
- laadukas luonnonkosmetiikka
- mahdollisimman paljon oleskelua ilman meikkivoidetta ja puuteria

Eli aikalailla samoja keinoja kun sullakin :) Olen siitäkin samaa mieltä, että massiiviset iho-ongelmat kannattaa hoitaa ihotautilääkärin luona, sillä akne ei kyllä vettä juomalla parane.

Ihmeituhippi

Joo, myös noi kovat rasvat on alue jota olen itsekin pohtinut että olisikohan sillä vaikutusta ainakin oman ihon kuntoon, silä ainakin itsellä meinaa ainakin erilaisten pyhien lihansyönnistä ihon kunto huonontua ja olen aina pohtinut olisikohan siinä joku juttu, vai olenkohan vain luulotautinen. :) Kiva huomata että muilla on samansuuntaisia huomioita! 

Joo, toi vedenjuonti on siitä hauska, että se on tärkeää ja se auttaa, mutta se on tosi viljelty vinkki ihon parantamiseen ja silläkin on tietty päätepiste mihin asti. Nimim. Käytin pari vuotta tankkaamalla tarkasti kolmea litraa päivässä ja olin ihan toivoton kun siitä ei ollut apua. -Lääkäri oli siinä vaiheessa tosiaan se oikeampi osoite, ja jotenkin toivon että jokainen joka oikeasti kärsii pahemmista iho-ongelmista hakeutuisi lääkäriin, koska esteettisen haitan lisäksi kunnon akne on myös kivulias. Itse harmittelen yhä että rohkaistuin niin myöhään kun olisin voinut saada apua jo huomattavasti aiemminkin. Nyt iho on siitä kiitollisessa tilassa viimein, että vedenjuonnilla ja ruokavaliolla on asian suhteen suurin merkitys ja niillä voi saada aikaiseksi ison vaikutuksen :) 

mamafinlandesa

Täällä kans yks joka syönyt muistaakseni 2 tetra kuuria jonka jälkeen lääkäri vihdoin määräsi roa kuurin ja tästä nyt 6 vuotta. Sain a-vit voidetta ja toista minkä nimeä en muista myös ihotautilääkäriltä kuurin päälle ja hoitoon mikäli vaiva alkaisi palaamaan.. vähän on tullut takaisin mutta samanlaista ei onneksi enää. Minä kävin timanttihieronta kasvohoidossa raskaana ollessani ja voin kyllä suositella! Se ihon loisto siihen raskauden aikaiseen näppyläihoon oli ihanaa! Sain myös hyviä luonnonkosmetiikka tuotteita joista en ole päässyt eroon, yonka tuotteita. Nämä ovat kuitenkin todella kalliita ja näin ulkomailla asuessani huomasin kosteusvoiteen vähenevän (matka Suomeen vasta yli kk päästä) ja vaihdoin jojoba öljyyn. Mulla ainakin ongelmana se että herkkä kuiva iho joka kukkii herkästi ja t- alue rasvainen. Ainakin nyt näyttäisi toi jojoba öljy olla paras mutta mielenkiinnolla jään seuraamaan jos muitakin vinkkejä tulisi. Todella hauska tyyli sulla kirjoittaa. Blogisi lähtee ehdottomasti seurantaan!

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Muistan että lekurille mennessäni itse pelkäsin, että lääkäri ehdottaisi antibiootteja joista olin siihen mennessä lukenut jo sen verran että olin aika vakuuttunut avun väliaikaisuudesta hankalamman ihon kanssa. Timanttihionta on jotakin mitä olen aina välillä pohdiskellut, sillä vaikka kasvoissani ei ole enää läheskään yhtä paljoa arpia kuin aikanaan, aina jotakin tietenkin jää. Täytyy ehdottomasti pitää tuo mielessä ja laittaa harkintaan siinä vaiheessa kun rahatilanne alkaisi mahdollistamaan :) Ihanaa viikon alkua sulle! 

mamafinlandesa

Mä en ollut vielä niin tietoinen siinä vaiheessa mut sitten kun vielä jouduin uudestaan sen saman kuurin syödä alko jo vähän ärsyttämään. Onneksi sitten viimein sain sen myrkky kuurin :D

Mukavaa viikkoa sinne myös ja jos eksyt timanttihiontaan ni kerro sitten miten meni :)

Minnea
Minnean muruja

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Oma ihoni on ollut aika huonossa kunnossa hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Lääkärillä en ole käynyt, enkä lääkkeillä siis hoitanut. Parhaimman avun sain Proactivesta, siitä jenkkiversiosta (Euroopassa myytävä ei auttanut mitään).

Proactive on kuitenkin niin tujua kamaa, etten uskalla sitä koko aikaa käyttää. Muutama luonnonkosmetiikkatuote Absolutionilta on auttanut vähän :)

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Nyt kun aloin googlailemaan hoksasin, että olenhan muuten kuullut Proactivesta!

Itsellä tosi pitkään auttoi (ja varmaan auttaisi yhä, mutta Roa kuurin jälkeen muuttui liian kuivattavaksi) Cliniquen rasvaiselle iholle suunnattu kolmen askeleen ihonhoitosetti, koska pesuaine ja kasvovesi olivat tarpeeksi tujuja, ja voide tarpeeksi kevyt geeli. Myöskin muistaakseni kasvovedessä oli mukana witch hazel nimistä kasvia ja pajusta aspiriinia, jotka myös rahoittivat syvempiäkin ihonalaisia tulehduksia. -Kaukana luonnonkosmetiikasta, mutta ainakin omalla kohdalla toimi järkyttävän tehokkaasti. 

Kommentoi