Alkukesän TOP 10

Kesäkuun ensimmäisen päivän kunniaksi päätin julkaista kunnon fiilistelypostauksen. Usein opiskelijana kesät ovat olleet niin työntäyteisiä, että sitä lähes rukoilee, että pääsisi vain takaisin kouluun tekemään sitä mitä ainakin oikeasti osaa tehdä, mutta tänä vuonna tämä on lähtenyt käyntiin niin nätisti että jokaiseen päivään on ollut ilo herätä hyvällä fiiliksellä. Lista pohjautuu aika vahvasti siihen, että opiskelijana ei ole hirveästi varaa tehdä mitään suuria kalliita projekteja tai reissuja, jos haluaa että kesätöistä jää vielä säästöön talven elämiseenkin, mutta silti kesässä on ne ihan omat juttunsa joista nauttii täysin rinnoin ja jotka ovat parhaimmillaan juuri tähän vuodenaikaan. 

Kesäisin kun on hiukan enemmän aikaa, eikä kaikki kotona vietetty aika kulu siihen että kirjoittaa esseitä ja lukee paperiläjiä joissa ei ole aina päätä eikä häntää, on ihanaa kun saa viimein keskittyä juuri niihin juttuihin joista itse nauttii kaikkein eniten, ja tänä vuonna vielä sääkin on hellinyt ihmistä joka ei yleensä ole edes niin innoissaan helteistä. 

Alkukesän TOP 10 

1. Lukeminen 

Arkisin suurin osa lukemistostani on lähinnä puisevaa lakitekstiä, ja vaikka se olisi sarjassaan ihan hauskasti ja hyvin kirjoitettu, ei se silti millään hakkaa kunnon tarinankerrontaa ja fiktiivisiä seikkailuita joihin voi upota tuntikausiksi. Mielestäni myös yksi kauneimmista tunteista on, kun saa kirjan luettua loppuun ja siitä jää vain tyhjä olo. Nyt se loppui? Mitä mun nyt pitäisi tehdä elämälläni? Aloittaa uusi kirja? -Se tuntuu jotenkin siltä että olisin uskoton juuri äsken lukemalleni teokselle. Ehkä huomenna. 

2. Piirtäminen ja valokuvaaminen 

Nautin todella paljon sekä piirtämisestä että valokuvaamisesta, ja talvisin päivät menee sisällä lukiessa ja kirjoittaessa, joten sitten kun olisi vapaa-aikaa, ulkona on jo pimeää, ja pimeydestä voi ottaa omilta kotinurkilta vain rajallisen määrän vaikuttavia kuvia. Sen sijaan kesällä aikataululla ei ole niin väliä, ja aurinko maalaa kaupungin hurmaavan väriseksi aikaisesta aamusta puolille öin. Myöskin on kiva, että luonto elää koko kesän, jolloin ainoanakaan päivänä ei tule samasta kohteesta samanlaista kuvaa. Piirtäminenkin on sellainen prosessi, että siihen tuppaa menemään aikaa, ja kun on istunut koko päivän arkena, illalla ei enää inspiroikaan istua yhä saman pöydän ääressä muutamaa tuntia. Olen myöskin havainnut heikkoudekseni, että piirtämisen suhteen tavoittelen joka kerta jotain mystistä ja ylimaallista mestariteosta, vaikka oikeasti tärkeintä olsii vain tuhertaa paperille jotain ja saada sitä luovuuden tarvetta kanavoitua ulos jotenkin. Itseni tyylisille pöytälaatikkopiirrustelijoille suosittelen ehdottomasti kirjaa/ vihkosta "Steal Like an Artist Journal -Notebook for cretive kleptomaniacs" Austin Kleonilta. Varmasti kirjoittelen tuosta vihkosesta lisää tulevaisuudessa, sillä se on vaihteeksi avannut ihan uusia ovia omaan tekemiseeni. 

3. Taidenäyttelyissä ja -museoissa haahuilu 

Rakastan taidemuseoita ja näyttelyitä. Tänä vuonna kesän aloitti vierailu Helioshallissa Tallinnan vanhassa kaupungissa (osoite Sauna 1) katsomassa Monet2Klimt multimedianäyttelyä, jossa oltiin todella kauniisti luotu uusia ulottuvuuksia klassikkoteoksiin klassisen musiikin ja videotekniikan avulla. Yleensä olen kerran kesässä piipahtanut myös KUMUssa ja Kadriorgin taidemuseossa, vaikka pysyvät näyttelyt onkin nähty jo moneen kertaan, mutta kaunis ympäristö, arkkitehtuuri ja vaihtuvat näyttelyt vetävät minut aina takaisin puoleensa. 

4. Kukat 

Kesä on kukkien aikaa, on ihanaa kun Viru-kadun kukkatorilla on valinnanvaraa perusruusujen lisäksi, löytyy neilikoita, pioneja, hortensioita, liljoja ja vaikka mitä. Usein kauden kukat ovat hiukan edullisempia kuin ne keskellä talvea olisivat. Kivointa on, ettei tarvitse edes rajoittaa itseään kaupallisen kukkatorin tarjontaan, vaan esimerkiksi on ihanaa puuhata ilta- tai aamuretki poimimaan villikukkia hylätyiltä tonteilta; erityinen suosikkini on kaunis villiintynyt ja lisääntynyt syreeni erään syrjäisen sähkökaapin takana. Siinä on fiilistä. 

5. Julkisissa puutarhoissa ihastelu 

Kesällä rakastan sitä, että voi vaan vapaapäivänä ottaa ja mennä: pakata aurinkolasit mukaan, ja vaeltaa joko Kadriorgiin tai Vanhankaupungin laitamille ihastelemaan julkisia puistoja ja niiden ihania istutuksia. Sää ainakin tänä kesänä on vaikuttanut suosivan, ja julkisissa puistoissa riittää nuuskittavaa ja taivasteltavaa useammankin päivän tarpeiksi. Myöskin käveleskely kauniissa maisemissa on todella tehokasta mielen rentoutusta, kun kerrankin on hetki kun ei ole pakko olla missään tai tehdä mitään mitä ei huvita. 

6. Vesimelonit ja mansikat

Mansikoita saadaan vielä hetki odottaa, mutta ainakin jo nyt kaupoista löytyy tmän kauden vesimeloneita, jotka ovat kaikkein makeimmillaan ja mehevimmillään. Aivan älyttömän herkullista. 

7. Mekot ja hameet 

Olen siinä mielessä laiska ja tylsä pukeutuja, että suurimman osn ajasta menen vahvasti käytännöllisyys edellä. Vaatteiden täytyy olla mukavia, muuten koko päivä menee vain siinä että mietiskelee itsekseen miten hame nousee, sukkiksissa on silmäpako ja tekstiili kutittaa ihoa vasten. Kesäisin tässä tapahtuu jokin mystinen täyskäännös: olenkin yhtäkkiä innokas hameiden ja mekkojen ystävä. On hiukan viileämpi kuumuuden keskellä ja tuntuu kuin olisi hiukan enemmän ajatuksella pukeutunut kuin vain vetäistessä lempi-farkut jalkaan sen suurempia mietiskelemättä. Ja mekoissa on vielä se ihana puoli, että voi vain heittää yhden vaatekappaleen ylleen, eikä tarvitse vaivata päätään hetkeksikään sillä, että miten asukokonaisuus sopii tai on sopimatta yhteen. 

8. Piknikit 

Auringossa nurmikolla istuskelua, nurtsin, puiden  (ja viereisen autotien) nuuhkiskelua, ja parhaimmassa tapauksessa jotain pientä kivaa syötävää. Piknikit on sellaisia hetkiä kun voi vaan rentoutua ja imeä sisäänsä ympäristön kauneutta ja kesäsitä päivää. Sellaisina hetkinä muistaa elävänsä. Mukaan kannattaa muistaa joku hyvä kirja, ja mahdollisimman korkean suojakertoimen aurinkovoide, sillä kukaan ei nauti punaisesta, kuumottavasta, kipeästä ja kutiavasta kärventyneestä ihosta. 

9. Jazzin kuuntelu ja ilmaiset ulkoilmatapahtumat 

Kesäisin ( ja syysiltaisin) jostain syystä jazz sopii fiilikseen erityisen hyvin. Tuntuu siltä, että koko luonto on täynnä elämäniloa täällä pohjoisessakin ainakin sen villit pari kuukautta vuodesta. Toinen kiva (ihanan ilmainen) ajanviete on bongailla Facebookista tai kaupungin virallisilta nettisivuilta ilmaisia puisto tai rantakonsertteja ja mennä niihin kuuntelemaan mikä on homman nimi. Hyvällä tuurilla sieltä löytyy ihan uusia artisteja jotka ovatkin yllättävän hyviä joista ei ole aiemmin kuullut, ja jos ei muuta niin ainakin jää kesäinen mieli. 

10. Cocktailit ja Tallinnan kaunein kattoterassi 

Jostain syystä kesä ja cocktailit kulkevat käsi kädessä. On väriä, kylmyyttä ja makeutta, ja niistä on ihanaa nautiskella pari kertaa kesässä. Jos kesääsi liittyy matkustelua (tai olet kaupungissa jo valmiiksi) kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa Kohvik Komeetin kattoterassi Solariskeskuksen yläkerrassa, sieltä on todella huimat näkymät oopperatalolle ja Vanhaankaupunkiin päin. 

Mitkä jutut ovat sun kesän kohokohtia? 

-Anna 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Odotan kesässä eniten sitä, että ehtisi koluta uudis paikkoja Helsingissä (olen asunut vasta pari vuotta täällä joten nähtävää viekö riittää) ja että pääsisi mökille riippumattoon lukemaan :) Tunnistan tuon tunteen kirjan loppumisen jälkeen! Pitäisi käydä kirjastossa vähän etsimässä kesälukemista.

Kommentoi