Ekologinen joulu – Uhka vai mahdollisuus?

WhatsApp Image 2018-12-04 at 14.42.28.jpeg

Joulun ja jouluvalmistelujen suhteen asenteeni on ”mieluummin överit kuin vajarit”. Kyseessä on vuoden suurin juhla jolloin syödään hyvin, muistetaan läheisiä, vietetään aikaa yhdessä ja laitetaan koti nätiksi. Itse koen olevani jouluihminen, mutta toisaalta myös ituhippeilyni puolesta olen alkanut kyseenalaistamaan joulunvieton ekologisia vaikutuksia. On kuitenkin olemassa övereitä ja övereitä. -Koti voi olla kauniisti koristeltu, puhtauttaan uhkuva, joulupöytä täynnä ihanaa ruokaa ja lahjat saajilleen mieluisia myöskin hiukan perinteistä harkitummalla toteutus tavalla. Miten sitten lähteä toteuttamaan jouluövereitä harkitusti ja ekologisesti kestävämmin? Eikös tämä ole perin juurin ristiriitainen ajatus? 

Hypätäkseni otsikon kysymykseen, onko ekojoulu uhka vai mahdollisuus? Uskon että ehdottomasti mahdollisuus! Se, että joulun toteuttaa ekologisemmin ei tarkoita että kaikki perheenjäsenet kyynel silmäkulmassa järsivät kuivahtanutta ruiskänttyä toissavuoden neulasettoman kuusen ympärillä, saaden lahjaksi kirpparilta ostettuja puhkikulutettuja villasukkia, josita saa ”kivan parsintaprojektin” juhlapyhiksi. -Aivan kuten ekologisemman ruokavalion ja siivoustottumuksienkin kanssa, kun joulun ”ekoistamisen” toteuttaa fiksusti, vaikutus on merkittävä, mutta tunnelmaan ja joulufiilikseen sillä ei ole merkittävää vaikutusta eikä mitään jää puuttumaan. 

9 vinkkiä joulun ekologisen kuorman keventämiseen

1. Käytä olemassa olevia koristeita, tee niitä itse kierrätysmateriaaleista, tai hae luonnosta materiaaleja koristeluun, esim. havuja, käpyjä yms. Kotiin ei tarvitse tuoda joka vuosi uutta teemaa. Tietenkin tässä mennään siihen mikä on itse kustakin esteettisesti miellyttävää, mutta itse ainakin tykkään käydä hakemassa metsästä kuolleita oksia joihin ripustan palloja, valoja ja rusetteja, sekä levittelen havupuiden oksia ympäri asuntoa maljakoissa. Omat joulupalloni olen hommannut hopean eri sävyissä kierrätyskeskuksesta naurettavan halvalla, sillä ihmisillä on kiehtova taipumus linkaista menemään palloja jotka eivät sovi tämän vuoden väriteemaan. Ja tietenkin käytännön näkökulmasta joulupallot ovat uutena ostettuina aika kalliita. Mikäli kuitenkin kaipaat jotakin jännää tai koristearsenaalissasi on puutteita, käy kurkkaamassa läheisen kierrätyskeskuksesi tarjonta tavaratalon sijaan. Muista myöskin kierrättää luonnosta keräämäsi koristeet käytön jälkeen asianmukaisesti. 

2. Tee joulusiivous ekologisemmilla aineilla. Olen aiemminkin puhunut ekologisempien siivousvälineiden puolesta, lopputulos on aivan yhtä puhdas, ja ekologisemmilla aineilla saa siivottua kodin jouluisen raikkaaksi ihan yhtä hyvin kuin perus markettimyrkyilläkin. Ekologiset puhdistuaineet hajoavat luonnossa alkutekijöihinsä eivätkä saastuta vesistöjä tai jätä potentiaalisesti haitallisia jäämiä kodin pinnoille samalla tavoin kuin ”perinteiset” pesuaineet.  

3. Anna fiksumpia lahjoja. Anna lahjaksi joko elämyksiä tai jotakin mitä lahjansaaja todella tarvitsee. Älä osta krääsää joka jää kaapin perukoille pyörimään ihan vaan koska ” oli pakko hommata jotain”. Tästä linkistä pääset myös kurkkaamaan aiemmin kirjoittamani postauksen kestävämmästä lahjan antamisesta, mikäli kaipailet ideoita kestävämpään lahjontaan. Myöskin erityisesti lasten lahjojen kanssa voi pohtia olisiko sille muoviselle lelulle jotain muuta kivaa vaihtoehtoa. Kannattaa myöskin oikeasti keskustella lahjan vastaanottajan kanssa tämän toiveista, jotta hutiostoksilta vältytään. Myöskin mikäli joku toivoo ettei lahjoja osteta, toivetta on kohteliasta kunnioittaa. 

4. Panosta laatuun, älä määrään. Jouluna lahjotaan kuin viimeistä päivää. Mieti kuitenkin tänä vuonna josko kuitenkin panostaisit lahjan laatuun lahjojen määrän sijaan. Usein yksi tai kaksi huolella harkittua lahjaa tuottavat huomattavasti enemmän iloa kuin kasa satunnaisia paketteja, jotka ovat ”ihan okei” mutta eivät lahjan saajan näkökulmasta mitään erityistä ja jäävät pyörimään nurkkiin käyttämättöminä.

5. Osta järkevä määrä ruokaa. Kyllä, joulu on vuoden suurin mättöjuhla, mutta siitä tuppaa jäämään myös hurjia määriä ylijäämää, joka pahimmassa tapauksessa muodostuu ruokahävikiksi. Yksi vaihtoehto perinteisen kinkku-ja-laatikot setin sijaan on tehdä ylevämpi juhlapäivällismenu, johon on panostettu kunnolla, mutta koska päivällinen on tarkemmin suunniteltu, siitä ei jää perinteisen joulupöydän tyylistä ylijäämää, kun taustalla oleva idea ei olekaan ollut ”paljon ja kaikkea” vaan enemmänkin ”elämys ja laatua”. Myöskin mikäli perinteisen joulupöydän silti haluaa toteuttaa, kannattaa miettiä paljonko ruokaa tosiasiallisesti kuluu, ja jo etukäteen keksiä miten jämät voi jatkojalostaa uusiksi aterioiksi. Olen aiemmin kirjoittanut myöskin ruokahävikin torjunnasta, ja vanha postaus on taas ajankohtainen antamaan ideoita joulun aiheuttaman ruokahävikin minimoimisessa. 

6. Osta ”järkevää” ruokaa. Joulun ruokavalikoimaan kuuluu tietty irrottelu, mutta toisaalta silti kannattaa noudattaa perusperiaatteita mahdollisimman lähellä tuotetuista raaka-aineista joita ei tarvitse lennättää tai laivata maailman laidalta omaan pöytään. Vaikka perinteinen joulu on aika lihaisa, kannattaa keksiä myöskin kasvisvaihtoehtoja perinteisten herkkujen rinnalle. Mikäli haluat heittäytyä ja sinulla riittää aikaa, esim. laatikkoja ja leivonnaisia voi tehdä itse kotona, jolloin pakkausjätettä syntyy vähemmän. Tämän lisäksi jätä ronskisti kauppaan ne perinneruoat joita teidän perheessä kukaan ei syö, tai enintään osta sitä vain ihan vähän jotta ruoasta riittää maistiaisiksi, mutta kyseistä inhokkia ei löydy pakastimesta vielä ensi maaliskuussa (porkkanalaatikko, katson sinua). 

7. Kierrätä lahjojen pakkausmateriaalit, tai pakkaa lahjat jo lähtökohtaisesti kierrätysmateriaaleihin tai kierrätettäviin esim. hauskaan vanhaan sanomalehtipaperiin, ylijäämätapettiin, tai vaikkapa kauniiseen huiviin. Olen viime aikoina nähnyt paljon uudelleen käytettäviä tekstiilisiä lahjapusseja jotka ovat hurmaava ajatus. 

8. Jätä välistä sukulointikierrokset jotka eivät tuota hyvää oloa. Jouluna tosi moni pakkautuu autoon tai muuhun kulkuvälineeseen hivenen vastentahtoisena näkemään sukulaisia joiden kanssa ei ole mukavaa olla. Joulun järjestely on useimmille muutenkin projekti, ja voi olla että jo sukulaisille matkaaminen itsessään tuottaa stressiä vaikka perillä olisikin ihan kiva olla. Joulun tarkoitus on olla lämmön ja rauhan juhla, eikä suorituspaineiden ja itsensä loppuun rutistamisen maratoni vuoden päätteeksi. Mitä jos tänä vuonna ottaisitkin rennosti ja viettäisit joulun rauhassa kotona? Ekoteon lisäksi tee itsellesi mielenterveysteko; käy vain niiden sukulaisten luona joiden luona oikeasti tuntuu hyvältä käydä. Säästät polttoainetta ja henkistä tasapainoasi. Lisäksi ylläripylläri, sukulaisten luo voi tehdä vierailuja muulloinkin kuin jouluna. 

9. Kun lähdet sukuloimaan, koittakaa sopia kimppakyytejä. Jouluun liittyy luonnollisesti rauhan ja lämmön lisäksi yhdessäolo. Mikäli edellisestä kohdasta huolimatta tiedät, että aiot lähteä sukulaisille jouluksi koska siitä tulee hyvä olo, mikä olisikaan tehokkaampi tapa aloittaa läheisten kanssa yhteisen ajan vietto kuin yhdessä matkustaminen ja kuulumisten vaihtaminen jo menomatkalla? Etenkin jos kaikkien matka kulkee kohtalaisen samansuuntaisesti, on parempi ajatus kulkea yhdessä yhdellä autolla kuin että kaikki tulisivat omillaan, jolloin polttoainetta säästyy ja yhteisöllisyyttäkin tulee ruokittua samalla. 

Oletko pohtinut viettäväsi ekojoulua? Kerro kommenteissa millaisia suunnitelmia sinulla on! 🙂 

-Anna 

Kommentit (1)
  1. Myös jouluisin elämme samojen ekologisten valintojen kanssa kuin arkenakin. Pidämme joulusta kovasti, mutta meille se ei ole kulutusjuhla, vaan mahdollisuus viihtyä yhdessä oman perheen kanssa, kun kaikilla on kerrankin samaan aikaan vapaata.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *