Ekologisempi muutto

17233058042_e2d62cb965_o.jpg

Syksyn alussa uudet opiskelijat metsästävät asuntoja, useilla alkavat uudet työt kesän jälkeen jotka saattavat vaatia uudelle paikkakunnalle muuttamista, ja kesän tilastollisen eropiikin jälkeenkin usea saattaa olla katselemassa uutta osoitetta. Itselleni muutto kuvastaa aina uuden elämänvaiheen alkua. Viimeisten muutaman vuoden ajan ”elämänvaiheeni” ovatkin vaihdelleet noin vuoden välein, joka on ehkä makuuni hiukan turhankin tiuha tahti. Tapaan muuttaa yleensä aika ripeästi, päivässä kamat kasaan, päivän verran romun raahaamista ja päivän verran purkamista. Siinä sitten vuodatetaan ainakin hikeä sekä pari kyyneltä kun väsyneenä töpseli ei sitten osukaan seinään ja hankitaan pari mustelmaa ja naarmua kamojen kanssa sählätessä. Tietenkin muuton nopeuteen vaikuttaa kuinka suurta perhettä muuttaa ja minkä kokoiseen asuntoon. Yksin tai kaksin muuttaminen on huomattavasti ripeämpää kuin vaikkapa lasten kanssa. 

Kasailin listaa aiheesta miten oman muuton voisi tehdä ekologisemmin, sillä vaikka siinä kohtaa aika usein elämän sujuvana pitäminen onkin ykkösprioriteetti, sitä on aina ylpeä itsestään kun asiat voi tehdä hivenen vihreämmin. Kaikki listan kohdat eivät edes vaadi mitään hillitöntä vaivautumista, vaan lähinnä ehkä etukäteen suunnittelua ennen tuumasta toimeen ryhtymistä. 

5 vinkkiä ekologisempaan muuttamiseen

1. Muuttoauto

En ole isojen autojen ystävä, mutta muutto harvemmin onnistuu kangaskassin kanssa fillaroiden, elämän realiteeteista johtuen. Silloin ainoaksi vaihtoehdoksi usein jää auto. Sitten kysymys onkin siitä, että millaista autoa kannattaisi käyttää. Jokainen uuden ja vanhan asunnon välillä ajettu matka tuottaa päästöjä. Silloin looginen ratkaisu tietenkin olisi ajaa vähemmän. Miten sen voisi sitten toteuttaa? Itse olen pohdiskellut, että tilanteesta riippuen voisi olla hyvä idea joko vuokrata kunnon pakettiauto, auton peräkärry tai varsinainen muuttoauto. Mitä enemmän tavaraa saa liikuteltua paikasta A paikkaan B yhdellä auton lastauksella, sitä vähemmän ajoa ja päästöjä muutolle kertyy. Myöskin ajan hallinnan kannalta tällaisen skenaarion toteuttaessaan saa keskittyä siihen olennaisempaan osaan, eli tavaran pakkaamiseen ja purkamiseen aikaa vievän autolla edestakaisin suhaamisen sijaan. 

2. Muuttolaatikot 

Tarjolla on pahvilaatikkoja ja vuokrattavia muovilaatikkoja. Periaatteesta yleensä vastustan muovin käyttöä, mutta kun tässä olen pohdiskellut kumpi on energiatehokkaampi ratkaisu, olen päätynyt siihen, että muuttaessa vuokrattavat muovilaatikot ovat ehkä fiksumpi ajatus. Kun ajattelee pahvilaatikkoa; ostat sen kaupasta, käytät muutossa ja sen jälkeen laitat pahvin kierrätykseen. Sinällään hyvä juttu, materiaali ei tuota hirvittäviä ongelmis luontoon päätyessään, ja sen voi kierrättää uusiopahviksi, mutta samalla vastaan tulee kertakäyttöisyys. Pahvilaatikko valmistetaan vain yhtä muuttoa varten, jonka jälkeen sitä ei useinkaan voi käyttää järkevästi uudelleen kun se on muutossa kolhiutunut ja purkaessa repeytynyt, ja sen joutuu laittamaan kierrätykseen. Sitten taas vuokrattavien tai lainattavien muovilaatikoiden kanssa laatikko valmistetaan kerran, sitä voi käyttää useampi ihminen järkyttävän monta kertaa, jonka jälkeen laatikko viimein kierrätetään kun se on tullut maallisen tiensä päähän. Tässä koen eron tulevan kertakäyttöisyydestä, ja siitä, että yksi lainalaatikko kestää käytössä vuosia useilla ihmisillä, siinä missä pahvilaatikko on kuin muuttojen paperilautanen. 

3. Tavaran määrä

Tietenkin mitä enemmän tavaraa ja raskaampaa lastia kuljetetaan vanhan ja uuden asunnon välillä, sitä enemmän bensaa kuluu ja sitä enemmän päästöjä syntyy. Sekä ekologisesta, että minimalistisesta näkökulmasta onkin fiksua tehdä muutossa tehtävä tavaroiden lajittelu säästettäviin ja ”pois heitettäviin” vanhassa asunnossa, jotta muuttolastista saa painoa pois. Kerran olen itsekin tehnyt kyseisen järjestelyn kiireessä vasta uudessa kämpässä, mikä ei tietenkään jälkeenpäin analysoituna ollut fiksuin ratkaisu. Mutta tekemällä (tai lukemalla) oppii. Ei kannata kuljettaa turhaa painoa, ja uudessa asunnossa tavaraa purkaessakin pääsee helpommalla. 

4. Vastuullinen kierrättäminen 

Aina välillä sieluni ottaa pienen osuman kun havaitsen kerrostalon roskiskatoksen takana nurmikolle viskatun käytetyn patjan, ja roskiskatoksen sisältä löytyy epämäärinen läjä elektroniikkaa, lasitavaraa, vaatteita, kenkiä sekä pahvia sekaroskiksesta tai lattialta. -Kaikkea ei ole aina mahdollista kierrättää, mutta koen, että tavaraa ostaessani itselläni on vastuu myös tavaran sivistyneestä loppusijoittamisesta siinä vaiheessa kun en sitä enää itse tarvitse; myyn kirpputorilla, annan pois ilmaiseksi, vien kierrätyskeskukseen, ja loput romut jotka ovat liian hajalla tai huonossa kunnossa uudelleen käytettäviksi, pistän materiaalin perusteella palasiksi kierrätyspisteisiin, ja loput vien jäteasemalle oikealla tavalla hävitettäväksi. Kannattaa myös ilmoitellaomasta romusta Facebookin kierrätysryhmissä, sillä usein näppärillä ja nokkelilla kanssaihmisiltä löytyy tarvetta vaikka minkälaiselle vanhalle tavaralle uusiokäyttö- ja upcycling projekteja varten. 

5. Pesuaineet

Vanha ja uusi asunto täytyy aina siivota ulos ja sisään muutettaessa. Vaikka tavoitteena olisikin räjäyttää edellisen asukkaan lika pois, kannattaa harkita mitä myrkkyä sieltä kaupasta mukaansa kantaa, koska se kaikki kuitenkin kulkeutuu myös asunnosta ulos viemäriputkien kautta, jonka lisäksi usein pesuaineista jää pieninä jääminä myös pestyille pinnoille. Itse yleensä pyrin käyttämään mahdollisimman luonnonmukaisia kodin pesuaineita, ja ainoastaan muuton yhteydessä pesen vieraan ihmisen käyttämän kylpyhuoneen ja vessan kloori-pitoisella aineella kertaluontoiseksi desinfioinniksi. Koska kyse ei ole julkisesta uimahallista tai kuntosalin suihkutilasta, omaa kotia ei tarvitse kovin usein kloorilla myrkyttää, enkä ainakaan itse tee sitä muuten kuin muuton yhteydessä. Muut pinnat, kuten seinät, lattiat ja kaapit usein selviävät puhtaiksi oikein hyvin esim. vodkalla tai etikallakin. 

Onko sinulla muutto tiedossa? Millainen muuttaja olet? Rauhassa tekemisestä nautiskeleva, vai verenmaku suussa raahaava? 

-Anna 

Kuva: Flickr – Nicholas Huk, Moving Day Boxes 

Kommentit (12)
  1. Ihania käteviä niksejä ja neuvoja

  2. Vahat hamppusäkit on meillä olleet tosi kova juttu jo monessa muutossa sekä toki ne iki-ihanat appelsiini laatikot vahvistettuine pohjineen. Alku ja loppusiivous on kätevää etkalla ja pölyhuiskulla. Mihin on kadonnut kätevä sanomalehti ikkunoiden pesusta, sitä saa kätevästi paperinkierrätys pisteiltä. Halvaksi tulee ja kestävää kehitystä

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *