Konmaritin vierasvaran -Nuku lattialla

Ihme ituhippi

KonMari on ollut omalla tavallaan päräyttävän vallankumouksellinen teos. 

Itse en ole kysiestä eeposta lukenut, ja periaatteesta en aiokaan lukea, sillä koen löytäneeni itselleni sopivan ostofilosofian, tavan järjestää kotiani, ja päättää mitkä asiat eivät enää elämääni ja kotiini sovi. Tietenkään en ole kuitenkaan voinut välttyä lainauksilta kirjasta sieltä sun täältä ja utelias kun olen, olen tietenkin netistä metsästänyt käsiini teoksen pääpiirteet ja oleellisimmat vinkit. 

Yksi KonMarissa jaetuista vinkeistä silti kaihertaa itseäni edelleen ja pulpahtelee silloin tällöin mielen pinnalle. Nimittäin vierasvara. En tiedä miten minimalisti-guru Kondo itse händlää tilanteet kun tulee vieraita, mutta hänen oppejaan noudattamalla sosiaalinen elämäni olisi kyllä köyhempää. 

Kirjassa esitettiin, ettei ole mitään järkeä hillota ylimääräisiä kappaleita esim. täkkejä, patjoja sun muita "turhakkeita" vierasvaroina, jos kodissa asujat eivät niitä itse arkielämässään suoraan tarvitse. Ja tämä ei nyt ollut mikään sanatarkka lainaus, mutta kutakuinkin näin sen idean muistan. Eihän vierasvarana oleva täkki ole itselle käytännöllinen tai välttämättä erityisesti tuota iloakaan siellä kaappia tukkiessaan. 

Nautin siitä, että voin olla sen verran vieraanvarainen, että voin aina tilanteen tullen tarjota kaverille tai perheenjäsenelle sohvaa, tai sen puutteessa ilmapatjaa jolla nukkua. Että luonani ajan viettäminen ei olisi mikään kynnyskysymys, koska ei tarvitse laskea, että "Joo, muuten voitaisiin mennä meille ja tehdä ruokaa, mutta tässä on vähän sellainen juttu, että mulla ei ole tarpeeksi lautasia." Ai pyjamabileet? "Joo, sä voit tuoda oman patjan, tyynyn, lakanat, pyyhkeet ja täkin, koska mulla on tarjota sulle tosi kiva tyhjä alue lattia pinta-alaa! Siitä tulee sika kivaa!

On tietenkin asia erikseen etenkin, jos yökyläilijä ei ole todella läheinen ihminen, jonka kanssa nauretaan törkeyksille ja jutellaan siitä mikä elämässä oikeasti vituttaa, pelottaa tai tekee onnelliseksi. -Hiukan etäisempien ihmisten kanssa sitä varmasti onkin hiukan vieraskoreampi ja itsekin varmaan veisin omia lakanoita ja kaikkea muuta asiaan kuuluvaa. Silti oikeasti läheisten ihmisten kanssa haluan todella nauttia siitä hetkestä ja läsnäolosta, ja aika reippaasti tarjota käytettäväksi ihan kaiken mitä talosta löytyy, sillä itselleni ei ole iso vaiva myllätä pesukoneessa yksiä ylimääräisiä lakanoita ja yhtä pyyhettä, verrattuna siihen, että mietiskelen miten toinen raahailee omia lakanoitaan ja pyyhkeitään, tyynyjään ja makuupussejaan pitkin maita ja mantuja monen tunnin matkan päästä. 

Jotenkin kun yritän ihmetellä tätä KonMari filosofiaa jossa vierasvaraa ei säilytetä, "koska sitten jää enemmän tilaa elämiselle", koen , että tuossahan juuri hävitään sillä elämän osa-alueella joka on kaikkein tärkein. Oli kyse sitten perheenjäsenestä tai parhaasta kaverista joka jää yöksi. 

Tietenkin se on aina aivan ihmisestä kiinni, että mihin on tottunut ja mistä tykkää, ja jos vieraita ei oikeasti ikinä käy, onhan se turhan romun säilyttäminen täysin turhaa. Mutta toisaalta, kuten kaikessa minimalismissa, tässäkin pitäisi pelata oman elämäntavan mukaan. Kun asun Tallinnassa, useimmiten yöksi tulijat ovat juuri perheenjäseniä ja ystäviä, ja tuntuu ihanalta saada majoittaa elämän tärkeimpiä ihmisiä joita on ollut ikävä. Ehkä tilanne olisi eri, jos sellainen "joo käydään vaan lounaalla ja leffassa ja mennään teille tekemään ruokaa ja sitten lähden kotiin illalla"-tyylinen hengailu olisi mahdollista kun kaikki asuisivat niin lähellä. 

Mutta joo. Vierasvara on oikeasti yllättävän tärkeä juttu, jonka minimointia kannattaa miettiä pariin otteeseen. Harvemmin kukaan majoittaa viikoittain suurperhettä, mutta toisaalta voisi olla ihan hyvä idea, jos kykenisi majoittamaan yhden tai kaksi ihmistä silloin tällöin. Koska ihmissuhteet ovat kuitenkin elämän suola ja yksi tärkeimmistä onnellisuuden osatekijöistä. 

Vaikka Marie Kondo sanoisi, että ihan hyvin ne läheiset raahaavat omat yöpymiskamansa tiettömien taivalten takaa tai nukkuvat lattialla, että saadaan yksi hylly tyhjäksi vierasvaratavaroista. 

Mitä mieltä olet vierasvaran säilyttämisestä? 

-Anna 

Kuvat: Flickr: nooodle12 ja kellysauer

Kommentit

Tindeliini

Hyvin kirjoitettu! Itsekin olen hieman kyseenalaistanut kyseisen opuksen saloja, mutta vieraanvaraisuus ei ollut tullut mieleen. Kiitokset lisäsyystä vältellä konmariövereitä :)!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä huomio. Kiinnostusta herättää onko kirja tarkoitettu luettavaksi kuin piru raamattua, vai onko kyse herättää keskustelua sekä omien rajojen pohtimista?

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Koen, että kyse on enemmän ehkä omista rajoista, niiden tutkiskelusta ja tuntemisesta. Mikä on juuri minulle tärkeää ja merkityksellistä elämässä. Mielestäni yleisellä tasolla hyvin yksityiskohtaisiksi menevät minimalismioppaat tyylillä "hankkiudu eroon näistä ja näistä tavaroista" ovat turhan yksioikoisia, eivätkä ota huomioon, että olemme yksilöitä erilaisilla elämäntavoilla ja -tilanteilla varustettuna. Myöskin muistelisin, että jopa Marie Kondo tarkisti joitakin aiempia lausuntojaan ja asenteitaan lasten saamisen jälkeen? 

Eli teesinä, kukaan ei ole erehtymätön, eikä ole fiksua seurata auktoriteettia sokeana, vaikka yleisesti ottaen tarkoitus olisikin hyvä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

En ole lukenut kyseistä kirjaa. Ajatuksena vaikuttaa kivalta mutta olen konmarittaja luonteeltani joten en luekkaan sillä kaikilla on kyky siihen jos halua riittää ja nykyään suurimmalla osalla on mahdollisuus vaikka ei olisi halua koska hyvä olo tulee ostamisesta vaikka ei jotakin tarvitsisikaan niin on pitäneet psyykemainonta huolen meistä. Tuntuu että kovin taisto käydään siellä oman pään sisällä jotta pysyisi kovana kun mainonta pureutuu tahtomattammekin päähämme jotta saisimme ajatuksen kirkkaaksi ja oman tahtomme ollesssssa kuningas. Näin minä taistelen mainontaa ja turhaa tavaraa vastaan. Näin toivotan kaikille voimia taistossa suurempia voimia vastaan keskittäen elämämme niihin oikeasti tärkeisiin asioihin. Kyseinen kirja pn erittäin hyvä ajatusten ja keskustelun johdattaja parempaan elämään. Tämä bloggaus oli hyvä:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on konmarittamisesta huolimatta vierasvara, jopa vierashuone :D asutaan ulkomailla ja haluan, että kaverit ja perheenjäsenet voi tulla meille hyvillä mielin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olet siis luopunut 12 huoneesta ja siivoojasta ja nyt on enää huone omaisille. Miten viehättävää. Minäkin luovuin jostakin en todellakaan muista mistä. Ai niin nameista ja asun edelleenkin 11 huoneessa vaikka konmiratin namit pois.
No, näin se elämä menee;)

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä millaisista lähteistä olet Konmarista lukenut, mutta tässä olisi mielenkiintoinen blogikirjoitus ihmiseltä, joka oli lukenut kirjan kahdesti: https://www.uusimuusa.fi/blog/koti/ymmarsin-konmarin-vaarin

pinky_and_brain (Ei varmistettu) http://pinkyandthebrainquotes.blogspot.com

Pinky: Gee, Brain. What are we going to do tonight? The Brain: The same thing we do every night, Pinky. Try to take over the world.
http://pinkyandthebrainquotes.blogspot.com
#pinky_and_brain
#quotes

Lukija (Ei varmistettu)

Olen lukenut molemmat Kondon kirjat ja molemmissa idea on nimenomaan se, että säästetään se, mikä tuo omaan elämään iloa. Jos sinulle vierasvara tuo iloa, silloin sinä säilytät sen. Pois lähtee siis se, mikä ei tunnu itsestä tarpeelliselta tai ilahduta. Suosittelen perehtymään asioihin, ennen kuin kommentoi niitä.

Kommentoi