Minimalistin telkkarissa: Riisutut

Ihme ituhippi

Tässä on taas mässäilty läsnäololla, tosin läsnäolo on sijoittunut lähinnä työpaikalle, kokeeseen lukuun ja muutaman päivän verran vierailleen pikkusisaren kanssa oleiluun blogin sijaan. Omalla tavallaan sääli, mutta elämä on. Mutta, mutta. Jatketaan siitä mihin jäätiin about viikko sitten. (Ja tietenkin kunnon ajanhallintaa rakastava minimalisti voisi alkaa kirjoittamaan itselleen kalenteriin ylös blogihetkiä, koska tosiaankin nautin myös tämän projektin kansa puuhastelusta, vaikka elämässä on aina välillä hiukan kiireisempää.)

Elikkäs sisaren kanssa intoonnuimme katsomaan Maikkarin Katsomosta saatavilla olevaa sarjaa Riisutut, (ihanasti katsottavissa myös ulkomailla, vinks vinks) jossa koko homman pointti oli, että kokeiluun osallistui 4 kotitaloutta, kokeilu kesti kuukauden, heille jätettiin asuntoon vain vessapaperia, ensiapupakkaus, ruokaa ja ulkokengät, kaikki muu vietiin konttiin kodin ulkopuolelle. Kontista sai hakea yhden esineen päivässä, rahaa sai käyttää vain ruokaan 60€ viikossa, ja kuukauden aikana ei saanut tehdä velkaa tai vastaanottaa lahjoja. Esineitä sai lainata tutuilta päiväksi, ja yöt tuli viettää kotona, vaikka muuten sai käydä vierailemassa. 

Itselleni sarjan osallistujista jotenkin samaistuttavimmiksi muodostuivat Kristoffer ja Henriikka. Molemmat olivat jotenkin tosi maanläheisiä, rentoja ja lupsakoita tyyppejä, ja oli ilo seurata heidän kikkailujaan: aamukahvit rahkapurkista, puurot uuninpellillä, kasvojenpesu merisuolalla, ikkunasta näkyvän kauneuden fiilistelyä kun kerrankin oli hetki hiljaista aikaa. Ja etenkin Kristofferin jatkuva matkakortin hukkailu oli surkuhupaisaa, koska valitettavasti itsekin hukkaan matkakorttini luvattoman usein ja aina ärsyttää, eli voin samaistua. 

Tietenkin kiinnostavaa oli, missä järjestyksessä kukin haki tavaraa takaisin. Tärkeimmiksi tarpeiksi muodostuivat vähintään yksi vartalon peittävä vaate, jotta pääsi käymään ulkona kotiovesta ilman että tarvitsi pelätä poliiseja julkisen viuhahtelun vuoksi. Toinen tärkeä heti välittömästi oli sänky. Sitten tulivat puhelimet ja tietokoneet, sekä niiden laturit, sillä ilman niitä työnteko on vaikeaa, eikä pysty pitämään yhteyttä läheisiin, tai sopimaan aikataulumuutoksista tai yllättävistä menoista. Tämän jälkeen kuvioihin tulivat toinen vaatekerta, hammasharjat, kattila sekä peitot ja tyynyt. Tokan viikon kohdalla kun nämä tuotteet oli jo kutakuinkin haettu, osallistujat alkoivat hakemaan urheiluvälineitä, kosmetiikkaa ja suihkushampoota. 

Ensimmäiset muutama jaksoa olivat sarjasta siinä mielessä kiinnostavimpia, että siinä tulivat hyvin nopeasti selkeiksi normaalin elämän tärkeimmät peruspilarit: uni, riittävä vaatetus, ja yhteydenpito / työvälineet. Myöskin mistä itse nautiskelin, oli kun osallistujat menivät ihan pokkana erilaisiin tilaisuuksiin jätesäkeistä, muovikasseista, tai kaverin huiveista improvisoiduissa vaatekappaleissa, koska ne nyt vaan sattuivat olemaan vaihtoehtoja. Havaitsin olevani aina jotenkin ehkä liian huolissani siitä olenko pukeutunut tilanteeseen sopivasti, vaikka oikeastaan elämä olisi paljon kivempaa jos ymmärtäisi, että pukukoodi on yleinen suositus, tärkeintä on mennä paikalle olemaan läsnä. 

Ekojen parin viikon jälkeen katsominen ei ole enää yhtä jännää, sillä sarjassa ei tapahdu enää ainakaan omasta mielestäni yhtä mullistavia muutoksia arjessa, kun kontista on noudettu ne muutama perusasia. Ehkä ilman tavaroita elämisen kausi olisi mielestäni voinut olla lyhyempikin, ja sen jälkeen olisikin seurattu sitä miten osallistujat perkaavat tavaravuortaan ja pohdiskelevat omistamaansa romua ja kierrättävät sitä. Se olisi ollut ehkä jollakin tapaa kiehtovampaa, koska kukaan normaali ei asu kirjaimellisesti tyhjässä kodissa. Pari kolme viikkoa riittää jo suurimmalle osalle ihmisistä pointin kirkastamiseen. -Lisäksi hauska puoli ohjelmaa katsoessa on pohtia mitä itse toisi ensimmäisenä kotiin. 

Omat 15 asiaani näyttäisivät varmaankin seuraavilta: 

1. Mekko 

2. Sänky

3. Tietokone

4. ...ja sen laturi

5. Rintaliivit

6. Matkakortti

7. Hammasharja

8. Peitto 

9. Tyyny 

10. Suihkusaippua 

11. Paistinpannu 

12. Veitsi 

13. Puhelin

14.  ...ja sen laturi

15. Luomiväripaletti jossa olisi useampaa väriä joilla voisi värittää koko naaman "normaaliksi" ja "edustuskelpoiseksi"

Siinä kuvittelisin olevan kutakuinkin oleellisimmat esineet joita kahdessa viikossa alkaisin toden teolla kaipaamaan normaalin elämän elämistä varten. Sarjaa kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa, ja sen jälkeen pohtia millaisilla 15 asialla kokisit itse pärjääväsi pari viikkoa jos saisit hakea vain yhden asian päivässä? 

-Anna 

Kuvat: Iltalehti ja Mtv.fi

Kommentit

Velkavangitar (Ei varmistettu) https://talouskurinpalautusta.vuodatus.net

Löydin minimalismin vuoden alussa ja tätäkin olen tämän kevättä pohtinut. Todennäköisesti oma lista näyttäisi tältä
- mekko tai talvella pitkä takki
- hammasharja
- hammastahna
- patja
- jokin hyvä kirja
- paistinpannu tai kattila
- jotain millä syödä
- tietokone
- laturi
Periaatteessa näillä pärjäis jo jonkin aikaa...

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Kieltämättä tuossa on jo näppärä selviytymispakkaus!

Tervetuloa minimalismin tielle, toivotan matkallesi paljon oivalluksia elämästä ja itsestä :) 

Miraenna (Ei varmistettu)

Mun lista ois varmaa tämmönen:
-maksimekko
-iso lämmin hartiahuivi
-sänky
-kännykkä
-laturi
-kattila
-veitsi
-marseillesaippua
-vuodenaikaan liittyvä vaate (takki tai uikkarit, jos talvi nii talvitakki korkeammalla listassa)
-iso pyyhe
-urheiluliivit
-trikoot
-alushousut (thinx)
-luonnonharjasharja
-iso lusikka

Kommentoi