Mutta neljää en vaihda, ja yksi on kirjat

Ihme ituhippi

Minimalismissa on minulle kyse siitä, että vähentämällä turhaa pystyy keskittymään siihen mikä on itselle tärkeää. Mikä sitten on itselleni niin tärkeää, ettei siitä voisi vähentää? Tänään listasin tselleni tärkeimmät neljä asiaa, joista en kovin mielelläni päästäisi irti:

1. Kirjat 

Olen ollut lapsuudestani asti melkoinen lukutoukka. Aikuisen elämää pyörittäessä samalla kun koittaa opiskella ja keksiä itselleen jostain toimeentulon samalla, vapaa-aikaa ei ole enää vastaavalla tavalla, mutta koen että ajan karsiminen turhista asioista on antanut itselleni mahdollisuuksia muun muassa lukea enemmän kirjoja nykyisessä elämäntilanteessani. En vieläkään saa luettua tyyliin kirjaa viikossa, tai varmaan edes kirjaa kuukaudessa (luulisin?) mutta ainakin useamman kirjan vuodessa. Rakastan sitä, miten ainakin minulle koti alkaa tuntua kodilta kun kirjani ovat paikallaan. Toki olen pistänyt kiertoon opuksia joiden osalta kiinnostukseni vain lopahti, tai jotka eivät olleet suurempia elämyksiä, mutta toisaalta tuntuu jotenkin mukavalta pitää ympärillään ajatuksia ja tarinoita jotka ovat muokanneet näkemyksiäni maailmasta ja elämästä. 

2. Viherkasvit 

Yritän pitää hengissä kasveja, siitä syystä, että saan siitä jotakin perverssiä mielihyvää. Tuohan se onnistumisen tunteita kun nuupahtanut raakku hyppää uuteen elämään, mutta myös esteettisistä syistä. Mielestäni kasvit ovat kauniita, ja tuovat tiettyä eloa tilaan. Pienet vihreät pilkut siellä täällä raikastavat kotia. Tietenkin joku nerokas sanoisi, että huonekasvit ovat näppäriä, koska yhteyttäessään en puhdistavat huoneilmaa. Onhan se totta, mutta toisaalta jos miettii muutaman huonekasvin vaikutusta verrattuna kunnon muutaman minuutin kestoiseen tuuletukseen, viherkasvien hapentuotto kyky taitaa jäädä aika harmaaseen häviöön. Mutta siitä huolimatta viherkasveissa on jotain mystistä joka kiehtoo itseäni. Ehkä lähinnä ne onnistumisen elämykset kun rehu ei kuolekaan käsiini. 

3. Hyvä ruoka 

Hyvä ruoka on mielestäni jotakin missä on tarkkaan harkittu maku ja paljon kasviksia. Nautin ruoanlaitosta, sillä siinä saa tehdä käsillään jotakin ja tekemisestä seuraa välitön konkreettinen lopputulos. Lisäksi kokatessa saa käyttää omaa luovuutta. Vaikka olen karsinut turhia keittiöhärpäkkeitä, joita tosin en itse tullut omistaneeksi kovin montaa, niin ainakin omassa keittiössäni perusasiat tulee aina olla olemassa: pannu, kattila, leikkuulauta, pari veistä, lasta, jne. Koen tekeväni palveluksen terveydelleni ja kukkarolleni kokkaamalla kotona, mutta sen lisäksi tuoreet vihannekset ja niiden näpertäminen ja keittely ja muu valmistaminen rentouttavat itseäni. 

4. Meikkaaminen 

Tiedän, että toiset kokevat meikkaamisen turhana ajankuluna, mutta itse nautin siitä, että saan määrittää pensselöinti- ja piirtämisvalinnoillani joka aamu millaisella tuulella olen. Sen lisäksi tässä on taas kyse vähän samasta kuin ruoanlaitossakin; Meikatessa saan tehdä itse käsillä ja lopputulos on valmiina nähtävissä välittömästi. Tietenkin olen karsinut turhien ja tarpeettomien tuotteiden määrää, mutta toimintona ja tapahtumana tästä en tinkisi. 

Keskustele kommenttikentässä millaisista konkreettisista esineistä tai tekemisistä et missään tapauksessa luopuisi minimalismin nimissä? Miksi? 

-Anna

 

Kommentoi