Olen minimalisti -Sen seitsemästä syystä

Ihme ituhippi

Kuinka monta omituista keittiövälinettä omistat, joita et ole käyttänyt niiden ostamisen jälkeen? Entäpä korkokenkiä jotka oli kivat kaupassa, mutta joilla ei vain koskaan tule käveltyä? Oletko koskaan ajatellut muuttoa isompaan asuntoon säilytystilan perässä, tai pohtinut että suursiivouksen jälkeinen  tila muuttuisi elämäntavaksi ostamalla jonkun kivan säilytyssysteemin sarjaa IKEA, ja sen jälkeen ei enää ikinä olisi sotkuista, paitsi tietenkin sitten kun täytyy tehdä seuraava suursiivous?  

7 syytä olla minimalisti

1. Herättää takaisin siihen mikä on itselle tärkeää. Kun listaa asioita joita haluaisi tehdä elämässä enemmän, usein ainakin oman listani yläpäähän nousee olla läsnä läheisilleni ja toteuttaa itselle rakkaita harrastuksia. Sen sijaan, että istun somessa tuntitolkulla skrollaamassa kohti ikuista tyhjyyttä, voisin käyttää ajan huomattavasti tyydyttävämmin joko lukien kirjaa, puhelimessa vaihtaen kuulumisia äidin kanssa tai höpöttäen kumppanini kanssa, tai mitä ikinä. 

2. Helpottaa siivoamista. Siinä vaiheessa kun siivoaminen ei vaadi sen suurempia "laitetaan ensin tavarat paikalleen" esivalmisteluja, siivoamiseen menee huomattavasti vähemmän aikaa, ja aika jota ei tarvitse käyttää siivoamiseen on aikaa jonka voi käyttää itselle merkityksellisiin asioihin. 

3. Jokainen ostamatta jätetty tavara on ympäristöteko. Kuluttamalla tavarat todellisen elinkaarensa loppuun asti, ja sen jälkeen korvatessa niitä vasta tarpeen vaatiessa, moni turhake jää ostamatta ja luonto kiittää. 

4. On enemmän ja paremmin läsnä. Kun on kohdan 1 jälkeen hahmottanut mikä on itselle tärkeää, oppii arvostamaan niitä hetkiä missä on mukana. Ei enää räpellä puhellinta jokaisessa hetkessä jossa se ei ole oikeasti tarpeellista, koska jos tekee jotain oikeasti kiinnostavaa ja on todella läsnä, se millä on merkitystä on tämä hetki tässä ja nyt. 

5. Jää enemmän rahaa tärkeisiin asioihin, oli se itse kullekkin sitten mitä tahansa. Toinen säästää eläkettä varten, toinen oman auton tai asunnon käsirahaa varten ja kolmas nauttii matkustelusta. Ei ole yhtä oikeaa tapaa käyttää rahaa, mutta oppiessa priorisoimaan itselle tärkeitä asioita, myös rahan käytön kohteet muuttuvat. 

6. Rauhoittaa ja vähentää stressiä. Minimalismi vähentää "valintaväsymystä", turhaututumusta siitä että taas pitäisi siivota, ja kun rahaa kuluu vähemmän turhiin asioihin, rahahuoliakin on vähemmän. Ainakin itselle on jotenkin helpottavaa, kun vaatteiden valinnassa aamulla kestää tasan sen verran "mitä mulla on pinossa ekana" ja se toimii. Aamu nopeutuu kun aamupala on joka arkiaamu sama. Ehkä suurin itselleni helpottava osatekijä on ollut rutiini joka on muodostunut sellaiseksi autopilotiksi, että asioita tekee nopeammin ja vähemmällä sähläyksellä, ja sen jälkeen jää enemmän aikaa vaan olemiseen. 

7. Kohentaa terveyttä. Ainakin itse kun jotenkin havahduin, että haluan elämäni koostuvan aidoista ja merkityksellisistä asioista jotka tuntuvat hyviltä, huomasin että haluan että myös se mitä syön on aitoa, merkityksellistä ja tuntuu hyvältä. Löysin myös satunnaisen joogaamisen, ja ajoittaisen päiväkirjan kirjoittamisen patoumien purkamiseen. Siinä vaiheessa kun päällimmäinen ajatus ei enää ollutkaan stressi asioista X, Y ja Z, aloin kiinnostumaan entistä enemmän siitä miten voisin kohentaa terveyttäni ja voida paremmin. 

Aikanaan uskoin, että enemmän oli enemmän. Se oli jotenkin sitä, että tavara toi kodikkuutta, tuntui kotoisalta ja mukavalta kun oli paljon kaikennäköistä kamaa ympärillä. Sitten jotenkin hitaasti hiipivä aikuisuus alkoi soluttautumaan takaraivoon, ja hitaasti kodilta alkoikin toivoa hiljaisuutta, rauhaa ja vaan paikkaa jossa rentoutua ja ajatella rauhassa ja ylipäänsä sitä, että olisi täydellisen tyhjää aikaa kun ei tarvitsisi tehdä mitään, tai voisi tehdä ihan mitä vaan.

Sitten hitaasti siitä alkoi seuraamaan helppoja tapoja vähentää uuvuttavaa visuaalista tasutakohinaa: kaikelle tavaralle pitää olla oma paikka, mieluiten yhteensointuvia värejä, tavaroita ei säilytetä pöydillä tai tasoilla, vaan mieluiten kaapin ovien takana piilossa väsyneen katseen tieltä. Olen käynyt hitaasti kaikkea omaisuuttani läpi ja myynyt/ kierrättänyt/ heittänyt pois paljon turhaa, jota olen raahannut mukanani vain tavan vuoksi. Opiskelijaelämän taloudellisten rajoitteiden vuoksi shoppailtua ei juuri tullut aiemminkaan, mutta nykyään aika paljon vaan kiellän itseäni viemästä kotiin lisää tavaraa. En enää vietä vapaa-aikaa ostoskeskuksissa samalla tavalla pyörimässä ja ihmettelemässä, koska yleensä itselle siitä tulee sellainen "ois kiva ostaa jotain" fiilis, ja sen fiiliksen vallassa on ihan sama ostaako huulirasvan vai käsilaukun, ostamisen hetken verran tuntuu huojentavalta, jonka jälkeen ei enää tunnukkaan miltään. 

Itselleni tärkeimpiä syitä olla minimalisti, ovat vähentynyt stressi kun ei tarvitse tehdä tyhjänpäiväisiä valintoja ja voi käyttää enemmän vapaa-aikaa sohvalla kuolaamiseen valittaen että on tylsää. Lisäksi se fiilis kun alkaa oppimaan ja erottamaan omat tarpeet ja mieliteot toisistaan; tuntuu jotenkin next level puuhastelulta, siinä kohti on ylpeä itsestään. Lupaan sen. Sitä oppii yllättäviä asioita itsestään, kun havaitsee miten vähällä todella pärjää ja on elämä vielä ihan mukavaakin, tai pikemminkin huomattavasti mukavampaa kuin aiemmin. 

-kommenttikenttää varten kysymys: Miksi olet kiinnostunut minimalismista, tai jos olet jo aloittanut tällä tiellä, mitkä koet minimalismin parhaiksi (tai huonoimmiksi) puoliksi? 

-Anna 

Kommentit

arkionterapiaa

Hauskaa, sun lista on melkein identtinen mun listan kanssa :D Huonoin puoli mun mielestä on se, että kuluttamisesta on tullut niin vaikeaa. Joka kerta jotain ostaessa käy läpi ajatusprosessin: tarvitsenko tätä? Miksi? Onko sille paikka kodissani? Omistanko jo jotain samanlaista? Ja niin edelleen. En voi enää ostaa mitään "koska se on ihan kiva" nyyh :'D

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Siinä on varmaan tietty raja mitä kaikkea minimalistisemmalla elämäntyylillä voi saavuttaa mikä heijastelee listojen sisällöissä :) 

Ehdottomasti toi on kieltämättä omalla tavallaan ongelmallinen puoli, sillä ei jotenkin innosta lähteä ihmisten seuraksi kaupoille katselemaan, koska itse "ei voi" ostaa mitään. Sinällään olen kuitenkin ihan kiitollinen, ettei tule enää raahattua kotiin läheskään yhtä paljon turhia heräteostoksia, tai asioita jotka on ostanut puoliväkisin koska sattui olemaan "sellainen hetki". -Siitä huolimatta joskus olisi vaan ihan hauskaa myös vaan katsoa kuluttamista hiukan kepeämpien lasien läpi. 

MariaK (Ei varmistettu)

Musta on tullut ihan samanlainen! Ei olisi ihan heti uskonut että niistä Tallinnan holtittomista tuhlaajatytöistä tulee minimalistifiilistelijöitä, mutta samassa veneessä ollaan - taas! :)

Vaikka palkkatuloista jääkin nykyään ylimääräistä "shoppailurahaa", on kaikki ostaminen tippunut aika minimiin etenkin nyt tämän vuoden puolella. Jollain tapaa koen olevani kulutusyhteiskunnan yläpuolella kun en enää tartu silmät soikeina jokaiseen tarjoukseen ja raahaa sitä tarpeetonta mutta ah niin edullista roinaa kotiin. Oon myös oppinut tunnistamaan halun ja tarpeen eron ja sen pohjalta tajunnut, ettei nyt just ole tarvetta oikeastaan yhtään millekään. :D En edes muista koska olisin haksahtanut henkkamaukan alerekkiin viimeksi, koska en yksinkertaisesti halua mitään kertakäyttörytkyjä viemään tilaa vaatekaapista.

Tärkein juttu omalla kohdalla on ollut se, että olen lopettanut nettikauppojen selailun. Kun en selaile, ei synny halua ostaa. Tämä taas johtaa luonnollisesti siihen, että aikaa vapautuu johonkin järkevämpään ja joku mystinen kulutusstressi on poistunut. Aika silmiä avaavaa huomata, että se jatkuva ostaminen on aiheuttanut hyvän olon sijaan lähinnä ahdistusta: ahdistusta typerästä kulutuskäyttäytymisestä ja lisäksi se on ruokkinut lisää ostomaniaa. Nyt kun oon päässyt tähän minimalismin makuun niin tekee jopa pahaa ostaa mitään tarpeetonta impulsiivisesti.

On toisaalta lohduttavaa, että onni elämässä koostuu jostain ihan muusta kuin ostettavista tavaroista ja asioista. Oon saavuttanut jonkun henkisen rauhan, kun ei tarvitse enää yrittää ostaa hyvää fiilistä kaupasta. Ei se sieltä löydy kuitenkaan.

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Luulen että tässä on nähtävissä joku jaettujen elämänkokemusten ja henkisen kypsymisen tuottama jatkumo :D

Kieltämättä itselläkin on muuten tippunut nettikauppojen selailu pois, nyt kun asiasta mainitsit. en ollut tullut ajatelleeksikaan, että sekin on muuten muuttunut. En enää odottele viittätoista kiinapakettia yhtäaikaa saapuvaksi jostain ilman mitään hajua mitä olen tällä kertaa menossa noutamaan postikonttorilta. 

Kulutusstressi on muuten hyvä sana, aion varastaa tän sulta!  Jotenkin sekä ostarilla hengaillessa, että nettikauppoja selaillessa tulee sellainen fiilis et "pakko ostaa" fiilis ja sit alkaa ärsyttää kun mitään ei löydy ja sit aiemmin oli tapana ostaa jotain yhdentekevää, että pääsisi eroon siitä painostavasta pakko ostaa jotain tunteesta. nykyään sellaisessa tilanteessa jotenkin tajuaa lähteä pois ja ylläripylläri huojennus on välitön ja se outo pakotttava ostosahdistus katoaa. 

Toinen mistä nautin on, että nykyään kun on jostain syystä tyytymätön elämään ei enää edes koita "ostaa ratkaisua" samalla tapaa. Jos on huono päivä niin sitten on huono päivä, ja sitä voi käsitellä rakentavasti, mutta esim. koko hiustenhoito sarjan uusiminen ei enää tunnu olevan "just se ratkaisu joka pelastaa päivän" :) 

Pollopöllö (Ei varmistettu)

Hei, hyvä lista, mutta missä kohta 4? :)

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Olet muuten ihan oikeassa! Apuva. Täällä on käynyt joku aivopieru. 

Täytyy korjata. Kiitos tarkkasilmäisyydestä! 

Toimitus
Toimitus

Tuntuu, että jokaisen postauksen luettuamme nyökyttelemme ja mutisemme itseksemme: "just näin!" 

Sen takia päätimme nostaa blogisi Lilyn etusivulle viikon blogiksi! Ihanaa ja aurinkoista maanantaita!<3

T. Toimitus

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Aivan ihanaa että aiemmin yksityisesti pohdiskelemat aiheet resonoivat myös muissa! Hurjasti kiitoksia näkyvyydestä ja hurmaavaa maanantaita myös toimitukselle :) 

Mari33 (Ei varmistettu)

Vitsi tää sun blogi on mielenkiintoinen!! Nousit välittömästi top ykköseksi! Kiitos tästä blogistasi! Jatka samaan vinkkejä jakavaan ja pohdiskelevaan tyyliisi!

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Tää kommentti oli ihana sunnuntai-illan piristäjä! Kiitos hurjasti ja ihanaa kuulla että muita ihmisiä kiinnostavat samanlaiset aiheet kuin itseäni. :) Hurmaavaa sunnuntai-illan jatkoa! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan mieletön blogi, suoraan lemppareihin:) kiinnostavia aiheita ilman saarnaa. Minimalismi, turhan vähennys nyt etenkin lapsiperheessä on ollut jo pitkään mielenkiinnon kohteena.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan mieletön blogi, suoraan lemppareihin:) kiinnostavia aiheita ilman saarnaa. Minimalismi, turhan vähennys nyt etenkin lapsiperheessä on ollut jo pitkään mielenkiinnon kohteena.

Ihmeituhippi

Ihanaa kuulla! Kirjoittelu jatkuu aika samalla linjall avarmasti tulevaisuudessakin, ei ehdottomasti tervetuloa jatkossakin lukemaan ja kommentoimaan. Etenkin matkat minimalistiseen elämäntapaan lapsiperheissä kiehtovat itseäni tulevaisuuden näkökulmasta :) 

Kommentoi