Podcast, paluu radion äärelle

Ihme ituhippi

Olen hurahtanut podcasteihin. Spotify-soittolistan jumputuksen sijaan on vaihtelun vuoksi yllättävän kivaa kuunnella bussissa istuessa kuulokkeista ihmisiä höpöttämässä, oli kyse sitten siitä, että tarjolla on hölötystä viihteen ja komedian vuoksi, tai sitten vakavampaa keskustelua politiikasta, maailman tilasta tai terveydestä. Laiskalle ihmiselle kyseessä on uskomattoman helppo ja vaivaton tapa oppia uutta ja tulla tutustutetuksi aiheisiin joihin ei joko muuten olisi törmännyt, tai jotka kiinnostavat, mutta aina ei vain aika riitä kaivaa lisää tietoa että siihen saisi aikaiseksi muodostettua edes hataria alustavia mielipiteitä. Video killed the radio star, mutta podcasti herätti radio-staran jälleen eloon. On jännää havaita, että erittäin visuaalisessa maailmassa on joskus tosi kivaa myös ihan ilman jatkuvaa kuvituksen virtaa. 

Tästä valaistumisesta inspiroituneena kasailin listan viime aikojen suosikkipodcasteistani, joita voin lämmöllä suositella. Podcastien etu verrattuna äänikirjoihin on muuten myös se, että iso osa sovelluksista joilla näitä voi kuunnella, mm. Supla, Soundcloud ja YleAreena ovat ilmaisia, joskin ainakin Suplassa on jonkin verran mainoksia. Toisaalta Suplassakin mainoksia on huomattavasti vähemmän kuin jos saman ohjelman kuuntelisi suoraan radiosta, eli omasta mielestäni tämähän on aivan kultaa. 

1.  V- ja W-tyylillä 

Puhdasta komedista ilotulitusta. Juha Vuorinen ja André Wikcström jauhavat paskaa Juhan autotallissa, ja aiheet koskettavat yleisiä ihmiselämään kuuluvia juttuja, kesämökeistä sukujuhliin, IKEAAn ja luontaistuotekauppoihin. Molemmat jakavat omia kokemuksiaan ja heittävät läppää välissä. 

2. Biohakkerin käsikirja 

Teemu Arinan, Jaakko Halmetojan ja Olli Sovijärven Biohakkerin käsikirja -kirjaan ja verkkosivuihin perustuva podcast, jossa keskustellaan joko keskenään tai kiinnostavien vieraiden kanssa aiheista kuten villivihannekset (siis kansankielellä rikkaruohojen syöminen), vahingollinen perfektionismi ja palautuminen. Tässä podcastissa tykkään erityisesti siitä, että esitettyjä kysymyksiä ja väitteitä on taustoitettu aika hyvin, ja jos aihe kiinnostaa todella paljon, siitä voi lueskella lisää Biohakkerin käsikirjan nettisivuilla, tai vaihtoehtoisesti jatkaa PubMed tietokannan kahlaamista aiheen tiimoilta. 

3. Ilta-Sanomat: ÄVÄ - Äreät Vanhat Äijät 

Sisäpolitiikkaa beibi! Vasemmistoa ja oikeistoa edustavat herrat keskustelevat ja nahistelevat viikon sisäpoliittisista aiheista, oli kyseessä sitten Airiston Helmi, AY-liike vastaan työnanatajasektori, tai abortti möläytyksien seurauksena pidetty hallituksen luottamusäänestys. Podcasti rakentuu tosi kivasti kun molemmat edustavat hiukan eri näkökantoja, syntyy keskustelua ja väittelyä. Kiintoisasti kuunnellessa huomaa, että useimmiten tavoite on sama, mutta keinot aivan erit, tosin välillä keskustelijat pääsevät jopa keskenään yhteisymmärrykseen. 

4. Radio SuomiPop: Aamulypsy - Koko shitti 

Suomipopin Aamulypsy on varmasti kaikille tuttu. Tässä on joku pieni pala törkyturpaista aamuisen unipöhnäistä Suomea ja suomalaisuutta jota aina välillä tulee ikävä. Välillä tätä saattaa maratoonata läpi useampia jaksoja, ja välillä tulee kiintiö täyteen "Mä en jaksa enää yhtään pissakakka-juttua, urheiluaiheista pätemistä tai kikatettua vänkäämistä". Toisaalta sitten taas kun on jonkun aikaa ollut kuuntelematta on taas hauska palata tämän klassikon pariin. Etenkin kun podcast versiossa ei tarvitse kuunnella mainoksia välissä. 

5. YLE: Mistä maailma puhuu? 

Olen ylipäänsä tykännyt YLEn ulkomaan kirjeenvaihtajien kolumneista, mutta olen hiljattain löytänyt myös kyseisten kolumnien kirjoittajien haastatteluja sisältävän podcast-sarjan YLE Areenasta. Aiheet vaihtelevat maittain ja niissä on aika jännä kirjo maailman politiikkaa mutta myöskin kulttuurierojen tutkiskelua Suomeen verrattuna. Tätä kuunnellessa opin aina jotain uutta ja saan uusia näkökulmia juttuihin joista itselläni usein ei ole ollut hölkäsen pölähdystäkään. 

Kuunteletko podcasteja? Jos kyllä, vinkkaa omat suosikkisi kommenttikentässä :) 

Kuva: Flickr: New kitchen radio by Johan Larsson 

Kommentit

Hakkarainen (Ei varmistettu) https://aatenarikka.blogspot.com/

Jei. Podcast-postaus, jossa oli jotakin muitakin suosituksia kuin bloggaajien lifestylelöpinöitä. Ei sillä että en niistä nauttisi - kulutan kevyttä hömppäviihdettä monimediaisesti. Poimin listasta ainakin tuon ensimmäisen omaan kuuntelukattaukseeni. Pidän André Wikcströmiä jossakin määrin ärsyttävänä häiskänä, mutta ehkä ketutuskäyrä laskee nyt kun naamaa ei näy.

https://aatenarikka.blogspot.com/

Vierailija (Ei varmistettu)

Tänään juuri ennen bostaustasi löysin sivuston. Minä olen jo kauan miettinyt mistä sen löytää. Olen ehdoton fani. Välillä tälläistäkin viihdettä, aika rientää töissä mukavasti.

Kommentoi