Tilipäivän päiväohjelma - helppo budjetin laatimisohje

Harvalla on rahaa niin paljon, että on täysin yhden tekevää mihin ja miten paljon sitä käyttää, ilman että kulutustottumuksilla olisi mitään vaikutusta joka päiväiseen elämään ja arjen suunnitteluun. Ja vaikka olisikin, se ei silti muuta sitä, että rahaa voi aina käyttää fiksumminkin. -Minimalismia suituttava ihme ituhippi joka selittää että rahalla on väliä, tekopyhä ääliö. Mutta oli elämäntilanne mikä tahansa rahalla on väliä. Rahankäytön suunnittelu mahdollistaa sujuvamman arjen viettämisen, ja asia johon ainakin itse linkitän minimalismin kaikkein voimakkaimmin on sujuvampi ja vähemmän stressaava arki. Minimalismi on lähestymistapa, huolettomuus päämäärä. -Budjetointi on vähän kuin ostoslistaa kirjoittaisi: kuukauden aikana tekee paljon harkitumpia ostoksia ja lähinnä tarpeeseen. Ei tule ostettua niitä ihan kivoja sandaaleita kun ne oli alessa, jos ei oikeasti tarvitse, mutta siinä vaiheessa kun todella tarvitsee sandaalit on varaa ostaa kunnolliset, ilman että tarvitsee vinguttaa luottokorttia. 

Opiskelijana elän toistaiseksi pääasiassa opintotuella ja aina kesän lähestyessä hiukan hirvittää löytyykö töitä, ja Eestin puolella kesiä viettävänä etenkin, että löytyykö töitä joista maksetaan tarpeeksi jotta saa pyöritettyä normaalia arkea kesälläkin. Esimerkiksi viime kesänä olin liikkeellä kokopäivätöissä iltaisin ja viikonloppuisin noin touhutonnilla, joka oli tietenkin siinä mielessä ihan ok, että sai elämisen kulut maksettua, mutta kun huomioi, että Tallinnassa elämiskustannukset ovat about samat kuin hiukan pienemmässä kaupungissa Suomessa, ei sillä ihan vielä juhlia pistetty pystyyn. 

Joten opiskelijana, vaikka kerrankin eämässä on aikaa, rahaa ei juuri ole, jolloin budjetoinnin merkitys korostuu vielä entisestään jos haluaa selvitä seuraavaan tilipäivään ilman että tili huutaa nollaa jo kahden viikon kuluttua edellisestä. Myöskin mitä tulee laiskaan argumenttiin ettei "pienistä tuloista saa säästöön", niin ainakin mitä tulee opiskeluaikoihin, voin vakaasti sanoa, että saahan. -Ei välttämättä joka kuukausi jos on lääkärikuluja tms., mutta juuri tämän tyyppiset kulut pakottavat säästämään silloin kun ylimääräistä jää. Sillä meillä täällä lahden eteläpuolella, ei ole YTHSn tyylistä elämänpelastajaa, vaan jos haluaa lekuriin, sen saa kaivaa omasta taskusta yksityisellä ja kelakorvaukset saa useita kuukausia jälkeenpäin, jos saa. Tämä jo itsessään pakottaa säästämään pahan päivän varalle, että on rahaa mennä lääkäriin siinä vaiheessa kun kotikonstit eivät enää auta. Myöskään jos osoite on Virossa, omalla koulullani TTÜ:lla kesäksi ei ole tarjolla englanninkielisiä kesäopintoja joista saisi opintorahaa, eikä ulkomailla olon vuoksi ole oikeutettu hakemaan minkään tyyppisiä tukia kesän läpi pyristelemiseksi vuokranmaksuun jos kesäduuni jäi saamatta. Eli ehkä hiukan sivuraiteille ajautuneena: suomalainen sosiaaliturva on kaunis keksintö, ja sitä oppii arvostamaan täydessä laajuudessaan vasta kun on suurilta osin sen ulkopuolella. 

Kehittelin listan siitä missä järjestyksessä yleensä toimin opintotuki- tai palkkapäivänä. Olen listojen suuri ystävä, mutta toisaalta myös lista havainnollistaa ehkä hiukan sitä mitkä asiat ovat prioriteetteja. Myöskin kannustan ehdottomasti käymään koko listan läpi heti kun raha kolahtaa tilille, sillä voin luvata että jos rahaa aikoo laittaa säästöön vasta kuukauden lopussa "jos jotain jää", niin voin luvata, että ei muuten aika suurella todennäköisyydellä jää. Säästäminen (ja jos haluaa viedä homman pahanpäivän varoja nextimmälle levelille, sijoittaminen) on panostamista tulevaisuuteen, joka mahdollistaa asioita, oli kyse sitten lääkärikäynneistä, lomasta, autosta, ensiasunnosta tai leppoisista eläkepäivistä. Ennakoimalla ja varautumalla elämä on paljon helpompaa ja mukavampaa kuin jos yllättävä kuluerä tulee kuolleesta kulmasta ja sitä ihmettelee miten tähän päädyttiin. Hiukan samasta syystä on oikeasti tärkeää elää "suu säkkiä myöten". 

Tilipäivän päiväohjelma

1. Maksa laskut ensin, vuokra, puhelin, internet... 

2. Varaa ruokabudjetti 

3. Varaa rahaa menoihin joiden tiedät olevan tulossa tässä kuussa, esim. hammaslääkäri, vakuutuslasku, uudet farkut rikkinäisten tilalle, jne

4. Päätä paljonko sinulla on varaa laittaa säästöön tässä kuussa

5. Jäljelle jäävä summa on harkinnanvaraista "käyttörahaa"

Varmastikin jokaisen ihmisen aikuiselämän esniaskeleet menevät taloudenpitoa opetellessa, ja sitä tekee sekä fiksuja että ei-ihan-niin-fiksuja valintoja, joista jälkimmäiset kannattaa ottaa oppimiskokemuksina. Kuitenkin kun oppirahat on maksettu, ja budjetoinnin ja rahankäytön suunnittelun jalon taidon viimein hallitsee, on paljon helpompaa nukkua yönsä rauhassa ilman että tarvitsee jatkuvasti olla huolissaan syistä jotka olisi voinu välttää paremmin suunnittelemalla. Jotenkin näen budjetoinnin sekä minimalistisena; selkeä suunnitelma, ei tarvitse miettiä suuremmin kaupassa, ei yllätyksiä, vähemmän stressiä, ylipäänsä parempi olla, että ekologisena; ei turhia ostoksia, säästämällä ja suunnittelemalla pystyy ostamaan tuotteita jotka kestävät sekä aikaa että kulutusta, ja tällä tavoin liki suoraa säästöä oman hiilijalanjäljen koossa. 

Koen että budjetointi on tärkeää, jotta voit keskittyä siihen millä on oikeasti väliä elämässä. Se voi olla eri ihmisille eri asioita, ja kaikkia puskista tulevia taloudellisia takapakkeja ei välttämättä pysty kukaan etukäteen suunnittelemalla väistämään, mutta toisaalta kuukausittaisella suunnitteluun käytetyllä puolituntisella pääsee jo aika pitkälle oman tiensä tasoittamisessa. Puoli tuntia on aika pieni hinta mielenrauhasta ja omien haaveiden tavoittelusta. 

Teetkö budjetteja? Koetko että suunnittelusta on ollut hyötyä rahankäytössäsi? Keskustellaan kommenteissa :) 

-Anna 

Kommentit

Mammaliini (Ei varmistettu)

Hei,
Tekstissä oli virheellisesti, että Suomessa opiskelija voisi ilmoittautua työttömäksi kesällä. Ei pidä paikkaansa. Tai kai sitä voi ilmoittautua, mutta työttömyystukea ei voi opiskelija kesän ajalta saada.

Ihmeituhippi

Kiitos tästä, tulin googlanneeksi tarkemmin ja huomasin että minulla on mennyt puurot ja vellit sekaisin, olet oikeassa: työttömyystukea ei voi saada, mutta työttömyyden sattuessa kesäopinnoista (joita ei omalla yliopistollani ainakaan englanniksi ole tarjolla) pystyy saamaan opintotukea kesäkuukausinakin normaalisti. Tämän lisäksi nykyinen kuuluminen yleisen asumistuen piiriin helpottaa asumisen kustannuksista selviämisessä myös kesäkuukausien aikana. Myöskin tapauskohtaisesti on olemassa mahdollisuus toimeentulotuen hakemiseen. Eli, toisaalta pienestä faktavirheestä huolimatta tekstin henki yhä pätee, luonnollisestikaan Suomen kansalaisille ei makseta opintutukea ja sen asumislisää lukuunottamatta erillisiä sosiaaliturvaan kuuluvia tukia ulkomaille. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Teen joka kuukausi budjetin. Tai jos tarkkoja ollaan, olen tehnyt jo alustavan suunnitelman koko täksi vuodeksi, sillä kuukausipalkkaisena työntekijänä on aika selkeä käsitys siitä, kuinka paljon tulee palkkaa, bonuksia, lomarahoja ja nyt tuli tieto myös veronpalautuksista.

Vuositasolla pystyn listaamaan joka kuulle asumismenot, alustavan ruoka- ja bensabudjetin ja lisäksi tiedän koska esimerkiksi vakuutuslaskut, öljylaskut ja muut isommat maksuerät tulevat. Yksi hyödylliseksi havaittu juttu on merkata myös läheisten ihmisten juhlapäivät + joulu ylös ja budjetoida vuositasolla lahjarahat noihin juhlapäiviin.

Viikkoa ennen palkkaa tulee tilinauha, josta näen tarkat summat ja siinä kohti myös tiedän suurinpiirtein, onko tulossa jotain extramenoa. Hienosäädän budjetin kuntoon, jotta palkkapäivänä voin siirtää rahat maksutilille (laskujen maksuun), ruokabudjettiin (käyttötili), lomatilille ja shoppailutilille. Lisäksi maksan tietty asumiskulut. Automaattisiirtoina menee joka kuukausi roposia rahastoihin, puskurirahastoon Bank Norwegianiin (1,75% korko!!) ja asuntosäästötilille. Käyttötilille jää siis tasan ja ainoastaan ruokabudjetti, mikä on ainakin itselle kaikkein selkein juttu. Parasta on se, että budjetoinnin ansiosta tiedän jo etukäteen mihin rahat menevät ja kuinka paljon mihinkin juttuun on varattuna.

Minulla siis toimii tämä automatisointi. Saattaa kuulostaa jotenkin tylsältä, mutta minusta on jotenkin rentouttavaa kun tiedän palkan tullessa heti, onko minulla vaikka varaa ostaa uudet kengät vai ei. Jos ei ole, en niiden perään edes haikaile. Ensi kuussa sitten uusi yritys :D Toisaalta pyrin pitämään etenkin tuon ruokabudjetin tarpeeksi löysänä, jotta yksi apteekkireissu tai parkkisakko ei pilaa budjettia loppukuulta.

Eli siis mulla toimii
1) Selkeä suunnitelma - vuositasolla, kuukausitasolla ja viikkotasollakin (käytän viikkobudjettia selkiyttämään rahankäyttöä vielä entisestään)
2) Tieto siitä, kuinka paljon mihinkin menee rahaa. Kaikki ei ehkä tiedä edes omien vakuutusmaksujen suuruuksia tai osaa hahmottaa, kuinka paljon Storytel, Spotify ja Ruutu+ veloittavat automaattina tililtä? Eli siis tietoisuus omista menoista (ja toki myös tuloista - milloin tulee mistäkin rahaa ja kuinka paljon)
3) Säästöjen automatisointi - esim. Nordnetin kuukausisäästöohjelma ja ylipäätään automatisoidut tilisiirrot
4) Ostojen karsiminen - olen irtisanonut kaikki turhat automaattiveloituksella menevät "muka-välttämättömät" palvelut (kuten vaikkapa se Spotify Premium) enkä tilaa ikinä laskulle mitään, jolloin ostotapahtumia ovat ainoastaan ne tietoiset kortin vingutukset. Jotenkin mieltä rauhoittavaa kun a) palkka tulee yhtenä päivänä kuukaudessa, ja b) ei ole mitään yllättäviä Klarnan laskuja odottamassa postiluukussa tai "oho, nyt Ruutu+ on veloittanut tililtä 15e" -tyyppisiä hommia juuri ennen seuraavan palkan tuloa kun tilillä on muutenkin vaan 20e ja pitäisi käydä vielä kaupassakin :D

Huh, tästä tuli nyt romaani, mutta kaiken tän paasauksen jälkeen koen siis itse, että tämä systeemi on tuonut minulle ihan hirveän rauhallisen mielen! Mikään ei ole pahempaa kun ahdistus rahasta ja omasta kulutuskäyttäytymisestä.

Emilia2 (Ei varmistettu)

Mun kuukausi palkka on pieni, mutta koska mulla ei oo lapsia, autoo eikä omistusasuntoa, pidän palkkaani ihan riittävänä. Saan kahden viikon välein palkan ja ekasta maksan vuokran ja toisesta menee muut laskut sekä automaattisesti rahastoon sekä asuntosäästötilille tietty summa. Sen lisäks pyrin aina pitämään käteistä, millä ostan ruuan, koska valitsen mieluiten luomua ja kotimaista niin elän helposti ruokakaupassa ylivarojeni. Yleensä mulla on n.50-60€ ruokaan rahaa/vk.
Sen lisäks ajoitan laskut niin, että ne menee tililtä samana päivänä kuin palkka tulee, kun sitten meen katsomaan tilin saldoa, teidän, että tämä summa on nyt oikeasti käytettävissä eikä siitä tarvi enää vähentää mitään.
Mun rahan kulutustottumukset on kääntynyt päälaelleen viimeisen vuoden aikana ja vähän vielä makselen luottoa pois, mutta pian oon siitäkin vapaa. Seuraava tavoite olisi säästää muutaman tuhannen euron puskuri pahan päivän varalle, mutta pikku hiljaa :) koska pyrin vähentää kuluttamista, mulle on tärkeää ostaa vain täydellisiä vaatteita/kenkiä/mitäikinätarviikaan ja oon valmis käyttämään niihin enemmän rahaa, jos se merkitsee lisää käyttöikää materiaalilla ja ajattomuudella. Kuitenkaan mun palkasta ei hirveän usein osteta mitään kallista ja siksi usein mietin, että esim. tarvitsisin uudet juoksulenkkarit, mutta jos tän kesän vielä kituutan vanhoilla ja rispaantuneilla, voin ensi kesäksi säästää ja ostaa juuri mun jalalle täydelliset kengät. Näin kun ajattelen niin moni ostos siirtyy tulevaisuuteen ja osa jää kokonaan pois ostoslistalta mikä on totta kai plussaa.
Yksi rahanlähde on viime aikoina ollut myös kirpputori, kun vähennyspuuskassa on tullut paljon käyttämätöntä tavaraa. Kirppareilta tienatut rahat menee possuun, missä on mun matkakassa ja mistä myös nappasen, kun on jotain hauskaa tiedossa, sellainen hupirahasto :D

smagardi
astu harhaan

Teen joka kuussa budjetin, olen tehnyt jo vuosia. Auttaa todellakin taloudenhallinnassa ja aina saa laitettua jonkinlaisen summan säästöön - välillä isomman ja välillä pienemmän.

Kirjoitin viime vuonna omasta rahankäytönmentaliteetistani ihan postauksen, kun raha oli aiheena framilla blogimaailmassa: http://www.lily.fi/blogit/astu-harhaan/puhutaan-rahasta-ja-rahattomuudesta ja ajattelin kirjoittaa samasta kuusta tänäkin vuonna, kun olen työttömän etuuksien sijaan palkkatyössä. :)

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Kävin lukemassa tuon sun postauksen ja naurahdin pariin kertaan, sillä maustat tekstisi todella osuuvalla huumorilla. Ajattelemme slekeästikin rahasta aika samalla tapaa. Odotan innolla sun uutta postausta aiheen tiimoilta! Myöskin harmittelen että lopetat kirjoittelun Lilyssä, ja ehdottomasti jatkan seurailua wordpressin puolella :) 

Tuulia33 (Ei varmistettu)

Budjetointi on parasta, mitä olen keksinyt tehdä viimeisen parin vuoden sisällä. Oon nyt kaksi vuotta elänyt ensin Kelan sairauspäivärahalla ja sen jälkeen liiton työttömyystuella opiskellen. Pari vuotta sitten huomasin, ettei rahat riitä elämiseen ja aloin karsimaan menoja pois. Aloin käyttämään ainoastaan käteistä rahaa pankkikortin sijaan ja määrittelin kuinka paljon nostan rahaa viikoksi. Kun sain menoni tasaantumaan n. puoli vuotta myöhemmin, tein budjetin.
Kuukausi budjettiin kuuluu
Vuokra 500
Ruoka + muut päivittäiset 200
Puhelin 20
Kotivakuutus 10
Sähkö 10
Muu meno 50
Yhteensä 800e

Tällä hetkellä saan joka kuukausi useamman satasen säästöön, jos pysyn täysin budjetissa, säästöön menee 400e.
Budjetissa on helppo pysyä, kun jos haluan ostaa jotain ylimääräistä, joudun siirtämään verkkopankissa käyttötilille haluamani summan, kun säästörutiineihini kuuluu, etten pidä käyttötilillä ollenkaan rahaa.

Ihmeituhippi
Ihme ituhippi

Tämä järjestelmällisyys mit noudatat herättää itsessäni ihailua. Vaatii jonkun verran vaivautumista, mutta siinä vaiheessa kun rahaa tarvitsee ja voi nukkua yönsä rauhassa, tietää että se oli vaivan arvoista. 

Kommentoi