Esittelyssä Missä olet pikku kettu -kirja

Tässä on aivan ihana kirja! Ostin tämän Eemille jo ennen kuin hän oli syntynytkään. Missä olet pikku kettu -kirja (2028, nemo) on mieletön ensikirja jokaiselle vauvalle, mutta sitä lukee todella mielellään myös taapero. Kirja on ihan loistava lahjaideakin vauvakutsuille, ristiäisiin tai ensilahjaksi.

Itseäni ihastuttaa kirjan moniaistillisuus. Siinä paksut kannaet ja paksut sivut, joita voi hyvin maistellakin. Siinä ei ole luukkuja, jotka voisi mennä rikki käsittelyssä, mutta siinä on aivan ihania koloja ja reikiä, joita voi tunnustella pienillä sormilla. Paksu kirja on pienille sormille paras, ne pystyvät tarttumaan sivuihin ja kääntämään sivuja itse. Kädet saavat hienomotorista treeniä lukiessa.

Kirjan kuvitus on ihana. Siinä on kauniita, kirkkaita värejä, joita pienikin näkee ja osaa ihmetellä. Kirjan on kuvittanut Sam Taplin. Kirjassa on pieni tarina, johon kuvitus luonnollisesti yhdistyy. Lukija pääsee etsimään muiden eläinten kanssa pientä kettua, joka lopulta löytyy äidin kainalosta. Kirjan on kirjoittanut Emily Dove.

Iloinen kuvitus ja tarina ovat mieleen niin pienelle kuin isolle lapselle. Kirjaa voidaan yhdessä ihmetellä ja katsella mitä kaikkea sivulta löytyy. Lopussa vanhempi voi ottaa oman lapsen syliin, kuten ketunpoikasen. Kirjaa voidaan lukuun voi ottaa mukaan myös muovieläimiä ja esittää tarinaa niillä.

Vauvankin kanssa voi jo lukea. Puhekieli ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan ja siksi jo pienten lasten on tärkeää kuulla kieltä luettuna eri tavoin, lorujen, laulujen ja kirjojen muodossa. Kodin roolilla on todella tärkeä merkitys lukutaidon kehittymisessä ja erilaiset kielelliset virikkeet tukevat lukemaan oppimista. Lyhyet tarinat ja värikkäät kuvat ovat pienten mieleen. Kuvat herättävät keskustelua ja usein samaa kirjaa saa katsella toistamiseen, ihan kyllästymiseen asti. Mutta siten pienet oppivat.

Ensi viikon tiistaina 8.9.2020 vietetään YK:n lukutaidonpäivää ja tiistaina klo 14.00-15.00 vietettään lukutuntia. Kyseessä on ReadHour-kampanja, josta voit lukea lisää täältä. Kampanjan tarkoitus on kannustaa kaikkia lukemaan yksi tunti. Lukutaito ei ole itsestäänselvä taito. Suomessa se on meidän kaikkien oikeus. Suomessa lukutaito on hyvä, mutta ollut heikkenemään päin viime vuosina. Erityisesti nuorten alle 25-vuotiaiden lukutaito ja luetun ymmärtäminen on heikentynyt. Kampanjan tarkoitus on kannustaa nuoria lukemaan, jotta lukuinto syttyisi.

Varhaislapsuudella on todella suuri merkitys lukuinnon kannalta. Siinä tärkeässä roolissa on koti, varhaiskasvatus ja koulu. Lukuinto vaikuttaa lukutaitoon. Lukutaito mahdollistaa sujuvan arjen ja oppimisen, mutta myös vaikuttamisen ja osallistumisen omiin ja yhteiskunnan asioihin. Puutteet lukutaidossa vaikeuttavat isona opiskelua ja työuran rakentamista. Ei siis ole saman tekevää mitä varhaislapsuudessa tapahtuu. Kannustetaan siis toisiamme lukemaan ja levittämään lukutaidon tärkeyttä jo ihan pienille lapsille.

-Iida

Kommentit (13)
  1. Tää on meidänkin puolivuotiaan suosikki! Ja ollut itseasiassa pienestä (jos näin voi näin pienem kohdalla edes sanoa) asti, oisiko tyttö ollut 2kk kun hankittiin. Meillä on itseasiassa monta kirjaa tästä sarjasta (kettu, tiikeri, pentu ja pupu) ja kaikissa aivan ihana kuvitus ja värit.

    1. Ohi, en tiennyt, että sarja on nykyään noin laaja!!

  2. Meillä myös tämä! Ja on oman ja 2v:n lemppari 😊mutta kuten muutama edellinen, niin täytyy sanoa että oon ollut jotenkin pettynyt muihin kirjasarjan osiin, jotenkin ni huonontuu mitä enemmän niitä tulee 🤨 ja koska oon mun tarvii aina saada koko sarja ni oon kaikki ostanut ja vähän harmittaa😑ehkä se pikku norsu on ihan hyvä. Ja näitä lastenkirja esittelyjä on ihana lukea, koska lasten kirjat best! Sun suosituksesta ostin sen autokirjan joululahja jemmaan😍 kysy suomalaista sun kaa johonkin yhteistyöhön missä esittelet aina jonkun lastenkirja uuteeden😍

    1. Onpa harmi! En ole kaikkia osia katsonutkaan.

      Ja hei loistoidea, voisinkin kokeilla yhteistyötä esim suomalaisen kanssa👌🏼🤩

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *