Esittelyssä Skviik! -kirja

Skviik! (Otava, 2021) on aivan ihana pienen noin 0-3-vuotiaan lapsen kirja! Se ilmestyi tänä vuonna suomeksi. Kirjan on taiteillut Natalie Marshall, joka on amerikkalainen lastenkirjialija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

Minut tämä kirja lumosi ihan heti ja ostin sen, vaikka oma lapseni onkin ohi kirjan kohderyhmästä. Minä keräilen hyviä lastenkirjoja omaan kokoelmaan ja tämän halusin osaksi sitä!

Skviik! -kirja sopii jo vauvalle. Siinä on paksut pahviset sivut, joita on helppo kääntää ja ehkä makustella samalla. Kirjan värit ovat todella kirkkaat ja ihan pienikin vauva voi ne jo erottaa. Hieman myöhemmin kirja tarjoaa huimasti hienomotorisia haasteita; sivun kääntämistä ja liukuvien luukkujen vetämistä sekä työntämistä.

Kirja kertoo pienestä hiirestä, joka etsii tietään ystäviensä luokse. Liukuluukuista paljastaa monenlaisia eläimiä ja lopulta hiiren ystävät. Hiiri sanoo aina skviik kohdatessaan toisen eläimen ja eläin vastaa hiirelle omalla ominaisäänellään, kuten piip-piip tai slurp. Kirja tarjoaa hurjan määrän mahdollisuuksia, vaikka se saattaa näyttää aikuisen silmään todella yksinkertaiselta.

Pienen lapsen kanssa voi nimetä eläimiä ja toistaa yhdessä eläinten ääniä. Aikuinen voi hassutella ja korostaa ääniä, ilmeillä, yllättyä luukkujen takaa löytyvistä eläimistä tai esittää eläimiä. Yhdessä voidaan kokeilla kokeilla liikkua hiiren, karhun tai sammakon tavoin. Kirjan lukeminen on yhteinen leikki, jossa ollaan vuorovaikutuksessa. Lisäksi kirja tarjoaa hyvän alustan värien opetteluun. Kirjan sivuilla on paljon katseltavaa eläinten lisäksi. Yhdessä voidaan vaikka laskea montako leppäkerttua sivuilta löytyy tai montako kukkasta aukeamalla näkyy. Lisäksi voidaan jutella eläinten ilmaista ja miettiä mitä ne kertovat. Onko karhu vihainen? Miksi sammakko on surullinen?

Kerrassaan ihana ihana ensikirja pieniin käsiin!

-Iida

Kommentit (4)
  1. Mun vauva , nyt 4kk, sai tän ristiäislahjaksi ja luetaan tätä joka päivä 🙂

  2. Kiitos kirjavinkistä, voisin hankkia tuon vauvalleni!

    1. Kiitos! Tää on varmasti ihana <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *