Gluteeniton porkkanakakku

Iidan matkassa

Yksi uusi lempikahvilani on Cafe Tarina Munkkiniemessä. Erityisesti siellä on ihastuttanut gluteeniton porkkanakakku. Liian monta kertaa olen käynyt töiden jälkeen ostamassa kakkupalan mukaan. Aina siellä käydessä olen ajatellut, että nyt minä teen kotonakin porkkanakakkua. Mutta arvatkaa vaan olenko jaksanut! Vappu toimi kuitenkin hyvänä syynä ryhtyä viimein toimeen ja tehdä porkkanakakkua kyläilijöille.

Ja kakku valehtelematta maistui vieraille. Isovanhemmat kiitteli ja teini-ikäiset siskoni laittoivat vielä myöhemmin snäpissä viestiä.  Kakku oli parasta.  

Tämä kuvien kakku on tehty irtopohjavuuassa. Päädyin kaatamaan taikinan kahteen saman kokoiseen vuokaan, mikä lyhensi paisto aikaa. Yhdessä vuuassa paistaminen olisi vienyt enemmän aikaa, jotta kakku olisi ollut kypsä. Lisäksi kahden erikseen tehdyn pohjan kasaaminen päällekkäin kakuksi toimi helposti. Kakku on gluteeniton. Blogissani on ohje myös maidottomaan ja gluteenittomaan porkkanakakkuun. Kyseisen ohjeen kakku on tehty pellille, mutta toimii myös irtopohjavuuassa, jolloin saa kakulle korkeutta ja näyttävyyttä. Ohjeen tuohon versioon löytyy tästä.

Porkkanakakku

(gluteeniton)

n. 20 hengelle

 

POHJA

6 kananmunaa

4 dl sokeria

6 dl gluteenittomia jauhoja

(jauhoseosta tai 1 dl perunajauhoja, 3 dl riisijauhoja, 2 dl mantelijauhoja)

4 tl leivinjauhetta

1 tl aitoa vaniljajauhetta

2 rkl kanelia

1/2 tl jauhettua inkivääriä

1/2 tl neilikkaa

1/2 muskottipähkinää

n. 8 dl porkkanaraastetta

300 g sulaa voita

 

Kuori ja raasta porkkanat.

Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella yhteen riittävän isossa kulhossa.

Sekoita jauhot ja kuivat aineet yhteen. Sekoita kuivat aineet munasokeri-vaahtoon. Lisää raaste joukkoon.

Sulata voi ja lisää se taikinaan viimeisenä. 

Mikäli sinulla on kaksi samankokoista irtopohjavuokaa (22 cm), päällystä pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat. Jos sinulla on vain yksi vuoka, paista taikina mieluiten kahdessa osassa. Taikinan voi kaataa myös pellille ja paistaa levynä, jolloin vain lyhyempi paistoaika. Paista kahta irtopohjavuokaa 175 asteisessa uunissa n. 45-50 minuuttia. Minulla kaksi vuokaa mahtui hyvin vierekkäin uuniin, mutta myös kiertoilmalla pohjien paistaminen onnistuu varmasti.

Annan pohjien jäähtyä hyvin. Käy reunat veitsellä läpi ja irrota vuuan reuna.

KUORRUTUS

200 g huoneenlämpöistä voita

400 g tuorejuustoa

6 dl tomusokeria

 

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Sekoita kaikki kuorrutteen aineet sähkövatkaimella yhteen. Levitä kuorrutetta ensin yhden kakkupohjan päälle reilusti. Nosta toinen pohjan päälle. Levitä loput kuorrutteet. Voit ripotella vielä pähkinämurua päälle koristeeksi. Kakku paranee seuraavina päivinä, joten sen voi hyvin valmistaa etukäteen. 

Ihanaa viikonloppua, nauti!

-Iida

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.