Keinoja synnytyksen käynnistämiseen kotikonstein

DSC_0065.JPG

Kyselin jokin aika sitten Instagram tarinassani vinkkejä synnytyksen käynnistämiseen. Toisinsanoen kyselin uskomusten ja perinteinä pidettyjen konstien perään. Ja onhan niitä vaikka mitä! Monet asiat ovat sellaisia, joita tekee lähes koko raskauden ajan, joten ne tuskin edesauttavat synnytystä ennen kuin sille on todella oikea aika. Kun keho on valmis synnytykseen, ja antaa siitä merkkejä, niin silloin varmasti näistä vinkeistä on hyötyä ja ne vaikuttavat positiivisesti synnytyksen alkamiseen. Eli vahvistavat jo olemassa olevia supistuksia. Toisaalta moni on kertonut kokeilleensa ihan kaikkea viimeisinä viikkoina ja mikään ei ole auttanut. Sairaalassa tapahtuva käynnistys on ollut sitten viimeinen vaihtoehto. Tänään neuvolassa naureskelimme terveydenhoitajan kanssa, että yhtä todennäköistä on synnyttää tänään, kun lähes kuukauden kuluttua, viimeistään 42 viikoa tultua täyteen sitten käynnistetään. Todellisuudessa ei naurata, jos asiaa yhtään ajattelee, joten nämä keinot kokeiluun!

Osa vinkeistä on tieteellisestikin synnytystä edesauttavia ja osa vain kansan keskuudessa liikkuvia uskomuksia. 

fullsizeoutput_b1e.jpeg

VINKKEJÄ SYNNYTYKSEN KÄYNNISTÄMISEEN KOTIKONSTEIN

 1. Sauna. Lämpö rentouttaa ja rentous edistää synnytystä ja avautumista, kun synnytys on käynnistynyt. Myös lämmin suihku auttaa ja lämpö myös lievittää kipua. 
 2. Siivous. Siivouksessa tulee liikettä, joka on aina hyväksi. Lisäksi eritasoissa liikkuminen ja keinumainen liikkuminen auttaa vauvaa laskeutumaan hyvään asentoon synnytyskanavassa. Keinumainen liike, kuten kävely tai jumppapallolla istuminen, avaavat lantiota ja tuovat lantioon tilaa. 
 3. Seksi. Yhdyntä usein rentouttaa ja tuottaa mielihyvää ja näin edistää synnytystä. Sperma sisältää prostaglandiini-kudoshormoneja, jotka pehmentävät kohdunsuuta. Naisen kiihottuminen lisää oksitosiinihormonia. Se on sama hormoni, joka saa supistukset aikaan, eli toimii synnytyksen moottorina.
 4. Nännien stimulointi. Nännien hierominen ja koskettelu lisää myös oksitosiinihormonia, eli vahvistaa supistuksia. Nännien stimulointi ”herättää” rinnat myös maidon tuotannon käynnistämiseen ja valmistaa imetykseen.
 5. Vadelmanlehtitee. Tee vahvistaa kohtulihasta ja pehmittää kohdunsuuta synnytykseen. Se myös vahvistaa jo olemassa olevia supistuksia. Sitä voi alkaa juoda loppuraskaudesta, sillä teellä on alkuraskaudessa keskenmenoriski. 
 6. Akupainanta. Tätä käytetään kivunlievitysmenetelmänä synnytyksessä, mutta myös supistusten vahvistamiseen ja synnytyksen edistämiseen. Kehossa on pisteitä, joiden painelu sopivalla voimakkuudella vaikuttaa myönteisesti synnytykseen. Monia pisteitä voi painella koko raskauden ajan.
 7. Vyöhyketerapia. Kosketus rentouttaa ja vapauttaa jännityksiä. Vyöhyketerapiassa yhdistyy hieronta ja painelu sekä siinä stimuloidaan kehon eri vyöhykkeitä saaden aikaan supistuksia. Vyöhyketerapia avaa stressi- ja jännitystiloja kehossa, mikä edesauttaa synnytystä. 
 8. Porrastreeni. Liikkuminen koko raskauden ajan on todella hyväksi, sillä synnytyksessä hyvästä kunnosta on hyötyä. Kyykkäminen ja portaiden nouseminen on todella tehokkaita tapoja synnytyksen vauhdittamiseen. Kun synnytys on alkamassa ja kohtu supistelee, on liikkumisesta hyötyä ja se  helpottaa kipuja. Paikallaan olo lisää lihasjännitystä, jolloin kohtu ei pääse työntämään vauvaa haluttuun suuntaan. 
 9. Tulinen ruoka. Tulinen ruoka voi saada suoliston sekaisin ja näin saada myös kohdun ärsyyntymään ja supistelemaan.
 10. Ananas ja taatelit. Näiden syöminen kuulemma edesauttaa synnytystä, en tiedä miten, mutta kokeilemalla varmasti tietää! 
 11. Risiiniöljy. Se tyhjentää suolen ja suolen äkillinen tyhjeneminen saattaa käynnistää supistukset. 
 12. Rentoutus. Kaikki mikä tuottaa hyvää oloa ja rentouttaa edesauttaa synnytystä. Stressi ja muutokset voivat keskeyttää synnytyksen, adrealiini hormonia tulisi välttää. Sen takia rentoutumista on hyvä harjoitella jo raskausaikana. Rentona lantionpohja avautuu ja tekee tilaa vauvalla ja kohtu pääsee supistelemaan. Hyvä ja turvallinen olo lisäävät oksitosiinia ja saavat kohdun supistelemaan. 

-Iida

DSC_0067.JPG

 

Kommentit (4)
 1. Mulla on molemmat tytöt mennt yliajalle. Esikoinen 40+3 ja kuopus 41+0. Kyllä teki mieli kokeilla kaikki mahdollinen. 😀 

  Esikoista lähdettiin kyllä synnyttämään sauna-illan jälkeen, mutta mua oli sillä viikolla saunotettu jo useammankin kerran. 😀 

  Esikoisesta sain myös ennakoivia supistuksia reilun kuukauden ennen synnytystä. Ja sen viikon verran ainakin ne oli joka yö kiusana. Mutta kuopuksesta supisteli ainoastaan liiasta rasituksesta ja sitten kun synnytys käynnistyi. Että kyllä niin voivat olla erilaisia raskaudet ihan samallakin ihmisellä. 🙂

  Tsemppiä viime metreille!

   

  https://naissanelioissa.wordpress.com

  1. Voi ei, mäkin luulen, että yliajalle mennään, koska mitään ei tunnu missään! Enemmän alkaa tuntua omissa hermoissa haha 🙂

   1. Etenki siinä kohtaa ku mennään lasketun ajan yli ni alkaa anella lapselta, että tuu jo ulos. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *