Koska palaan töihin?

DSC_0112.jpg

Minun vanhempainvapaani päättyy kesäkuun lopussa juhannuksen tietämissä. Ajankohta on todella haasteellinen työni ja päivähoidon aloituksen kannalta. Suurin osa päiväkodeista on heinäkuun kiinni. Erittäin monet perheet lomailevat ja päivähoito on supistettua. Avoinna olevissa päiväkodeissa on henkilökuntaa ja lapsia useista päiväkodeista. Eli ei mitenkään ihanteellisin aika aloittaa päivähoitoa 9kk vauvan kanssa. Eikä itselle palata töihin. Uusille lukijoille selvennykseksi, että olen varhaiskasvatuksen opettaja ja töissä päiväkodissa. Ja tämän takia töihin paluu tuntuu minusta niin hassulta, mennä päiväkotiin ja viedä lapsi päiväkotiin! Todennäköisesti toivon, että saan työskennellä eri ikäisten lasten kanssa kuin omani, jotta koko päivä ei mene samassa sumussa.

Olen tällä hetkellä suunnitellut, että olisin koko tämän vuoden 2019 Eemin kanssa kotona ja palaisin töihin tammikuussa 2020, jolloin Eemi aloittaisi päivähoidon 1v3kk iässä. Hän on tosin silloinkin vielä todella pieni, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että pidempään en taloudellisista syistä voi olla kotona. Eemi ei tule hoitoon minun työpaikalleni. Kokisin sen liian haastavaksi henkisistä syistä. On kiva olla erikseen vanhempi ja erikseen opettaja.

Kun vanhempainvapaa loppuu, pidän kaikki kertyneet kesälomat, jonka jälkeen aloitan hoitovapaan. Toivon, että silloin Eemi nukkuisi paremmin ja säännöllisiä pitkiä päiväunia, jotta voisin tehdä enemmän töitä blogin ja somen parissa, jotta saisin kohtuullisia tuloja ja ehkä jopa nostettua tulotasojani siitä mitä ne nyt ovat blogin suhteen. Turvaudun siis blogiin hoitovapaan aikana ja toivon, että minulla olisi silloin enemmän aikaa tehdä töitä, kun mitä nyt on.

Tammikuussa 2020, kun palaan töihin, olen ajatellut, että tekisin lyhennettyä työaikaa, mihin alle 3-vuotiaan lapsen vanhemmat ovat oikeutettuja ja saavat siihen tukea Kelalta. Eemikin olisi siis päivähoidossa muutamana päivänä viikossa. Parasta ikinä olisi tehdä kolme päivää viikossa töitä päiväkodissa, antaa yksi päivä kokonaan blogille ja lomailla lapsen kanssa kolmena päivänä! Toki koskaan ei voi tietää! Haaveilen myös opiskeluiden jatkamisesta, olen varhaiskasvatustieteiden kandidaatti ja haluisin jatkaa opintoja maisteriksi. Katsotaan siis mikä on lopullinen tilanne töihin paluun suhteen on ja palaanko päiväkotiin vai alanko tehdä jotain ihan muuta. Tänä vuosi on sen suhteen ihanteellista ja otollista aikaa tutkia itseään ja kokeilla uutta! Ja onhan tämä nyt aika ainutlaatuinen mahdollisuus, että oikeasti voi olla oman lapsen kanssa!

-Iida

KUVA /Tiia Nyholm

Kommentit (16)
 1. Suosittelen palaamaan lastentarhanopettajan / varhaiskasvatuksen opettajan hommiin vielä äitiysloman jälkeen. Alkuun voi olla raskasta tehdä ”kaksi työpäivää” lasten kanssa peräkkäin (ensin työpaikalla ja sitten kotona), olla intensiivisesti pienille läsnä niin jatkuvasti. Mutta palkitsevaa on ehdottomasti myös huomata, kuinka palkon syvyyttä ja näkökulmaa sekä armollisuutta oma äitiys tuo ammatilliseen minään. Se kannattaa ehdottomasti kokea!
  Olisin itse sanonut olevani ihan hyvä lto ennen omien laste kin syntymää, mutta kyllä vaan, aika, ikä ja kokemus ovat tuoneet ammatillisuuteen ihan uutta syvyyttä. Nyt on tietysti vielä nautinnollisempaa, kun omat lapset ovat kasvaneet ohi päiväkoti-iän. Lapsia jaksaa töissä ihailla ihan eri tavalla ️

  Toki monimuotoisempaakin työnkuvaa voi alkuun miettiä, esim. perhepäivähoitajan hommia omassa kodissa.

  1. Uskon täysin! Varmasti tulen vielä noita hommia tekemään elämän aikana, sillä ala on itselle edelleen kiinnostava ja tärkeä. Toki voi olla, että teen tässä muutaman vuoden jotain muuta ennen palaamista, katsotaan. Mutta uskon, että työhön saa paljon omankin lapsen kautta. Tokiolen kohdannut todella taitavia opettajia, joilla ei ole syystä tai toisesta ollut itsellään lapsia, mutta ikää ja sen kautta tuomaa ammatillista osaamista kyllä!

   1. Äitiys toi omalla kohdallani armollisuutta nimenomaan niiden vanhempien kohtaamiseen. Kun itse oli äheltänyt lapsensa aamulla päiväkotiin kurajousuineen ja tossuineen, osasi suhtautua hyvin empaattisesti siihen isään, joka saapui aamupalalle taas myöhässä ja jolta lelupäivän lelukin oli jäänyt kotieteiseen. Nykyään tarjoan heille mielummin aamukahvit kuin tuiman katseen 😉

    Jokaisen päivähoidossa aloittavan lapsen itku särkee edelleen sydämeni, sillä mietin, että tuokin on jonkun oma ja rakkain. Mietin väistämättä sitä omaani, jonka joskus jätin ensimmäistä päivää päiväkotiin. Osaan ojentaa nenäliinan töihin lähtevällä vanhemmalle ja kirjoittaa lounaan jälkeen tsemppaavan tekstiviestin perään ”päiväkodissa kaikki hyvin ”.

    1. No varmasti juuri sitä se tuo! Ja olen työssä pyrkinyt tähänkin asti ajattelemaan, että hoidan jonkun aarretta, jonkun rakkainta asiaa ja hänet luotetaan minun käsiini. Sen vuoksi olen aina pyrkinyt lempeyteen ja hyvään suhteeseen vanhempien ja lasten kanssa. Ajatellut, että työni on tehdä kaikille hyvä päivä olemassaolevien resurssien varassa.

 2. Hei, pakko lisätä, ettei kukaan saa väärää käsitystä osittaisesta hoitovapaasta: Osittaista hoitovapaata voi saada vanhempainrahakauden jälkeen siihen saakka, kunnes lapsen koulun toinen lukuvuosi päättyy (heinäkuun loppuun), eli yleensä siihen asti kuin lapsi on 8/9-vuotias. Kela maksaa alle 3-vuotiaan vanhemmalle joustavaa hoitorahaa ja 1-2 luokkalaisen vanhemmalle osittaista hoitorahaa jos tämä tekee lyhyempää työaikaa lasten hoidon takia.
  Toivottavasti saat työt järjestymään haluamallasi tavalla ja työnantaja on joustava, työnantajan ei lain mukaan tarvitse antaa osittaista toisen työn takia, vaan nimenomaan lastenhoidon takia. Mutta toki järkevä työnantaja on joustava!

  1. Totta hyvä tarkennus, hoitovaata voi pitää 3v asti ja sitten osittaiseen hoitovapaaseen on oikein 2.luokan päättymiseen asti! Mutta hoitorahaa maksetaan vain alle 3v vanhemmille ja 1-2-luokkalaisen vanhemmalle. 

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *