Kun joulu ei kiinnosta

En ole saanut itseäni vielä joulutunnelmaan. Joulu ei oikein kiinnosta ja moni jouluun liittyvä asia enemmänkin harmittaa. Tässä 10 sellaista asiaa:

 1. Mainonta. Mainonta lisääntyy joulun alla eikä siltä välty lapset eivätkä aikuiset. Mainonnalla tottakai vaikutetaan ostamiseen ja joulun alla ostaminen lisääntyy sekä kauppojen myynti kasvaa. Mielestäni jouluna mainonta entisestään korostuu lapsiin ja nuoriin. Mainoskuvilla on jo itsessään vaikutusta, sillä ne osin luovat kuvaa joulusta ja siitä, millaista sen tulisi olla. Tänä vuonna tulisi olla musta tai valkoinen joulukuusi hopeilla joulupalloilla, jos mainoksiin on katsominen.
 2. Ostoskeskukset. Ne ovat vilkkaita, autoa ei saa parkkiin, ihmisiä on paljon, on ruuhkaa ja jonoa, eikä myyjillä ole aikaa paketointiin. Ostoskeskus ei ole paras paikka hakea joulutunnelmaa, vaikka joulumusiikki soi. Lasten kanssa ostoksilla olevat saavat muidenkin hermot kireille lapsen kiukutellessa kaupassa. Olen käynyt jouluostoksilla, ostanut tarvitsemani ja päättänyt tilata osan lahjoista netistä, jottei kaupoille tarvitse enää mennä työpäivän päätteeksi.
 3. Joululahjat. Olen ostanut lahjat läheisilleni ja kummilapsille. Lahjan antaminen on mukavaa, jos tietää lahjan ilahduttavan ja todella olevan saajalleen tarpeeseen. Turha lahja usein on vain harmiksi saajalle ja hän on vastuussa tavaran eteenpäin antamisesta tai hävittämisestä. Pyrin aina kysymään mitä sisarukseni, äitini tai kummilapseni haluavat lahjaksi. Näin ollen otan saajan huomioon, enkä vain osta mitä itse katson olevan saajalle paras. Joskus idea voi tosin syntyä itsestään. Mutta miksi hankkia väkisin lahjaa varsinkaan aikuisille ihmisille vain joulun takia? Minusta on järkevää sopia, ettei aikuiset vaihda lahjoja keskenään. Tai ainakin lahjan luonnetta voisi miettiä. Ruokalahja on usein mieleinen ja monia aineettomia lahjojakin on, kuten yhteistä tekemistä. Toista voi ilahduttaa ympäri vuoden, ei vain jouluna. Itse olen sitä mieltä, että monilla on liikaakin tavaraa, en toivo itsekään mitään, sillä minulla on jo kaikkea mitä tarvitsen. Tahtoisin saada itseni irti materian hallitsemasta hyvän olon tunteesta, joka kestää hetken. Omissa lahjaostoksissani korostuu usein eettiset valinnat.

DSC_0606.JPG

 1. Pakkosiivous. Jouluna tulee olla siistiä, tuli niitä vieraita tai ei. Perussiivous ei riitä, vaan jouluna puunataan koti siistiksi lattiasta kattoon. Jos siivouksen hoitaa yksi ihminen, hän ottaa asiasta niin ison stressin, että tottakai hän on aivan hermona siivouksen takia. Omassa perheessäni tämä henkilö on aina ollut äiti. Lapsuuden jouluina äiti ei todellakaan ollut rauhallinen ja nauttinut joulutunnelmasta, vaan kiukkusi jatkuvaa sotkua siivouksesta huolimatta. Nykyään hän osaa jakaa siivoustehtäviä meille lapsille. Mutta edelleen hän menettää hermonsa, koska joutuu sanomaan niin monta kertaa, että teini-ikäiset sisarukseni tarttuvat imuriin. Monet siivoavat vieläpä vieraita varten, ei suinkaan itseään varten. Vieraat on usein lähisukulaisia, jotka ovat nähneet kodin kaikissa mahdollisissa tiloissa, niin siitinä kuin sotkuisena. Lapsiperheissä erityisesti sotkua tulee, lapset leikkivät siellä täällä ja leluja on ympäriinsä. Se on täysin ymmärrettävää ja luonnollista.
 2. Lyhyt joulu. Tänä vuonna joulu tuntuu erityisen lyhyeltä, sillä se sijoittuu viikonloppuun ja mahdollistaa vain yhden arkivapaan. Joulun stressaaminen tuntuu turhalta muutaman päivän vuoksi. Se on usein nopeasti ohi ja sitä on jännitetty ainakin 24 luukun verran.
 3. Ruokastressi. Some täyttyy jouluisista ruokaideoista ja resepteistä. Myös lehdet tarjoavat uutta säväytystä perinteisiin jouluruokiin. Joulupöydässä tulisi olla jotain uutta ja yllättävää. Itse olen saanut pipareita leivottua valmistaikinasta ja siinä kaikki joulu tähän mennessä. Olen selaillut lehtiä, blogeja ja jouluksi ilmestyviä jouluisia resptikirjoja. Haluaisin tehdä vaikka ja mitä, mutten tee kuitenkaan mitään. Blogissanikaan ei ole joulu liiemmin näkynyt.
 4. Ylensyönti. Jouluna ylensyönti on tyypillistä. Perunalaatikko ja kinkku on aikamoinen yhdistelmä, joten ei ihme, että vatsaa vääntää. Varsinkin, jos päälle syödään suklaakonvehteja ja joulukakkuja. Alkoholista puhumattakaan. Joulun jälkeen sitten on kinkun sulatus treeniä ja lekkiä. Ruokaa kannattaa syödä pienissä määrin ja santsata illan aikana, syödä nauttien.

DSC_0599.JPG

 1. Tontut ja joulupukki. Lapsiperheiden jouluun kuuluvat vahvasti tontut ja joulupukki. Itsekin elän tätä vahvasti työni kautta päiväkodissa. Hieman olen eri linjalla tosin. Moni lapsi odottaa joulua, joulu jännitää ja mietityttää. Tämä joulun odotus näkyy monesti arjessa ja monet lapset saattavat ennen joulua olla todella levottomia. En työssäni halua liiemmin korostaa tonttujen ja joulupukin merkitystä, sillä se on esillä jo kotona. Lapset monesti tuovat esille sen, että tontut tarkailevat ja nyt tulee olla kiltti. Mutta mitä kiltti tarkoittaa, onkohan se ehkä aikuisten määrittämää käyttäytymistä? En itse sano, että nyt sinun tulee käyttäytyä hyvin, sillä tontut katsovat. Tähän liittyy monia asioita, pelkkä joulu ei ole syy hyvälle käytökselle ja pienen ihmisen on usein vaikea ymmärtää mitä hyvä käytös ja kilttinä oleminen kaikissa arjen eri tilanteissa tarkoittaa. Ei lapsi konfliktin sattuessa, muista mitään tonttujen tarkkailusta, se ei varmasti ole ensimmäisenä mielessä. Hän kokee toimivansa oikein ottamalla toisen kädestä tai rikkomalla toisen rakennuksen sillä kyseisellä hetkellä ja siinä tunnetilassa. Omasta lapsuudestani muistan tontut ja risut, joilla vahemmat yrittivät ohjata käytöstä. Se vain lisäsi levottomuutta ja jännitystä joulun alla. Tonttujen ja joulupukin pitäisi olla lasten ja aikuisten yhteinen roolileikki, joka tuottaa juurikin sitä joulumieltä.
 2. Raha. Jouluna saa rahaa kulumaan todella paljon, juurikin lahjoihin ja ruokaan. Joulupukkikin kustantaa melko suuresti ja on lisämeno jouluun. Monessa perheessa voikin olla rahallisesti todella tiukkaa. Monesti joulukuun palkalla pitää selvitä sekä joulun että uudenvuoden juhlinnasta. Joulutunnelmaa latistaa ahdistus ja stressi taloudellisesta tilanteesta. Tämän vuoksi itseäni harmittaa niin suuri rahan merkitys joulussa.
 3. Perinteet. Monet mainitsemani asiat, kuten joulusiivous, jouluruoka, joululahjat ja joulupukki ovat osa perinteitä. Jouluun liittyy todella voimakkaita perinteitä. Jokaisen joulun viettoa tulisi kunnioittaa. On paljon ihmisiä, jotka eivät halua viettää joulua tai heidän uskontonsa vuoksi eivät vietä joulua. Toistaiseksi osallistun pakkosiivoukseen ja moneen muuhun traditioon, mutta ehkä tulee päivä, jolloin on aika luoda omia perinteitä. Monesti olen kuullut ystävien syövän sushia jouluna ja olen miettinyt, että miten he oikein uskaltavat, mutta minusta sushi joulupöydässä olisi ihanaa. Perinteet vain muuttuvat hitaasti.

DSC_0603.JPG

Minulla on onneksi reilu viikko saada joulumieli syttymään! Ehkä viikon päästä aloitan joulukakkujen leipomisen ja herään joulutunnelmaan aattoaamuna. Minulle tärkeimpiä asioita joulussa on tunnelma, kynttilät ja joulunhämärä, läheiset ihmiset ja yhdessä tehdystä ruuasta yhdessä nauttiminen. Joululahjaksi toivon päivää yökkärissä, tohvelit jalassa, kahvia juoden ja elokuvia katsoen.

-Iida

 

Kommentit (6)
 1. Olen jouluihminen. Minun joulua ei rakenneta pelkästään joulunpyhien vuoksi, vaan vuodenajan pimeyden vuoksi. Laitan tähdet (valolliset) ikkunoihin marraskuussa ihan vain sen vuoksi, että on pimeää.
  Lahjoja hankin, mutten mielin määrin. En keksimällä keksi, vaan kuuntelen pitkin vuotta ja painama mieleeni. Kyllä ihminen aina jostain haaveilee.
  Leikki-ikäisen kanssa on mukavaa, kun voi vielä jutella tontuista ja joulupukista. Niitä ei käytetä kiristyskeinona, Meillä kilttiys tarkoittaa reiluutta ja hyvänä kaverina olemista, eikä kiukuttelua. Ihan naurettavaa ajatella että 5-vuotias ei kiukuttelisi kuukauteen tai että sen johdosta hän ei saisi lahjoja. Jotenkin minulla on sellainen tunne, että juuri ammattisi takia olet ymmärtänyt jouluun liittyvän kiltteyskäsitteen väärin. Olen huomannut että päiväkodin ammattilaisilla on usein erittäin musta-valkoiset ajatukset ja täräyttävät paheksuntansa päin naamaa meille vanhemmille. Tai ehkä meidän ja lähipiirin päiväkodit ovat poikkeus.

  Minä olen myös sitä mieltä, että jos joulu ei juhlana miellytä, voi sitä olla viettämättä.

  Mainonta ja kulutus taas on hyvä asia valtiontaloudellisesti. Perinteisellä printtimedialla sekä mainos-tv:llä menee huonosti, minusta on hyvä jos mainoksia on.

  Jouluihmisenä en siis tunnista näitä asioita. Hampaat veressä en tee mitään, mutta tietyt asiat kuuluvat minun jouluun, ne pitää tehdä ja hankkia. Yleensä pieni epämukavuuden tunnetuottaa iloa, olipa kyse treenaamisesta, työnteosta tai kotitöistä. Sama pätee jouluun.

  1. Kiitos kommentista ja mukava kuulla jouluihmisen ajatuksia tekstiin liittyen! Tämä vuonna huomaan olevani entistä tympeempi joulun suhteen, vaikka yleensä olenkin sitä odottanut. Toki ammattini puolesta otan kantaa ja teen valintoja joulun vieton suhteen päiväkodissa. Tontut ja joulupukki siellä esiintyy, laulamme ja teemme jouluisia puuhia. Se, etten korosta kiltteyden ja tonttujen liittyvän toisiinsa, ei tarkota, että ymmärtäisin joulun kiltteyskäsityksen väärin. Olen vain valinnut tälläisen suhtautumistavan.  Ihanaa joulun aikaa sinulle!

 2. En oo saanu kans joulufiilistä ollenkaan tänä jouluna. En kyllä muutenkaan ole mikään juhla-ihminen, että ei ihme. Ollaan meillä ja meille tulee vieraita. No, ainut mitä tässä aion tehdä on se että laitan kuusen ja täytyyhän se siivota jotenkuten mutta siinä se. En kolua kaappeja ym liian suureellista. Niin ja tietysti teen osani jouluruuista, mutta onneksi muutkin tuo ruokia nini ei tarvitse itse tehdä kaikkea. Ihanaa loppuvuotta sinulle, tulee ja menee se joulu ilman erityistä joulumieltäkin 🙂

  1. Kuulostaa juuri hyvälle! Rennolle, ilman sitä nipotusta ja stressiä. Samanlainen on oma joulunikin ja kuten sanoit, joulu tulee ilman joulumieltäkin. Ehkä se tulee tämä vuonna sitten aattona, kun on ihmiset lähellä ja rauhallinen mieli. Ja ajat vaihtelee, joulutkin on aina erilaisia, tänä vuonna näin. Hyvää loppuvuotta myös sinulle <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *