Kun päivällä ei nukuta

Kahden kuukauden aikana on usein kysytty, että miten Eemi nukkuu. Lopputulema on monesti ollut lausahdus ”No onneksi nukkuu yöllä, ennemmin päivällä valvoo”. No tavallaan ja tavallaan ei. On oikeastaan henkisesti todella raskasta, kun vauva ei nuku päivällä pitkiä unia. Pakko sanoa, että välillä toivoo, että hän nukkuisi yöllä huonommin, jotta nukkuisi päivällä paremmin.

Yöllä nukun itsekin, kun vauva nukkuu. Aamulla olen usein väsynyt, vaikka Eemi todella nukkuu pääsääntöisesti yöt hyvin ja on viime aikoina enää herännyt kerran syömään. Minä en vain itse nukahda nykyään helposti ja joskus en ollenkaan enää sen jälkeen, kun olen kerran herännyt. Päivällä maistuisi toisinaan päiväunet, mutta siihen ei ole vielä tarjoutunut mahdollisuutta. Toiseksi sitä pelkää, että on päiväunien jälkeen vain entistä väsyneempi. Lisäksi koskaan ei voi tietää kestääkö Eemin päiväunet 15 minuuttia vai kaksi tuntia. Eli ei edes uskalla pötkähtää, koska voi tulla lähtö sohvalta.

Päivällä nukkumaton vauva kuormittaa todella, sillä mitään ”omaa-aikaa” ei ole. Lisäksi vauvan kanssa oleminen ja hänen hoitaminen on intenssiivistä ja väsyttävää puuhaa. Iltaa kohden niin äiti kuin vauva alkavat väsyä. Vauvan väsymys ilmenee itkuna ja äidin väsymys turhautumisena. Eräs seuraajani vinkkasi minulle luettavaksi Imetyksen tuki Ry -sivulta artikkelia Vauvan kello. Siitä tuli valtavan hyvä mieli, sillä kuvaus oli ihan minun elämästäni. 

DSC_0658.JPG

Eemi herää usein yöunilta klo 7-9 välillä. Hän on aamupäivä todella hyväntuulinen ja haluaa seurustella. Hän viihtyy hyvän hetken sitterissä tai lattialla lelukaarta katsellen. Jossain kohtaa hän väsyy ja alkaa itkeä väsymystään. Hänet pitää auttaa päiväunille, hän ei nukahda itse. Tämän takia olemme aamupäivän usein menossa vaunuilla, sillä sinne hän rahoituu ja nukahtaa. Hän tosin tahtoo herätä, kun vaunut pysähtyy. Liikkeellä vauva varmistaa, että aikuinen on lähellä, eli ihan loogista havahtua siihen, että vaunut pysähtyvät. Olen aika monet lenkit tehnyt ja vienyt vaunut parvekkeelle ajatuksella, että nyt tyyppi on kyllä sikeässä unessa, vaan ei. Usein itku alkaa siinä kohtaa, kun saan parvekkeen oven kiinni ja takin päältä pois. Toki olen kokeillut käydä laittamassa tuttia ja heijailemsaa, mutta sen toistaminen 15 minuutin välein alkaa kiristää hermoja ja pääädyn ottamaan vaunut sisälle. Olen kuullut, että vauvan voisi opettaa nukkumaan ilman heijausta ja olenpa kuullut, että minä olen totuttanut hänet nukkumaan vain liikkuvissa vaunuissa. Vaunut vain ovat meidän ainut päivittäinen kulkupeli paikasta toiseen, eli en oikeen voi sille mitään. 

Aamupäivän unet ovat usein ne pisimmät päiväunet. On todella vaikea arvioida kauanko ne kestää. Menossa ne voivat kestää sen kolme tuntia ja kotona 45 minuuttia. Unien jälkeen Eemi on todella iloinen, jokeltelee, seurustelee ja jaksaa taas viihtyä itsekseenkin jonkin aikaa. Iltaa kohden alkaa maidon tankkaus ja unet lyhenevät pätkittäisiksi. Koska unet vähenee, on Eemikin tyytymättömämpi ja syli on ainut hyvä paikka. Kantoreppu on kyllä kovassa käytössä ja siinä Eemi nukkuu usein toiset pidemmät päiväunensa. Jos menemme vielä iltapäivällä/illalla vaunulenkille, Eemi nukkuu myös silloin lenkinpituiset päiväunet. Ennen yöunille nukahtamista on itkettävä uni-itkut ja Eemi rauhoittuu nukkumaan noin 22-23.

DSC_0660.JPG

Eemi on mielestäni rauhallinen ja tyytyväinen vauva, mutta hän ei viihdy yksin kauaa, hän haluaa olla lähellä ja liikkeessä. Hänen nukuttamiseen päivällä pitää nähdä vaivaa ja hänet on autettava uneen. Usein koen turhautumista, kun saan hänet nukkumaan sylissä ja haluaisin laskea hänet johonkin sillä sekunnilla hän räväyttää silmät auki. Koko ajan ei jaksa olla vaunuttelemassa ja kaikkea ei voi kantorepunkaan kanssa tehdä. Toki koko ajan pitenee myös ne hetket, että hän viihtyy esimerkiksi lattialla pidempään itsekseeen.

Eemi ei ole ollut koskaan letkeä vauva, joka vain chillaisi päivät. Hän ei ole nukkunut 3-4 tunnin unia, syönyt ja alkanut nukkua taas. Kerhoissa olen huomannut muiden vauvojen nukkuessa, että Eemi on eri sarjaa. Muut ne herätessäänkin köllöttelevät tyytyväisinä vaunukopassa. Olen kuullut, että toiset äidit oikein odottavat, että vauva herää, jotta sitä pääsee hoitamaan ja toiset ihan ihmettelevät, miksi oma lapsi nukkuu niin paljon. Facebookin vauvaryhmät ovat täynnä nukkuvan vauvan kuvaketjuja, joihin minulla ei ole yhtään kuvaa. En ymmärrä miten jotkut voivat noin vain nukahtaa sinne missä nyt sattuvat olemaankaan! On siis todellakin selvää, että vauvat ovat todellakin yksilöitä ja hyvinkin erilaisia. Kaikenlaisia välineitä kuitenkin löytyy unta tukemaan, on koliikkikeinu, tuudittava vauvanpatja, sitteri ja unipesä. Toistaiseksi vain rintareppu on ollut hankinta ylitse muiden. 

Miten teillä nukutaan päivisin?

-Iida

LUE MYÖS

Miten meillä yöt nukutaan?

Kommentit (17)
 1. Olisit voinut melkein kirjoittaa mun vauvasta hän nukkuu pisimmät päiväunensa eli about tunnin aamupäivällä, kun ulkoillaan esikoisen kanssa. Muut unet on pätkiä 15-45min ja useimmiten nukutan suosiolla liinaan tai kantoreppuun. Välillä tuntuu että päivät on yhtä nukutusta olis helpompaa jos vauva olis edes sitten tyytyväinen vähillä päikkäreillään, mutta kun ei ole, vaan väsyy sitten tosi nopeasti ja taas pitää hytkyä ja heilua että hänen korkeutensa pääsee uneen. Mua kyllä raivostuttaa jos joku tulee kommentoimaan että ei sais opettaa hytkymiseen/liikkeeseen tms, mutta minkäs teet jos vauva muuten karjuu täyttä kurkkua? kaikki vauvat eivät vaan ole niin taitavia rauhoittamaan itseään kun toiset. Mun vauva on vaativa temperamentiltaan muutenkin, tarvii lähes jatkuvasti seuraa ja syliä. Esikoinen oli samanlainen, ja on edelleen suuritarpeinen 2v.
  Mun vauva nukkuu myös yöt huonosti että mulla ei näissä uniarpajaisissa oo kovin hyvä tuuri käynyt

  Toivottavasti Eemin päiväunet paranee hänen kasvaessa koska ymmärrän todella että tarvitset sitä omaakin aikaa päiviin!

  1. Huh, voimia sinnekin! Tosiaan itsekin olen kuullut, että olen opettanut nukkumaan liikkeessä, mutta tietysti sitä yrittää kaikkensa, että toinen nukkuisi ja olisi rauhallinen. Eli varmasti jokainen yrittää parhaansa ja haluaa parasta lapselle.

    

 2. Meillä esikoinen on varmaan parhaiten nukkuva lapsi ikinä ja ihmettelinkin hänen vauva-aikanaan, että miten niin muka joidenkin vauvat ei nuku.
  Kuopuksen synnyttyä todellisuus iski 😀
  Päiväunet menivät ekoina kuukausina lähinnä sylissä ja yötkin oli aika perseestä. Päikkäreiden nukkuminen parani vasta sitten, kun selkeästi oli vain kahdet unet.
  Ymmärrän täysin mitä tarkoitat sillä, että päivällä tarvitsee pienen hengähdystauon!

  1. Voi ei, niin mystistä tämä nukkuminen ja miten toiset nukkuu ja toiset vaan ei! Pakko uskoa, että meilläkin aika auttaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *