Lukeeko kukaan enää blogeja?

Blogin kirjoittaminen tuntuu suorastaan kivikautiselle. Välillä minusta tuntuu, että olen joku muinaisjäänne, kun en ole TikTokissa, vaan kirjoitan blogia. Tuntuu siltä, ettei kukaan enää kirjoita blogia aktiivisesti. Toisaalta tuntuu siltä, ettei kukaan myöskään lue enää blogeja, minkä takia ei ole järkeä kirjoittaakaan. Kellään ei tunnu olevan aikaa lukea blogeja, vaan halutaan lyhytkestoista sisältöä nopeasti ja helposti.

Olen itse miettinyt, että onkohan parhaat päiväni ohitse. Blogini analytiikka kertoo, että blogini kävijät ovat vähentyneet. Vielä vuosi sitten blogiani on lukenut kuukaudessa 50 000 yksittäistä ihmistä ja sivunäyttöjä kerääntyi helposti 250 000 kuukaudessa. Viime kuukausina yksittäisiä lukijoita on ollut 35 000 kuukaudessa ja sivunäyttöjä noin 140 000. Toki olen kirjoittanut harvemmin, joka osaksi vaikuttaa ”tulokseen”. Koko kuuden vuoden aikana, jonka blogini on ollut olemassa, on sivua ladattu 8 miljoonaa kertaa, mikä taas tuntuu todella paljolta.

Tällä hetkellä on valtava määrä erilaisia sovelluksia. Välillä oikein ahdistun siitä, että pitäisi olla kaikkialla. Pitäisi jotenkin olla ”aallon harjalla”, tietää missä mennään ja seurata trendejä. Sosiaalinen media muuttuu todella nopeaan tahtiin ja ilmiöt elävät aina vain hetken, kunnes tulee jotain uutta.

Blogin kirjoittaminen tuntuu siltä kuin olisi kiinni menneessä. Toisaalta se tuntuu taas todella turvalliselta muutoksen keskellä. Se on minulle kaikkein ominta tekemistä! Tykkään kirjoittaa, koen, että se on minulle luonteva tapa ilmaista itseäni. Muistan aina sen päivän, kun lapsuuden kotiini tuli pöytätietokone. Ja vain ja ainoastaan sitä varten, että minä sain kirjoittaa tarinoita koneella paperille kirjoittamisen sijasta!  Rakastin kirjoittaa ja rakastan edelleen! Kirjoittaminen on seurannut mukanani lapsuudesta asti.

Blogien kuolemasta on puhuttu jo kauan. Alkuun tuli Youtube-videot, sitten podcastit, Reelsit ja Tiktokit. Silti blogit pitävät pintansa. Haluan uskoa, että blogeille on myös paikka tulevaisuudessa!  Moni sovellus voi koska tahansa kaatua tai lakata olemasta. Blogi ei voi samalla tavalla lakata. Blogin sisältö on paljon pysyvämpää. Se jää hakukoneisiin ja ihmisten etsiessä tietoa, he usein päätyvät lukemaan blogeja. Blogit mahdollistavat myös pidemmät tekstit ja aiheeseen syventymisen. Itse miellän ne tämän päivän aikakauslehdiksi tietyllä tapaa. Blogipostauksessa voi antaa jotain enemmän kuin Instagrampostauksessa tai kolmenkymmenen sekunnin videossa. Ihmiset ovat myös todella erilaisia, osa nauttii tekstin silmäilystä ja lukemisesta, osa taas tykkää katsoa videon muodossa olevaa sisältöä  ja osa kuunnella puhetta. Itse olen myös huomannut, että on paljon ihmisiä, jotka eivät ole Instagramissa, TikTokissa, Snapchatissa tai Facebookissa. Lähes kaikilla on kuitenkin saatavilla internet ja näin ollen pääsy blogeihin. Minullakin on blogissa enemmän lukijoita kuin seuraajia Instagramissa, joka on toinen pääkanavistani blogin rinnalla.

Toki voisi olla tervettä kehittää itseään ja hypätä pois mukavuusalueelta, mutta onko se aina tarpeen? Miksi pakottaa itseään tekemään jotain, joka ei tunnu luentavalta? Miksi pitäisi tehdä jotain vain siksi, koska kaikki muutkin tekee?  Tärkeää on tehdä sitä mistä tykkää ja kokee olevansa hyvä, silloin sisältökin on aitoa. Tällä hetkellä äänitän blogipostaukseni, jotta ne voi myös kuunnella. Koen sen olevan jo blogin kehittyneempi versio. Lisäksi koen tärkeänä keskittyä vain muutamaan mediaan. Olisi mahdotonta saada aika riittämään kaikkiin ja kyetä edelleen luomaan hyvää sisältöä. Erityisesti, jos haluaa olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa seuraajiin sekä lukijoihin ja oppia tuntemaan oman yleisön.

Blogin parhaat päivät saattavat olla ohitse, mutten kirjoita sen takia, että blogillani olisi mahdollisimman suuri yleisö, vaan ennen kaikkea sen takia, että tykkään kirjoittaa. Blogi ei ole koskaan ollut minulle mikään rahasampo, vaan pääasiallinen tulonlähteeni on Instagram. Blogi on usein muita medioita kalliimpi mainosalusta, sillä mainos on pysyvä ja jää elämään. Se tulee esiin hakukoneista, kun ihminen etsii tietoa netin syövereistä. Hinnan vuoksi blogiin on myös vaikeampi myydä mainoksia. Tämän vuoksi varmaan monet ammatikseen blogganneet lopettavat  ja siirtyvät muihin medioihin tuottamaan sisältöä. Tällä hetkellä raha tuntuu liikkuvan Instagramissa ja TikTokissa. Kanavat tavoittavat nuoria ja nuoria aikuisia. Blogit taas tavoittavat  vanhempia aikuisia, eli kohderyhmä on erilainen. Blogi on mediana hitaampi, se ei päivity monta kertaa päivässä, eikä joka päiväkään, sillä postauksen tekeminen teksteineen ja kuvineen vie aikaa. Somea käytetään usein itsensä viihdyttämiseen, nollaukseen, arjen jakamiseen, vertaistueksi, tiedon etsimiseen tai inspiraatioksi. Somessa halutaan saada uutta sisältöä nopeasti. Tämän takia muut kanavat painottuvat blogien sijaan.

Silti uskon blogien tulevaisuuteen. Se on oma tärkeä mediansa! Aion jatkossakin kirjoittaa blogia. En tiedä kuinka kauan, mutta niin kauan, kun se itsestä tuntuu vielä mielekkäältä. Ajatus, etten enää kirjoittaisi blogia, tuntuu hassulta. Toisaalta en näe itseni kirjoittamassa, kun kuvittelen itseni eläkeikäisenä.

Sain vasta näin ihanan palautteen blogistani!

Siis ihania sun blogikirjoitukset! En nykyään lue mitään muuta blogia, mutta sinulla kiinnostavat aiheet ja kirjoitusten otsikot toisensa jälkeen saavat aina palaamaan blogiin. Kirjoitat myös todella hyvin!

-Iida

KUVAT: Pinja Mitrovitch

tyo-ja-raha tyo oma-elama syvallista
Kommentit (69)
 1. petra - Sängyn alla
  16.11.2021, 20:23

  NO täällä toinen vastarannan kiiski! Huomaan tuhlaavani hurjasti aikaa instagramiin,kuitenkaan en postaa sinne juuri IKINÄ mitään. Eli käytännössä vain selaan ja selaan päättömästi. Oma blogini on hieman hiljentynyt, kun sille ei muka ole ollut aikaa… niinpä, koska se blogiaika menee aikaa tuhlatessa instassa tai vielä pahempaa facebookissa 😀 toisaalta sun lukiijoiden kommentit siitä, miten nuo ”joskus joka päivä päivittyneet blogit ovat nykyään instassa ja blogiin tulee vain kaupallisia” luo toivoa siitä, että meille vähemmän kaupallisille muuten vain kirjoittelevillekin on kuitenkin vielä tilaa ja paikkamme 🙂 taisit saada uuden lukijan, itse nimittäin mittinyt juuri postausta samasta aiheesta useamman kerran 😀
  http://www.sangynalla.fi

  1. Hei mahtava kuulla! Toki kirjoittaminenkin on sellaista, ettei sitä voi pakottaa. Mutta todellakin blogeille on edelleen tilausta, jos yhtään on aikaa fiilistä, niin todellakin❤️

 2. Itse lähdin Instasta kun se on semmoinen aikasyöppö, ja nyt sitten käyn lukemassa blogeja pari kertaa viikossa. 🙂👍

  1. Ymmärrän tosi hyvin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *