Meidän kesäsuunnitelmat

Lyhyesti sanottuna meidän suunnitelma kesälle on, että ei suunnitelmia.

Haluan vain olla. Juhannuksena tulee vuosi, kun jäin pois päivätyöstäni varhaiskasvatuksen opettajana. Jäin ensin kesälomalle ja sitten vanhempainvapaalle. Nyt juhannuksena vanhempainvapaa loppuu, jään kesälomalle viideksi viikoksi ja sitten aloitan hoitovapaan.

Jo ennen lasta kesälomani olivat vailla suunnitelmia. Ja se oli ihanaa. Silloin todella pystyi tekemään mitä lomalla kuuluu, eli lomailla. Ei ollut stressiä suunnitelmista ja aikatauluista. Silloin oli tilaa spontaaneille ideoille ja kohtaamisille. Silloin pystyi yhtäkkiä lähtemään Turkuun treffeille tai kesäiselle piknikille Töölönlahdelle. Tottakai aina on ollut jotain suunnitelmia, kuten käydä uimassa, tavata ystäviä, kiertää kirpputoreja ja syödä enemmän aamupaloja yhdessä. Ja viime kesänä tein listan minulle uusista kahviloista, joita kävin läpi itsekseni.

Työssäkäyvälle kesäloma on usein vuoden kohokohta. Omalla alallani kesällä pidetään pitkä loma, sillä pitkää lomaa toimintakauden muina aikoina on vaikea saada. Silloin sitä lomaa on aina todella odottanut ja viimeiset työviikot tuntuvat tuskalta.

Siinä mielessä tämä kesä on erilainen. En ole odottanut tätä samalla innolla kuin työssäkäyvänä. Loma kun ei poikkea tällä hetkellä arjestani hirveästi. Alkuun ajattelin, että jään kesällä ihan yksin vauvan kanssa, kun perheet lomailevat keskenään, kaverit lähtevät mökkeilemään tai ulkomaille reissuun. Kaikki aktiviteetit ja toiminnat jäävät kesätauolle, elämä hiljenee ja kaupunki tyhjenee. Mutta niinhän se oli ennen vauvaakin ja silti minulle riitti tekemistä. Ja rauhoittuminen on enemmän kuin paikallaan. Vaikka koko vuosi on ollut minulle ”lomaa”, on minun viikkoni olleet täynnä toimintaa. Meillä on ollut aina 1-2 Eemin terveyteen liittyvää käyntiä viikossa, yksi harrastuspäivä ja parit lounastreffit. Tekisikin mieli pitää kalenteri tyhjänä, eikä suunnitella kesää liian montaa viikkoa eteenpäin. Vuoden päästä kesälomakin saattaa olla erilainen, kovinkin odotettu ja sisältää jotain suunniteltua. Sen vuoksi haluan elää tämän kesän, kuin viimeistä kesäpäivää joka päivä ja nauttia olemisesta sellaisenaan ja tehdä mitä milloinkin jaksaa, huvittaa tai juolahtaa mieleen.

Ja valehtelisin, jos en mitään olisi miettinyt kesän suhteen! Olen minä, mutta en mitään päiviin sidottua. Tämä on Eemin ensimmäinen kesä ja minun viimeinen kesäni vanhempainvapaalla. Tarkoitus tehdä ainakin seuraavia asioita:

 •  Käydä päivä- ja yökyläreissuilla Suomen eri kaupungeissa. Kotimaassa on ihania kohteita ja Suomen kaikki kaupungit antavat kesällä parastaan, meillä on monia kesäkaupunkeja. Käydään Porvoossa, Hämeenlinnassa, Hangossa,  Turussa, Porissa, Kuopiossa, Tampereella ja Lappeenrannassa. Reissataan ystävien kanssa yhdessä ja osa ihan kahdestaan Eemin kanssa.
 • Käydä rannoilla ja uimassa. En ole Eemin kanssa käynyt vauvauinnissa, mutta nyt olisi kesän aikana mukava käydä kastamassa varpaat veteen.
 • Käydä piknikillä ja viettää aikaa ulkona. Puistoillaan ja leikitään.
 • Käydä uimastadikalla, tehdä retki Heurekaan, kierrellä kirpputoreja ympäri Suomen ja käydä Linnanmäellä.
 • Nauttia ystävistä ja heidän seurastaan. Juhlia muutamat häät ja syntymäpäivät.
 • Olla kotona ja käydä kotikotona. Nauttia Helsingistä ja Helsingin ihanista kohteista ja käydä suosikki kahviloissani.
 • Käydään kuntosalilla ja harrastetaan muutenkin liikuntaa, käydään lenkillä. Tai äitihän sitä liikuntaa harrastaa, mutta Eemi on mukana tsemppaamassa.
 • Olla tekemättä mitään ihmeitä ja nauttia tylsyysestä. Nauttia Eemistä ja meistä.
 • Antaa aikaa kirjoittamiselle ja saattaa yksi projekti päätökseen.
 • Mennä aikaisemmin nukkumaan kuin tähän mennessä. Rauhoittaa illat. Nauttia niistä omalla parvekkeella.
 • Kerätä kukkia luonnosta. Nauttia luonnosta ja valosta. Tästä ihanasta ja erityisestä vuodenajasta.
 • Syödä tuoreita kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Nauttia kesän sadosta ja kotimaisista herkuista. Ja taltioida makuja pakkaseen!

Millainen kesä teille on tulossa?

-Iida

Lue myös viime kesän suunnitelmani, joka pätee edelleen Mitä haluan kesältä?

KUVAT / Dom Prantl

Kuvissa seurana Josefiina ja Bella-Eliana. Kurkkaa Josefiinan blogiin tästä!

Kommentit (7)
 1. Täällä kesä menee varmaan merko rauhallisesti kotosalla – esikoisemme on nyt kymmenen päivän ikäinen. <3 Tarkoitus on vaunulenkkeillä lähiympäristössä, käydä kivoissa lounaspaikoissa ja kesäkahviloissa ja nauttia ja olla vaan kesästä pikkuvauvan kanssa. Aika erilainen kesä kuin aiemmat, kun ei ole tiedossa reissuja mihinkään ulkomaille tms. 🙂

 2. C:llä ei oo kesälomaa (säästää syksyyn) ollenkaan niin meki pitkälti Helsingissä tää kesä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *