Kiinnitetty postaus

Mitä jos jotain sattuu? – Ajatuksia henkivakuutuksesta

Kaupallinen yhteistyö: If Henkivakuutus

Aika montaa kertaa olen tullut miettineeksi sitä, että mitä minun lapselleni käy, jos minulle sattuu jotain?  Yksinhuoltajana asia on monta kertaa käynyt mielessäni, sillä ei ole toista vanhempaa turvaamassa lapsen arkea ja sen jatkuvuutta. On vain yksi vanhempi. Erityisesti mennyt kevät toi pelon todella lähelle. Mietin usein, että mitä jos minä joudun sairaalaan pidemmäksi aikaa, kuka lastani hoitaisi? Mitä, jos sairastun vakavasti?Mitä, jos minä kuolen? Mitä, jos minua ei olekaan? Kuka turvaa lapseni elämän taloudellisesti?

Äitinä olen huomannut, että lapsi muuttaa kaiken. Tavallaan mikään ei muutu, mutta moni asia muuttuu. Omat arvoni muuttuivat lapsen myötä. Nuorena naisena, ja sinkkuna, saatoin suhtautua elämään melko kevyesti. Ajattelin, että se tapahtuu mikä on tapahtuakseen. Oma kuolema tuntui melko kaukaiselta ja epätodennäköiseltä nuoren aikuisen näkökulmasta. Suoraan sanottuna en edes harkinnut henkivakuutuksen ottamista ennen lasta. Matka- ja tapaturmavakuutus olivat ne, jotka tuntuivat tärkeiltä. Usein henkivakuutusta ei pidetä niin tärkeänä tai minä en ainakaan, vaikka eihän kuolema katso ikää ja elämäntilannetta. En, vaikka minun isäni oli kuollut äkillisesti ja äitini jäänyt viiden lapsen yksinhuoltajaksi. Ajattelin, että se on eri juttu. Ei yksin elävänä osaa ajatella, sillä minulla ei ollut ketään kenen hyvinvointi olisi ollut tärkeämpää kuin omani.

Sitten tuli lapsi. Huomasin, että hänen elämänsä riippuu minusta. Se pienen pieni ihminen elää vain, koska minä pidän hänet hengissä ruokkimalla ja vastaamalla hänen tarpeisiinsa. Se tuntui hurjalta. Samalla sain elämääni merkityksen. Minä olin jollekin tärkeintä. Se antoi voimaa jaksaa vaikeinakin hetkinä.

Ajatus henkivakuutuksestakin alkoi muuttua. Aloinkin pitää henkivakuutusta lapsen kannalta tärkeänä asiana. Ymmärsin, että minun tulisi ottaa henkivakuutus lapseni turvaksi. Se olisi hänen etunsa, jos minulla olisi vakuutus. Koskaan ei tiedä mitä elämä tuo mukanaan. Ennen lasta olin elänyt toisin, ajatellut toisin. Mutta lapsi sai pysähtymään. Rakkaus lapseen sai pysähtymään. Rakkaudesta siihen pieneen ihmiseen haluaa tehdä kaikkensa. Sitä haluaa turvata pienen elämän ja turvallisuus nousikin yhdeksi suureksi arvoksi omassa elämässä.

Liian usein lapsi ja lapsen tarpeet menevät kaikessa aina omien edelle. Usein oma ruoka odottaa ja kahvi jäähtyy. Sitä ei muista, koska pesi hiukset viiimeksi tai osti itselleen uuden vaatteen, vaan vanhoilla mennään loppuun asti. Lapsi on aina ruokittu, puhdas ja lapselle on kaikki vakuutuksesta alkaen. Lapsen lisäksi koti ja irtaimistokin on vakuutettu. Kaikki muu tuntuu olevan tärkeämpää ja menevän edelle. Jotenkin sitä ajattelee, ettei mitään käy ja unohtaa itsensä.

Todellisuudessa, jos lapsi on ykkönen, tulisi hänen etunsa takia hankkia henkivakuutus. Se on hänen turvansa. If henkivakuutus, jonka Kaleva myöntää, korvaa sairauden ja tapaturman aiheuttaman kuoleman. Voit valita vakuutuksen määrän oman elämäntilanteesi mukaan. Itse olen valinnut vakuutuksen määräksi 100 000 euroa, joka maksaa 68€/vuosi, eli alle 20 senttiä päivässä. Olen liittoasiakas, sillä kuulun OAJ:in ja saan vakuutuksen todella edullisesti. Lisäksi saan liiton neuvottelemat edut. Ifin ja Kalevan yhteistyöliiton jäsenenä saa henkivakuutuksen Suomen edullisimpaan hintaan. Ifin sivuilta näet yhteistyöjärjestöt ja yhteistyöliitot.

Vakuutuksen summa maksetaan vakuutetun omaisille, puolisolle ja lapsille. Vakuutuksen ottaja voi nimetä myös muun edunsaajan korvauksen saajaksi. Oma edunsaajani on tietysti lapseni. Summan voi käyttää vaikka perintöverojen maksamiseen, elämisen kustannuksiin, lainan lyhentämiseen, jos minulla kuollessani on asuntolainaa tai hautajaiskuluihin. Ehkä lapseni lähtee Interrail-matkalle muistelemaan minua, kuten itse tein isäni henkivakuutusrahoilla. Käytin ne Interrail-matkaan ja en kadu yhtään! Uskon, että isäkin olisi ollut tyytyväinen, että käytin ne johonkin, joka teki minut onnelliseksi ja johon minulle ei olisi muutoin ollut mahdollisuutta.

Harvoin omaa kuolemaa haluaa ajatella. Tai tulee edes ajatelleeksi silloin, kun kaikki on hyvin. Siihen varautumista pidetään jotenkin jopa liioitteluna. Itselleni yksinhuoltajana testamentti ja henkivakuutus tuo mielenrauhaa ja turvaa siitä, että lapseni ei jää tyhjän päälle, jos minä menehdyn. Erityisesti menneen kevään aikana kiitin itseäni moneen kertaan, sillä hetkittäin pelko ja ahdistus olivat todellisia. Kyllä sitä vain pysähtyi miettimään, erityisesti kun teki töitä päiväkodissa, jossa kontakteja oli paljon. Sitä kysyi usein, että mitä jos.

-Iida

*Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn tekemä viimeisin hintavertailu 9/2016

suhteet ajattelin-tanaan lapset raha
Kommentit (4)
  1. Pikkupallero
    29.8.2020, 15:07

    Minulla on henkivakuutus. Jos kuolen avomiehelleni menee 50% ja lapsilleni menee 25% ja 25%. Henkivakuutus on ihan ehdoton jotta eloon jäänyt selviää jotenkin taloudellisesti.Henkivakuutuksen hinta on pieni siihen nähden jos oikeasti kuolee ennenaikaisesti.

    1. Aivan samaa mieltä!

  2. Tosi ihania kuvia! 😍😍

    1. Hei kiitos! Niin munkin mielestä <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *