Mitä varusteita lapsi tarvitsee päiväkodissa?

Viime aikoina eniten kysytty kysymys on mitä varusteita päiväkodissa tarvitsee ja aionko kirjoittaa aiheesta postausta. Tässä se nyt viimein tulee! Lista on mietitty päiväkotia alottavien pienten taaperoiden näkökulmasta, mutta asiat pätee isompienkin lasten kohdalla. Kaikkia tässä mainittuja ei tarvitse olla mukana heti ensimmäisenä päivänä. Henkilökunta myös auttaa sinua mieluusti!

SISÄLLÄ

Tossut – Päiväkodissa on turvallisuussyistä oltava tossut jalassa. Myös aikuisilla on sisäkengät. Tossut tulisi olla sellaiset, jotka lapsen on helppo laittaa itse ja ottaa itse pois. Tai ainakin harjoitella niiden laittamista ja pois ottamista. Itse suosittelen nahkaisia tossuja. Niissä on hyvä pito, ne hengittävät ja ne venyvät, jolloin jalka voi kasvaa luonnollisesti. Monessa keinotekoisessa tossussa jalat hikoavat ja sukat on sitten märkänä. Tossujen sekä kenkien kanssa suositaan sukkaa, jossa ei ole liukeustepohjaa, jottei synny virheasentoja. Eli päiväkodissa suositaan ”normaalia” sukkaa. Pienellä kävelemään opettelevalla voi olla tossut, jotka on ommeltuna kiinni sukassa.

Vaatteet – Kaikkien lapsen päiväkotivaatteiden tulee olla mukavia, joissa voi leikkiä ja liikkua. Vaatteiden tulee kestää lapsen leikit ja mahdollinen likaantuminen. Unohda kireät ja tiukat vaatteet sekä vaatteet, joihin et halua tahroja. Vaatteissa on hyvä miettiä myös lapsen omatoimisuutta, päiväkodissa harjoitellaan pukemista ja riisumista itse. Mitä helpompi vaate on pukea, sitä toimivampi se on päiväkodissa.

Varavaatteet – Lapsen lokerosta on hyvä löytyä aina varavaatteita. Mielestäni kaksi vaatekertaa on hyvä määrä, eli kaksi paitaa, kahdet housut, kahdet sukat ja useammat alushousut eritoten, jos lapsi opettelee kuivaksi. Huomio varavaatteissa vuodenajat. Liikaa varavaatteita ei kannata olla, jotta lokero pysyy siistinä.

ULKONA

Talvella – Lapsi tarvitsee villahaalarin ja toppahaalarin. Yhdistelmä toimii pakkaslukemissa. Kun pakkasta on vähemmän, pelkkä toppahaalari riittää, toki lapsesta riippuen. Etelen talvessa ollaan usein plussan puolella ja sää on märkä. Tällöin liikkuvalle lapselle toppahaalari ja kuravaatteet on liikaa ja tarvitaan välikausihaalaria talvellakin. Lapsi tarvitsee säänmukaiset asusteet, eli villasukat, toppahanskat, kypärämyssy ja pipo tai näiden yhdistelmä. Toppahaskoissa suosin pienillä lapsilla sellaisia, joissa on sivussa vetoketju ja ne saa ranteen kohdalta kiristettyä.

Varavaatteeksi talvella – Lokerosta on talvella hyvä löytyä villasukat, neuletakki tai paksumpi paita, toiset toppahanskat ja villatumput. Lapselle voi lisätä vaatetta lämpötilojen mukaan tai vaihtaa esim. hanskoja, jos toiset kastuu.

Keväällä ja syksyllä – Lapsi tarvitsee villahaalarin ja välikausihaalarin. Alkukeväästä ja loppusyksystä näiden kahden yhdistelmä pitää lämpimänä ja muutoin riittää vain välikausihaalari. Itse suosin haalaria takin ja huosujen sijaan. Päiväkodissa haalari on helpompi, helpottaa aikuisten työtä ja samalla haalarin kanssa lapsen on helpompi opetella pukemaan itse. Lapsi tarvitsee säähän sopivat asusteet, kevyempi pipo, kauluri, lapaset ja välikausirukkaset.

Varavaatteeksi keväällä ja syksyllä – Lokerosta on hyvä löytyä lapset ja toiset välikausirukkaset. Näitä voi vaihdella saan mukaan. Mahdollisesti myös neuletakki tai paksumpi paita.

Kesällä – Lapsi tarvitsee hatun, jossa on mieluusti lippa tai iso lieri-reunus. Lisäksi hän tarvitsee ulos housut, ne voi olla shortsit, trikoot tai college-housut ja uhuen neuletakin tai paidan. Ulkoilussa olleilla housuilla ei oleilla sisätiloissa. Huomio lämpötila vaatetuksen miettimisessä. Jos kesä on kylmä, mahdollisesti ulkohousut ja takki voivat olla toimiva yhdistelmä.

Varavaatteeksi kesällä – Lokerosta on hyvä löytyä varalta ulkoiluun sopivat housut ja neule tai paita.

Sateella – Sadevarusteet ovat koko vuotisia ja päiväkodilla on hyvä pitää jatkuvasti yhtiä kurahousuja, -takkia ja hanskoja sekä kumisaappaita. Suosittelen ehdottomasti vuorettomia kurahanskoja, vuorelliset alkavat haista hyvin pian. Muutenkin kuravaatteissa suosin vuorettomia versioita, silloin niitä on kaikkein helpoin yhdistellä muiden ulkovaatteiden kanssa säähän sopivaksi. Sadevaatteet ovat Suomen sääolosuhteissa kovassa käytössä ja suosittelen panostamaan vaatteiden laatuun ja huolehtimaan, että lapsella on aina sopivan kokoiset kuravaatteet päiväkodilla.

Kengät – Lapsella tulee olla säähän sopivat kengät. Kenkien tulee olla oikean kokoiset ja tukevat lapsen jalkaan. Suosittelen, että kengät ostetaan ammattilaisen avustamana. Suosin itse tarralla kiinnitettäviä kenkiä, ne helpottavat henkilökunnan työtä ja tukee lapsen omatoimisuutta. Juuri kävelemään opettelevalla ulkokäyttöön tarkoitetut tossut ovat toimivat ja kenkä vasta, kun lapsi osaa kävellä.

Yleistä – Ulkovaatteissa on hyvä miettiä käytännöllisyyttä. Usein lapsiryhmässä on yli 20 lasta, joiden kanssa ulkoillaan kahdesti päivässä. Mitä vähemmän on yksittäisiä osia, nauhoja ja solmisia, sitä nopeammin aikuiset pääsevät lasten kanssa ulos. Henkilökunta nostaa, kumartuu ja kyykkii todella paljon ja heidän ergonomiaa on hyvä ajatella.

Erityisesti kuravaatteita suosittelen kankkimaan kahdet. Silloin ei tarvitse stressata pesemistä ja kuivumista. Toisinaan haalari voi likaantua tai käydä pissavahinko, jolloin haalari on pestävä. Tämän takia on hyvä olla jonkinlainen varahaalari olemassa. Useammat varusteet takaavat myös sen, ettei varusteita tarvitse aina kuljettaa edestakaisin kodin ja päiväkodin väliä. Yhdet kuravaatteet voi aina olla päiväkodilla ja kotikäytössä on sitten toiset.

MUUTA

Vaipat – Lapsi tarvitsee päiväkotiin omat vaipat, joku kertakäyttöiset tai kestot. Kestovaippat viedään päivittäin kotiin pesuun ja tuodaan puhtaita tilalle. Kertakäyttöisiä kannattaa ottaa mukaan koko paketti ja tuoda uusi paketti, kun vaipat näyttää loppuvan. Vaippatilannetta on hyvä käydä välillä katsomassa. Päiväkodin henkilökunnalta on hyvä kysyä toivovatko he teippi- vai housuvaippoja. Itse toivon vanhemmilta teippivaippoja työni nopeuttamiseksi ja kuormituksen vähentämiseksi.

Unikaveri – Lapsella on hyvä olla mukana oma tärkeä esine kotoa. Joilloin on jokin tärkeä pehmolelu tai vaikka harso, josta saa lohtua päiväunilla. Toisilla kotona ei ole mitään tärkeää pehmolelua, mutta päiväkodissa sen merkitys saattaa korostua.

Tutti ja/tai tuttipullo – Mikäli lapsi vielä tarvitsee tuttia tai tuttipulloa, tulee sellaiset olla mukana. Joskus ne tuovat aloituksessa turvaa ja lohtua, vaikka jäisivätkin myöhemmin pois.

Juomapullo – Lokerossa on hyvä olla oma juomapullo. Huolehdi, että pullo käy kotona pesussa tasaisesti.

Lääkkeet – Pääasiassa päivähoidossa ei lääkitä lapsia, mutta toisinaan täytyy, jos lapsella on lääkitys (lyhyt tai pitkäaikainen). Lääkkeen tulee olla alkuperäisessä pakkauksessa ja siitä tulee käydä ilmi annostus. Lääkkeestä tehdään aina hoitosuunnitelma. Lääkityksestä on keskusteltava henkilökunnan kanssa.

Valokuvia – Ikävää helpottamaan lapsella voi olla mukanaan kuvia tärkeistä ihmisistä.

Hygienia – Lapsesta riippuen mukana voi olla oma voide tai rasva (esim.atopia yms), oma hiusharja ja ponnareita tai muuta tarpeellista.

Reppu – Siinä kulkee kaikki oleellinen päiväkodin ja kodin välillä. Reppuun sujahtaa pyykkipussi ja paperilaput lokerosta. Kotona reppuun voi pakata uudet varavaatteet kuljetettavaksi päiväkodilla tms.

HUOMIO NÄMÄ

Pidä lokero siistinä! Laitosapulaiset ja päiväkodin siistijät eivät voi siivota lokeroa, jossa tavarat pursuilee. He pyyhkivät tyhjiltä pinnoilta. Lokero on hyvä käydä läpi ja vaikka tyhjätä ylimääräisestä aina ennen viikonloppuja.

Nimeä kaikki lapsesi varusteet, tavarat ja vaatteet. Päiväkoti ei ole vastuussa eikä korvausvelvollinen omaisuudestasi. Oikeat varusteet löytävät oikean lapsen ylle, jos ne on nimetty. Jos ryhmällisellä lapsia on mustat toppahanskat, on mahdotonta selvittää kenen on mikäkin pari. Nimeäminen on siis kaikkien etu! Teillä pysyy tavarat tallessa ja henkilökunnan on helpompi tehdä työtään.

-Iida

LUE MYÖS

Huomio nämä aloituksessa

Päiväkodin pehmeä alotus

KUVAT// Pixapay 1. ja 3. kuva qinomo, 2. kuva kaboompics

Kommentit (14)
  1. Päiväkodin aloittaminen - viisi vinkkiä - Valeäiti
    5.5.2021, 13:32

    […] tärkeämpi kuin vaikka sinä, pidä huoli että teillä on niitä kaksi. Tulee häviämään!) Iida on tästäkin kirjoittanut aivan mahtijutun, tsekkaa tämä! NIMIKOI KAIKKI. Lapsesikin. Heitä tavarat yhteen reppuun tai vaikka muovikassiin, johonkin jolla […]

  2. Tossuista: nahkaisten lisäksi Slipstopit on myös hyvät ja suositut tossut nykyään. Suosittelen tutustumaan! 🙂

    1. Meillä on sellaiset, ovat tosi toimivat kyllä, mutta jalka hikoo todella paljon ja yhdet tossut on muutamassa kuukaudessa kuluneet puhki ja nyt toiset kierroksella. Sen takia ostan nyt nahkaiset päiväkotiin. Mutta toki kaikki ei nahkaa halua käyttää, jolloin hyvä vaihtoehto. Tosin aika tiukat, etten tiedä miten lapset saa ite jalkaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *