Mitä vauvavuosi maksoi?

Mitä vauvavuosi on maksanut? Sain toiveen lukijalta kirjoittaa vauvavuoden kuluista. Esikoisen kohdalla joutuu todella hankkimaan aivan kaiken uudelle ihmiselle. En ole pitänyt kuluista excel-taulukkoa, vaikka olisi ehkä ollut mielenkiintoista kirjata niitä ylös! Jotkut kuluista perustuvat arvioon ja omaan muistikuvaan.

Korvike 3 880 €

 • Korvike käytössä syntymästä lähtien. Noin 3kk iästä aloitettu erilaisten allergiakorvikkeiden kokeilu ja 10kk ikäisenä Kelakorvaavuus. Meillä käytössä aminohappopohjainen korvike. Onneksi tämä kulu ei koidu kaikille, eikä hoito pitkity kuten meillä.

Vakuutus 400 €

 • Vakuutus on korvannut sairaalassa oloa, tutkimuksia ja lukuisia lääkärikäyntejä yksityisellä sekä poliklinikkakäyntejä sairaalalla ainakin 1000 € edestä. Vakuutus on korvannut myös atooppisen ihonhoitoon tarkoitettuja rasvoja 150 € arvoisesti ja monia lääkkeitä.

Vakuutuksen omavastuu 100 €

Suoliston mikrobitesti 350 € (vakuutus ei korvannut)

Synnytys 300 €

Ruoka 600 €

Pullon lämmittäjä 60 €

Vitamiinit, särkylääkkeet yms. apteekkikulut (D-vitamiini, maitohappobakteerit ja lisärauta) 80 €

Vaipat ja päivittäishygienia 700 €

Sitteri (käytetty) 60 €

Pinnasänky 100 €

Hoitopöytä 30 €

Turvakaukalo 300 €

Vauvan huoneen sisustushankinnat 100 €

 • Vauvalle ostettu matto, hylly ja taulun kehyksiä

Kylpyamme 16 €

Hoitolaukku (reppu) 80 €

Sadesuoja 50 €

Syöttötuolin tarjotin 40 €

Vuokra 1130 € (vauvan osuus asumiskustannuksista)

Vesi 100 € (vauvan osuus kustannuksista)

Vauvatanssi 50€

Newborn kuvaus 200 €

Valokuvakirja 50 €

Valokuvien teetätys 30 €

Vauvakirja 20 €

Ristiäiset 50 hengelle 300 €

1-vuotissynttärit 250 €

Passi ja passikuva 78 €

Vaatteet 1000 €

 • Tämä on täysi arvio. Joskus menee enemmän, joskus vähemmän. Nyt en ole hetkeen ostanut mitään, kun olemme käyttäneet samaa kokoa kauan. Suuri osa vaatteista on käytettyjä, mutta on myös uusia hankintoja, tossuja, kenkiä ja asusteita. Olen myös myynyt vaatteita 700 €:lla eteenpäin.

Lelut ja kirjat 300 €

 • Lelut ovat suurilta osin kirpputorilöytöjä, kuten Bublot ja Brio junarata. Uutena on ostettu leikkikeittiöön puisia ruokia ja välineitä. Kirjoihin on mennyt paljon rahaa, sillä olen halunnut ostaa omia suosikkikirjoja kotiin.

Tutit ja tuttipullot 80 €

 • Vauva on syönyt alusta asti tutteja, joita on pitänyt uusia, tuttipulloja on kuusi kappaletta ja niihin imupäitä on uusittu vuoden aikana

Ruokailuvälineet ja ruokalaput 70 €

 • Ruokalaput, lautaset, nokkamukit, pullot ja aterimet

YHT. 10 904 €

Summa on aivan kamala. Toki korvike on nostanut kuluja todella paljon. Oikeasti mietin välillä, että onko minulla joskus ollut noin paljon rahaa! Edullisemminkin olisi tottakai päässyt tästä vauvavuodesta. Listan asioiden lisäksi olen saanut paljon käyttötavaraa lahjaksi, kuten vaatteita, tutteja ja tuttipulloja sekä saanut lahjoituksena käytettyä tavaraa. Mummo on tehnyt lakanoita, peittoja, vilttejä ja neulonut villavaatetta todella paljon lahjaksi.

Monet asiat on valintoja. Niitä tekee päivittäin. Vaatteiden ostaminen käytettynä säästää, mutta aina käytettynä ei löydy sopivaa. Joskus ostaa uutta ja yhteen ulkohaalariin voi mennä se 100 €. Kaikki vauvatarvikkeet voi ostaa käytettynä, mutta toisaalta, jonkun on ostettava ne joskus uutena, jotta joku voi ostaa ne käytetyt. Panostamme ja säästämme eri asioista. Kyllä vaunut ja istuimet ovat vauvavuoden tärkeimpiä hankintoja, joihin menee helposti yli 1000 €.

Aina ei myöskään ole mahdollisuutta saada kaikkea ystäviltä ja lähipiiriltä. Joskus saattaa olla suvun ensimmäinen, joka saa vauvan tai ystäväpiirin ensimmäinen. Joskus välineet voivat olla vielä lähipiirin omassa käytössä, eikä niitä ole mahdollisuutta saada käyttöön. Saattaa olla, että joku joutuu hankkimaan kaiken itse.

Kirjojen ostamisen olisi voinut olla tekemättä, mutta minusta on ollut ihana joka palkkapäivä ostaa Eemille yksi kirja. Lastenkirjoista saa helposti maksaa 15-20 €. Ruokakuluissa voisi säästää tekemällä itse kaiken, mutta välillä valmis ruokapussit ovat niin paljon helpompia ja auttavat arjessa, vaikka yksi pussi onkin noin 1 € luokkaa. Emme harrastaneet vauvavuonna mitään muuta kuin kävimme tanssitunneilla reilun kuukauden ajan, kyseessä oli 50 € kurssi. Vauvauinnit ja muskarit ovat usein todella kalliita.

Listalla ei ole kaikkia isoja hankintoja, joita moni tyypillisesti ostaa. Joitakin asioita olen saanut. Ja monta kertaa miettinyt, että apua, jos sellaisetkin olisi pitänyt tähän vielä ostaa, kun korvike on vienyt kyllä kaiken ylimääräisen ja enemmänkin. Toki sitä olisi sitten karsinut muusta ylimääräisestä sinä kohtaa. Kuten toki nytkin on tehnyt jo itsensä kihdalla. Kyseessä ei kuitenkaan ole turhaan ostaminen tai velaksieläminen. Toki uutena äitinä tekee myös hutihankintoja, kun ei luonnollisesti vielä tiedä mikä on kannattavaa.

Laskin kuluihin myös asumiskustannuksia, perustuen arvioon, kuten vedenkin. Vettä kuluu kylvetyksiin ja pyykinpesuun, toki myös sähköäkin ennemmän kuin ennen yksin asuessa. Samoin myös pesuaineita. Alla vielä saatuja asioita.

SAATU

Yhdistelmävaunut 1200 € saatu blogipostausta vastaan

Patja saatu sukulaiselta käytettynä

Itkuhälytin 80 € lahjaksi Babyshowereilta

Potta saatu käytettynä

Otsakuumemittari 50 € saatu lahjaksi

Toinen turvakaukalo mummolaan saatu käytettynä

Lelukaari saatu käytettynä

Stokken Tripp Trapp syöttötuoli saatu käytettynä

Unipesä 50 € saatu lahjaksi

Lämpöpussi 100 € saatu yritykseltä lahjaksi

Kantoreppu 170 € saatu yritykseltä lahjaksi

Vanhempainvapaalla ja hoitovapaalla menettää eläkettä. Minun palkallani vuoden oleminen hoitovapaalla olisi noin 30 € vähemmän eläkettä kuukaudessa. Ja se on aika paljon! Olen hoitovapaalla 6 kuukautta, jolloin vaikutus ei ole niin suuri. Lisäksi on palkan menetys vuoden aikana, sillä äitiys-, vanhempain-, ja hoitovapaa ovat silkkaa rahan menetystä. Tietenkään tätä aikaa ei voi ajatella rahassa, tottakai on ollut suuri rikkaus olla kotona. Mutta aika suuresti äitiys vaikuttaa eläkkeeseen ja tuloihin. Edelleen naiset ovat pääosin vauvan kanssa kotona, jolloin miehille ei tule samaa menetystä.

MUUTA

Menetettyä eläkettä arviolta 60€ kolmen hoitopaa kuukauden ajalta vauvavuoden aikana, sillä hoitovapaalla eläkkeen kertyminen on noin 10 €/kk (äitiys ja vanhempainvapaalla on kertynyt eläkettä normaalisti vakituisen työn ja jatkuneen työuran takia)

Menetettyjä tuloja 14 000 €

Saatu lapsilisä 1752 €

Saatu elatusapu 2750 €

Vauvavuosi maksaa juuri sen verran, kun on valmis siitä maksamaan. Mitä olet mieltä?

-Iida

Kommentit (38)
 1. Voisin tähän siteerata poikaani joka sanoi omasta työstään että on maailman ihanin.

 2. Hämmentynyt äiti
  4.10.2019, 14:50

  Olen hämmentynyt tästä julkaisusta ja siihen liittyvistä kommenteista. Vähän jopa surettaa se että joku luettuaan tällaisen julkaisun harkitsee uudestaan perheen perustamista tai antaa sen vaikuttaa omaan päätöksentekoonsa, ikään kuin vauvan saanti ja vanhemmaksi tulemisen arvo olisi edes mitattavissa rahassa tai väistämättä tarkottaisi suurta taloudellista menetystä. Vauva tarvitsee rakkautta, ruokaa ja turvaa. Ensinnäkin se on ihmisen kulutustottumuksista ja omista arvoista (ja ehkä vähän luovuudesta) kiinni paljonko laittaa rahaa ja mihin. Toisekseen kaiken tarvittavan saa nykypäivänä hankittua käytettynä, ja moni niistä asioista joita vauva muka tarvitsee ovat usein täysin turhia ja oikeastaan jotain mitä ehkä se aikuinen tarvitsee tai luulee tarvitsevansa. Älkää siis ihmiset stressatko vauvan tuomaa taloudellista taakkaa – sellaista ei tarvitse olla olemassakaan. Kääntäkää mielummin huomio sisäänpäin ja kysykää itseltänne mikä oikeasti on tärkeää ja tehkää valintoja sen mukaan.Omia kulutustottumuksia voi siis kyseenalaistaa oli sitten vauva tulossa tai ei. On monta tapaa elää ja kuluttaa – tässä julkaisussa on vain yhden ihmisen todellisuus. Varmasti meidän perhe ei ole ainoa joille tällaiset ”vauvavuoden kulut” ovat täysin epärealistisia ja hämmentäviä väittämiä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *