Miten laihduttaa viisi kiloa?

Iidan matkassa

Hirveä stressi ja epäonnistumisen tunne. Taas joulu. Taas tulee vedettyä monena päivänä ähky. Aina joku juhla. Monessa lehdessä sekä blogissa olen jo törmännyt ohjeisiin, joiden avulla vältät jouluähkyn. MeNaisten vinkit tässä. Ei riitä, että jouluähky ahdistaa vaan pitää siihen perään tulla uusivuosikin. Kaikki ne lupaukset muutoksesta parempaan minään ja laihdutusprojektin käynnistäminen. Edes jouluna ei saa rauhassa syödä tuntematta huonoa omatuntoa siitä mitä suuhunsa laittaa.

Oma vuoteni on oikeastaan ollut epäonnistunut. Tammikuussa lupasin, että tänä vuonna laihdun viisi kiloa kesään mennessä. Kesällä en ollut laihtunut grammaakaan. Kiinnitin huomioini Lean In Five Weeks -haasteeseen, jossa luvattiin juurikin viiden kilon painon pudotus. Lähdin innoissani mukaan. En laihtunut yhtään ja olo oli epäonnistunut, sillä olin toiminut ohjeiden mukaan. Haasteen perustaja Tomi Kokko herätti minua kysymyksellä "Mitä saat sillä jos laihdut viisi kiloa, mikä muuttuu?". Ei mikään. Se on vain päähän pinttynyt lukema, joka nyt on vain toteutettava, joka naisen.

Minulla ja kahdella ystävälläni on ollut pitkään sama tavoite: Laihtua viisi kiloa. Kesän jälkeen päätimme yhdessä tähdätä joulukuntoon. Jouluun mennessä olisimme viisi kiloa laihempia. No on joulukuu ja muutama päivä vuotta enää jäljellä. En ole laihtunut ja olo on paska. No onneksi ei ole ystävätkään! Todellisuudessa olen lihonnut viisi kiloa eli olen 10 kg päässä tavoitteesta. Työ määrä on tuplaantnut. Todellisuudessa tekemäni treeni on vaikuttanut lihasmassani kasvuun ja näin myös painoon muttei kaikilta osin.

Himoterveelliseltä näyttävä elämäni on ollut muutaman kuukauden vain kulissi. Todellisuudessa olen tehnyt asioita, joita en normaalisti koskaan tee. Olen hyvin voinut myöhään illalla, 20 minuuttia ennen lähikauppani sulkeutumis aikaa, mennä hakemaan suklaapatukoita ja jäätelöä. Niitä olen mussuttanut illalla sängyssä hyvinkin tyytyväisenä. Äidilläni vieraillessa odotan muiden menevän nukkumaan, jolloin hiipailen keittiöön ja alan käymään kaappeja läpi. Hieman haastavalta tuntuu lähteä kohti uutta vuotta kun olen itselleni jo tämän vuoden jokaisena maanantaina luvannut, noin 52 kertaa, että nyt nousuun. Herkkuviikonlopun päätteeksi uuteen nousuun minua on siivittänyt milloin mikäkin motivaatio kuva.

Luin taannoin Kukka Laakson kirjoituksen Kaikki lasketaan. Ymmärsin viiden kilon tavoitteen olevan ihan liian suuri. Se ei ole mitenkään konkreettinen. Joku luku vain jossain, jota muistan ajatella aina kun käyn vaa'alla. Se ahdistaa taustalla, aiheuttaa stressiä henkisesti ja vaikuttaa kehooni kielteisesti. Tavoite on pilkottava paljon pienempiin osiin. Silloin saan onnistumisen kokemuksia nykyisten epäonnistumisten sijaan.

" Jos on iso ja kunnianhimoinen tavoite kieltäytyä kaikesta koko ajan, silloin pienikin pullanmurunen on suuri epäonnistuminen" -Kukka Laakso

Kiellän itseltäni kaiken. Joskus pelkän banaanin syönti tuntuu epäonnistumiselta kun saan hiilareita. Enkä tietenkään voi syödä Joulupukin kadulla tarjoamaa karkkia, sillä koko päivän vaivaisi epäonnistunut olo. Ja mitä tästä saa? No ainakin paljon negatiivita viestiä keholleni, en ole onnistunut vuoden yhtenäkään päivänä syömään niin kun olisin halunnut. Mistään herkuista ei ole voinut hyvällä omallatunnolla nauttia. Juurikin vuoden loppua kohti tiivistynyt stressi epäonnistumisesta laihdutus tavoitteessa, on vain lihottanut. Jari Sarasvuo sanoo seuraavaa: "Aseta mielummin 50%:n tavoite, jonka toteutat 100%:sti kuin 100%:n tavoite, jonka toteutat 50%:sti. Ei niin paljon kuin on mahdollista vaan niin vähän kuin on tarpeen". Ensi vuotta kohti lähden realistisin tavoittein. Pienet asiat vaikuttavat. Yhtenä päivänä teenkin pidemmän lenkin tai yhtenä päivänä jätän suklaalevyn ostamatta. Näistä pienistä muutoksista tulee ajan kanssa isoja muutoksia.

Haluan sanoa sinulle tärkeä lukijani, älä kiellä itseltäsi mitään. Luulen, että hyvässä seurassa nautinnolla syöty jouluruoka tekee sinulle vain hyvää! Ota rennosti, kuuntele itseäsi, nauti syömästäsi kaikin aistein ja lopeta laihduttaminen. Älä alota tulevaa vuotta laihdutuskuurilla, aloita se hyvillä ja kauniilla asioilla, pienillä teoilla, positiivisilla ajatuksilla. Ajattele miten hyvä olet tulevaan vuoteen, eikä niin, että sinun tulisi aloittaa tuleva vuosi muutoksella. Jos päädyt kuitenkin aloittamaan laihdutuskuurin, vältä minun tekemäni virheet, sillä näin ei onnistu kukaan. Mieti pieniä asioita arkeesi, joita haluat tehdä toisin ja kirjoita ne muistiin. Kirjoita muistiin myös ne asiat, jotka on hyvin, jotka ei kaipaa mitään muutosta.

Kommentit

LottaK2 (Ei varmistettu)

Kiitokset tästä kirjoituksesta, oli ajatuksia herättävää. Liikaa on tänä vuonna mun ajatuksiin hiipinyt ajatus, tätä ei sais nyt kyllä syödä. Ei kaikkea tarvikkaan lapata mahaa kohti, mut ei sais kokea kaikesta huonoa omaa tuntoa. Uusin ajatuksin eteenpäin. :)

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos Lotta kommentistasi! Kiva, jos kirjoitus herätti ajatuksia! Olen samaa mieltä, että liikaa tulee otettua stressiä syömisestä. Hyvällä mielellä ja sopivin määrin! Ihanaa joulua ja tulevaa vuotta!

Aino K.

Kiitos tästä! Tosi hyviä pointteja, itsekin olen nimenomaan tuota pohtinut paljon, miten aina vaan on epäonnistunut olo, jos ei koko ajan ole laihtumassa.

Munkin vuosi on epäonnistunut, olen päästänyt itseni lihomaan isommaksi kuin ikinä elämässäni. Ja herkästi tulen keskittyneeksi tällä hetkellä nimenomaan siihen. Vaikka tosiasiassa, olen tämän vuoden aikana kasvanut ihmisenä, mennyt eteenpäin elämässäni, enemmän kuin ikinä. Ehkä pari lisäkiloa voisi siinä viitekehyksessä antaa itselleen anteeksi.

Täälläkin, uusin ajatuksin uuteen vuoteen, pienempiä tavoitteita kerrallaan, useammin tyytyväisyyttä siitä kun on ihan oikeasti pysynyt suunnitelmassaan. Vaikka se sitten olisikin vain yhden keksin syömättä jättäminen töissä.

Kiitos hyvästä blogista!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos sinulle! Kiva kuulla, etä teksti herätti ajatuksia. Jaan kyllä kertomasi kanssasi, olen itsekin saanut kiloja ja tietysti se vaivaa. Mutta ei se ainakaan auta laihduttamiseen, että asia on mielessä koko ajan. Kyllä me olemme saanut vuoden aikana varmasti monta asiaa aikaan, ja moni asia on mennyt eteenpäin vaikka yksi asia olisi mennyt taakse päin. Ja juurikin se, että pieniä asioita, vaikka jättää yksi keksi syömättä! Niin ajattelin itse lähteä liikkeelle! Ihanaa joulun aikaa!

Babs

Iso peukku ja sydän <3

Ihanaa joulun odotusta!!

 

XOXO Babs

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos sulle <3 Ihanaa joulun odotusta takasin!

Toimitus
Toimitus

Hyvä kirjoitus ja kiinnostavaa pohdintaa! Nostamme tämän päivän puheenaiheeksi etusivulle :)

Iidaafel
Iidan matkassa

Iso kiitos! Tämä. Oli mahtava uutinen!

Mä haluaisin kysyä, että pitääkö sinun oikeasti pudottaa painoa 5 tai 10 tai yhtään kiloa? Havahduin nimittäin jossain vaiheessa siihen, että olen teinivuosista lähtien yrittänyt laihduttaa, vaikka ikinä siihen ei ole ollut terveydellistä syytä. Yllättäen keho vastustaa ajatusta laihtua normaalipainosta lähelle alipainon rajaa, mikä olisi se vallitseva kauneusihanne. Se on sitten eri asia jos haluaa syödä terveellisemmin, ei kai kukaan meistä nyt varsinaisesti ravitsemuksellisesti tarvitse niitä herkkuja, mutta painoindeksini on aina ollut kokolailla 21-22 eli mitään terveyshyötyä en saavuta painonpudotuksella. 

Samaa rataa (Ei varmistettu)

Meikäläinen havahtu siihen kun löysin terveystarkastuslapun 10 vuoden takaa...samas ajas oli tullu 10 kiloo lisää....painoindeksin ylärajoilla on menty jo pitkään...ei naurata. (Eli kyllä ainakin täälä päässä pudotustarve on todellinen.) Ja sama ikuinen jokaviikkoinen aloitus -no nyt! Ja ainainen epäonnistuminen ja huono omatunto. Eli kyllä oikeesti olis tarvetta pudottaa painoo ja pikaisesti - ennen kuin se on muuttunu + 20 kiloks. Aira Samulinkin tais josain haastattelus joskus sanoo et jos kilokin tulee, hän hoitaa sen heti pois. Fixu nainen. Eri asia on vaan se toteutus. Ahdistaa pettyminen itseen ja negoissa pyöriminen. Pitää kai ottaa eka tavoitteeks se vaatimaton -2kg...jos edes siinä onnistuu...

Iidaafel
Iidan matkassa

Kyllä kilot aika huomaamattomasti kertyy. Pieni tavoite on varmasti myös sinun kohdallasi paikallaan, juurikin se kaksi kiloa! Siitä alottaa, niin siitä on hyvä jatkaa! Tsemppiä!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista! Tämä kysymys on erittäin hyvä ja todella ajattelemisen aihetta... Ei mulla oikeasti ole mitään terveydellistä tarvetta laihtua. Ei tarvitse laihtua yhtään. Se onkin niin surullista, että olen keksinyt tästä jonkun pakon itselleni. Kiitos, kymys herätti ajatuksia! Olet oikeassa❤️

Roosa
Mangomalen

<3

Iidaafel
Iidan matkassa

❤️

Kiti

"Oli nainen kuinka kaunis tahansa, hän haluaa olla aina hivenen kauniimpi", totesi Muumimamma. 

Jokaisella tuntuu aina olevan mystiset 3-5 kiloa, jotka pitäisi laihduttaa, tai edes kiinteytyä ihan vähän. Syyllistyn siihen itsekin usein.

Terveellisyyteen on tietysti hyvä pyrkiä, mutta ruoasta stressaaminen ei sekään ole terveellistä. 

Tuossa viimeisessä kappaleessa tiivistit asian kauniisti. :)

Iidaafel
Iidan matkassa

Kylläpä muumit vaan ovat fiksuja! Kiitos sinulle palautteesta. Ruuan stressaamaninen saa kohdallani loppua! Kaikkea hyvää sinulle❤️

Kommentoi