Olen kuntavaaliehdokkaana Nurmijärvellä

Olen lähtenyt mukaan kuntavaaleihin

Olen Keskustan ehdokkaana kotikunnassani Nurmijärvellä.Muutin tasan vuosi sitten takaisin Nurmijärvelle asuttuani yhdeksän vuotta Helsingissä. Muuttaessani 18-vuotiaana Helsinkiin, ajattelin, etten varmasti tule takaisin. Pitkään emminkin muuttoa. Voisinko muuttaa ”maalle”? Voinko luopua hyvistä julkisista kulkuyhteyksistä? Voinko luopua kaikista palveluista? Ei Wolttia, ei kauppaa tien toisella puolella, ei junaa, eikä bussia viemässä paikasta toiseen 10 minuutin välein, ei take away smoothieta…

Vuoden aikana en ole kertaakaan katunut muuttoa. Olen ainoastaan katunut, etten muuttanut takaisin jo aiemmin. Vaikka tuntui, että jouduin luopumaan paljosta, olen saanut valtavasti tilalle. On aivan ihanaa, kun on tilaa olla, on aivan ihanaa, kun lenkillä tervehditään, vaikkei tunnettaisi, on aivan ihanaa, kun luonto on heti ovella, on aivan ihanaa, kun kaikki rakkaat asuu lähellä! Yhtäkkiä kaikki se mitä todella tarvitsen ollakseni tyytyväinen, onkin tässä ihan lähellä. Nyt en voisi kuvitella muualla enää asuvanikaan!

Heti muutettuani takaisin Nurmijärvelle viime keväänä, kyseltiin kiinnostustani kuntavaaliehdokkuuteen. Ajattelin, etten minä voi, koska en tiedä tarpeeksi kuntapolitiikasta eikä minulla ole mitään kokemusta kunnan hallinnollisista tehtävistä. Olen ihan tavallinen kuntalainen vain. Ajatus jäi kuitenkin muhimaan ja tänä keväänä minua kyseltiin jälleen mukaan ehdokkaaksi. Vuosi paluumuuttajana oli tehnyt tehtävänsä ja herättänyt kiinnostukseni kunnan kehittämistä kohtaan.Päätin, että haluan lähteä ehdolle.

Minulla on iso halu olla mukana kehittämässä Nurmijärveä ja sen palveluita. Haluan olla mukana vaikuttamassa kunnassa tapahtuviin asioihin, jotka vaikuttaa meihin kuntalaisiin. Haluan olla entistä tyytyväisempi nurmijärveläinen. Haluan olla tekemässä tästä meille kaikille parempaa asuinkuntaa. Meitä, juuri ihan tavallisia ihmisiä tarvitaan kunnanvaltuustoon!

Kuka minä olen?

Olen 28-vuotias ja yhden taaperoikäisen pojan yksinhuoltajaäiti. Ammatiltani olen varhaiskasvatuksen opettaja ja yrittäjä. Olen valmistunut varhaiskasvatuksen opettajaksi Helsingin yliopistosta vuonna 2015 ja työskennellyt Helsingin kaupungilla, mutta myös Nurmijärven kunnassa. Toimin tällä hetkellä yrittäjänä ja tuotan sisältöä sosiaaliseen mediaan kirjoittamalla blogiani ja ylläpitämällä Instagram -tiliäni. Aloitin kevytyrittäjänä vuonna 2018, josta olen siirryin täysipäiväiseksi toiminimiyrittäjäksi vuonna 2020.  Somekanavissani kerron elämästäni rehellisesti positiivisella otteella. Aiheenani on äitiys, ihmissuhteet, varhaiskasvatus, työelämä, unelmat ja ihana arki. Kanavani tavoittaa viikossa noin 60 000 yksittäistä kävijää, joista suurin osa perheellisiä nuoria aikuisia. Kanavieni kautta monet perheet saavat tietoa, tukea ja matalan kynnyksen apua lapsen kasvatuskysymyksiin. Somekanavani antavat oivan väylän vaikuttamiselle myös kuntaa koskevissa asioissa sekä kuntavaaleista tiedottamiseen.

Miksi Keskusta?

Tunnen useamman paikallisen keskustalaisen ja ehdolla on useita tuttuja. He saivat minut mukaansa Keskustaan.Vastaanotto onkin ollut todella huikea ja olen saanut tukea ihan alusta asti. Minut on otettu mukaan porukkaan ja  olen saanut sparrausapua kokeneemmilta. Mukana on myös monta nuorta ehdokasta itseni lisäksi, joka on upea juttu. Keskusta on kunnassani toiseksi suurin puolue, joka myös vaikutti ehdolle asettumisessa. Keskustan kuntavaaliohjelma on erittäin hyvä, se  huomio mielestäni kuntalaisten tarpeet vauvasta ikäihmiseen. Itselleni tärkeät teemat, yrittäjyyden tukeminen ja varhaiskasvatuspalveluiden kehittäminen sekä laadun takaaminen, nousevat ohjelmasta esiin.

Nurmijärven Keskustan kuntavaaliohjelmaan pääset tutustumaan tästä:  Keskustan vaaliohjelma 2021

Mikä minulle on tärkeää?

Äitinä ja varhaiskasvattajana erityisesti lapset ja nuoret sekä heidän perheensä ovat sydämelläni. Mikäli tulen valituksi kunnanvaltuustoon, haluan edistää lasten mahdollisuutta päästä lähipäiväkotiin ja yhtenäistää koulupolkua. Helsingissä oli haastavaa saada lasta lähipäiväkotiin ja muuttaessa ajattelin, että Nurmijärvellä sen täytyy onnistua. Eipä onnistunutkaan. Haluaisin, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus päästä lähipäiväkotiin ja sisaruksilla olisi mahdollisuus päästä samaan varhaiskasvatusyksikköön. Tämä tulisi turvata. Se helpottaa valtavasti perheen arkea ja poistaa kuljettamisesta johtuvaa stressiä.

Varhaiskasvatus tulisi nähdä osana koulupolkua. Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja sieltä kouluun. Yhtenäiseen polkuun tulisi kiinnittää huomioita. Tällä hetkellä kunnassa on lapsia, jotka ovat päiväkodissa yhdessä paikassa, eskarissa toisaalla ja sieltä menevät kouluun taas toisaalle. Kaverisuhteita tulee tukea ja esiopetusvuoden tukea kouluun siirtymistä paremmin.

Lisäksi kunnan valtuutettuna haluaisin kehittää kuntaa työnantajana, jotta se houkuttelisi varhaiskasvatuksen opettajia. Jokaisella lapsella on oikeus ammattitaitoisiin varhaiskasvattajiin, joilla on alan koulutus. Jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatuksen opettajaan ja tämä ei kunnassa toteudu lain vaatimalla tavalla. Työntekijöistä on pula Nurmijärvelläkin. Kunta on myös ulkoistanut suuren osan varhaiskasvatuspalveluista yksityisille toimijoille, jossa on aivan sama ongelma, eli pula pätevistä työntekijöistä. Tämä ajaa lapsia todella eri arvoiseen asemaan kunnassa. Osalla on opettaja ja osalla ei, osalla on koulutettua henkilökuntaa ja osalla epäpätevää. Kunnan on ehdottomasti panostettava opettajien rekrytointiin, erottua työnantajana ja näyttäydyttävä entistä huokuttelevampana. Mielestäni kunta voisi tarjota vertaismentorointia uusille opettajille. Tämä sitouttaisi työhön ja tukisi työssä pärjäämistä. Lisäksi vaaterahan myöntäminen varhaiskavatuksen työntekijöille on varteenotettava henkilöstöetu, jota haluan viedä eteenpäin ja varmasti houkuttelisi työntekijöitä.

Sosiaalisen median sisällöntuottajana somekiusaaminen ja -häirikointi on minulle valitettavan tuttua. Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa somessa eri kanavien parissa ja sitä myöten somekiusaaminenkin on lisääntynyt. Koronavuosi on entisestään lisännyt somenkäyttöä ja vähentänyt fyysistä kanssakäymistä, jonka vuoksi yhä useampi kokee yksinäisyyttä. Puolet somen käyttäjistä kokee tai on kokenut somekiusaamista. Tähän tulisi ehdottomasti puuttua löytämällä sopivia toimintamalleja. Turun kaupunki tarjoaa 3.-9.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille Someturva-palvelua.Tavoitteena on ehkäistä nuorten verkossa kohtaamaa kiusaamista ja puuttua siihen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa Someturva -sovelluksen avulla. Palveluun voit tutustua täällä. Palvelu olisi hyvä saada käyttöön myös Nurmijärvellä ja tätä haluaisin viedä vatuutettuna eteen päin.

Muista äänestää

Lähden innolla viemään lasten- ja nuorten sekä tätä kautta heidän perheidensa asioita eteenpäin kuntatasolla. Koen, että minulla on paljon annettavaa. Toivon voivani erottua myös edukseni ehdokkaiden joukossa. Olen samaistuttava, helpostilähestyttävä ja avoimesti oma itseni. Olen nuori nainen. Lisäksi olen yksinhuoltajaäiti, pienen lapsen vanhempi. Nuoria, erityisesti nuoria naisia, on ehdolla edelleen vähemmän kuin miehiä ja pienten lasten vanhempia, erityisesti äitejä, on heitäkin ehdolla vähän. Toivoisin voivani olla näiden ryhmien äänenä valtuustossa.  Haluan vaikuttaa olla vaikuttamassa juuri meidän puolesta, jotta me tulemme näkyväksi kunnan päätöksenteossa.  Haluan olla täällä tavallisena kuntalaisena toiselle tavalliselle kuntalaiselle!

Toivoisin herättäväni nuorten aikuisten kiinnostusta kuntavaaleja kohtaan ja lisätä nuorten äänestysaktiivisuutta. Viime kuntavaaleissa kaksi kolmasosaa nuorista jätti äänestämästä ja nuoret aikuisetkin äänestivät harvakseltaan. Se on iso harmi, sillä meidän arkeamme eniten vaikuttava päätöksenteko tapahtuu juuri kunnan valtuustossa. Kuntavaalit ovat tärkeimmät vaalit. Äänestä sellaista ihmistä, jonka haluat valtuustoon päättämään sinua koskevista asioista! Tietysti toivon saavani itse ääniä, mutta sitäkin enemmän toivon äänestysaktiivisuutta.

Muista äänestää!

Ennakkoäänestys on 26.5.-8.6.2021 ja vaalipäivä on 13.6.2021. Lisää löydät sivulta vaalit.fi

-Iida

PS. Toimintaani saa tukea esimerkiksi jakamalla postaustani!

Kommentit (37)
 1. Onnea matkaan! Hienoa, että olet ehdolla!

  Rehellisyyden nimissä olen tavallaan hyvilläni, etten voi äänestää Nurmijärven vaaleissa… Olisi kamala ristiriita, kun haluaisin äänestää Sinua henkilönä, mutta Kepu on minulle se toiseksi huonoin puolue (arvaat huonoimman, Persut).

  Vihervasemmistolaisena vegaani-feministinä kauhistelen Kepun meininkiä! Turkistarhaus on jees, lihansyönti ”kuuluu” ihmisyyteen, naiset kotilieden ääreen ja paras suurpeto on kuollut suurpeto. Ok, karrikoin raskaasti, mutta silti… Jos olisit Vihreiden riveissä, olisit ihan satahyvä ehdokas.

  Mutta kuten sanoit, ehkä pystyt tuulettamaan niitä vanhojen äijien mielipiteitä! Nuoria tarvitaan ja toivon, että menet läpi!! <3

 2. Sara Saramäki
  28.4.2021, 16:07

  Hienoa, että lähdit ehdolle! Olen itsekin nuori nainen ja pienten lasten äiti, joka haluaa myös edetä työuralla. Olen feministi. Koulutus- ja ympäristöasiat ovat minulle tärkeimpiä syitä olla politiikassa mukana. Olen aina asunut kaupungissa, mutta rakastan metsiä ja luontoa. Olen myös keskustalainen ja ollut jo tämän vaalikauden Espoon kuntapolitiikassa mukana. Nyt olen toista kertaa ehdolla. Haluan siis rohkaista sinua (ja kertoa myös täällä kommentoineille), että keskustassakin on paljon meitä tällä lailla ajattelevia ihmisiä. Tottakai on myös vanhoja jääriä, mutta niin on joka puolueessa. Täällä kommentoineiden kannattaa vilkaista keskustan uusia poliittisia ohjelmia, mm. perhepolitiikkaan liittyen. Voitte yllättyä positiivisesti!

  1. Hei kiitos todella paljon kommentistasi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *