Onko nää asiat ärsyttäneet sua?

Koen suurta tarvetta avautua viimeaikaisista ärsytyksistäni. Huomaan, että onnellisimmillani olen kotona ja lähialueen ympyröissä, mutta kun lähden liikkeelle, niin jo alkaa ärsyttää. Mitä enemmän on ihmisiä, sitä enemmän on erilaisia tapoja toimia ja sitä enemmän ärsyttää. Sosiaaliset tilanteet ja vuorovaikutuksessa oleminen ei aina ole helppoa.

Vaunuilla ja rattailla liikkuessa vaan alkaa todella usein ärsyttää. Hissit ovat todellinen ärsytyksen aihe. Näen punaista, kun useammat vaunut jonottaa hissille ja hississä matkustaa kävelytaitoisia ihmisiä. Tai ihmisiä, jotka voisi ihan hyvin mennä liukupostaisiin. Oikeasti ärsyttää vielä enemmän tuplarattailla liikkujien puolesta. Kauppakeskuksissa liikkuminen on sietämätöntä tämän ongelman takia. Hissit vain kulkevat kerrosten väliä, pysähtyvät ehkä kohdalle, jotta voit todeta, ettet mahdu kyytiin. Parhaimmillaan vaunuja on jonoksi. Ja sitten on vielä pyörät!

Itse liikun  junalla ja Helsingissä, Pasilan juna-asemalla, on iso työmaa. Aseman hisseihin mahtuu tasan yhdet vaunut, ne on TODELLA pieniä. Tässä taannoin sain purra hammasta, kun hissiin ryntäsi kasa ihmisiä, jotka tietysti ehtivät junasta ulos ennen vaunuja ja pyöriä. Sitten vaunut ja pyörät asettuivat jonoksi, sillä hissiin mahtui aina vain yksi kerrallaan. Matkalaukulliset tunkivat sitten aina väleihin. Mutta saipa jonotella mukavasti, että raiteelta pääsee ylös kulkusillalle. Kulkusillalta sitten sama homma alaspäin, jotta asemalta pääsee vaihtamaan raidetta tai ylipäätään pois vaunuilla. Kyllä kiristää pinnaa!

Toinen aivan riipivän ärsyttävä tapaus oli junassa matkalla Kuopiosta Helsinkiin. Minulla oli paikka vaunussa numero 4, jossa alhaalla on mm. pyörätuoli- ja vaunupaikat sekä paljon säilytyslokeroita matkatavaroille. Yläkerrassa taas on lasten leikkipaikka, jossa mekin Eemin kanssa istuimme. Olin jättänyt vaunut alas, melko lähelle lattialla olevaa pyörätuolin merkkiä. Se on kohta, joka mieluusti jätetään tyhjäksi sitä tarvitseville. Jos vaunuja on todella paljon, on ne laitettava kasaan matkatavarahyllyyn. Menin yläkertaan tavaroideni kanssa ja istuuduin mukavasti. Pian nainen tuli kiukkuisena kyselemään, että kenen vihreät vaunut ovat hänen paikallaan. Hän oli varannut vaunuilleen paikan numero 37 ja hän halusi vaununsa siihen. Monen mutkan jälkeen ilmeni, että minun vaununi (jotka ovat kyllä harmaat) olivat hänen ”paikkansa” tiellä. Hänen vaununsa olisi mahtunut siihen todella hyvin. Nainen puuskutti maksaneensa paikasta ja haluavansa vaununsa juuri siihen. Minua alkoi aivan järkyttävästi ärsyttämään, sillä hän oli varannut pyörätuolipaikan omille vaunuilleen. Ja näin ollen vei jonkun pyörätuolimatkustajan mahdollisuuden ostaa lippu kyseisestä junasta. Juniin ei voi varata vaunuilleen paikkaa, mutta hän ei tätä halunnut ymmärtää. Sen takia itse matkustan usein matkarattailla ja kantorepulla, että kulkupelin saa pieneen tilaan, jos junassa olisikin ihan täyttä vaunujen osalta.

Tässä taannoin olin Eemin kanssa pyörällä liikenteessä. Hän istuu takanani pyöränistuimessa ja meillä molemmilla on tietysti kypärät. Matkalla on lyhyt pätkä, jossa tien kummallakaan puolella ei ole pyörätietä, vaan pelkkä kävelytie molemmilla puolilla. Pyörän kanssa siis pitäisi ajaa autotiellä. Minusta ei kuitenkaan tunnu mukavalta ajaa autojen seassa vauva kyydissä. Ja olen tuon matkan ajanut kävelytiellä, sillä pian siitä alkaa yhdistetty pyörä- ja kävelytie. Pyöräillessäni tuossa kohdin, vastaan käveli keski-ikäinen mies. Lähestyessäni häntä, hän hyppäsi aivan yhtäkkiä pyöräni eteen ja jouduin jarruttamaan äkisti. Hän huusi minulle, että tässä ei saa pyöräillä ja jatkoi matkaa. Jäin aivan sanattomaksi järkytyksestä ja oli pakko katsoa Eemin kuntoa ensin, jonka takia en saanut yhtään mitään sanottua. Tilanne ärsytti aivan suunnattomasti, sillä siitä olisi voinut aiheutua todellinen vaaratilanne. Lisäksi ärsytti, etten saanut yhtään mitään sanottua tilanteessa. Ymmärrän, että hän halusi huomauttaa minun ajavan väärässä paikassa, muttei kenenkään eteen voi hypätä!

Onko sinulla vastaavia ärsytyksiä?

-Iida

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli
Kommentit (42)
 1. Yks ärsytyksen aihe lentokoneissa on, ku pyörät tömähtää maahan ja vyö valo sammuu ni hirvee ryntäys kaikilla ottaa niitä omia tavaroita ja alkaa seistä käytävillä jonona et varmasti pääsee ekana ulos koneesta! Siinä saa seistä 30min vielä rauhas ennen ku koneesta pääsee ulos ja mitä jos käyttää logiikkaa, et järjestyksessä tyhjennetään penkit ekoista riveistä ensin ulos etukautta ja takaovesta viimiset penkit. Mut ei, ku pakko rynniä käytävälle ja töniä ja supista matka kaverille ”mene mene, et päästään”. Ja kaikilla ei varmasti oo kiire jatkolennolle tai muuhun jatko yhteyteen.
  Sainpas avautua tästäkin ärsytyksestä 😄

 2. Pyörä-ärsytystä täälläkin. Olen myös nähnyt noita eteenhyppijöitä… Ei vaan aukea se logiikka, että mitä hyötyä vaarantaa oma turvallisuus, pyöräilijän (ja mahdollisen pikkukyytiläisen) turvallisuus sekä lisäksi vielä muiden jalankulkijoiden turvallisuus. Ei vaan oo ookoo, vaikka olisikin superlaitonta madella kävelyvauhtia kävelytiellä pyöränselässä.

  Toinen pyöräilyyn liittyvä ärsytyksenkohde; ihmiset, jotka seisoskelee keskellä niitä pyöräkaistoja (jotka usein saattaa olla jopa eriväriset kuin kävelykaista ja koiran kokoisilla pyörän kuvilla varustettu, että ei pitäis jäädä huomaamatta).

  1. Joo onhan se väärin ja laitonta, en ollut ihan perillä asian vakavuudesta ennen kuin otin selvää, että se tosiaan on ihan laitonta. Mutta ei se kyllä silti oikeuta hyppimään eteen.
   Ja toi on totta, pyöräteillä on usein ihmisiä seisomassa, erityisesti helsingissä bussipysäkit aina on sijotettu siihen pyöräkaistalle, ja kyllä ärsyttää! :DDD

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *