Onko pakko hyväksyä itsensä?

Iidan matkassa

Olen melkein vuoden haaveillut nyt siitä, että laihtuisin. Ennen laidutusprojektia, joka alkoi juurikin vuosi sitten, halusin laihtua sen klassiset viisi kiloa. Laihdutuksen aikana lihosin niin, ettei enää edes alushousut mahtuneet jalkaan. Päätin lopettaa laihdutuksen ja vain olla, ehkä painokin laskisi, kun siitä ei niin paljoa stressaa. Puhelin itselleni, että olen hyvä näin. Mutta minusta ei tunnu hyvältä, haluan nyt edes olla siinä lähtö tilanteessa! Mitään ei tapahdu ja se kuulkaa ärsyttää. Ja ärsyttää niin paljon, että olen jo pitkän aikaan syönyt siihen ärsytyksen tunteeseen. Ja ollut koko kesän treenaamatta yhtään mitään, jos työpaikkapyöräilyä ei lasketa. Pahinta on oikeastaan se, että en ole liikkunut, mutta en ole myöskään pienentänyt ruokamääriä, vaan syönyt kuten paljon liikkuessa, jolloin luonnollisesti olen saanut enemmän energiaa kuin olen kuluttanut. Puhumattakaan kaikesta lohtusyömisestä!

Oma laiskuus ärsyttää eniten tällä hetkellä, istun sohvalla urheiluvaatteissa ja haaveilen kiinteämmästä kehosta. Siis vain haaveilen, siinä se ongelma on. Istun ja ajattelen asiaa tekemättä mitään. Kuvittelen, että sporttimimmien kuvien katsominen Instagramista laihduttaa varmaan minuakin siinä istuessa. Ja suorastaan valehtelen itselleni sanomalla, että minun tulee hyväksyä itseni ja en vain laihdu, minun kuuluu olla tälläinen. Jos jotain haluaa, niin ei se kyllä näin tule.

Samaa teen myös muiden asioiden suhteen, mm. käsilläseisonnan suhteen. Haaveilen osaavani, mutten ole harjoitellut kuin kaksi kertaa koko vuotena. Nyt olen sitä mieltä, että minun ei tarvitse hyväksyä itseäni näin. Mutta en voi enää vain istua ja odottaa ihmettä, kyllä se on itse tehtävä. Kyllä. Haave pitää pilkkoa viikko ja kuukausi tavoitteisiin. Ja suunnitella treenit etukäteen ja pitää niistä kiinni.

Kolme viikkoa sitten sain kyllä tarpeekseni sohvalla löhötystä. Tajusin, ettei minun tarvitse hyväksyä itseäni näin, jos se ei tunnu oikealta. Suomeen paluun jälkeen kuntosalille meno ahdisti, mutta nyt olen treenannut salilla kolmatta viikkoa. Kirjasin tavoitteet ylös ja suunnittelin treenit kalenteriin. Ehkä ääneen sanominen auttaa, olen vastuussa teille kaikille. Oma haave muuttuu nyt teoksi  ja tässä joka päivällä on väliä.

Mutta nyt tavotteena on

  • käsilläseisonnan oppiminen
  • leuanvetojen tekeminen ilman kumpparia, väh. 2kpl
  • kiinteämpi vatsa
  • voimakkaammat käsivarret

PT Joosua "Jope" Visurin kanssa on treenit suunniteltu niin, että ne kulkee tavoitteita kohti, leanvetoharjoittelua on kaksi kertaa viikossa ja käsilläseisontaa kerran viikossa muun ohella. Jope suunnitteli mulle myös aika tappavan vatsatreenin, jota en oo vielä kyennyt tekemään kokonaan. Vatsan ja käsivarsien kiinteyttäminen vaatii kyllä osin myös rasvasta eroon pääsemistä, johon sitten laihduttaminen on vastaus. Voi kun sen vaan voisi kohdentaa juuri oikeaan paikkaan! Jonkin verran lisään nyt kävelyä, juoksua ja yritän tehdä edes yhden HIIT-treenin viikossa. Katsotaan mihin tällä asetelmalla pääse. Lisää Joosuasta voit lukea täältä.

-Iida

PS. Kuvissa näkyy melko hyvin reisien toispuoleisuus, vasemmassa reidessä on "monttu"! Kohta onneksi on oikeassakin samanlainen monttu, että on ees samaa paria!

I have been hoping to loose weight almost for a year now. A year ago I was 63 kg and wanted to loose 10 pounds but in the end I got more than 10 pounds bigger. I was so obsessed to loose weight and it made me a lot of stress. Now I wish that I never started! I would like to be 63 kg again. I have been so annoyed about my situation that I have been eating a lot. I have been eating for my emotions. I have been so unhappy with myself and didn't have any power to think training. And I didn't do any sports for all summer. I have been sitting on sofa and dreaming about loosing weight but still not doing anything about it. I thought that watching fitness pictures on Instagram makes me thinner as well. I have been trying to accept myself as I am but I realized that I don't need to. I don't feel good in my body so why should I accept it?  Three weeks ago I really got enough of myself. I took my self to the gym after 3 months break. I know what I want so I wrote my goals down and I made a plan. I have my Personal Trainer helping me to reach to the goals. I don't care about my weight but I want to be happy in my body and feel its mine. I'm going to write about my development and I am really motivated now. I hope to see some progress soon!

Kommentit

jermia
Itärajapakolainen

Saman saamattomuuden ja turhautumisen kanssa itsekin painin ja koittanut laihtua, liikkua, syödä oikein, mutta huomaan toisinaan, etten ole tehnyt asian eteen mitään moneen viikkoon. :/

j_a (Ei varmistettu)

Musta kuulostaa siltä, että tiedät erittäin hyvin mitä pitäisi tehdä, jotta saavutat tavoitteesi, mutta motivaatio sen sijaan puuttuu/vaihtelee. Voisiko olla niin, että tavoitteet ovat "väärät"? Ja väärällä tarkoitan sitä, että monella tavoitteet eivät ole lähtöisin siitä, mitä itse ihan aidosti oikeasti haluaa ja millaisia arvoja haluaisi oman toiminnan kauttaan toteuttaa. Vaikeasti selitettävä ajatus, mutta ehkä sait kiinni siitä mitä ajan takaa! Jos tämä näkökulma motivaatioon kiinnostaa, suosittelen lukemaan Teemu Ollikaisen kirjan Syö mitä mielesi tekee. Kirjasta saa nimestään huolimatta eväitä muuhunkin kuin painonpudotukseen (olen käyttänyt ko kirjaa paljon työssäni psykologina hyödyksi asiakastyössä).

Kommentoi