Onko vauva tervetullut ravintolaan?

Iidan matkassa

Eemi oli ehkä kuukauden ikäinen, kun sukulaiseni Ruotsista olivat käymässä Helsingissä. Tapasimme heidät keskustassa ravintolassa. Sain vaunut pöydän viereen ja tarjoilija tuli heti juttelemaan vauvalle ihastuksissaan. En kokenut mitenkään vauvan läsnäoloa haitaksi. Ravintola ei ollut lapsiystävällinen ulkoisilta puitteilta, esim. hoitopöytää ei vessassa ollut, mutta vaivapanvaihto meni vaunuissa. Lähtiessä minulle vielä pidettiin ovia auki. Jäi hyvä mieli.

Muutama viikko sitten olin menossa ystäväni kanssa lounaalle Helsingissä. Molemmat olimme matkanneet toiselta puolelta kaupunkia julkisilla ja kävelleet vielä kohteeseen.  Kahvilassa meille sanotiin, ettei vaunujen kanssa saa tulla sisälle. Olin hieman hölmistynyt asiasta. Vaunut piti jättää ulos kadulle. Otin vaunuista koko omaisuuteni ja vauvan ja lähdin kysymään ystävän vauvalle syöttötuolia. Minulla oli kantoreppu omalleni mukana. Eräs työntekijä vastasi, ettei heillä ole syöttötuoleja. Silloin minut valtasi järkyttävä viha, vaunuilla ei olla tervetulleita, muttei ilmankaan niitä, koska syöttötuoleja ei ole. 

Laitoin kyseiseen paikkaan asiasta palautetta. He pahoittelivat kokemaani tilannetta ja sanoivat, että olen jatkossa tervetullut, sillä he ovat hankkimassa yhtä syöttötuolia. Yksi syöttötuoli tuskin ratkaisee tilannetta. Minulle tuli niin inhottava olo saamastani palvelusta, että en enää halua kyseiseen paikkaan mennä. Minulle on lyhyen äitiyteni aikana tullut monta kertaa se tunne, etten ole tervetullut. Huonoa kokemusta on vaikea korjata ja luonnollisesti niitä paikkoja sitten välttää. Menen mielummin sellaisiin paikkoihin syömään, jossa koen olevani tasavertainen muiden asikkaiden kanssa lapsesta huolimatta. Niihin paikkoihin, joissa olen saanut hyvää palvelua, hymyn tai ystävällisen sanan. Niihin paikkoihin, joihin olen saanut rattaat pöydän viereen ja joissa maito on pyydettäessä lämmitetty.

On kamalaa saada kokemus, ettei ole samanarvoinen asiakas lapsen kanssa kuin joku jolla ei ole lasta. Luulisi tässä taloustilanteessa jokaisen asiakkaan olevan yhtä tärkeä. Olen moneen kertaan tässä jo haaveillut kokonaan lapsiperheille tehdystä ruokapaikasta, johon voisi mennä matalalla kynnyksellä ja kaikki olisi huomioitu lapsia ajatellen suunnittelussa ja sisutuksessa. Mutta todellisuudessa ei lapsiperheitä pidä eristää omaan kahvilaansa, vaan lasten kanssa pitäisi olla tervetullut ihan kaikkialle. Lisäksi lapsille ravintoloissa ja kahviloissa käyminen opettaa käyttäytymiskulttuuria ja on sosiaalinne tilanne, paikka oppia vuorovaikutustaitoja. 

Vanhempainvapaalla olisi päivisin hyvin aikaa käydä kahvilla tai lounaalla, tavata toisia vanhempia. Vanhemmat ovat iso kohderyhmä asiakkaita. Heidän kohtelemisensa ei ole mitenkään samantekevää. Hyvin kohdeltuina he tulevat uudelleen ja tuovat vielä ystävänsäkin lapsineen. Luulisi, ettei kenelläkään Suomessa olisi varaa menettää asiakkaita, harvalla ravintolalla tai kahvilalla niin hyvin menee. Usein arkipäivisin on hiljaisempaa, jolloin vaunukansa on liikkeellä.  He ovat siis se kohderyhmä, joka voisi täyttää kahvilat päivisin ja tuoda niihin rahaa. 

Yleensä ravintolat ja kahvilat eivät noteeraa erityisesti vauvoja tai lapsia. Harva paikka on todella lapsimyönteinen, jossa lapsien tarpeet olisivat erityisesti huomioitu. On toki joitakin ja teen niistä oman postauksen ja jaan kivat paikat! Yleensä kuitenkin vaunuilla saa tulla ja muutama syöttötuoli kysyttäessä löytyy. Mitään erityiskohtelua ei tarvitse, mutta samaa palvelua jokaiselle, sellaista kuin ennen lastakin! Kyllä jokaisen pitäisi olla asiakkaana samalla viivalla niin vauvan kanssa liikkuvan vanhemman kuin sen läppärisalkun kanssa kulkevan etätyöläisen.

-Iida

 

Kommentit

Pidä huoli omasta pennustasi (Ei varmistettu)

"Kyllä jokaisen pitäisi olla asiakkaana samalla viivalla niin vauvan kanssa liikkuvan vanhemman kuin sen läppärisalkun kanssa kulkevan etätyöläisen.

Tässä taas todiste miksi pienen lapsen äidit ovat kaikkein itsekkäimpiä?

Haluat siis että tietty ravintola johon SINÄ haluat mennä on nimenomaan varautunut SINUN ja vauvasi tuloosi siten että sinne on hankittu riittävä tila vaunuillesi että riittävä määrä syöttötuoleja?

Anna kun arvaan.
Kun vauvasi alkaa huutaa ja ravintolan henkilökunta tai muut RAVINTOLAN MAKSAVAT ASIAKKAAT eivät ota sitä hyvällä niin se on taas jonkun vika?

Te elätte sellaisissa narsistisissa kuplissa että hyvät hykkyrät sentään.

Iidaafel
Iidan matkassa

Olen kyllä todella pahoillani, että näet asian itsekkyytenä ja narsistisena tekona. Lapset ovat tulevaisuuden kahvila- ja ravintola asiakkaita. Uskon, että vanhemmat osaavat olla tilannetajuisia ja itkun tullessa poistua sivummalle rauhoittumaan tai lähteä.

Lapseton (Ei varmistettu)

Onpa häpeä lukea tuollaista kommentointia, minkä joku kenties lapseton ja järjettömän ajattelematon henkilö on kirjoittanut! Mielipiteensä saa ilmaista, harva vain osaa tehdä sen fiksusti.
Ymmärrän kirjoittamasi postauksen täysin vaikka lapseton itse olenkin enkä ole joutunut kohtaamaan tuollaista. On käsittämätöntä, miten Suomi yhteiskuntana on jokseenkin lapsia paheksuva.' Liikaa ääntä, liikaa sotkua, liikaa sitä sun tätä'. On vain fyysinen pakko jokaisen kasvaa ja opetella asioita, että aikuisena kykenee käyttäytymään ja elämään muiden ihmisten kanssa ja jos aikuiset dissaavat ja sulkevat lapsia normaaliasioiden ulkopuolelle, lapsista tulee röyhkeitä, ajattelemattomia, omaa napaansa kaivelevia ja itsekkäitä. Herääkin kysymys, onko kommentin kirjoittajan kohdalla käynyt juuri näin lapsuudessa...
Toivottavasti ette joudu enää Eemin kanssa kokemaan tällaista ja nuo naurettavalla käytöksellä omaavat kommentoijat vielä kokisivat omassa elämässään jotain tyydytystä muista asioista kuin ihmisten haukkumisesta.

asco (Ei varmistettu)

Lapsiin vetoaminen ei nyt oikein toimi koska lapset nyt vaan ovat tulevaisuuden kaikki mahdolliset asiakkaat, työntekijät, johtajat ja sosiaalipummit. Joten ei oikein toimi...

Nimetön (Ei varmistettu)

Niin tärkeä postausaihe! :) Minulla pienen vauvan kanssa ulkona syödessä tuli paljon hyviä kokemuksia. Silloin kävin suht paljon ulkona syömässä! Toista on ollut taaperon kanssa.. Leikkipaikka alkaa olemaan pakollinen :'D Meillä ei tule enää kysymykseenkään ruokapaikka jossa ei ole edes pientä lasten nurkkausta. Harmillisen vähän niitä näkee.

Äitinä sitä tulee oltua todella paljon kotona. Kun johonkin jaksaa sitten "raahautua" , sitä niin ilahtuu, jos toivotetaan tervetulleeksi ja lasten tarpeet on huomioitu. Tällaisille paikoille ja ihmisille peukut! :) Äitejä, isiä ja pieniä lapsia ei saa unohtaa ja eristää yhteiskunnasta!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista! Se on juurikin niin, kotona on paljon ja sinne mielummin jääkin, jos tietää vastaanoton olevan nihkeä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko vauvasi jo tarpeeksi vanha istumaan syöttötuolissa?

Lapsellinen18 (Ei varmistettu)

"Otin vaunuista koko omaisuuteni ja vauvan ja lähdin kysymään ystävän vauvalle syöttötuolia. "

Anonyymi: et ilmeisesti osaa lukea...

Iidaafel
Iidan matkassa

Vauva ei osaa istua. Tekstissä käy ilmi, että kysyin ystävän vauvalle syöttötuoli, joka jo osaa. Minulla olin omalleni kantoreppu mukana.

Vierailija (Ei varmistettu)

Juuri näistä syistä kahvittelemme usein ystävien kanssa hoplopissa, varsinkin kun mukana on 10kk ikäinen lapsi joka ei viihdy kauaa paikallaan... Alle 1v pääsee ilmaiseksi ja lapsille on kiva leikki paikka siinä pienten puolella. Olisi toki ihana päästä oikeisiin kahviloihin ja lounaspaikkoihin ilman että tarvitsee stressata miten siellä otetaan vastaan

Iidaafel
Iidan matkassa

Ymmärrän erityäin hyvin, että nämä tekijät tuovat syressiä, eikä halua lähteä kahvilaan/ravintolaan. Täytyykin ottaa hoplip testiin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen ihmetellyt samaa, että miten äitien tai asiakkuuspotentiaali ei kiinnosta enempää. Tai lapsiperheiden yleensä. En ole ikinä käyttänyt niin paljon rahaa ulkona syömiseen kuin lapsen saatuani. Ensin äitiyslomalla päivisin kahvittelemassa ja nyt taaperon kanssa tulee kyllä helpotettua arkea ulkona syömällä paljon useammin kuin ennen lapsia. Luulisi että joku haluaisi nimenomaan erottua edukseen lapsiystävällisyydellä, vaikka rehellisyyden nimessä meihin on 95% ajasta suhtauduttu vähintään neutraalisti ellei positiivisesti.

Mutta oikeasti Tampereella Sokos on ainut joka konsistentisti suhtautuu oikeasti positiivisesti lapsiin, aina tarjoudutaan kantamaan tarjotin pöytään jne. Siihen mulla ei riitä hermo, että tullaan työporukalla sinne Sokokselle syömään, istutaan kaupungin ainoan leikkipaikan viereen ja sitten katsotaan pahalla silmällä lapsia jos niistä lähtee ääntä :) Kun olisi mahdollisuus mennä mihin tahansa paikkaan syömään kaupungissa niin onko pakko tulla sinne ainoaan missä se leikkipaikka tosiaan on? Ei ne salaatit siellä niin hyviä ole :D

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista! Olen kyllä samaa mieltä, ikinä ei ole elämässä ollut näin paljon aikaa ja mahdollisuuksia käydä lounailla kuin nyt ja on tosiaan ihme, ettei vanhempia ostovoimana hyödynnetä enempää. Minusta lasoiin ei tarvitse suhtautua mitenkään yltiö positiivisesti, mutta se neutraali suhtautuminen olisi paikallaan ja hyvä!

asco (Ei varmistettu)

Jos tä on nyt mahdoton rahareikä, kuten annatte ymmärtää, niin ihmettelen miksi kukaan ei ole hyödyntänyt tätä? Kylmä totuus kuitenkin on, ettei KAIKKI ruokailupaikat voi profiloitua KAIKKIIN asiakkaisiin. Live with that...

coxia (Ei varmistettu)

Noihin paikkoihin ei vissiin liikuntarajoitteisiakaan kaivata, koska jos ei vaunujen kanssa ole tilaa, ei sitä ole pyörätuolillakaan. Ajatteletko yhtä tylysti myös liikuntarajoitteisista kuin mitä ajattelet lapsista?

Lapseton vapaaehtoisesti (Ei varmistettu)

Itse en halua kahvilaan äitejä, jotka luulevat olevansa etuoikeutettuja paikkaan, mihin heitä ei selvästikään kaivata. Lapset ovat meluavia, ärsyttäviä ja mielelläni maksan vaikka enemmän kahvistani, että saisin olla lapsivapaassa paikassa. Maksan myös lomistani enemmän tämän takia.

Menkää muualle (vaikka sinne Hop Loppiin), teitä ei kaivata missään pikkukahviloissa, joissa ei ole edes tilaa vaunuille. Luovuitte siitä etuoikeudesta lisääntyessänne. Teille ja lapsillenne on omat tilat. Jos syöttötuolia tai tilaa vaunuille ei ole, ei voi muuta sanoa kuin että "take a hint". Ei siitä tarvitse kokonaista blogikirjoitusta kirjoittaa. Ravintola saa valita omat asiakkaansa, onneksi. Sympatiat kahvilalle, voin kuvitella miten hirveää on ollut asiakaspalvelijalla, joka tekee minimipalkalla töitä kun äitiremmi pääsee avaamaan sanaista arkkuaan.

coxia (Ei varmistettu)

Noihin paikkoihin ei vissiin liikuntarajoitteisiakaan kaivata, koska jos ei vaunujen kanssa ole tilaa, ei sitä ole pyörätuolillakaan. Ajatteletko esimerkiksi pyörätuolia käyttävistä yhtä ikävään sävyyn kuin lapsista?

BT (Ei varmistettu)

Meillä on kahvila Meilahden suunnalla, jossa on aina käynyt paljon vauvoja ja lapsia. Perheen pienimpien kanssa liikkuvat ovat iso asiaskunta ja heidät on huomioitu pienillä jutuilla kuten hoitopöydällä varusteineen, parilla syöttötuolilla, lelukorilla, lastenannoksilla.

Vauvat eivät jostain syystä juuri koskaan itke kahvilassa vaan päinvastoin viihtyvät hyvin. Mitään häiriötä ei käytännössä koskaan ole isommistakaan lapsista, päinvastoin!

Mitä vaunuihin tulee, niin vaikka tila on pienehkö, vaunuilla on aina saanut tulla sisään. Useimmat näyttävät kuitenkin ottavan vaunuista vain kopan mukaan sisälle tai sitten lapsi nukkuu vaunuissa kahvilan ikkunan edessä.
Vaunut sisällä ovat haitaksi vain lumi-ja räntäsäällä kun niiden renkaissa tulee pahimmillaan erittäin paljon vesilätäköiksi sulavaa lunta sisään. Tuulikaapissa on ainakin meillä harja jolla voisi huomaavaisesti pyyhkäistä suurimmat lumet pois jos vaunut on tuotava sisään.

Kahvilat on tarkoitettu kaikille ihmisille olohuoneiksi eikä kenenkään pitäisi joutua miettimään voiko vauvan kanssa liikkua vapaasti.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista! Ihana kuulla tälläisestä toiminnasta! Ymmärrän itsekin sen, että vaunut vievät tilaa ja voivat ruuhka aikaan olla tiellä. Ja se on täysin ok. Mieluusti itsekin jättää vaunut ulos ja lapsen sinne nukkumaan, siellä missä sellainen on mahdollista!

Vjk (Ei varmistettu)

Lapsettomuus ja lasten puute lähipiirissä on ainut selitys sille ettei sun pointtia ymmärrä. Kyllä syöttötuoli nyt kuuluu jokaisen kahvilan ja ravintolan vakio kalusteisiin. Se ettei vaunuja saa tuoda sisälle..no sen ymmärrän jos tilat on pienet. Itse valitsen kahvilat ja ruokapaikat juurikin sen mukaan minne pääsen helposti vaunujen kanssa sisälle ja missä olen saanut hyvää palvelua. Viimeksi Oulussa kiireisenä pikkujouluiltana klo 20.30, kun kävin mieheni ja vaunujen kanssa kysymässä pöytää täpötäydestä ravintolasta, saimme niin hyvää palvelua että muistan sen varmasti aina. Tarjoilija mietti hetken, kävi siirtämässä meille jostain pienen pöydän ja toivotti tervetulleeksi. Pahoitteli että on kiire ja ruokaa voi joutua odottamaan tunnin. Imetin pientä juuri silloin kun ruoka tuli pöytään. Ehdin jo ajatella että jes, kiva taas syödä kylmänä oma annos mutta tarjoilija tulikin takaisin ja peitti ruokani kuvulla ettei se jäähtyisi. Siis pieni teko mutta kuinka onnelliseksi se mut teki!! Hyvä palvelu kyllä kantaa pitkälle ja sitä ei saisi yrittäjien unohtaa.

Iidaafel
Iidan matkassa

Aivan ihanaa palvelua olet saanut! Noinhan sen pitäisikin olla! Todella huomaavaista. 

Minäkin hyvin ymmärrän sen, ettei vaunuja saa tuoda ja se on ihan ok. Mutta syöttötuoli on mielestäni vakuovaruste, kuten sanoit!

KaissssaK (Ei varmistettu)

Hei Iida,

Olen seurannut blogiasi pitkään ja pitänyt sen annista.

Tällä kertaa olen poikkeuksellisesti kanssasi eri mieltä. On olemassa lapsettomia lomakohteita/hotelleja, miksei voisi olla ravintoloitakin. Mainitset myös, ettei ravintoloilla ole varaa menettää asiakkaita ja siten ”hylkiä” lapsiperheitä asiakasryhmänä. Kolikon toinen kääntöpuoli on kuitenkin se, että mikäli ravintola profiloituu lapsimyönteiseksi paikaksi, se samalla vähentää asiakkaita toisesta suunnasta - Ei noihin ravintoloihin tai kahviloihin tulla bisneslounaille ja meitäkin on, jotka eivät nauti siitä, kun naapuripöydässä lapsi huutaa. Sillä todellakaankaikki eivät lähde pois/sivummalle, kun huutokonsertti alkaa. Eli asia ei ole aivan niin yksioikoinen, valitettavasti kaikki eivät pidä lapsista/lasten tuottamasta äänimaailmasta. Tämäkin on aika iso asiakassegmentyi ja siten varmasti vaikuttaa ravintoloiden käytäntöihin.

Tsemppiä vauva-arkeen!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos palautteesta ja kommentista. Ja toki saa olla eri mieltä ja se on aivan yhtä tervetullutta tänne.

Ymmärän ajatuksesi tosi hyvin ja kaikki ei pidä lapsista ja haluavat nauttia lounaansa rauhassa. Ihan totta sekin! Mutta toki aina ei ole automaatio, että lapsi käyttäytyy huonosta tai huutaa. Varsinkaan vauva. Yleensä itsekin haluaa siinä kohtaa pois, kun vauva alkaa itkeä. Mutta toki vanhempiakin on joka lähtöön!

Mukavaa joulua!

Torey
Näissä neliöissä

Vaikka olen kahden lapsen äiti, niin mun mielestä AIKUISTEN hotellit ja ravintolat on ok. Mutta silloin PITÄÄ ILMOITTAA olevansa K18 paikka. Paskasti käyttäytyvä henkilökunta ei perus kahvilassa esimerkiksi ole missään nimessä ok!

Minä se taas (Ei varmistettu)

Ihmettelen edelleenkin mitä olikaan se tyly tai paska käytös...

Torey
Näissä neliöissä

En tarkoittanut nyt Iidan kertomaa tilannetta vaan mm. instan kommentteja joissa itsensä ravintolatyöntekijöiksi esittävät sanovat että äitien ja lasten paikka on kotona tai hoplopissa. Kommenttini oli yleisesti moiseen naurettavaan ajatteluun. Ja siihen miten huono kohtelu jne ei ole koskaan ok.

Tiina5 (Ei varmistettu)

Mulla on yksi vilkas kolmevuotias, ja lapsi on ollut aina suuritarpeinen. Mä en ole koskaan tuominnut sitä, että kahvilat ja ravintolat profiloituvat erikseen lapsille tarkoitetuiksi ja sitten taas aikuisille. Mä ymmärrän todella hyvin, miksi joissakin paikoissa suhtaudutaan kitsaasti lapsiin, koska kyllähän ne nyt todellakin aiheuttavat melua ja häiriötä juoksenteluillaan. Se kuuluu lapsena olemiseen, mutta miksi lapsettomien tai vanhempien, jotka edes joskus pääsevät jonnekin ilman lapsia hengähtämään, pitäisi joutua väkisin kuuntelemaan muiden lasten meuhkaamista? Ja sitä ravintolakäyttäytymistä voi harjoitella niissä (monissa) ravintoloissa, joihin lapset ovat tervetulleita. Miksi aikuinen ei saa haluta olla edes jossain rauhassa? Mä en näe tuossa mitään tuomittavaa. Samoin musta on ihanaa, että esim. lomareissuilla voi valita hotellin lapsen tarpeita ajatellen tai sitten aikuisten, jotka ovat lähteneet reissuun ilman pieniä. On ihan ok, että eri ihmisille on tarjolla eri vaihtoehtoja, koska kuitenkin on paljon paikkoja, joissa on otettu lapset huomioon.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista ja ajatuksiesi jakamisesta. Tästä voi ja saa olla montaa mieltä. Ja toki on täysin ymmärrettävää haluta olla rauhassa ilman lapsia. 

Jylia (Ei varmistettu)

kaikkien asiakkaiden pitäis kyllä yltää samalle viivalle ja olla yhtä arvokkaita. Jotenkin se on tosi sääli jos maailma menee siihen, että eri elämän tilanteissa olevat lokeroidaan omaan lootaansa. Rikkaus on nähdä kaikenlaisia ihmisiä ja eri elämän vaiheessa olevia ihmisiä ympärillä. Kukaan ei siihen kuole jos vauvalla itkettää hetkisen tai pitää vähän kiertää rattaita.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista! Yhdyn ajatuksiisi kyllä!

Ns (Ei varmistettu)

Kyllä lapset kuuluvat ravintoloihin siinä missä aikuisetkin. Kolmen omani kanssa olen käynyt vauva-ajoista saakka ja täytyy sanoa että nyt 5v ja 2,5v ovat tottuneita ja hyvin käyttäytyviä ravintolaruokailijoita. Leikkipaikkoja emme käytä, meillä ne ovat aiheuttaneet enemmän säätöä. Mielestäni hienot ravintolat ilta-aikaan ovat selkeää aikuisten aluetta, mutta lounasaikana on hyvä harjoitella myös sitä ravintolakäyttäytymistä. Ihan vauvan kanssa käynnit voi toki olla säätöä, mutta niin pian lapset kasvavat ja jaksavat jo oikeasti olla kiinnostuneita ruoasta ym. Jos jotakuta aikuista lasten normaalit äänet haittaavat, on se harmillista, mutta kertoo usein enemmän aikuisesta kuin lapsesta.

Tth (Ei varmistettu)

Ihan oikeutetusti aikuinen saa häiriintyä lapsen äänistä ravintolassa, ei se tee hänestä mitenkään huonoa ihmistä. Itseäni harvoin haittaa lasten äänet, mutta ymmärrän varsin hyvin heitä, joita häiritsee. Ei minulla ole mitään tarvetta pakottaa kaikkia pitämään lasten normaaleista äänistä, ja lapsettomat ravintolat ovat mielestäni tosi jees: jokainen valitkoon ihan itse, millaisessa ympäristössä käy vaikkapa lounaalla. Lapset voivat harjoitella sitä ravintolakäyttäytymistä nimenomaan niissä lapsiystävällisissä paikoissa. :)

Lisäksi tuo vaunu asia: jotkut ravintolat ovat oikeasti aika ahtaita, jolloin ymmärrettävästi ei vaunuja voi sisään tuoda. Kerran ravintolassa syödessämme oli viereisen pöytäseurueen vaunut ahdettu pöytiemme väliin, ja ne kyllä häiritsivät minua siinä selkäni takana koko ajan tökkien ja liikkumistani vaikeuttaen.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista Tth, ei se tosiaan tee kenestäkään huonoa ihmistä. Siitä ei ollut tekstissä kyse. Mutta senkin voi ilmaista ystävällisesti, jos lapset eivät ole tervetulleita. Ja vaunu asian ymmärrän oikein hyvin! 

Ns (Ei varmistettu)

Tht, toki ymmärrän että joitakin ihmisiä lasten meno ärsyttää. Itsekin nautin valtavasti, kun pääsen syömään aikuisten kesken rauhassa. Mutta, lapsiperheellisillä ei vaan kauhean paljon ole mahdollisuuksia lähteä syömään ym.ilman lapsia ja silti kotoa on välillä mukava poistua. Itsekin opiskeluajan ravintolassa työskennelleenä olen kyllä nähnyt ja kuullut kaikenlaista laidasta laitaan, eri-ikäisiltä asiakkailta. Tämä on mielestäni suurempikin ongelma yhteiskunnassa; lapsia pitäisi tehdä, mutta ne eivät saisi haitata aikuisten elämää eikä mielellään näkyä/kuulua ympäristössä.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos Ns kommentista, olen samaa mieltä. Eikä se tosiaan ole aina automaattisesti niin, että lapset käyttäytyvät huonosti. Ja ymmärrän, illat on erikseen ja erittäin harvoin lapsiperheitä iltaisin liikkuukaan. Kyse on mielestäni aamupäivistä ja lounas-ajoista. En veisikään lastani hienoon ravintolaan tai paikkaan, jossa tiedän olevan alkoholitarjoilua.

Vierailija (Ei varmistettu)

En halua millään syrjiä lapsiperheitä ravintoloissa/ kahviloissa, mutta itse sellaisessa työskentelevänä on tähän pakko kommentoida oma kantani. Itse olen kiireisessä aamiaispaikassa töissä ja meillä käy usein lapsiperheitä. Valitettavasti ne eivät aina ole meille työntekijöillekkään mitenkään helmpoinpia asiakkaita. Milloin saa olla tälle samalle perheelle lämmittämässä maitoa, milloin lämmittämässä ruokaa, pyyhkimässä syöttötuoleja, vaihtamassa pöytäliinoja minkä lapsi on sotkenut. Lapset juoksee ympäri ravintolaa häiriköiden muita asiakkaita ja on läheltä piti tilanteita ja jos lapsi satuttaa itsensä on se ravintolan vika ei vanhemman. Lapset sorkkivat buffetin ruokia, jotka sen takia joudutaan heittämään pois, tulee ravintolalle hävikkiä. Vanhemmat eivät komenna lapsiaan ja milloin kaatuu maidot pöydälle ja lattialle ja tuoleille, ja milloin turmellaan pöydällä olevat kukkaset. Ja tottakai pyyhitään myös lasten oksennuksia lattialta koska äiti ei viitsinyt ym ym. Lista on pitkä. Tuohon menee huomattavasti enemmän aikaa kuin esim. läppärillä työskentelevien ihmisen palveluun.
En nyt tässä tarkoita että lapsiperheiden pitää jäädä kotiin, mutta on tässä tämä toinenkin puoli...

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista. En ole alan ammattilainen, mutta työskennellyt useammassa kahvilassa opiskeluaikana ja omien töiden ohessa vielä keväälläkin. Tunnistan siis asioita, joista kirjoitat. Toki siitä huolimatta kohtelin heitä ystävällisesti ja asiakkaina, missä muitakin. Lapsiperheissä on paljon eroja. Ja itse en antaisi lapseni sotkea, leikkiä ruualla ja käyttäytyä asiattomasti. On todella kurjaa, että on vanhempia, jotka eivät puutu lapsiensa käytökseen. He kun vähän pilaavat maineen myös niiltä muilta. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta on ihan ok, että on paikkoja, joihin pienet lapset eivät ole tervetulleita eikä se tarkoita, että paikka tai siellä käyvät ihmiset sinällään ovat lapsivihamielisiä; usein heillä on itsellään lapsia.
Lapsena oloon kuuluu se, että usein ääntä lähtee, tekee mieli liikkua jne. ja toisaalta ravintolat on usein ahtaita, koska asiakaspaikat halutaan maksimoida. Silloin vaunut voivat aiheuttaa lisää säätöä eikä kaikki paikat edes halua profiloitua "mammakahviloiksi". Kaikki vanhemmat ei myöskään komenna lapsiaan tai poistu paikalta, jos kiukuttelu yltyy liiaksi.
Pieni lapsi oppii ravintolakäyttäytymistä myös myöhemmin, jos ns. lapsille suunnatut ravintolat ei kiinnosta (ja näissähän kyllä ravintolakulttuuria oppii myös, vaikka olisikin se leikkinurkka). Itse kävin lapsena ravintolassa hyvin harvoin ja ekan kerran varmaan 4- vuotiaana ja hyvin osaan käyttäytyä erilaisissa ravintoloissa näin aikuisena. ;)
Oman lapsen kanssa käymme välillä ravintolassa, mutta en ole ikinä loukkantuneet, jos johonkin ravintolaan emme ole päässeet lapsen takia. Ja jos menemme mieheni kanssa päivällä kahdestaan syömään niin ehdottomasti valitsemme sellaisen paikan, jossa todennäköisesti ei ole lapsia. :)

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista. Toki ei tarkoita, että kyse olisi vihamielisuudesta. Mutta sen, onkonlapsi tervetullut vai ei, voi ilmaista myös monella tapaa. Itse olen myös siinä mielessä eri tilanteessa, että olen lapsen kanssa kaksin ja haluaisin käydä edelleen niissä paikoissa, joista pidin ennen lasta ja luonnollisesti on harmittanut, ettei niihin ole lapsen kanssa tervetullut. 

Järjen jättiläinen

Näissä keskusteluissa aina puhutaan siitä, kuinka lapset aiheuttavat häiriötä ja meteliä, ikään kuin aikuiset käyttäytyisivät automaattisesti hienosti ja hyvin. Kerran jos toisenkin on ravintoloissa ollut aikuisia, jotka pitävät huomattavasti pahempaa (ja töykeämpää) meteliä kuin lapset, joilla on sentään selitys käytökseensä.

Itse koen, että julkisilla paikoilla on vain pakko hyväksyä se, että jonkun, aikuisen tai lapsen, käytös voi häiritä, ja tahallista häiriköintiä lukuunottamatta se vain täytyy kestää. Muutoin kannattaa jäädä kotiin. Jotenkin lapset ovat usein ryhmä, joka profiloituu kaikkein ärsyttävimmäksi, vaikka samoihin desibeleihin pääsevät kyllä aikuiset ihan joka päivä.

miirakujalla
Ihan kujalla

Ulkomailla on saanut huomata, että tämä on erityisesti ongelma Suomessa, ei niinkään esimerkiksi tuolla lämpimissä maissa, joissa lapsia kohdellaan rakastavasti.

Veikkaan, että monelle (kuten minulle), olisi matalampi kynnys hankkia lapsia jos tuntuisi että olisi silti tervetullut eivätkä asiat olisi niin monimutkaisia. Tämä yhteiskunta ei yksinkertaisesti tunnu mielestäni järin perhe- tai lapsiystävälliseltä.

En esimerkiksi voi ymmärtää miten aikuinen ihminen ei kestä hetkellistä vauvan itkua julkisella paikalla. Onhan se ärsyttävää, mutta monia muitakin ärsyttäviä asioita tulee sietää. Vauva ei myöskään tee sitä tahallaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei ulkomaillakaan lapset ole tervetulleita joka paikkaan ja siellä toisaalta lapsia saa monesti vieras myös komentaa, kun Suomessa moni ottaa sen itseensä. Suomessa on todella hyvät perhe-edut enkä itse arjessa huomaa, että kukaan suhtautuisi lapsiin sen töykeämmin kuin muuallakaan - vaikka en lapseni kanssa välttämättä johonkin ravintolaan pääsekään, jos vaikka vaunut ei mahdu sisään.
Suomalaisten suurin synti on minusta toisten, "niiden muiden", suomalaisten haukkuminen.
Mutta nämä lapset ja ravintolat- keskustelut ovat aina tätä, että jos sanot, ettei jokaiseen paikkaan tarvitse mennä lasten kanssa niin et pidä lapsista...

miirakujalla
Ihan kujalla

Siis joo, totta kai jotkut paikat kuuluvat vain aikuisille ja hyvä niin. Tuskin vanhemmatkaan haluavat aina olla lasten ympäröimänä.

Meillä on sitten erilaiset kokemukset :) 

Meitä ei huolittu kahvilaan, koska ystävällä oli mukana vaunut ja nukkuva vauva. Kuulemma vaunut sotkevat ja ne olisi pitänyt jättää vauvoineen kadulle. Teki kyllä mieli kysyä, että ovatkohan pyörätuolit tervetulleita. Mentiin muualle. Toisella kertaa oli samaten mukana yksi nukkuva vauva, 12 hengen työseurue, josta tämä yksi vauvan äiti oli pyydetty äitiyslomalta mukaan. Ruokaravintolaan oltiin menossa, siellä alettiin valittaa että on vauva mukana. Kysyttiin suoraan, että teillä on täällä hiljaista ja meitä 12 henkeä tulossa syömään, haluatteko siis että menemme muualle? Kyllä halusivat. Jos tosiaan on niin, että ravintola ei halua vauvoja tai lapsia sisätiloihin, sen voisi ilmaista vaikkapa tarralla ovessa. Näin säästyisi mielipahaa molemmin puolin.

Iidaafel
Iidan matkassa

Onpas kurjaa, mutta tosiaan sen ymmärtää, ettei kakkialle lapsia kaivata. Mielipahan säästämiseksi tarra ovessa voisi tosiaan toimia :D Toimiva idea!

Vierailija (Ei varmistettu)

Jaksan aina hämmästyä näistä kommenteista, että lapset eivät ole tervetulleita ravintolaan/kahvilaan. Mitä muuta ihmisryhmää "saa" kohdella näin??? Kuka sulattaisi sellaisen puheen, että esim romanit eivät olisi tervetulleita, koska pitävät (stereotyyppisesti) isompaa ääntä kuin kantaväestö? Ei kai näin kukaan kehtaisi ääneen sanoa, miksi lapsista julkisilla paikoilla saa puhua samaan sävyyn?

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos, tätä mäkin aina hämmästelen!

coxia (Ei varmistettu)

Tai esimerkiksi liikuntarajotteiset ihmiset, koska jos ei vaunuilla mahdu, harvoin mahtuu pyörätuolillakaan, ja yhtälailla niistä renkaista sotkua tulee kuin vaunuistakin... Ja kyllä, törmään jatkuvasti siihen että paikkoihin ei pääse.

Facs (Ei varmistettu)

Kuten aikasemmin mainittu. Kahvilan/ravintolan omistajat haluavat varmistaa, ettei ravintola profiloidu punavuorilaisten mammojen notkuilu paikaksi. On todennäköisempää että lapsi tai vauva luo häiritsevän ilmapiirin kuin, että aikuinen tekee niin. Mäkki on perheravintola

Iidaafel
Iidan matkassa

Ei siis ihme, että lapset jo ovat ylipainoisia, jos mäkki on perheravintola, jossa vauvat ja lapset on ok. Kyllä itse haluan syödä edelleen hyvää ruokaa aivan kuten ennen lastakin. 

Pages

Kommentoi