Päärynä-kurpitsakakku

Iidan matkassa

Uskomattoman mehevä ja maukas kakku! Kaikki kastikkeet on ihan turhia, niitä ei tarvita. Kaikki ylimääräinen on vain pois kakun ihanista makuyhdistelmistä. Tässä on käytetty juurikin nyt sesongissa olevaa kurpitsaa ja päärynää. Mausteina on käytetty inkivääriä, muskottipähkinää, vaniljaa ja kanelia. Paisto vaiheessa omassa keittiössäni tuoksui ihan joululle. Miksi tämä kakku ei sopisi jouluun! Hyvä harjoitella jo nyt ja tehdä jouluna perinteisten kuivakakkujen sijaan. 

Väistämättä mausteet sopivat syksyyn ja talveen. Ne tuovat lämpöä ympärilleen ja tuoksu taas tuo makumuistoja mieleen. Sen takia tämäkin kakku yhdistyi heti jouluun ja piparkakkutaikinaan. 

Itse käytin tässä myskikurpitsaa, mutta mikä tahansa muukin on yhtä hyvä. Jauhoinakin käy mitkä vain vaihtoehdot ja viimeistään kokeilemalla selviää. Itse käytin kaura- ja riisijauhoja, koska halusin kakusta gluteenittoman. Pelkkä riisijauho toimii myös hyvin tai gluteeniton jauhosekoitus. Kookossokeri toimii tässä kakussa makeutuksena. Se sopii parhaiten rusehtavan värin takia. Makeutusta tulee myös kurpitsasta. Riisi- ja kaurakin ovat makeita viljoja. 

Ainut työläämpi ja aikaa vievä vaihe on kurpitsasoseen tekeminen. Kuulin juuri ystävältä, että sellaista on mahdollista saada myös valmiina tölkissä. 

Päärynä-kurpitsakakku

(gluteeniton)

n. 18 palaa

n. 24 cm irtopohjavuoka

 

n. 500g kypsentämätöntä myskikurpitsaa

1,5 dl kasvimaitoa

2 dl kaurajauhoja

1,5 dl karkeaa riisijauhoa

225 g voita

3 dl kookossokeria

4 munaa

2,5  tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1/2 tl muskottipähkinäjauhetta

1/2 tl vaniljajauhetta

1/2 tl suolaa

5 pientä päärynää

 

Ota voi huoneen lämpöön ainakin tunti ennen piirakan teon aloittamista.

Lämmitä uuni 180 asteiseksi. Paloittele kurpitsa isoiksi lohkoiksi. Poista siemenet. Kurpitsaa ei tarvitse yrittää kuoria. Levitä kurpitsapalat pellille ja paista uunissa kypsiksi 30-50 minuuttia riippuen palasten koosta ja käyttämästäsi kurpitsalaadusta.

Kun kurpitsat on kypsiä, irrota kuoret. Laita kurpitsa aines blenderiin kasvimaidon kanssa ja soseuta. Voit myös käyttää sauvasekoitinta.

Vatkaa voi ja sokeri keskenään sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon yksi kananmuna kerrallaan, edelleen sähkövatkaimella. Sekoita sitten kurpitsasose, jauhot ja mausteet isolla luskalla. 

Voitele irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan. Pese päärynät ja kuivaa ne. Asettele päärynät kokonaisena kakkuun, anna niiden upota taikinaan. Paista kakkua tunnin ajan. Puolen tunnin jälkeen kannattaa kakku suojata foliolla, sillä päärynät palavat helposti. 
 

Anna kakun jäähtyä ja koristele tomusokerilla. Kakku paranee vain seuraavana päivänä!

-Iida

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.