Raha ahdistaa ja materia on syvältä

Iidan matkassa

Työskentelen varhaiskasvatuksen allalla ja meidän alalla palkka on todella huono ja alhainen. Erityisesti pääkaupunkiseudulla palkan vähäisyys korostuu, kun menot ovat paljon suuremmat kuin muualla Suomessa. 

Saan 2300€ palkkaa, josta minulle tulee 1700€. Olen tähän asti pärjännyt jollain tavalla aina seuraavaan palkkaan. Välillä huonommin ja välillä paremmin.

Vaikkei kannattaisi ajatella, niin ajattelen silti vanhempainvapaalle jäämistä. Tuona aikana rahaa saa edellisvuoden tulojen mukaan. Minun tuloni ovat olleet aikalailla säännölliset jo kolme vuotta, sama summa joka kuukausi. Äitiyspäiväraha on noin 70% edellisen vuoden vuosituloista ja rahasta maksetaan veroa. Monet ajattelevat, että haluavat lapsia vasta, kun on taloudellisesti tasapainoisia ja heillä on mahdollisuus mahdollistaa lapselle taloudellisesti hyvä elämä. No aina se ei ole mahdollista, vaikka kuinka suunnittelee. Se oli omakin ajatukseni. 

Minulle ei paljoakaan jää rahaa äitiyslomalla, vaikka meitä onkin silloin kaksi yhden sijaan. Rahat vähenee ja menot tuplaantuu. Stressaa ja hirvittää, että miten selvitä ja miten pärjää. Toki saan elatustukea, lapsilisää ja taidanpa saada jonkin verran asumistukeakin. Muttei niistä nyt useaa satasta kerry budjettiin. Kiinnostaisikin tietää, että miten te yksinhuoltajat selviätte arjestanne? Näen, että pärjään taloudellisesti, muttei ole varaa ns. ylimääräiseen.

Minun lastani tuskin puetaan trendikkäisiin vauvan vaatteisiin ja hienoimpiin merkkeihin. Minulla ei tule olemaan lapselle omaa huonetta, me asumme kaksiossa. Ei ole instagram sisustusta, harmonisen valkoista, ei lastenhuonetta katoksineen ja telttoineen. 

Yksinkertaisesti ei ole ylimääräistä rahaa. Suurin osa vaatteistani on äidin vanhoja. Loput taas ruotsalaisketjujen ja niitä meidän vaatteemme tulevat myös olemaan. Mutta lapsen vuoksi yhä suuremmaksi osaksi tulen hyödyntämään kirppareita. Ja miten upeaa on kierrättää lastenvaatteita ja tavaroita! Minusta varmasti tulee lapsen myötä oikea kirppis-guru.

Lisää stressiä tuo se, että joudun jo nyt miettimään töihin palaamista, vaikken ole edes synnyttänyt. Mutta asiaan vaikuttaa tulevan kesälomani pituus. Jos lomailen nyt vähemmän, voin lomailla vuonna 2019 enemmän. Joka taas vaikuttaa siihen, että voin laittaa lapseni päiväkotiin vasta 11 kk iässä 10 kk sijaan. Minä joudun laittamaan lapseni päiväkotiin heti äitiysloman päätyttyä, sillä siihen päivään päättyy myös rahantulo. En voi jäädä kotihoidon tuelle. Kotihoidon tuki on muutamia satoja euroja, jolloin kotona oleminen ei ole enää mahdollista. Tiedän, että tämän murehtiminen on vähän turhaa jo nyt, mutta on se mielessäni käynyt silti ja se surettaa. En haluaisi laittaa niin pientä ihmistä päiväkotiin pärjäämään.

Lisäksi naurattaa, että minun ei tule maksaa mitä todennäköisimmin lapseni varhaiskasvatuksesta mitään, sillä tuloni on niin alhaiset. Siis apua, olen lastentarhanopettaja, enkä voi maksaa lapseni varhaiskasvatuksesta! Ja kyseessä ei ole työsuhde-etu. En tiedä näkeekö kukaan muu tässä mitään koomista. 

 

Materiassa minulla ei ole kovinkaan paljon annettavaa. Se ei silti tarkota, että lapseni olisi rumasti puettu. Edullisesti voi saada paljon kivaa. Kotini voi näyttää silti kodilta ja minä ihmiseltä, vaikka housuni haarovälissä olisi reikä. Toivon, että voin materian sijaan antaa jotain muuta ja kompensoida muulla tavoin. Ehkä teen parhaan puuron tai pisimmän junaradan. 

 

Kaikkea tosiaan mielessä liikkuu, vaikkei tämmöstä edes tässä mittakaavassa tarvitsisi murehtia. Mutta ehkä nämä on ajatuksia, joita moni muukin lasta odottava ajattelee.

-Iida

 

PS. KANSANLIIKE MEILLE KAIKILLE - TUE OMALLA TAVALLASI

Jokainen lapsi on ansainnut hyvän lapsuuden ja tasa-arvoiset eväät elämään. Tässä ensiarvoisen tärkeä rooli on laadukkaalla varhaiskasvatuksella. Laadukas varhaiskasvatus on kunkin ryhmän lapsen tarpeisiin perustuva hoivan ja huolenpidon sekä oppimisen muodostama kokonaisuus. Päiväkodissa varhaiskasvatuksen laadun edellytyksenä on pätevä ja moniammatillinen tiimi, jonka tavoitteellisesta toiminnasta vastaa aina siihen koulutuksen saanut lastentarhanopettaja.
Tällä hetkellä pelkästään pääkaupunkiseudulla on täyttämättä 600 lastentarhanopettajan toimea. Tarvitsemme nyt siis varhaiskasvatukseen kipeästi lisää juuri heidän pedagogista osaamistaan ja asiantuntijuuttaan. Vaativasta työstä on maksettava sitä vastaava palkka. 
#eileikkirahaa kansanliikkeen ensimmäinen pyrkimys onkin nostaa lastentarhanopettajat ylös 2300 euron palkkakuopasta.
Tässä on keinoja joilla voit osoittaa tukesi - mukaan ovat tervetulleita kaikki! 
 
Liity ’Ei leikkirahaa. Taistelu lastentarhanopettajien palkan puolesta’ fb-ryhmään https://www.facebook.com/groups/1779379432368942/ 
 
Allekirjoita kuntalaisaloite https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5291
 
Tule seuraavaan mielenosoitukseen 21.4. klo 15-17 Helsingin keskustaan
 
Lahjoita rahaa jotta viestiä saadaan vietyä eteenpäin https://mesenaatti.me/campaign/?id=895#single/view
 
 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana lukea sinun blogiasi, sinulla on niin positiivinen asenne! Ihmettelen välillä, miksi lapsille tulisi tarjota paljon materiaa, vaikka minulla ei omia lapsia olekaan. Olen 90-luvun laman lapsi, joten lapsuus on tuoreessa muistissa. Olen Helsingistä ja asuin koko lapsuuteni ennen ala-astetta veljeni ja siskoni kanssa samassa huonessa ja ylä-asteelle asti jaoin huoneen siskoni kanssa. Käytin serkkuni ja isoveljeni vanhoja vaatteita, ja joskus minua jopa luultiin pojaksi välitunnilla, kun päällä oli vihreä lippis ja addun verkkarit. Parasta kesässä oli stadikalla uiminen ja metsäretket Paloheinän metsässä, johon kuului usein majan rakentamiset ja kiipeilyt isoilla siirtolohkareilla. Vietin myös useita viikkoja maalla isovanhempien luona, joka oli paras kesäloman matkakohde, mitä saatoin toivoa. En usko, että meillä oli oikeasti rahasta pulaa, mutta vanhemmat suosivat kestävää elämän tapaa, koska varttuivat itse maalla vaatimattomissa olosuhteissa. Lapsi tarvitsee välittäviä lähimmäisiä ja aktiviteetteja, mutta se ei välttämättä tarkoita rahanmenoa. Vaikka minulla ei ollut etelänlomia tai uusia vaatteita koen silti, että lapsuuteni oli hyvin onnellista aikaa ja se myös kasvatti minusta tasapainoisen nuoren naisen :) tsemppiä tulevaan!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos sulle palautteesta! Ihmettelen niin samaa, lapset toki ovat iso markkinaryhmä jo syntymästään alkaen ja moni tuote on hyvin brändätty, kun tulee fiilis, että minäkin tarvitsen tuon lapselleni. Olen itsekin 90-luvun lapsi ja minulla on neljä sisarusta. Emme saaneet paljoa, emmekä käyneet ulkomailla todellakaan, mutta näen oman lapsuuteni todella onnellisena aikana!

Crisu (Ei varmistettu)

Hei Iida!
Ymmärrän, että raha-asiat askarruttavat ja hyvä että ajattelet nyt jo asiaa. Olisiko sinun mahdollista pistää sivuun nyt 100€ kk kunnes putoat siihen 70% palkkaan? Tämä mahdollistaisi ehkä ylimääräisen kuukauden kotona pienen kanssa. Ehkä sinunkin alalla saa täyttä palkkaa vielä ensimmäiset kuukaudet äitiysvapaata eikä heti joudu 70% pienempään palkkaan tyytymään? Ja vinkkinä lastentavaroiden hankintaan, varsinkaan niitä pienimpiä vaatteita ei montaa tarvitse eikä kaikki eri vekottimet mitä tarjotaan vanhemmille ole tarpeellisia! Ja yksinhuoltajana saat hieman korotettua lapsilisää ja näen kyllä esittämäsi ironian päiväkotimaksuun liittyen. Itse olen kiitollinen, että en ole päiväkodista tarvinnut maksaa ollessani opintovapaalla, se on auttanut paljon! Ja vaikka joudutkin laittamaan pienen päiväkotiin aikaisemmin kun haluaisit, voit ainakin yrittää saada hänet siihen omaasi, niin silloin hän on vähän lyhyemmän päivän hoidossa. Tai ehkä voisit tehdä 80% töitä mikäli budjetti antaa myötä myöhemmin? Ihanaa odotusta sinulle!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos vinkeistä! Olenkin nyt jo jonkin aikaa laittanut 100e/kk sivuun ja minulla on onneksi työ, jossa saan 4 ekaa kuukautta täyttä palkkaa, jonka jälkeen tuota 70%. Noita asioita olenkin miettinyt, mahdollisetsi 80% työaika olisi hyvä vaihtoehto tai lapsi omaan taloon. Varmasti sitä ajatus tässä vuoden aikana muotoituu, kiitos sinulle!

Nuununen (Ei varmistettu)

^ Yllä tuli pari tosi hyvää pointtia! Siis tosiaan säästäminen jo nyt jos mahdollista ja 80% työaika, tykkäys molemmille (toivottavasti ovat sinulle mahdollisia). Tuli myös mieleeni, että jos haluaisit olla pidempään kotona, niin olisiko perhepäivähoitajan työ mielekästä sinulle? Tiedoksi myös, että perhevapaalla saa työskennellä sunnuntaisin ja arkipyhinä, ilman että se vaikuttaa etuuksiin.

Minulla on 1 lapsi ja toinen tulossa. Esikoisen vauva-ajasta jäi mieleen, ettei tosiaan tarvittu moniakaan asioita joita luultiin tarvitsevamme, ja toisaalta ne joita pidettiin turhana olisivatkin olleet tosi hyviä olla olemassa. Vinkkinä siis se, ettei välttämättä kannata ostaa tavaraa ennakkoon vaan vasta jos tarve tulee. Monet pienten vauvojen jutut on aika turhakkeita, kun niistä kasvetaan ulos jo parissa kuukaudessa. Ihan pikkuisen vaatteetkin ostettiin kaikki kirpparilta, kun käyttöikä oli niin älyttömän lyhyt. Kestovaippailu kuulemma myös säästää rahaa, ja ainakin luontoa. Itse olin liian mukavuudenhaluinen siihen ryhtyäkseni, joten sen enempää en osaa neuvoa.

Kannattaa muuten etsiä jo nyt fb:n äitiryhmiä (sellaisia järkeviä, niitä sekoboltsiryhmiäkin löytyy) ja paikallisia perhekerhoja. "Vapaalla" ollessa rahaa kuluu enemmän, jos sen antaa tapahtua, koska vauvan kanssa tulee helposti istahdettua kahvilaan tai ostettua kaupungilla ollessa lounasta. Halvemmalla pääsee esim. seurakunnan kerhossa, jossa söimme usein keittolounasta tai välipalaa (ilmainen) ja jaettiinpa siellä jopa ruokakasseja mukaan. Myös MLL:n perhekerhoissa oli tosi edullinen kahvila ja ne ovat muutenkin kivaa ajanvietettä. Monesti on myös vaatteidenvaihtotapahtumia, soseiden kokkauskursseja ja vaikka mitä toimintaa, joka on maksutonta ja josta saa säästämisvinkkejä. Näitä tapahtumia löytää myös noista yllämainituista äitiryhmistä. Tämähän on tavallaan tällainen oma skenensä. ;)

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos, ihania ja hyviä vinkkejä! Otan todellakin huomioon 80% työajan. Ja tosiaan olen nyt laittanut rahaa sivuun, mitä vain olen voinut. Ja kirpparit ja fb ryhmät ovat juttu, joita en ole juuri käyttänyt, mutta nyt on aika! Ja kiitos kerhovinkeistä, loistava juttu! Ja siellähän sitä tapaa toisia äitejä, eikä tarvitse aina lähteä kahvilaan "tuhlaamaan". Ihanaa odotusaikaa sinulle <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Kaksiossa asuminen on oma valinta. 700e vuokralla saa yksiöön sun tuloilla arviolta sen verran asumistukea, että ainakin alkuun asumistuen, äitiysrahan, lapsilisän ja valtion maksaman elatustuen (mikäli isältä ei elatusapua saa) jälkeen sulla jää rahaa käteen n. 1800 e. Se miten sun lapsi on puettu ei ole hänen ensimmäisinä elinvuosinaan millään tavalla relevanttia, kunhan vaatteet suojaavat ja ovat lämpimät. Eikä se miten lastenhuone tai nurkkaus on sisustettu tai se, mitä äidillä on päällä. Jos sulla on ystäviä tai sukulaisia, joilla on ollut vastikään pieniä lapsia, niin todennäköisesti sieltä oikein syydetään kaikki vanhat tarvikkeet sinulle. Kirpputorit ovat mitä parhaita paikkoja ihan kaikille, ei tarvitse ostaa kolmenkympin bodyja kun samalla rahalla voi ostaa kymmenen kirpputorilta. Ei kaikesta tarvitse maksaa itseään kipeäksi ja lopulta kaikkea ei ensinkään edes loppuenlopuksi tarvitse saati kannata, mitä vauvan alkuaikojen tiuhaan pieneksi jääviin pukineisiin tulee.

Vauva tuntuu useimmilla tuovan hirveän välineurheillun ja tarvikehärdellin kotiin. Ei pieni ihminen onneksi tarvitse muuta kuin vaatteet, ruokaa, hyvän paikan nukkua, mahdollisesti rattaat/kantoliinan, turvaistuimen, jonkinlaisia vaippoja, ruokailuvälineet, terveydenhuoltoon tarvittavat tuotteet ja jokusen lelun. Eli välineiden ja varusteiden puolesta vauvan saamisen ei tarvitse todellakaan olla kallista ja uskon, että pärjäätte ihan hyvin, jos vain arvioi kriittisesti kulutustottumuksiaan kaikilla elämän osa-alueilla. Ihmiset tuppaavat ostelamaan kaikenlaista, mitä ei aina muisteta siinä vaiheessa, kun rahareikiä arvioidaan. Sellaisia ovat usein lehtitilaukset, kuntosalikortit, kahvilakäynnit ja ruoka tai mikä vain satunnainen tapa, vaikkapa uusi kirja silloin tällöin, vaikka kirjastotkin ovat olemassa. Useimmilta oikeasti myös löytyy ne välttämättömimmät vaatteet ja kodintarvikkeet jo valmiina, mutta halu saada kuitenkin jotain vähän parempaa tai kivemmannäköistä kuiskii petollisesti korvissa silloin, kun kauppaan lähdetään. Oma neuvoni siis olisi, että arvioit tämänhetkisen oman kulutuksen kriittisesti. Onko esimerkiksi jollekin luontaistuotekaupan kalliille tuotteelle halvempaa vaihteoehtoa vaikkapa tai tarvitsetko tuotetta ollenkaan, on se sitten tavara tai syötävä. Toiseksi, hankit vain välttämättömät lapsellesi ja katsot syntymän jälkeen mille kaikelle lopulta onkaan tilausta. Helsingissä kaupat ovat lähellä, joten erikoisemmankin tarpeen saa täytettyä suhteellisen nopeasti. Kolmanneksi, lastentarhanopettajille vaikuttaa olevan tarvetta, joten taloudellinen tilanne ei ole ikuisesti niin tiukka kuin äitiyslomalla.

Iidaafel
Iidan matkassa

Toki kaksiossa asuminen on oma valinta. Muutin kaksioon ihan juuri, sillä hissi, parveke ja tiskikone, oli ne suuret toiveet. Asunto on Helsingin kaupungilta ja maksaa käytännössä normi yksiön verran. Eli olen siinä suhteessa todella tyytyväinen!

Ja ehdottomasti aijon suosia nyt kirppiksiä! Vaatteita käytetään niin vähän aikaa kuitenkin :) Ja mahtavia vinkkejä, joissa olet oikeassa. Nyt pitää tosiaan olla kriittinen ja pyrkiä säästämään minkä voi!

Lellu (Ei varmistettu)

Sanoisin, että alussa pärjää hyvinkin vaatimattomalla määrällä tavaraa ja kaiken saa käytettynä. Vaikka meillä olisikin ollut varaa hankkia enemmän uusia juttuja, niin se jotenkin soti omaa arvomaailmaa vastaan. Uusia asioita esikoisemme sai lähinnä lahjaksi sukulaisilta ja ystäviltä, muu oli kierrätyskamaa. Siinäkin muuten vinkki: lykkää hankintoja niin pitkälle kuin mahdollista, sillä esikoista ryömii katsomaan kaukaisinkin sukulainen lahjakassin kanssa (kuopasta ei enää kukaan).

Noiden edellä muiden mainitsemien tuotteiden lisäksi hankkisin imetykseen liittyviä apuvälineitä varuilta, jos se ei heti sujukaan. Se voi olla yllättävän haastavaa!! Eli rintapumppu ja nännikumit ainakin ostoslistalle. Tässä asenteellisesti oletan, että kaikki aikovat/ haluavat imettää, pahoittelut siitä!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos! Mielelläni ostan kierrätettyä, koska juurikin arvomaailman takia tuntuu kamalalta ostaa uutta, sitä käyttää niin pienen hetken. Ja luotan tosiaan sukulaisten voimaan heh :) Mutta varmasti totta, että tavaraa tulee paljon lahjaksi. 

Moni on tuonut ilmi, että imetysjutut on hyvä olla valmiina. Toivon ainakin, että imetys kohdallani onnistuu ja voin imettää.

Bullero (Ei varmistettu)

Ensimmäisenä vuonna vauvan tarvikkeisiin ei välttämättä kulu kovin paljoa rahaa, jos vähän suunnittelee eteenpäin ja ostaa paljon käytettyä. Lastenvaatekirppareilta saa ihan uutta ja uudenveroista vaatetta pikkurahalla ja jos tulee löytöjä vastaan niin kannattaa ostaa isommankin koon vaatteita jo hyvissä ajoin. Olen löytänyt esim. ihan uudenveroisia Polarn o pyretin haalareita 8-10 eurolla, kun hinta kaupassa olisi 100e kieppeillä. Bodyt, housut, ym. perusvaatteet saat usein 0,5e - 4e hintaan. Monissa lastenvaateliikkeissä on myös outlet -osastot, joista tekee tosi hyviä löytöjä ja äitiysvapailla on myös hyvin aikaa kierrellä alennusmyyntejä. Itse olen ihan hyvätuloinen, mutta en ole ostanut juuri mitään vaatteita uutena, koska siinä ei vain ole mitään järkeä. Ja tosiaan jos lähipiirissä on yhtään lapsia (tai vauvahulluja sukulaisia), niitä tarvikkeita ja vaatteita tulee jopa enemmän kuin olisi tarvetta.

Isommissa hankinnoissa kannattaa puolestaan ostaa laatumerkkejä käytettynä, koska ne voi myydä samalla tai melkein samalla hinnalla eteenpäin, kun oma tarve loppuu. Eli käytännössä tällöin "vuokraat" tuon tavaran itsellesi ja hintaa tulee lopulta ehkä muutama euro. Tällaisia ovat esim. Tripp trapp -syöttötuolit tarvikkeineen, babybjörn -sitterit, ensisängyt, lastenvaunut, ym.

Sarde (Ei varmistettu)

Hyviä vinkkejä, komppaan etenkin viimeistä! Meillä nyt 1 v ikäinen tyttö ja vaikka olemme hyvätuloisia niin halusimme ostaa osan tavaroista käytettynä. Siinä ihan oikeasti voi päästä omilleen kun ostaa käytettynä laatutavaraa ja myy ne sitten taas eteenpäin. Esimerkiksi baby björn -sitterin ostimme 50 eurolla ja myimme samaan hintaan alle vuoden päästä. Eisbärchen -lämpöpussi samaten lähti ostohinnalla taas myyntiin. Manduca-kantoreppu myöskin. Ei ole mitään järkeä ostaa uutena, nuo ovat käytössä nikn vähän aikaa että käytetytkin ovat yleensä ihan priimaa. :). Lisäksi sanoisin, että perheen/ystävien kanssa voi varmasti sopia siitä, mitä ostavat, jos haluavat lahjoa tulevaa äitiä esim babyshower-juhlissa. Itse ainakin ostan mieluiten lahjoja, jotka ovat oikeasti tarpeellisia. Imetys säästää aika paljon rahaa, jos sitä haluaa tehdä ja jos se onnistuu. Onnea odotukseen!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos! Upeita vinkkejä! Ja olen just kuullut, että on hyvä ennakoida ja ostaa isompia kokoja hyvissä ajoin kirpparilta, jolloin ne saa edullisesti. Ei tarvitse hädässä juosta kauppaan ostamaan, kun on ns. myöhässä hankintojen kanssa.

Niin me muutkin (Ei varmistettu)

Aikuiskoulutusrahasto. Jotain kivaa opiskeltavaa ja näin tulot ei putoa kovinkaan paljoa äitiysrahoista ja voi olla kotona pidempään.

Iidaafel
Iidan matkassa

Totta! Kiitos vinkistä!

JenniJa (Ei varmistettu)

Tää on hyvä neuvo! Olin just 17kk opintovapaalla ja lapset 5,6,8. Omi elämäni parasta aikaa. Voisit ä-loman jälk jatkaa ainakin sen 15kk ja opiskellahan voit mitä vaan melkein. Esim erityispedan opinnot joista omassa työssä hyötyä? Tai maisteri? Muista vaan anoa ajoissa ja tietty hakea sitä opiskelupaikkaa! Onnea odotukseen!

reindeer (Ei varmistettu)

"Toivon, että voin materian sijaan antaa jotain muuta ja kompensoida muulla tavoin. Ehkä teen parhaan puuron tai pisimmän junaradan. "

Yksi hyvä juttu voisi olla tieto siitä että äiti on hankkiutunut raskaaksi vahingossa sekstaillessaan muutaman miehen kanssa kuukauden ajanjaksolla, au naturel tietysti. Tällä lahjalla lapsen suosio tarhassa, koulussa, harrastuksissa ja työpaikoilla on kyllä taattu. Jää varmasti voimaannuttavia ja positiivisia muistoja koko loppuelämäksi. Lapsi osaa varmasti arvostaa että tämä kaikki tieto on jaettu valtakunnan ykkösmediassa jo ennen hänen syntymäänsä.

Olisin sata kertaa mieluummin Iidan rakastettu vahinkovauva, kun noin v- mäisen poron vasa..

Lipe (Ei varmistettu)

Vihaan tällaista enemmän kuin mitään. Kiusatussa mikään, ikinä, ei ole ”syy kiusaamiselle”. Kasvattakaa empaattisia, onnellisia lapsia, niin ketään ei kiusata! Ja kuka on empaattinen ja onnellinen? Iida. Iida kasvattaa sen lapsen, joka ei vaan kiusaa, vaan joka pyytää yksinäisen leikkeihin mukaan. Poro, vaikutat katkeralta ja happamalta, ja suosittelisinkin esimerkiksi meditointia.

Ystävänainen (Ei varmistettu)

Suosittelen että aloitat järjestelmällisen säästämisen ja sijoittamisen. Vaikka vain 50-100€ kuussa pienikuluisiin passiivisiin rahastoihin (ns. indeksirahasto, esim. Seligson) sijoitettuna tuottaa ajan kuluessa lisää liikkumavaraa. Sijoittamisesta löytyy paljon hyvää suomenkielistä luettavaa. Aluksi voi lukea vaikka Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan kirjan Nainen ja rikastumisen taito.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos vinkistä! Aloitin jokin aika sitten sijoittamisen ja säästämisen juurikin summalla 100e/kk, puolet rahasta molempiin. Kirja vinkit ovat loistavat, aihe kiinnostaa!

Sssss. (Ei varmistettu)

Hyvä kun mietit raha-asioitakin jo etukäteen! Moni lastentarhanopettaja on palannut töihin perhepäivähoitajana tai ottanut hoitorinkiin hoidettavaksi lapsen tai lapsia (oman lisäksi). Tämä voisi olla sullekin hyvä vaihtoehto? Töitä alalla kuitenkin riittää.

Iidaafel
Iidan matkassa

Totta, miettimisen arvoinen vaihtoehto! Varmasti tilanne kirjastuu ja menee kuin kuuluukin. Tässä on onneksi aikaa miettiä sitä!

Azo (Ei varmistettu)

Pienet lapset ei oikeasti kuluta kovin paljon, etenkin jos suosit kirppareita ja teet ruokaa järkevästi - tarjoukset, punaiset laput ja pakadtin käyttöön. Helsinki on myös maailman paras kaupunki lapsille, ilmaista tai edullista tekemistä löytyy pilvin pimein. Lisäksi nuo mainitsemasi tuet on oikeasti aika hyvä potti yhteensä, Kelan sivuilla on hyvät laskurit, jotka auttaa ahdistukseen varmasti jo nyt. Itse olin muutama vuosi sitten kahden pienen lapsen yh kotihoidontuella ja suuremmalla vuokralla (asuttiin kolmiossa) ja pärjättiin tosi hyvin - ei tarvinnut edes tinkiä mistään tärkeästä, käytiin pari kertaa jopa lomalla Espanjassakin. Tsemppiä, asiat järjestyy kyllä!

Iidaafel
Iidan matkassa

Wau mahtava kuulla, että teillä meni noin hyvin haasteista huolimatta. Ja Kelan laskurit ovat loistavia, niillä olen useaan kertaan helpottanut mieltäni! Kaikkea hyvää!

Nelsi (Ei varmistettu)

Heippa! Älä huoli, menot eivät vauvan/pienen lapsen myötä tuplaannu. Varsinkin jos imetys onnistuu, niin ensimmäisenä vuotena ei juuri rahaa ruokaan mene sen enempää kuin nytkään.

Mulla samat tulot kuin sulla ja mainittujen tukien jälkeen kuussa 2000€ käteen. Hyvin pärjää!

Iidaafel
Iidan matkassa

Hyvä kuulla, helpottaa mieltä!

Jossu (Ei varmistettu)

Moikka ja tsemppiä tulevaan!

Minulla itsellä on 2-vuotias poika ja kylläkin aviomies, mutta kokemusta on todella tiukasta rahatilanteesta. Sain äitiyspäivärahan opintotuen mukaan, joten sitä ei saanut kuin 400e suunnilleen kuussa. Mieheni palkka oli jotain 2000e molemmin puolin ennen veroja ja hän joutui ostamaan auton töitä varten. Auto oli niin hirveä rahareikä, että meillä ei jäänyt rahaa mihinkään ylimääräiseen, mutta vaihtoehtoa ei ollut. Lisäksi asumme edelleen kaksiossa, joten meillä on vaan yksi makkari. Vauvaa en olisi edes halunnut laittaa omaan huoneeseen enkä vielä meidän kaksivuotiastakaan. Mistään lastenhuoneen sisustuksesta ei siis kannata kantaa huolta.

Lapseltamme ei kuitenkaan ole koskaan puuttunut mitään. Saimme todella paljon vauvanvaatteita lahjaksi lapsemme syntymän jälkeen ja onneksi emme olleet ostaneet itse paljoa valmiiksi. Myös leluja, kirjoja ja muita tarvikkeita saimme tai pyysimme lahjaksi, esim. ristiäisissä. Myös kirjasto on ihan paras paikka lainata kaikkia kirjoja. Vanhempani ovat auttaneet ostamaan kalliimpia hankintoja, kuten haalareita ja kenkiä. Vauva-aikana kannattaa panostaa hyviin kietaisumallisiin bodyihin ja kivoihin housuihin tai puolipotkuhousuihin. Myöskään haalaria vauva ei tarvitse melkein koko ensimmäisenä vuonna, koska lämpöpussi turvakaukaloon ja vaunuihin on paljon helpompi ja lisäksi myös turvallisempi.

En tiedä kantaasi imettämiseen, mutta se on yksi suurimmista säästöistä, joita voit tehdä. Toivottavasti haluat imettää, koska ensinnäkin se on parasta ravintoa lapsellesi, se on ilmaista ja siinä muodostuu todella kiinteä suhde oman lapsen kanssa. Tissit on myös helposti aina saatavilla eikä pullojen kanssa tarvitse läträtä. Korvikkeihin kuluu vuoden aikana yli 500e rahaa. Imetys voi olla haluksi hankalaa ja se myös usein sattuu. Se on kuitenkin ihan normaalia. Ensimmäiset kuukaudet vauva on myös melkein koko ajan rinnalla, mutta se on ihan normaalia ja jossain vaiheessa sekin vähenee. Suosittelen liittymään Imetyksen tukiryhmään Facebookissa. Sieltä saa kaiken mahdollisen tiedon ja tuen imetykseen liittyen. Myös vauva2018 -ryhmään ja lasten kirppisryhmiin kannattaa liittyä valmiiksi.

Kannattaa etukäteen selvittää kaikki tuet mitä voi saada. Kaverini on ainakin yksinhuoltajana kotihoidontuella ja saa yhteensä 1700e tukia, joten ehkä se on sinunkin kohdallasi mahdollista. Yksinhuoltajilla on myös mahdollisuus saada kotiapua yms. ilmaiseksi. Kannattaa kysyä neuvolasta lisää.

Omia vaatteita ei kannata murehtia. Ehdit kyllä ostamaan itsellesi myöhemmin vaatteita. Lisäksi ulkona syömiseen ja kahviloihin saa helposti rahaa uppoamaan. Vältä siis niitä. Tärkeintä on olla läsnä lapselle ja antaa läheisyyttä ja rakkautta. Tissi on paras läheisyyden ja turvan tuoja pienelle lapselle. Mikään materia tai lelut eivät korvaa noita.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos, ihana, että jaksoit kirjoittaa näin pitkästä! Tässä oli monta niin hyvää juttua. 

Tarkoitus olisi tietysti imettää, se olisi mahtavaa! Jos vain onnistuu!

Ja vinkit vauva- ja kirppisryhmistä oli loistavat! Kiitos <3

Choux (Ei varmistettu)

Täällä taas jo heti joku imetysfanaatikko on kommentoimassa. Jep hienoa on jos onnistuu, mutta samalla sanon, että ÄLÄ imetä itseäsi lataamoon. Se ei kannata eikä siinä ole mitään järkeä. Äitien syyllistäminen asiasta on aivan älytöntä. Korvikkeella kasvaa myös aivan terveitä ja älykkäitä lapsia. Tulin todella surulliseksi saamastasi negatiivisesta kommentoinnista. Toivottavasti et mieti niitä liikaa. On hienoa, että kuljet omia polkujasi!

Vierailija (Ei varmistettu)

Perseaukisten ei tarttis lisääntyä.

Anonyymiyykaakoo (Ei varmistettu)

Moikka! Mä olen myös lto ja erosin lapseni isästä lapsen ollessa reilun vuoden. Jäin asumaan kaksioomme, jota olimme siis aiemmin maksaneet yhdessä, mutta nyt maksan sitä yksin. Lapseni on edelleen kotihoidossa, koska olen nykyisin yksityinen perhepäivähoitaja. Tulen taloudellisesti paljon paljon paljon paremmin toimeen kuin että jos olisin kunnallisella töissä ja lapsi päiväkodissa. Suosittelen tutustumaan tähän vaihtoehtoon! mulle voi myös laittaa meiliä jos haluat.

Iidaafel
Iidan matkassa

Vau, mahtava kuulla! Tämä on kyllä sitten vaihtoehto, jota tulee miettiä :)

Kyllä pärjäät (Ei varmistettu)

Älä stressaa, ihan varmasti pärjäät! Pienen vauvan kanssa rahaa ei juuri kulu. Lastentarvikkeita saa edullisesti/ilmaiseksi käytettynä koska kun lapset kasvavat niin ovat vaan turhaa roinaa josta halutaan eroon. Pienten vaatteita löytyy kirppiksiltä ja ovat hyväkuntoisia kun eivät juuri ehdi kulua. Itse olen kolmen kouluikäisen lapsen kanssa yksin. Isommat kuluttavat kengät ja vaatteet puhki yhdessä kaudessa eikä niitä juuri kirppiksiltä löydä. Suosin markettien omia merkkejä ja niistä löytyy nykyään kengistä ja ulkoiluvaatteista ihan hyviä ja myös vettä pitäviä vaihtoehtoja edullisesti. Oma nettopalkkani on lähes sama kun sinulla. Lisäksi saan asumistukea, elatustukea ja tietysti lapsilisät. Mulla on jo vanhin yläasteella ja kun mietin pienen lapsen kuluja niin ovat todellakin pienet ja uskon että pärjäät mainiosti! Isommilla harrastukset, vaatteet, puhelimet ja muu elektroniikka, kosmetiikka, merkkivaatteet yms joita pienet eivät tarvitse maksavat(voidaan sitten puhua siitäkin että onko ne merkkivaatteet välttämättömyys yläasteellakaan mutta jos jonkun hupparin tms haluaa niin mieluusti ostan jos pystyn). Siinä vaiheessa kun lapsesi on niin iso niin olet ollut pitkään taas työelämässä ja saanut rahaa säästöön. Aina sen äitiysloman ajan selviää! En ole lukenut blogiasi aikaisemmin joten en tiedä asutko vuokralla vai omassa asunnossa mutta asuntolainastakin voi tarvittaessa ottaa lyhennysvapaata. Itse asun vuokralla lasten kanssa ja muutan sitten pienempään asuntoon kun lapset lähtevät maailmalle. Minulle tärkeää on ollut että lapset saavat harrastaa ja onneksi lasten isä on osallistunut osaan harrastuskuluista.

Halusin tsempata sua, mitään erikoisia vinkkejä ei ole tarjolla. Kannattaa käyttää rahaa vaan välttämättömiin asioihin, tehdä ruuat itse ja suosia edullisia aineksia. Rahaa kannattaa olla vähän jemmassa jos pyykkikone tai joku muu välttämätön juttu hajoaa ettei tarvitse ottaa pikavippiä. Mutta yllättävän pienellä pärjää!

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos ihanasta tsemppi kommentista! Varmasti mahdollisimman vähällä voi tulla toimeen pienen lapsen kanssa. Ja ymmärrän, että isommalle haluaa ostaa jotain erityistä, jos vaan pystyy. Niin sitä itsekin toivoo, että siinä kohtaa, kun lapsi haluaisi harrastaa, niin sen voisi taloudellisesti mahdollistaa. 

anonyymi L (Ei varmistettu)

Komppaan monia aikaisempia kommentoijia. Vauvan tarvikkeisiin ei tarvitse käyttää juuri ollenkaan rahaa, jos niin päättää. Varsinkin Helsingissä käytettyä tavaraa liikkuu niin hyvin, että mitään ei välttämättä tarvitse ostaa uutena ja silti löytää hyväkuntoista ja omaan makuun sopivaa. Näppäriin rattaisiin/kantoreppuun panostaisin, jotta tulee varmasti lähdettyä vauvan kanssa pois asunnosta, mutta käytettynä niitäkin saa hyviä.
Ja tosiaan, jonkun verran pystyt varmaan siirtämään paluuta töihin säästämällä etukäteen sitä varten. Jos kerran tulet pakon edessä äitiyslomalla toimeen vähemmällä kuin nyt, voisit aloittaa vähemmillä rahoilla elämisen jo etukäteen ja jemmata rahat toiselle tilille odottamaan tulotason romahdusta. Vielä tässä on muutama kuukausi aikaa ja varmaan lomarahatkin tulossa :).
Kaikkea hyvää! Onnellinen lapsuus ei onneksi ole rahasta kiinni &lt;3

anonyymi L (Ei varmistettu)

Ja lisäyksenä vielä, että Helsinki-lisä tuo kotihoidontukeen onneksi yllättävän paljon korotusta. Jos laskee sen + mahdollisen asumislisän + yksinhuoltajakorotetun lapsilisän + elatustuen niin ehkä ero äitiyspäivärahaan ei olekaan niin mahdoton, etteikö sillä voisi hetken sinnitellä varsinkin jos on onnistunut säästämään tarkoitusta varten. Kyllä kaikki varmasti järjestyy.

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista, Helsinki-lisästä en tiennytkään! Mahtavaa, pitää ottaa selvää. Ja säästäminen on onneksi aloitetty ja tarkoitus sillä vähän pidentää kotona vietettävää aikaa. Ja toki äitiysloma kerryttää vuosilomaa, jonka pitäminen äitiysloman päälle myös pidentää hieman toihin paluuta. Kiitos sinulle ja kaikkea hyvää myös sinulle <3

K_ (Ei varmistettu)

Mäkin olin tulossa vinkkaamaan Helsinki-lisästä, se on 264 €/kk siihen asti että vauva on 1,5 v. Nämä kannattaa laskea ihan kokonaan auki, veroprosentin muutoksia myöten, jotta varmasti tekee informoidun päätöksen :). Joku ylempänä vinkkasi eri "mammapiireistä". Munkin mielestä kannattaa nähdä vähän vaivaa, että löytää omanhenkiset äitiyslomameiningit, Helsingissä on paljon väkeä ja varmasti löydät äitiyslomalle seuraa, joka on kiinnostunut (pääsääntöisesti) edullisista aktiviteeteista ja jakaa suunnilleen samat arvot muutenkin.

Päivi12345 (Ei varmistettu)

Voi älä tuollaista murehdi! Tai siis joo, fiksua tietenkin valmistautua ja miettiä asioita ennakkoon, mutta ei rahan vähyys tai paljous ole pääasia lapsen kasvatuksessa. Varmasti pystyt turvaamaan lapsen perustarpeet ja tarjoamaan lämpöä, hellyyttä, ymmärrystä ja rakkautta pienelle, se on tärkeintä! Toki lapsi tarvii vaippoja, vaunut tms. ja muuta, mihin saa tungettua omaisuuden verran rahaa, mutta kyllä siitä selviää menemällä tarjousten perässä, ostamalla kirppareilta jne... Kun on pienet tulot, pitää olla pienet menot.
Ja lapsen saa kyllä sievästi ja sopivasti puettua ilman merkkivaatteitakin! Kirpparit on tosiaan ihan ykkösjuttu, etenkin face-kirput joissa osto ja myynti on helppoa. Eikä tosiaan kirpparivaatteet tai -tavarat oo mitään koinsyömiä ryysyjä :D
Ja btw niissä katosvuoteissa todella harva lapsi edes nukkuu ensimmäisten vuosiensa aikana, koska kuka äiti jaksaa öisin nousta ja tepastella toiseen huoneeseen lasta ruokkimaan ja hoitamaan. Parempi vaan olla lähekkäin ja turvallisuuden tunteessa, molempien :)
Onnea sinulle ja kaikkea hyvää tulevaan!! &lt;3

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos, ihana kommentti, olet aivan oikeassa. On niin monta tärkeää asiaa, joihin raha ei vaikuta!

Huomasin ettet laskelmissasi ole ottanut huomioon mahdollista asumistukea, kuntalisää, elatusmaksuja ja sitä suurta lapsilisää ;) Olen itse ponnistanut aikalailla samoista asetelmista eteenpäin ja kotihoidontuelle jääminen oli taloudellisesti helkkarin paha pommi, varsinkin kun kuntalisä loppui, mutta jonkun ihmeen kaupalla sitä vain selvisi. Kotihoidontuen jälkeen siirryin tekemään 80% päivää (joustava hoitoraha) ja voi että, se oli todella hyvä ratkaisu!

Vaikka nyt siltä ei tunnukaan, kaikki järjestyy. Nyt reilu 7 vuotta myöhemmin mulla on ihana mies, toinen lapsi, oma tupa ja keskeneräinen takapiha. Enää en käy kaupassa kännykän laskinta käyttäen tai pakoile tuttuja kadulla. Hassua, miten kaiken voi tehdä ihan väärin mutta niin oikein. Kaikkea hyvää teille <3

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos kommentista. Olen huomoinut asumistuen, elatustuen ja lapsilisän ja lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen, mainitsinkin niistä tekstissä. Kuntalisä oli ainut, joka oli uusi, mutta siitä täytyy ottaa selvää! Luulen, että minullekin 80% työaika olisi paras juttu!

Ja ihana kuulla! Kaikkea hyvää teidän perheelle <3

Ailikas (Ei varmistettu)

Hei, olet rohkea ja upea nainen - kiitos että annat äänen pienituloisille/varattomille yksinhuoltajille. Minä olin yksin lapseni kanssa miltei alusta asti ja sinnittelin ensin äitiysrahalla, sitten kotihoidontuella ja loppuajan aikuiskoulutusrahalla opiskellen. Selvisin, mutta en tekisi sitä uudestaan... Mutta vinkkini Sinulle: Ota yhteyttä HOPE-yhdistykseen, sitä kautta saat kaksi kertaa vuodessa lapselle vaatteita ja heillä on ihania kesäprojekteja kesälelujen/aktiviteettien suhteen. Vaatteet ovat hyvälaatuisia ja uudenaikaisia, myös erityisiä toiveita he pyrkivät täyttämän ( sitteri, kantoliina, autonistuin jne). Toinen vinkki: Kelan laskurit eivät ole totuus. Voit saada enemmän mitä niissä sanotaan, kaikkiin tukiin liittyy kymmenen eri poikkeusta ja hyvällä tuurilla se kääntyy Sinun onneksesi.Kolman vinkki: Nauti, nauti, nauti! Kaikki voi olla päin seiniä, eikä rahat riitä vaikka miten päin laitat niitä jonoon, niin silti se hetki kun nukahtaa pienen tuhisijan viereen... se on sillä hetkellä tärkeintä ja kaikki muu kyllä selviää..jotenkin, ehkä.

Iidaafel
Iidan matkassa

Aivan ihana kommentti! Kiitos, kun kirjoitit! Ja loistava vinkki tuo HOPE ry!! Kiitos <3

S.hö (Ei varmistettu)

Kiitos siitä että kirjoitat oikeasta elämästä. Monella ei todellakaan ole varaa mihinkään ekstraan. Olen myös yh äiti, lapseni on jo 16v ja siitä huolimatta ollaan pärjätty. Itse valitsin etten pääkaupunkiseudulla asuisi, vaikka siellä käyn opintojen puolesta. Liian kallista. Palkka on myös omalla alalla, sosiaalialalla, vähän parempaa "maalla". Mutta ihanaa kun joku kertoo myös miten vähän meille naisille jää käteen, että ei meille koskaan kuulu edes se keskustelu milloin lapsi aloittaa päiväkodin. En myöskään maksanut varhaiskasvatuksesta. Jonain päivänä olemme ehkä tarpeeksi arvokkaita että meidän työstä maksettaisi edes se keskiverto palkka. ️

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos sulle kommentista ja palautteesta! Varmasti tulen tästä aiheesta myös jatkossakin kirjoittamaan!

Handelspuudeli (Ei varmistettu)

Kyllä varmasti pärjäät, vaikutat olevan fiksu nuori nainen. Hyvähän ne raha-asiat on miettiä etukäteen, se kertoo vaan siitä, että olet vastuullinen tuleva äiti. Ei rikas lapsuus tee automaattisesti lapsesta parempaa ihmistä, puutetta voi olla nimittäin myös muissa asioissa kuten läsnäolosssa, hellyydessä jne. niissä perheissä, missä raha määrittelee ihmisyyden arvon. Se, että kykenet antamaan lapsellesi vakaan ja turvallisen kasvuympäristön täynnä rakkautta, riittää jo todella pitkälle. Tsemppiä, seuraan vaiheitasi blogista mielenkiinnolla. :)

Iidaafel
Iidan matkassa

kiitos, ihasti snaottu ja niin totta! Monia rahaa tärkeämpiä asioita on!

Klaarazz (Ei varmistettu)

Hei,

Itse olen samalla alalla ja sinuakin pienipalkkaisempi eli lastenhoitaja. Yksinhuoltaja olen ollut monta vuotta. Sanoisin, että pienen lapsen kanssa menot ovat niin pienet, että pienillä tuloilla selviää mainiosti. Isompien lasten kanssa onkin haastavampaa.
Kotihoidontuellakin olen elänyt ja se vaati itseltä puurolinjaa ruokailujen suhteen, mutta en vaihtaisi niitä vuosia mihinkään.

Päivähoitomaksut ovat tainneet nykyään laskea, mutta kyllä minä olen joutunut lapsen päivähoidosta maksamaan ihan kuin muutkin tulojen mukaan. Tuntuisi hassulta, että 300 e enemmän tienaavalla ei hoitomaksua olisi.

Pages

Kommentoi