Raskaus tyhjensi rautavarastojani

Kaupallinen yhteistyö: Elivo

 Raskauden aikana voin pääasiassa todella hyvin. Ellei alun pahoinvointia ja oksentelua lasketa. Loppua kohden voimat tuntuivat hiipuvan ja olin aina valmis nukkumaan. Ajattelin sen kuuluvan raskauteen, että vähän väsyttää. Hemoglobiiniani kuitenkin seurattiin ja se oli aina todella hyvä. Neuvola ei pitänyt välttämättömänä rautalisän nauttimista.

Vauvani ollessani 6kk ikäinen kävi hänen refluksinsa takia toistuvasti lääkärissä. Lääkäri määräsi minulta sekä häneltä otettavaksi ferritiiniarvon. Toisinaan raudanpuute voi aiheuttaa refluksioireita. Verikoe kertoi, että minun ferritiiniarvoni oli 15μg/l ja vauvalla 35μg/l. Naisten viitearvot ovat 10-150 µg/l ja 1kk-6kk ikäisen lapsen 10-340 µg/l. Matala ferritiini on aina riittämättömien rautavarastojen merkki. Ilmankos olin ollut todella väsynyt. Kuvittelin sen johtuneen vain pimeästä vuodenajasta ja vähäunisesta vauvasta. Minulla raskaus vaikutti raudanpuutokseen, johon minun olisi pitänyt reagoida ennakoiden jo odotusaikana.

Raskausaikana naisen raudan tarve suurenee, sillä verimäärä lisääntyy. Naisen elimistön pitää tuottaa veren punasoluja myös sikiön tarpeisiin, ja veren muodostukseen tarvitaan runsaammin rautaa. Rautavarastot alkavat helposti hupenemaan raskauden edetessä. Tuleva äiti saa raskausaikana noin puolet tarvittavasta rauhasta ravinnon kautta ja toisen puolen varastoraudasta ja/tai suun kautta otettavista rautavalmisteista. Itse en käyttänyt rautalisää raskausaikana ja varmasti se on yksi syy alhaiseen ferritiiniarvoon, myös synnytys ja kuukautiset tottakai vaikuttavat asiaan. Sikiö varmasti ammensi kaiken saatavissa olevan itselleen, sillä täysiaikaisena syntyneiden vauvojen rautavarastot ovat peräisin äidiltä ja ne riittävät noin puolen vuoden ikään. Sen jälkeen lapsi saa rautaa ravinnosta. Rau­taa tar­vitaan mo­nissa eli­mistön pro­ses­seissa ja se on tär­keää eri­tyi­sesti kasva­valle ja kehit­ty­välle si­kiölle ja lap­selle.

Raskaus lisää raudan tarvetta ja sen vuoksi riittävään raudan saantiin tulisi kiinnittää huomiota raskausaikana ja sen jälkeen. Rautavarastot voivat olla melko tyhjinä raskauden ja synnytyksen jälkeen. Tasaantuminen pelkän ravinnon avulla vie aikaa, sillä rautavarastot täydentyvät hitaasti. Rautavalmisteitakin tulisi käyttää pitkään 6-12 kuukautta, jotta tilanne korjaantuu. Raudan imeytymistä edistää myös ruokavalio ja siihenkin tulisi kiinnittää huomioita. Maitotuotteiden nauttiminen, vegaaniruokavalio ja tietyt lääkeaineet voivat vaikuttaa huonosti raudan imeytymiseen. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä.

Elivon rautavalmiste sisältää C-vitamiinia, joka tukevat raudan imeytymistä ja B-vitamiinia, jota tarvitaan punasolujen muodostamiseen. Valmisteen rauta on ferrofumaraattia, joten se ei ärsytä niin paljoa vatsaa kuin usein käytetty ferrosulfaatti. Elivo on suomalainen tuotemerkki ja heidän tuotteensa kehitetään sekä valmistetaan Suomessa. Elivon Rauta 25mg B+C -tuoteella onkin Suomalaisen Työn Liiton avainlipputunnus. Tuote on kehitetty yhteistyössä kotimaisten asiantuntijoiden kanssa, kuten muutkin Elivon tuotteet. Niissä huomioidaan suomalaisten tarpeita, kuten suomalaiset ruokailutottumukset ja todennäköisimmät ravintovajeet. Tuotteen kotimaisuus on itselleni todella tärkeä arvo ja yksi syy sen valitsemiselle. Tuote on myös vegaaninen ja sekin on iso plussa, joka vaikuttaa omaan ostopäätökseen.

Olen itse käyttänyt tammikuusta alkaen Elivon rautavalmistetta. Tuote on suun kautta nautittava depottabletti. Depottabletti hajoaa ja liukenee vasta ruoansulatuselimistössä. C-vitamiini pitää raudan hyvin imeytyvässä muodossa ja vapauttaa rautaa hitaasti. Näin hyödynnettävyys paranee, kun tabletti sulaa hitaasti hajaantuen suolistoon. Se ei myöskään ärsytä suoliston limakalvoa. Oma vatsani ei ole tuotteelle reagoinut. Lisäksi se on mielestäni helppo niellä, eikä jää mitään inhottavaa raudan makua suuhun, joka on monella ongelma rautavalmisteiden kanssa. Minusta maku on mieto. Elivo Rauta 25mg B+C tuotetta saat apteekeista ja tavarataloista.

Suosittelen raskausaikana kuulostelamaan omia tuntemuksiaan ja suhtautumaan niihin vakavasti, jos ne viittaavat raudanpuutokseen. Syy puutokseen on syytä tutkia lääkärin toimesta.  On varmasti mukava lähteä vauvavuoteenkin, jos rautavarastot eivät ole tyhjinä!

-Iida

Kommentit (18)
 1. Suosituksissa kerrotaan että raskausajalle ja sen jälkeen suositellaan raudan käyttöä (mikäli arvot on matalat) mutta olen itsekseni miettinyt eikö etukäteisestä raudan käyttämisestä voisi olla jotain hyötyä? Mutta tämä on ihan vaan omaa mutuilua 😀 voi olla että varsinainen rautatankkaus ennen raskautta ei onnistu. Itsellä on aika matala hemoglobiini ihan normaalistikin (ferritiinistä en ihan varma ole) ja olen miettinyt saisiko sitä nousuun ennen raskautta, että rautavarastot sitten tippuisivat edes vähän korkeammalta.

 2. Voisitkohan lisätä blogitekstiin selkeästi tiedon, että et korjannut alkuperäistä varastoraudan puutetta tällä Elivon 25 mg valmistella?

  Niin kuin olet täällä kommenteissa huomioinut, on eri juttu kirjoittaa matalan varastoraudan hoidosta, kuin jo korjatun tilanteen ylläpitämisestä. Tällä hetkellä nämä asiat menevät tekstissä sekaisin ja lukijalle voi syntyä kuva, että olisit korjannut alkuperäisen tilanteen 25 mg annoksella. Teksti tuntuu tältä osin harhaanjohtavalta. Vaikka se ei olisi ollenkaan tarkoituksesi!

  Kiinnitin asiaan erityistä huomiota siksi, että jos varastorauta on hyvin matala tai potilas kärsii raudanpuuteanemiasta, lääkärin ohjeistama hoitoannos on usein 100-200 mg/vrk tai 100 mg/joka toinen vrk (joissain tutkimuksissa tämä on parantanut imeytymistä ja lisännyt valmisteen siedettävyyttä). Määrät poikkeavat niin paljon tekstin 25 mg valmisteesta, että väärinkäsitys saattaa olla lukijalle haitaksi. Vaikka joillain henkilöillä rautatasot nousisivat pienemmillä annoksilla, monet ihmiset tarvitsevat hoitosuositusten mukaisia annoksia.

  Kaupallisissa ja terveyteen liittyvissä yhteistyöpostauksissa tuntuisi erityisen tärkeältä, että lukijalle mahdollisesti syntyvät väärinkäsitykset olisi minimoitu. Niin kuin olet kommenteissa kirjoittanut, on lääkärin tehtävä ohjata potilasta sopivan valmisteen valintaan. Silti pidän vaikuttajan vastuuta tällaisissa teksteissä tavallista korkeampana. Jos tekstistä kävisi selkeästi ilmi, että kirjoituksessa ei ole kyse lääketieteellisesti merkittävän raudanpuutteen hoidosta vaan jo korjattujen rautatasojen ylläpidosta, ei hoitosuosituksiakaan tarvitsisi samalla lailla huomioida.

  On hienoa, kun mainitset tekstin lopussa yhteydenotosta lääkäriin. Sitä ei voi tarpeeksi korostaa. Pelottavan usein lukee tekstejä, joissa ei ole huomioitu sitä että raudanpuutteen syy tulisi aina selvittää eikä lähteä omatoimisesti paikkaamaan tilannetta rautavalmisteilla. Pahimmillaan raudanpuutteen taustalta voi löytyä esimerkiksi maha-suolikanavan kasvain. Vaikka nuorilla naisilla (blogisi kohderyhmä?) asia onneksi selittyy usein runsailla kuukautisilla ja raskauksilla, asia ei selviä käymättä lääkärissä. Vaikka esimerkiksi suolistosyöpä on pääasiassa vanhemman ikäluokan sairaus, tapausmäärien kasvu erityisesti nuorten parissa on huolestuttavaa.

  Loppuun vielä kiitokset pitkäaikaiselta lukijalta. Tekstisi ovat saaneet uudenlaista syvyyttä vuosi vuodelta 🙂 Blogiasi on ilo lukea!

  1. Jos vain lääkäreitä yhtään kiinnostaisi rautavaje, tuo olisi varmaan totta, että syy olisi hyvä selvittää. Minulla oli ferritiini 10 eikä siihen reagoinut kolmesta lääkäristä kukaan. No, yksi sanoi, että ferritiini on vähän matala, mutta viitearvoissa. Koska asia kiinnosti ainoastaan minua itseäni, aloin ottaa rautalisiä ihan omasta päätöksestäni (50 mg/vrk tällä hetkellä).

  2. Täytyy kyllä tähän kanssa kommentoida, että aikamoisen hanakka on saanut olla, jotta rautavarastojen tyhjentymistä suostuttiin edes alkaa tutkimaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *