Rokotetaanko lastani?

Fadern-Okänd1.jpg

Useampi lukija on toivonut kuulevansa minun mielipiteeni rokottamiseen liittyen. Minä suhtaudun mielestäni rokottamiseen myöteisesti, ymmärrän niiden tärkeyden, mutta haluan tietää mitä rokotetaan ja miksi ja millaisin sivuvaikutuksin. En halua, että itseeni tai lapseeni vaan pistetään piikkiä, vaan haluan olla perillä tilanteesta ja tietoinen rokotteista.Olen sitä mieltä, että Eemille otetaan kaikki rokote-ohjelman mukaiset rokotteet sekä tarvittavat muut rokotteet, jos matkustelemme ulkomaille.

Eemi sai ensimmäisen rotavirusrokotteen kahden kuukauden ikäisenä. Kolmen kuukauden ikäisenä hän sai kolme rokotetta kerralla, rotaviruksen, PVC- ja DTaP-IPV-Hib -rokotteet. PVC on pneumokokkibakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta, verenmyrkytystä ja korvatulehdusta vastaan. Toinen lyhennehirviö taas on kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta, poliota ja hib-tauteja (aivokalvon-, kurkkukannen tulehdus ja verenmyrkytys) vastaan.

Minusta on hurjaa, että rokotusohjelma on todella tiheä, se aloitetaan aikaisin ja rokotteita annetaan useita kerrallaan. Toki ymmärrän, että esimerkiksi rotavirusripuli olisi pienelle vauvalle todella kriittinen tauti ja vaatisi sairaalahoitoa. Suomessa kuolleisuus on harvinaista, mutta muualla maailmassa lapsia kuolee tautiin. Sen vuoksi rokote annetaan niin pienelle vauvalle, isompi lapsi siitä jo selviää ilman sairaalahoitoa. Moni siis valitsee rokottamisen taudin ehkäisemiseksi. Meillä alkoi ensimmäisen RV-rokotteen jälkeen voimakas oirehdinta. Kaksi viikkoa rokotteen jälkeen alkoi pulauttelu ja oksentelu. Monen vauvan vatsa menee ripulille rokotteen jälkeen, toisille voi tulla ummetus. Meille tuli jälkimmäinen. Ja toki vauva itki ja oli tyytymätön, kun ummetus vaivasi. Emme ehtineet toipua näistä oireista, kun saimme seuraavat 3 kk rokotteet.

Kolmen kuukauden iässä annettavat PVC- ja DTaP-IPV-Hib -rokotteet nostivat lämmön vauvalle, jonka hoitoon riitti kaksi annosta nestemäistä särkylääkettä vuorokauden aikana. RV rokotteen oireet pahenivat entisestään toisen rokotteen jälkeen. Viikon päästä rokotteista jouduin viedä Eemin sairaalan päivystykseen, jossa hän olikin kaksi yötä. Tilanne ei ole edelleenkään helpottumut, vaikka aikaa on kulunut jo yli kaksi kuukautta. Kärsimme oireista edelleen. Me kärsimme pahasta atopiasta, lyhyistä unista, oksentelusta ja kipukohtauksista.

Eemi oli saanut noin kuukauden iässä antibioottikuurin, joka varmasti oli heikentänyt suoliston kuntoa ja sen vuoksi rotarokote pahensi tilannetta entisestään. Terve suolisto kestää kyllä rokotteet. Meidän tapauksessa suolisto meni huonoon kuntoon ja on edelleen todella huonossa kunnossa aiheuttaen meille todella paljon vaivoja, joita nyt selvitetään. Refluksin lisäksi vauvalla on selkeästi suolistoperäisiä allergioita ja mahdollinen maitoallergia. Maito on vaurioittanut suolistoa, jonka takia lähes kaikki kiinteät ruoat tällä hetkellä tuntuvat aiheuttavat allergiaa ja lisäoireita. Yrityisesti iho-oireet ovat voimakkaat ja iho on suoliston peili.

Enpä osannut rokotteita ottaessa ajatella, että meidän suolisto oli jo valmiiksi huonossa kunnossa. Nyt en ole ottanut Eemille kolmatta RV rokotetta.Lykkäsin myös 5kk ikään kuuluvat rokotteet myöhemmäksi, sillä minusta on nyt tärkeämpää saada vauvani kuntoon ja suolisto toimimaan. Kaksi annosta rotavirusrokotetta on todennäköisesti antanut muutenkin jo riittävän suojan tautia vastaan. Otamme tulevat rokotteet rauhassa omaan tahtiin. Sairasta lasta ei saa koskaan rokottaa.

Mielestäni rokotteita on hyvä kyseenalaistaa, vaikka niihin suhtautuisikin myöteisesti. Suomessa rokotteet ovat vapaaehtoisia ja ne ovat sellaisiin tauteihin, jotka ovat harvinaisia, mutta taudit tai niiden jälkitaudit voivat olla vakavia. Usein rokotteiden vaikeat haittavaikutukset ovat harvinaisia ja onneksi niin, eikä kaikki lapset reagoi rokotuksiin mitenkään. Voisiko sanoa, että meillä ehkä oli huonoa tuuria ja kyseessä monen tekijän summa, että meille aiheutui haittaa.

-Iida

Lisää lasten rokotusohjelmasta voi lukea Rokote.fi -sivulta ja thl.fi -sivulta

KUVA: Niklas Tallqvist

Kommentit (55)
 1. Rokotteinen
  17.3.2019, 02:16

  Hei, kiitos, että kirjoitit tästäkin aiheesta. Aiheuttaa monenlaisia reaktioita mutta asiallinen keskustelu on vaan hyvä, vaikka monet rokotuksiin liittyvät asiat eivät monien mielestä olisikaan mielipideasioita. Rokoteshoppailu tai ”kustomointi” mitä otetaan, mitä ei, on varmasti osin tiedon lisääntymisen kautta syntynyt ilmiö. Kuten monessa muussaki lapsiin liittyvässä, google ja keskusteluryhmät ja tiedon/mielipiteiden liikkuminen ihmisten välillä on lisännyt variaatiota ja sitä, että viranomaisten yksikantaisia ohjeita ei pidetä välttämättä ainoana totuutena. Tässä rokoteasiassa se voi helposti kääntyä haitalliseksikin. Olisi myös hyvä miettiä, millaisin tarkoitusperin joku ehkä saattaa ”tietämystään” levittää ja mistä osoitteista tietoa virtaa. Tätä jäin miettimään myös, miksi poustauksesi lopussa on linkki lääkeyhtiön kaupalliseen rokotesivustoon eikä esim. THL:n sivuun, jossa ovat viralliset tiedot. Tai siis tätä juuri tarkoitan, että kuka vain voi netissä perustaa sivuston (vaikka en nyt väitä, että linkkaamasi GSK:n sivu huono) ja saada layoutilla ja muulla vaikuttamaan sivuston tutkimuksiin jne. perustuvalta. Vastaavasti kun viranomaisviestintä ei aina ole ihan tätä päivää, on ihmisten helpompi etsiä omia käsityksiään tukevaa materiaalia muualta.

  1. Kiitos kommentista! Ja asiallinen keskustelu on tervetullut ja varmasti tämä teksti on saanut kritiikkiä aiheesta. Olisi pitänyt käyttää sen työstämiseen enemmän aikaa. Sillä tarkotus ei ollut peloitella rokotteista, vaan juurikin kertoa meidän kohdallemme käynyt tapaus, joka on juurikin harvinainen. Lisäsinkin nyt tekstiin thl -linkin rokotteisiin. En ollut sen tarkemmin perehtynyt rokote.fi sivuston ylläpitämään lääkefirmaan. Joten kiitos siitä huomiosta.

 2. Hei!
  Nämä eivät ole mielipidekysymyksiä, valitettavasti.
  On mielestäni hämmästyttävää, että maallikot uskaltavat tehdä omia, mutu-tuntumaan perustuvia johtopäätöksiä rokotteista, ohi laajan tutkimustiedon, asiantuntijasuositusten ja hyvien käytännön tulosten. Ainoa syy, minkä voin keksiä, on itsekäs erilaisuuden tavoittelu, vääränlainen individualismi, sillä kaikkeen rokotteiden (tehon, turvallisuuden, epidemiologian jne) tutkimustietoon perehtyminen ja siitä perustellun mielipiteen muodostaminen on aika haastava homma ja ainakin itse annan mieluusti sen kokeneiden asiantuntijaryhmien käsiin.

  Rokotteessa on kyse siitä, että turvalliseksi tehtyä taudinaiheuttajan osasta tai inaktivoitua taudinaiheuttajaa tuodaan elimistön puolustussoluille ”esittelyyn” jolloin nämä myöhemmin tällaisen taudinaiheuttajan kohdatessaan osaavat torjua sen eikä ihminen kuole tai vammaudu. Sen mystisemmästä asiasta ei ole kyse, tätä tapahtuu päivittäin ilman rokottamistakin, immunologian muokkautumista. Upeaa tässä on myös se, että ns. laumasuojan ansiosta myös heikoimmat (pienet vauvat, syöpäpotilaat, vakavasti sairaat) saavat turvaa, jos eivät itse pysty rokotteita ottamaan.

  Tämä ei ole mielipidekysymys eikä omien fiilisten pohjalta parane leikkiä sellaisten tautien kuten polio paluun kanssa. Tällaiset epäilevät blogikirjoitukset voivat pahimmillaan saada hölmön lukijan epäröimään tai uskomaan mieluummin sinua kuin erittäin laajaa ja perusteltua tutkimustietoa ja jättämään rokotteet antamatta lapselleen (joka ei pysty valitsemaan ja on vanhempiensa toiminnan armoilla tässä asiassa niin kuin muissakin). Sellaista ”mielipidevaikuttajan” vastuuta tuskin olet valmis kantamaan, itse en ainakaan olisi.

  Arvostan kirjoituksiasi varhaiskasvatuksen alalta, vaikutat pätevältä ja innostuneelta!

  1. Kiitos kommentistasi!
   Ja oletkin ihan oikeassa ja hyvä, että teksti on saanut kritiikkiä. En todella ole kirjoittanut sitä niin suurella ajatuksella, kuin se olisi vaatinut. Näkökulmana oli vain kertoa meidän tapauksesta, eikä kehottaa olemaan ottamatta rokotteita. Suomessa rokotteet perustuvat kuitenkin vapaaehtoisuuten, jonka takia tämä ehkä nähdään mielipidekysymyksenä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *