Tämän takia minä äänestän

Jos jostain saan olla kiitollinen, niin siitä, että perheessäni on aina pidetty tärkeänä äänestämistä.  Muistan, että pääsin usein mukaankin äänestyspaikalle ja ihastelin niitä koppeja, joissa tapahtui jotain salaista. Aina kysyin vanhemmilta, että ketä he äänestivät. Usein vastaus oli, että se on vaalisalaisuus. Ja ihan todella odotin, että täytän 18 ja pääsen ekaa kertaa koppiin. Ensimmäiset vaalini oli kirkollisvaalit ja äänestämään mentiin. Äänestin itseäni ja pääsinkin mukaan kirkkovaltuustoon.

Voisi sanoa, että lapsuudesta asti minulle on opetettu, että äänestäminen on tärkeää. Ja se vaikuttaa suuresti siihen, että pidän äänestämistä todella tärkeänä tänäkin päivänä. Olen ollut usein laskemassa ääniä ja en kertakaikkiaan voi ymmärtää sitä, että joku vaivautuu paikalle piirtämään lappuun kirkkoveneen tai kirjoittamaan Aku Ankkaa. Äänestäminen on vaikuttamista. Vaikuttamista omiin ja läheisten asioihin tänään ja tulevaisuudessa. Äänestämällä pidämme huolta itsemme lisäksi myös muista.

Olen kuullut monen sanovan, ettei vain jaksa kiinnostua politiikasta, ei jaksa ottaa selvää ketä sitten äänestää. Olen kuullut monen sanovat, ettei asiat muutu, joten äänestäminen on turhaa. Olen kuullut monen sanovan, että ei äänestä kuin presidentinvaaleissa, kun kaikki muut on puoluevaaleja eikä henkilövaaleja. Moni jättää äänestämättä ja pitää sitä poliittisena tekona. Todellisuudessa, mitä vähemmän äänestetään, sitä enemmän valtaa saavat ne, jotka äänestää. Eli joku muu käyttää valtaa puolestasi ja Suomessa yksi ääni onkin 1,43 ääntä (Eduskuntavaalit 2015).

Presidentinvaalit ovat äänestetyimmät vaalit Suomessa. Kai se on sitten helppoa äänestää kahdesta yksi. Tosin moni jättää silloinkin äänestämättä, koska lopputulos vaikuttaa etukäteen niin selvältä, ettei omalla äänellä nähdä merkitystä. Eikä selkeän tuloksen vuoksi jaksata raahautua äänestyspaikalle. Presidentinvaalit ovat kuitenkin juuri ne vaalit, jotka konkreettisesti vaikuttavat kaikkein vähiten tavalliseen ihmiseen ja hänen elämäänsä, minun mielestä. Edustkuntavaalit ja erityisesti kuntavaalit ovat sellaisia, joissa tehdään konkreettisia päätöksiä, jotka vaikuttavat kuntalaisten arkeen. Silti äänestysprosentti on matala erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.Tilastojen mukaan tyypillinen äänestäjä on 55-69 -vuotias mies. Alemmat sosiaaliluokat yhä harvemmin menee äänestämään, kuten työttömät, tuilla elävät tai yksinhuoltajat jne.

Moni uskoo, ettei äänestämällä voi vaikuttaa omiin asioihin. Mutta äänestämällä voi omien asioiden lisäksi vaikuttaa vielä toistenkin asioihin, kaikkien hyvinvointiin.Äänestäminen on välittämistä meidän yhteisistä asioista. Ja moni asia muuttuu, mutta muuttuu vain hitaasti. Minä koen, että äänestämällä minulla on mahdollisuus olla päättämässä yhteisistä asioista ja siitä mihin suuntaan tulevaisuuden Suomea viedään. Minä voi olla rakentamassa arvojeni mukaista yhteiskuntaa. Ja onhan tämä todella iso oikeus! Ja samalla mukana tulee velvollisuuksia ja vastuuta. Tänä keväänä saamme valita kansanedustajat, he edustavat meitä kaikkia.

Tulevalla viikolla alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys, joka on 3.4.-9.4.2019 ja virallinen äänestyspäivä on 14.4.2019. Jos et tiedä ketä äänestää, äänestä ehdokasta sellaisesta puolueesta, jonka arvot koet tärkeiksi tai lähelle omia arvojasi. Karrikoidusti sanottuna, ihan sama ketä äänestät, kuhan äänestät puoluetta. Puolueiden ohjelmasta saat selkoa puoluiden nettisivuilta. Lisäksi kannattaa tehdä useampikin vaalikone. Monet ehdokkaat ovat aktiivisia myös somessa, itse löysin miellyttäviä tarinoista erilaisten hästägien takaa, kuten #eduskuntavaalit2019 tai #vaalit2019.

Minulle näissä eduskuntavaaleissa on erityisen tärkeää ympäristö ja ilmaston muutoksen pysäyttäminen, sillä äitinä koen, että nyt äänestämällä ympäristön puolesta, äänestän lapseni tulevaisuuden puolesta. Toinen äärimmäisen tärkeä asia on varhaiskasvatus ja koulutus, sillä ne on asioita, joilla torjutaan koko ajan kasvavaa eriarvoisuutta. Minulle tärkeää koulutuksessa on esim. ilmainen toisen asteen koulutus. Nämä asiat on myös sellaisia, joiden tulisi kiinnostaa nuoria, sillä ne vaikuttavat heihin. Esillä on myös vanhustenhoito, joka näkyy puolueiden ohjelmissa.Kaikille on varmasti jotain, joka vaikuttaa omaan elämään ja omiin arvoihin.

-Iida

KUVA/ sivulta vaalit.fi

puheenaiheet ajattelin-tanaan oma-elama tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (13)
 1. Katariina S
  8.4.2019, 08:44

  Aion äänestää puoluetta, joka sitoutuu IPCC:n 1,5 asteen tavoitteeseen. Isoista puolueista lähelle tätä yltävät vain vihreät ja vasemmistoliitto. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006056903.html

 2. Olen samaa mieltä Mötkyn kanssa siitä että nämä ovat nimenomaan puoluevaalit. Vaikka unohdettaisiin puoluekuri, antaa vaalijärjestelmän toimintatapa syyn valita ensisijaisesti puolue ja sitten äänestää kyseisen puolueen ehdokkaista mieleisintä.

  Minullekin Vihreät ovat mahdoton vaihtoehto, sillä heiltä tuntuu puuttuvan kaikki realismi. Suomessa pitää voida asua muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla ja ilmastonmuutoksen kannalta Suomi on niin pieni vaikuttaja ettei ole mitään hyötyä vaikka kaikki suomalaiset tappaisivat itsensä tänään. Esimerkkinä voidaan toki olla, mutta paljonko se nälkää näkevää auttaa, vaikka sinä lopettaisit syömisen? Sitä paitsi Suomi on pinta-ala / väestö – suhteellaan maapallon resurssituottaja, vaikka aina muistetaan mainostaa suomalaisten hiilijalanjäljen kokoa.

  Keskusta ja Kokoomus ovat osaamistaan näyttäneet, Siniset ovat todistaneet olevansa valmiita mihin tahansa, kunhan hallituspaikka säilyy. RKP:lle on perinteisesti sopinut kaikki, kunhan ruotsinkielisten asemaan ei kosketa. SDP ei nyt muutenkaan ollut kovin korkealla listalla ja viimeinen niitti oli tuo tavoite kieltää polttomoottoriautot ja tehdä Suomesta hiilineutraali. Muutetaan kaikki takaisin korpimökkeihin ja palataan metsästäjä / keräilijä kulttuuriin, niin sitten loppuu turha kulutus ja ollaan taas ekologisia?

  Huolellisen harkinnan jälkeen jäljelle jää oikeastaan vain yksi järkevä vaihtoehto; Perussuomalaiset. Suomalaisten verovarat tarvitaan takaamaan vanhuksillemme hyvä hoito, lapsillemme kunnollinen koulutus ja ylipäätään tarjoamaan riittävä rahoitus tuottaa tarvittavat perustoiminnot (sairaanhoito, pelastuslaitos, poliisi, vankilat, eläkkeet, köyhäinapu…) joten ei tähän konkurssiin tarvita yhtään lisää toisten rahoilla elämänsä rahoittavia loisia. Meillä on niitä syrjäytyneitä peräkammarin poikia ja (huostaanotettavien) lasten synnyttämisellä eläviä ”peruskoulun keskiarvo 6-” naisia ihan tarpeeksi omastakin takaa – ei niitä tarvitse ulkomailta lisää hankkia.

  Toki on ylevä ajatus auttaa hätää kärsiviä, mutta eivätköhän ne ihan oikeasti hädänalaiset jääneet jo lähtöruutuun? Ja miten kehitysmaiden tilannetta auttaa se, jos ne nuoret miehet, joiden tulisi maata rakentaa lähtevätkin Eurooppaan? Ja kuinka paljon näitä tulijoita pitäisi ottaa tänne jättämään suuremman hiilijalanjäljen, jotta voidaan sanoa että nyt on autettu tarpeeksi?

  Suomalaisten tulee pitää ensisijaisesti huolta itsestään. Jos suomalaisilla ei ole asiat hyvin, emme me pysty auttamaan muitakaan. Lentokoneessakin kehoitetaan laittamaan happinaamari ensin itselle, sitten vasta lapselle…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *